18-05-10

“ICH BIN SCHOCKIERT, WAS IN DEUTSCHLAND PASSIERT”

De zware verkiezingsnederlaag van de CDU in de dichtbevolkte Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen een dikke week geleden, zondag 9 mei, brengt de regering van bondskanselier Angela Merkel in problemen. Merkel is haar meerderheid in het Duitse parlement kwijt. Maar het zijn niet de vrienden van het VB, pro NRW, die Merkel in verlegenheid brengen.

De christendemocraten van de CDU verloren zwaar in Nordhrein-Westfalen (- 10 %), de sociaaldemocraten van de SPD verloren minder (- 2,6 %, waardoor ze op hetzelfde zetelaantal van 67 komen als de CDU), de liberalen van de FDP bleven status-quo (+ 0,5 %), winnaars zijn de linksen van Die Linke (+ 2,5 %, 11 zetels) en de groenen van Die Grünen (+ 5,9 %, 23 zetels). Voor de uitslag van pro NRW is het zoeken tussen de 6,5 % stemmen die naar anderen ging. Spijts de 5 miljoen euro die de Zweedse multimiljonair Patrik Brinkmann in pro NRW stopte, en de politieke en logistieke steun van het VB, komt pro Nordhrein-Westfalen (pro NRW) in Nordhrein-Westfalen uit op niet meer dan 1,4 % (foto 1: De top van pro NRW samen met Patrik Brinkmann). In Keulen, waar met pro Köln de bakermat is van pro NRW, bleef pro NRW onder de eigen verwachtingen met scores die naargelang de buurt varieerden tussen 1,3 en 3,6 %. Enige troost voor pro NRW is dat het de grootste partij is ter extreemrechterzijde. De Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD) – waar ze bij het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) dol op zijn – viel terug op 0,7 %; de Republikaner (REP) haalde slechts 0,3 % van de stemmen. Voor pro NRW is het de eerste keer dat ze deelnemen aan de deelstaatverkiezingen. De NPD behaalde vijf jaar geleden bij diezelfde verkiezingen 0,9 % van de stemmen, de REP 0,8 %. Zowat de helft van de stemmen die pro NRW nu haalt, zijn dus stemmen die bij nog extreemrechtsere partijtjes gehaald werden. Al bij al scores in de marge, vandaar dat je ze niet leest in de Belgische pers. Maar AFF/Verzet heeft ook oog voor de kleintjes, waar ook ter wereld.

Bij de tag ‘pro NRW’ op de website van Filip Dewinter vinden we wel een verhaaltje over het verkiezingscongres van pro NRW op 29 maart laatstleden, over wat dat bij de verkiezingen op 9 mei heeft opgebracht echter geen woord. Wie alleszins opgelucht is dat de verkiezingscampagne in Duitsland achter de rug is, is Willem (foto 2), een man die met bus en al door het VB ter beschikking werd gesteld om de verkiezingscampagne van pro NRW te ondersteunen. Willem is verontwaardigd over het protest van antifascisten. Ze gooiden met tomaten, eieren, appels en stenen naar zijn 400 000 euro kostende bus, met als gevolg een kapot zijraam. “Ich bin schokiert, was in Deutschland passiert”, zegt de VB-buschauffeur die er anderzijds van beticht wordt demonstranten en onschuldige passanten bijna te overrijden (video).

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: duitsland, internationaal |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.