19-05-10

TANGUY VEYS VOLKSVERTEGENWOORDIGER? "WAT BEZIELT VLAAMS BELANG?"

Bij ons overzicht van de VB-lijsten voor 13 juni maandag schreven we dat Tanguy Veys (foto) in Oost-Vlaanderen vanuit de derde plaats op de lijst volksvertegenwoordiger kan worden. “Als alles meezit.” Veys was jarenlang secretaris van de Vlaams Belang Jongeren, vervolgens medewerker van de VB-fractie in het Vlaams Parlement, en is tegenwoordig medewerker voor het VB in de regio Sint-Niklaas. In Gent was hij gemeenteraadslid; nu is hij provincieraadslid in Oost-Vlaanderen. Eerlijk gezegd denken we dat het voor Veys zal lukken parlementslid te worden. Het VB had in Oost-Vlaanderen drie jaar geleden vier verkozenen. Het zou al aardig moeten lopen als het VB terug zou vallen op nog maar twee verkozenen, of een volgende op de VB-lijst rechtstreeks verkozen geraakt en zo boven het hoofd van Veys springt.

Het neemt niet weg dat volgens Jan Borluut, al 35 jaar correspondent van ’t Pallieterke voor Gent en omstreken, de VB-lijst voor Oost-Vlaanderen “zorgwekkend” is. Jan Borluut: “De manier waarop een strijdpartij als het Vlaams Belang voor de Kamerlijst Oost-Vlaanderen haar lijst samenstelt, is ronduit zorgwekkend. Met uitzondering van Guy D’haeseleer voor Ninove en Aalst en Barbara Pas, voorzitster van de Vlaams Belangjongeren, zijn op de Kamerlijst geen stemmenkanonnen te vinden. Guy D’haeseleer en Barbara Pas staan respectievelijk op plaats 1 en 2. Met de derde plek voor Gent-Eeklo zou Tanguy Veys dé stemmentrekker moeten zijn. Zou…  Ter vergelijking: de verkiezingsuitslagen in Oost-Vlaanderen voor het Vlaams Parlement 2009. Veys haalde toen 4 652 stemmen op de negende plaats. Op de derde plek haalde Johan Deckmyn toen 7 245 stemmen, Kristina Colen (zus van Alexandra Colen, nvdr.) op de zesde 5 947 en Francis van den Eynde op de zesentwintigste plaats 6 463, niet zo heel veel minder dan Deckmyn die toch op de derde plek stond! Tot zover de Gentenaars. Buiten Gent werden veel meer stemmen opgehaald: Karim Van Overmeire (21 318), Gerda van Steenberge (10 517), Erik Tack (8 227) en Guy D’haeseleer (9 796).

Wat bezielt Vlaams Belang? Is de partij zichzelf aan het opdoeken in Oost-Vlaanderen? Welingelichte bronnen gaven tekst en uitleg. Hoewel men niet blij is met wat een ‘onproductieve’ lijst wordt genoemd, is ze toch in consensus goedgekeurd. En zoals het er in een echte democratie aan toe gaat, legt men zich solidair neer bij de meerderheid. Niettemin wordt gevreesd voor een catastrofe. Tanguy Veys, de nummer 3 op de lijst, ziet men niet als stemmentrekker, hoewel Veys zelf daar natuurlijk helemaal anders over denkt en zich al ziet zetelen in het parlement. Verder vindt men het een spijtige zaak dat het Vlaams Belang niet actief gaat rekruteren aan de universiteit en in het hoger onderwijs in het algemeen. Bovendien heeft de partij in de voorbije jaren haar doelstellingen – meer Vlaamse zelfstandigheid, minder islam, meer veiligheid – niet bereikt. En o ja, waar zit de Gentse koepelleider Johan Deckmyn dan? Die zoekt een veilige, risicoloze haven: hij verschuilt zich op de Senaatslijst met een veiliger, quasi verzekerde plek. Ter illustratie de visie van een kandidaat van een Vlaams Blokmilitant van het eerste uur: ‘Beste Tanguy, ik hoop dat uw linkse vrienden van op uwe Twitter, Benno Barnard en Wouter van Bellingen nu ook voor u zullen stemmen alsook de oude militanten van het eerste uur die niet meer van tel zijn en op het groot vuil zijn gezet in de Koepel Gent! En verder wens ik een zeer goede verkiezingsuitslag. Houzee! (…)’ Het moge ten overvloede duidelijk zijn, de frustraties lopen hoog op in het Vlaams Belang!”

Het lijkt echter dat de “Vlaams Blokmilitant van het eerste uur” verkeerd geïnformeerd is. Wij vonden Benno Barnard en Wouter Van Bellingen niet terug bij de mensen die de Twitter-berichten van Tanguy Veys volgen. Als iets ten gunste van Benno Barnard pleit, dan zeggen wij het ook. De “Vlaams Blokmilitant van het eerste uur” kunnen we nog meer geruststellen. Tanguy Veys twittert en facebookt dat het een lieve lust is, en heeft ook nog eens zijn eigen YouTube-kanaal, maar hij vergeet niet waar zijn partij vandaan komt. Tanguy Veys was één van de aanwezigen bij de jaarlijkse herdenking van Oostfronters, vorige zondag 16 mei in Stekene. RechtsActueel zweeg zedig over wie precies aanwezig was, maar wij kunnen Veys’ aanwezigheid daar wel degelijk bevestigen. Houzee!

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gent, veys, 13 juni |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.