21-05-10

VROUW BIJ HET VB: SOIS BELLE ET TAIS-TOI

Bien étonné de se trouver ensemble is de gemiddelde leeftijd van de kandidaten voor 13 juni het hoogst bij het VB en de PVDA+ (allebei 47 j.), met de PVDA+ evenwel met meer 50+’ers dan het VB (91 voor de PVDA+, 72 voor het VB). De tijd dat ze bij de PVDA+ jong en onervaren waren, is duidelijk voorbij. Heeft Groen! van alle partijen het meest jongeren dan 30 jaar op de lijsten staan (32), het VB heeft het minste jongeren dan 30 jaar op haar lijsten staan (15). Van Groen! verbaast dat niet, van het VB evenmin. Op het laatste congres van de Vlaams Belang Jongeren (Mechelen, 17 oktober 2009) verklaarde Bruno Valkeniers dat de Vlaams Belang Jongeren “de frisse wind belichamen waar onze partij en Vlaanderen nood aan hebben.” Maar inderdaad, er is weinig frisse wind te vinden op de VB-lijsten.

Pakte het VB bij de verkiezingen voor het Vlaams Parlement vorig jaar voor het eerst uit met een vrouwelijke lijsttrekster (Linda Vissers in Limburg), deze keer is opnieuw geen enkele vrouw het waard gevonden de VB-lijst te trekken. Bij Groen! worden daarentegen vier van de zeven lijsten door een vrouw getrokken. Omdat op de kieslijsten evenveel vrouwen als mannen moeten staan, en de eerste twee op een lijst van verschillend geslacht moeten zijn, maken theoretisch toch nog enkele vrouwen kans de Kamer van Volksvertegenwoordigers of de Senaat te betreden. Maar het lijkt nu al een uitgemaakte zaak dat bij het VB sommige vrouwen als ze verkozen worden, hun mandaat zullen verzaken ten gunste van een man. In West-Vlaanderen bijvoorbeeld behaalde het VB drie jaar geleden twee zetels, en in het beste geval worden dat er nu opnieuw twee. Die zouden dan gaan naar lijsttrekker Peter Logghe en tweede op de lijst Reinhilde Castelein (foto 1). Koen Bultinck staat op 3 en wordt zowel in het rapport van De Morgen als dat van De Standaard een beter parlementslid geacht dan lijsttrekker Peter Logghe. Koen Bultinck is ook eerste opvolger op de West-Vlaamse VB-lijst. De kans is dan ook niet onbestaande dat Reinhilde Castelein, personeelslid op het nationaal secretariaat van het VB, indien verkozen haar plaats in de Kamer laat aan eerste opvolger Koen Bultinck.

In Oost-Vlaanderen wordt het ook vooral een mannenzaak. Drie jaar geleden vier verkozenen, nu op de eerste vier plaatsen drie mannen, en eerste opvolger is alweer een man. In Leuven moeten ze niet rekenen op meer dan één verkozene, de mannelijke lijsttrekker. Voor alle zekerheid is ook de eerste opvolger een man. In Brussel-Halle-Vilvoorde is er hetzelfde verhaal als in West-Vlaanderen. Het VB behaalde er drie jaar geleden twee mandaten. Als niets mis loopt gaan die deze keer naar lijsttrekker Filip De Man en tweede op de lijst Carine Van Mol (foto 2). Maar derde op de lijst Bart Laeremans wordt gerekend bij de beste VB-Kamerleden, volgens De Standaard is hij zelfs het beste VB-Kamerlid. Bart Laeremans is ook eerste opvolger. De kans is dan ook groot dat Carine Van Mol, echtgenote van Brussels VB-parlementslid Dominique Lootens-Stael, aan haar mogelijk mandaat zal verzaken ten gunste van Bart Laeremans. Alleen in Limburg is de eerste opvolger op de VB-lijst een vrouw, Annick Ponthier. Ze staat echter ook tweede op de lijst van de effectieve kandidaten, en vorige keer kreeg het VB in Limburg twee volksvertegenwoordigers. Als lijsttrekker Bert Schoofs of tweede kandidate Annick Ponthier om welke reden ook wegvalt, staat alweer een man klaar om de Limburgse VB-kleuren te verdedigen. Bij het VB in Limburg hebben ze alvast ervaring met het wisselen van mandaten.

Overigens vinden we in Limburg ook de enige allochto(o)n(e) bij het VB. Mercedes Armirotto (foto 3). Vierde op de lijst van opvolgers. De kans dat we haar effectief in de Kamer zullen zien is bijgevolg nihil.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vrouw, 13 juni |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.