06-06-10

DE WEVER OF DEWINTER?

“Lichte commotie, twee weken geleden, toen in een pamflet van Res Publica, een rechts genootschap dat ijvert voor een onafhankelijke Vlaamse republiek, werd opgeroepen om voor de N-VA, Lijst Dedecker of Vlaams Belang te stemmen. Onder de ondertekenaars Jan Verheyen. Tiens, was die aardige, succesrijke filmregisseur dan een Vlaams Belanger? Verheyen verduidelijkte dat hij het pamflet niet zo grondig gelezen had, en dat hij alleen aan de N-VA dacht toen hij er zijn handtekening onderzette.” Typisch Jan Verheyen, denken wij dan.

De Standaard zette dit weekend Jan Verheyen samen met schrijver-columnist Tom Naegels wiens boek Los laatst verfilmd werd door Jan Verheyen. In het dubbelinterview komt even ter sprake wat te denken over de N-VA versus het VB. De overgang naar dat thema verloopt via de allochtonen die Jan Verheyen filmde voor zijn versie van Los. Jan Verheyen: “Voor mij was Los een interessante ervaring. Ik heb met de allochtonen op de set veel gediscussieerd, en veel geleerd. Ik ken nu ook beter de twee kanten van de medaille. Maar heeft het maken van Los mij hoopvoller gemaakt over die samenlevingsproblemen? Niet noodzakelijk. Mijn hart bloedt zowel bij mijn vriend wiens dochters uitgescholden worden, als voor allochtonen met een grote integratiebereidheid die toch geen toegang krijgen tot bepaalde jobs.” Opvallende taal voor iemand die alleen maar afstand van het Vlaams Belang neemt omdat het een verloren stem zou zijn. Jan Verheyen: “Dat doe ik ook vanuit een soort fatsoen, hoor. Al blijf ik vinden dat die partij op een bepaald moment de verdienste heeft gehad een item op de agenda te plaatsen. Daarna is de nuance zoekgeraakt, maar het idee dat al twee generaties grotendeels verloren zijn en dat je daaraan iets moet doen: daar waren we zonder hen misschien niet toe gekomen.” Tom Naegels is het daar niet mee eens. Tom Naegels: “Het Vlaams Belang heeft dat nooit aangekaart om een probleem op de agenda te zetten, ze hebben het probleem gebruikt om het politiek bestel lam te leggen.”

Tom Naegels vindt het niet erg dat Jan Verheyen voor Bart De Wever kiest. Tom Naegels: “Jan is in de loop der jaren opgeschoven naar rechts. Voor mensen die zo denken, is de N-VA een verstandige keuze. Niet alleen omdat het de doodsteek is voor het Vlaams Belang, ook omdat het een redelijke partij is voor onderwerpen van maatschappelijk belang. Dat geldt althans voor De Wever. Het probleem is dat hij zijn partij helemaal in zijn schaduw stelt. Als ze 25 procent halen, zal dat 20 procent De Wever zijn en 5 procent de partij van Bourgeois en Brepoels. De Wever is gematigder dan zijn partij. Een milde conservatief.” Over de mildheid van Bart De Wever kan gediscussieerd worden, dat een deel van zijn partijkader bestaat uit politiek zure mensen zal enkel Sigfried Bracke ontkennen. Toch bij wie de N-VA wat kent. Want hoeveel kiezers zouden vijf andere N-VA'ers kunnen opsommen, ander dan bijna-Slimste mens ter wereld Bart De Wever en ex-VRT-journalist Siegfried Bracke?

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, de wever, 13 juni |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.