10-06-10

DE WEVER, DEWINTER EN DEDECKER GEWIKT EN GEWOGEN

Bij een verkiezingscampagne is niet alleen belangrijk wat je vertelt, belangrijker nog is hoe je overkomt bij de kiezers. Het onderzoek dat het communicatie- en onderzoeksbureau Fé bij 1 500 Vlamingen deed in opdracht van Humo schetst geen fraai beeld van Filip Dewinter.

Op de vraag wie voor u de beste politicus van het afgelopen jaar is, komt Filip Dewinter er slechts als negende beste uit. Jean-Marie Dedecker komt niet voor in de top-11 van beste politici. Bart Dewever en Kris Peeters voeren in die volgorde de lijst aan. Bij de vraag wie de slechtste politicus van het afgelopen jaar is, staan – niet onbegrijpelijk – Yves Leterme en Didier Reynders op 1 en 2. Filip Dewinter staat op 6, tussen Madame “Non” Joëlle Milquet op 5 en Minister van Oorlog Pieter De Crem op 7. Jean-Marie Dedecker staat op 8 in dit lijstje. De meningen over Alexander De Croo (Open VLD) zijn sterk verdeeld. De nieuwe voorzitter van de Open VLD staat op 3 in de lijst beste politici en op 4 in de lijst slechtste politici. Correctheid, kennis, energieniveau, sociale ingesteldheid, macht en emotionaliteit zijn de belangrijkste criteria om politici te beoordelen, vinden de geënquêteerde Vlamingen. Wie daar op scoort, is in de ogen van de kiezer een goede politicus. En alweer blijkt Dewinter slechts populair te zijn bij een bepaalde niche van het kiezerspubliek. Vlamingen vinden dat Dewinter een doorzetter is, leidinggevend is, en 10 (tien) % vindt dat hij enig charisma heeft. Aan de negatieve zijde staat dat men vindt dat Dewinter onverdraagzaam is, een egoïst is, arrogant, agressief, onbetrouwbaar, een opportunist en autoritair is. Kwaliteiten die men wel bij Bart De Wever percipieert en niet bij Filip Dewinter zijn: geëngageerd, bekwaam, degelijk, geloofwaardig, realistisch, betrouwbaar, rechtvaardig en humor. Moet nu nog verder om een verklaring voor de score van de N-VA gezocht worden?

Over Jean-Marie Dedecker zegt Katja van Putten van het communicatie- en onderzoeksbureau Fé: “Zijn imago is aan het opschuiven naar dat van Filip Dewinter: negatief, agressief, arrogant, een bullebak. (...) Eigenlijk wordt Dewinter dan nog íéts beter gepercipieerd: zijn look is iets beschaafder.” Stel dat de politici uit het onderzoek van Fé 10 euro teveel terugbetaald krijgen aan de kassa. Geeft hij/zij het geld terug? Wat denkt de Vlaming? De top in dit lijstje is volledig katholiek: 70 % denkt dat Yves Leterme de 10 euro teruggeeft (17 % denkt dat hij het niet zal doen). Marianne Thyssen en Rik Torfs vervolledigen de top-3 van wie men denkt dat ze de 10 euro teruggeven. En in wie heeft men het minste vertrouwen dat hij/zij de 10 euro teruggeeft? Eenmaal raden. Inderdaad: Filip Dewinter. Jean-Marie Dedecker en Open VLD’er Guy Vanhengel worden als iets, maar toch niet veel, betrouwbaarder aanzien. Filip Dewinter als gezicht van het VB is misschien de beste keuze die het VB kon maken, maar het is duidelijk niet de beste keuze om te scoren bij de verkiezingen.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, dedecker, de wever |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.