15-06-10

“VLAANDEREN IS LOMP, STOM EN ONNOZEL”

De Standaard legde zondag haar oor ten luister bij de militanten die opdaagden aan het VB-secretariaat aan de Amerikalei in Antwerpen, waar ook de VB-top bijeenkwam om de verkiezingsuitslag te evalueren.

“‘Het is toch niet waar zeker! Bracke zingt de Vlaamse Leeuw. En zijn hand ligt op zijn hart. Of is het op zijn portefeuille? En ze hebben bij de N-VA maar twee Vlaamse Leeuwen om mee te zwaaien. Om op de tv niet slecht over te komen, zeker?'” De overwinningsspeech van Bart De Wever rechtstreeks op de openbare omroep was één van de enige keren dat er gisteren echt een beetje animo was bij de enkele tientallen geselecteerde militanten op het hoofdkwartier van het Vlaams Belang in Antwerpen. De sfeer van de grote dagen die door anderen ‘Zwarte Zondagen' werden genoemd, leek lang vervlogen. De minuten voor de speech van De Wever hadden de Belangers braafjes en een beetje afgunstig naar de resultaten op de tv staan kijken. Maar toch ook vooral met een gevoel van berusting. ‘Het is wat we vreesden en verwachten en eerlijk, de meesten van ons hadden het nog erger verwacht. Het is maar een paar procenten verlies extra tegenover een jaar geleden bij de Vlaamse verkiezingen.' De Belangers drinken zich moed in met pintjes en Bollekes Koninck. ‘De koning van België zal gedeprimeerd zijn vanavond, dat is toch al iets. Alle Vlaams-nationalisten samen hebben nu al meer dan veertig procent. Maar De Wever heeft ons toch pijn gedaan. Na al die jaren dat het Belang aan de weg timmert, is het de N-VA die met de pluimen gaat lopen. Maar wat wil je? Wij hebben al die jaren dat cordon sanitaire rond ons gehad terwijl hij gestalkt wordt door de media.' Of Bart De Wever het zelf graag zal horen, is nog maar de vraag maar bij de Vlaams Belang-militanten werd gisteren met respect over hem gesproken. Want zoveel stemmen als de N-VA heeft het Belang of het Blok nooit gehaald. De partijleden hebben daar wel een mening over als de partijkopstukken niet te dicht staan. ‘Hij komt uit het hetzelfde Vlaams-nationalistische nest dan wij. Hij zegt eigenlijk hetzelfde dan wij maar anders, zachter. Voor hem stemmen de vrouwen ook.'

‘Hij is sympathiek, grappig, een echte knuffelbeer. Pas op, geen slecht woord over onze Filip, hé. Het is een tijdje minder geweest maar de laatste maanden is hij weer echt top. Op ons congres was hij fantastisch. Hij zou ook goed zijn in Slimste Mens, maar ja, hem vragen ze daar niet.' Over Bruno Valkeniers is iedereen het eens. ‘Een verstandige gast maar, geen debater. Ik denk niet dat hij voorzitter zal kunnen blijven. En Marie-Rose Morel is het slechtste wat de partij ooit overkomen is. Die hadden ze nooit mogen binnenhalen en ze hadden ze al veel vroeger moeten buitengooien. Overal waar zij komt, is het ruzie.' Voor het Antwerpse Belang is het duidelijk: Dewinter moet de macht terug grijpen. Rond negen uur druipen de meeste militanten naar huis af. Voor de partij is het na de Vlaamse verkiezingen van vorig jaar de tweede nederlaag op rij en dan wordt er niet gevierd. Voor de echte militanten die nog aan de toog overblijven, is de tweede nederlaag vooral het bewijs dat Vlaanderen ‘lomp, stom en onnozel' blijft. ‘De vreemdelingen nemen ons alles af. En de Vlamingen zien het niet. In Hoboken waar ik woon, durven de mensen de bus niet meer op ’s avonds. Een Vlaming krijgt geen sociale woning. En binnen een paar jaar neemt de islam hier alles over.’ Maar er blijven ook optimisten. ‘De dertien procent die we nu hebben dat zijn de echte, de mosselen zijn nu weg. Wie vandaag niet is weggegaan, gaat nooit meer weg. (…)'” (Foto: De Standaard, met rechts op hun foto Gianni Peeters uit Schoten, propagandaverantwoordelijke van het vernieuwde bestuur van de Vlaams Belang Jongeren. Klik eenmaal op de foto voor een grotere versie.)

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 13 juni |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.