17-06-10

NIEUW-SOLIDARISTISCH ALTERNATIEF (N-SA): DE FILM

Vorige vrijdag voerden ze actie aan de ingang van de VRT: voor een boycot van de wereldbeker voetbal in Zuid-Afrika wegens “de verdoken genocide op de Afrikaners”; een week eerder kwamen ze vlakbij de Joodse buurt in Antwerpen bijeen om een “Vuist voor Palestina” te maken. Met zeventien mensen (foto 1, klik eenmaal op de foto voor een grotere versie). Wie zijn die wereldverbeteraars? Twee studenten journalistiek in Mechelen, Ittai De Vree en Gerald Henderickx (foto 2), volgden een jaar lang de activiteiten van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA). Het resultaat is samengebald in een elf minuten durend filmpje getiteld Linkse taal in een rechts verhaal.

Het N-SA werd in het najaar van 2007 opgericht. Op 13 oktober 2007 houdt het haar eerste meeting, met als thema Weg met de Belgische dictatuur. De meeting vindt plaats in het VB-secretariaat in Hamme, tevens het adres van het met het VB gelieerde maar niet meer zo actieve Jongeren Aktief (in 1981 opgericht door oud-VMO’er en later VB-parlementslid Xavier Buisseret). Het is Jan De Beule, VB-gemeenteraadslid in Hamme, die de deur opendoet voor het N-SA. Een maand later kondigen de Vlaamse Jongeren Westland (VJW) aan dat hun organisatie zal opgaan in de koepelorganisatie N-SA. Veel werk is daar niet aan: de nieuwe website van het N-SA lijkt als twee druppels water op de website van het VJW. Ook een paar andere hobbyclubs treden toe tot het N-SA: Euro-Rus van Kris Roman, Jongeren Aktief van Jan De Beule en Groen Rechts van Wolf Kussé. Grote roerganger van het N-SA is Oostendenaar Eddy Hermy, die zijn politieke carrière begon bij AMADA, de voorloper van de PVDA, en uit die tijd nog heeft overgehouden overal trotskistische complotten in te zien. Na AMADA stapt hij over naar de VMO van Bert Eriksson, en het VB – waar hij tot tweemaal toe buiten gegooid wordt. Il faut le faire. Het N-SA baseert zich op het nationaal-solidarisme, de ideologie van het Verbond van Dietsche Nationaal Solidaristen (Verdinaso) van Joris Van Severen. Solidarisme is ook het uitgangspunt van het Vlaams Blok/Belang. Het wil Arbeid en Kapitaal verenigen voor het welzijn van het Volk. In de versie van het N-SA wordt wat meer de nadruk gelegd op de strijd tegen het Kapitaal. Bij het VB heeft men minder moeite met het Kapitaal en ligt men meer in de clinch met de vakbonden.

Op 11 oktober 2008 organiseert het N-SA haar eerste congres. Er is daarvoor ruimte gehuurd in een poepchique hotel in Oostende, maar uiteindelijk gaat dat feestje daar niet door. De volgende tegenslag is dat Kris Roman met zijn Euro-Rus wegtrekt, maar intussen is Roman alweer teruggekeerd naar de schaapsstal. Ook een aantal mensen die actief waren bij het traditionele Blood and Honour Vlaanderen vervoegen het N-SA. Op 3 oktober 2009 organiseert het N-SA een debat tussen haar kopman Eddy Hermy en VB-volksvertegenwoordiger Pieter Huybrechts (ook al oud-VMO). Een eerste poging daartoe liep spaak op een veto van Filip Dewinter, maar nu hij opnieuw een zitje in het Vlaams parlement heeft, en zo verzekerd is van een volwaardig parlementair pensioen, trekt Huybrechts zich niets meer aan van de banbliksems van Dewinter. Het debat zelve komt in aanmerking voor een prijs bij de Comedy Cup. Een week later richt het N-SA haar tweede congres in. De formule blijkt een ordinair concert te zijn met groepen die populair zijn in het circuit van rechts radicale ‘autonomen’, afgewisseld met toespraken van een neonazi als Axel Reitz. Koppen komt er filmen, en de uitzending wekt beroering in Vlaanderen. Koppen mocht er echter maar een beperkte tijd filmen, het Nederlandse EenVandaag dat er undercover filmde registreerde ook Hitler-groeten. De nationale bekendheid die het N-SA kreeg met de Koppen-uitzending vertaalt zich niet in een grote opkomst als het N-SA op 10 november 2009 in Gent een betoging houdt “tegen zinloos geweld”. Met de steun van bevriende organisaties komt men aan niet meer dan tachtig betogers. Overigens was tijdens de hele optocht geen slogan tegen geweld te horen, tegen “linkse ratten” en “Antifa” des te meer.

Het N-SA stapt ook op in de betogingen van het NSV. In Leuven (2009) en Antwerpen (2010). Na afloop van beide betogingen is er telkens geweld tegen een linkse Vlaming. Bij de raid in Leuven wordt volk van de extreem-rechtse familie N-SA, Blood and Honour en aanverwanten herkend. N-SA’ers vinden we ook terug bij de Identiteit door muziek-concerten, als medewerker van Radio Rapaille, enzomeer. Het N-SA is ook bezig met een ronde van meetings in alle provincies. Veel activiteiten, met telkens weinig volk. Maar de ambities zijn groot: in 2012 wil het N-SA meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. In Linkse taal in een rechts verhaal zien we het N-SA mee opstappen met neonazi’s op 1 mei in Berlijn en horen we het N-SA uitleggen waarom ze geen probleem hebben met hoofddoekjes: zo kunnen migranten gemakkelijker terug naar hun land van oorsprong. We zijn het niet eens met de stelling dat het N-SA politiek zou wegen op het VB. Dat is te kort door de bocht. Wel zijn er ‘positieve’ contacten met leden van randgroepen van het VB (NSV, Voorpost…). Verrassend en ontluisterend is wel dat een fragment uit de toespraak van Eddy Hermy op het jeugdcongres in Oostkamp… een citaat van Knack-directeur Rik Van Cauwelaert zou zijn. Eddy Hermy zelf (61 j.) is ongewild grappig als hij in de betoging in Gent in de zwarte kledij van rechts-radicale ‘autonomen’ opstapt, maar voor een interview met Ittai De Vree en Gerald Henderickx zijn beste kostuum aantrekt. Eddy Hermy, a men for all seasons.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: aanverwant, n-sa |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.