18-06-10

DEWINTER HOUDT WOORD

“Belofte maakt schuld”, zo sprak een breed grijnzende Philip Dewinter gisteren bij zijn aankomst in Windhoek, de hoofdstad van zijn nieuwe thuisland Namibië. Na de smadelijke verkiezingsnederlaag van het Vlaams Belang en de aanstelling van Elio Di Rupo (PS) tot Belgisch premier pakte Dewinter zoals aangekondigd zijn koffers en zei Vlaanderen vaarwel.

Na een rimpelloos verlopen vlucht aan boord van een Lufthansa-toestel was de Vlaamse voorman zichtbaar geëmotioneerd door de allerhartelijkste ontvangst op Hosea Kutako, de nationale luchthaven van Namibië (foto 1). Honderden schoolkinderen en andere belangstellenden zwaaiden enthousiast met Vlaamse vlagjes. Onder een stralende zon werd luidkeels: "Daar is die groot benoud blanke man (daar is de grote bange blanke man)” ingezet, een welkomstlied in het Afrikaans. Het Afrikaans is één van de meest gesproken talen in Namibië en bovendien de lingua franca tussen de verschillende bevolkingsgroepen. Namibisch president Hifikepunye Pohamba maakte deel uit van het ontvangstcomité. Hij denkt er sterk aan om Dewinter een plaats te geven in zijn regering. "Dewinter brengt heel wat politieke ervaring mee, is een uitstekend debater en spreekt bovendien vlot Afrikaans, Engels én Duits. Dat zijn grote troeven in Namibië", zo verklaarde het staatshoofd geestdriftig aan de verzamelde pers.

De president liet er geen gras over groeien want nog in het luchthavengebouw ontving Dewinter een geel-zwart gekleurde vuvuzela en een lidkaart van de SWAPO (South West Africa People’s Organisation), de leidende partij van het land. De SWAPO is de politieke erfgenaam van de linkse bevrijdingsbeweging die indertijd de strijd aanbond met de Zuid-Afrikaanse bezetter. Na de val van het Apartheidsregime werd Namibië in 1990 onafhankelijk en nam SWAPO de leiding van het land (foto 2). Dewinter zal zich vestigen in Twyfelfontein waar hij zich zal bezinnen over zijn politieke toekomst in zijn nieuwe thuisland. Hij wou geen commentaar geven op de geruchten dat hij genoemd wordt als de volgende minister van cultuur van Namibië. Toeval of niet: één van de toeristische attracties in Twyfelfontein is de rotsformatie Leeuwemuil. (Uit: De Standaard van een nog onbekende datum.)

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.