06-07-10

N-VA: NA HET SUCCES, DE PROBLEMEN

Vandaag is het een hoogdag in de Kamer en Senaat. Vandaag leggen immers de na de verkiezingen op 13 juni nieuwe kamerleden en senatoren hun parlementaire eed af. Minneke De Ridder had reeds haar eerste five minutes of fame, en ze was er zo ondersteboven van dat ze een interview voor RechtsActueel weigerde. Voor anderen wordt de eedaflegging vandaag hun eerste five seconds of fame. 

De voorbije dagen moesten al de plaatsen in het halfrond, en de bureaus in het parlement, gekozen worden. Vooral bij de N-VA stelde dit problemen. Ze weten daar niet waar eerst beginnen met 27 volksvertegenwoordigers en 14 senatoren, waarbij fractieleider Jan Jambon met amper drie jaar Kamer-ervaring de ancien van de bende is. Eén van de problemen is dat er in de Kamer en Senaat plaats moet gezocht worden voor de grote N-VA-delegatie, en een deel van de N-VA-fractie zal in de Kamer plaats moeten nemen achter VB-fractieleider Gerolf Annemans. “Telkens hij spreekt, komen wij ook in beeld. Niet ideaal”, zei een N-VA’er aan Het Nieuwsblad. Een ander probleem is de verdeling van de N-VA’ers over de verschillende commissies in de Kamer. “Per commissie hebben we vier mensen”, weet Siegfried Bracke. “Iedereen wil in Binnenlandse zaken zetelen, terwijl iets als Landsverdediging geen man interesseert. Flaminganten houden niet van het Belgisch leger”, lacht Siegfried Bracke.

Bracke kent blijkbaar zijn nieuwe partijgenoten nog niet echt. Zolang hij VB-Kamerlid was, was Luc Sevenhans lid van de commissie Landsverdediging. Na zijn overstap naar de N-VA verving het VB hem in die commissie. Sevenhans vloog er buiten maar werd blijkbaar door minister van Landsverdediging Pieter De Crem zo gewaardeerd dat hij later nog mee met De Crem op reis mocht, ook al was Sevenhans intussen geen lid meer van de commissie Landsverdediging. Luc Sevenhans geraakte met de hulp van Gerolf Annemans in de Kamer, het kwam tot een diepe breuk tussen de twee (voormalige)  Brasschatenaren, en nu wordt Luc Sevenhans als vierde opvolger (!) senator voor de N-VA. Zo hebben ze bij de N-VA toch een Belgische defensiespecialist in huis. Voor wat het waard is.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: n-va |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.