10-07-10

OPVOLGINGSPROCEDURE JEAN-MARIE LE PEN GESTART

Jean-Marie Le Pen (82 j.), sinds de oprichting van het Front national (FN) in 1972 voorzitter van de belangrijkste extreemrechtse partij in Frankrijk, kondigde in april dit jaar aan te zullen opstappen als voorzitter van het FN. Bij de regionale verkiezingen in maart had hij het nochtans niet slecht gedaan. Met 11,4 % in heel Frankrijk voor het FN, en 20,9 % in de regio Provence - Alpes - Côte d’Azur waar Jean-Marie Le Pen lijsttrekker was. Het FN heeft al slechter gescoord. Maar er is een tijd van komen, en er is een tijd van gaan. En Jean-Marie Le Pen houdt woord. De eerste fase in de procedure voor opvolging van Jean-Marie Le Pen is afgerond.

Overeenkomstig artikel 11 van de statuten van het FN moet wie zich wil kandidaat stellen als voorzitter gesteund worden door minstens twintig departementale secretariaten van het FN. Vorige week werd bevestigd wat al langer informeel bekend was. Dat er twee kandidaten zijn voor de opvolging van Jean-Marie Le Pen: Bruno Gollnisch, de officiële nr. 2 van het FN, en Marine Le Pen, dochter van (foto). De kandidaturen zijn nu officieel, en we kennen ook al enigszins de krachtsverhouding tussen die twee. Bruno Gollnisch kreeg 30 peters voor zijn kandidaatstelling, Marine Le Pen kreeg er 68. Er is een gedetailleerde kalender opgesteld voor het vervolg. Op 1 september start de officiële campagne voor de voorzittersverkiezing, campagne die na een aantal tussenfasen op 15 en 16 januari 2011 uitmondt in een congres waar de nieuwe voorzit(st)er wordt verkozen.

Jean-Marie Le Pen heeft zich al uitgesproken ten voordele van zijn dochter. Eigen Volk Eerst!, nietwaar. Of hij inhoudelijk meer achter Marine Le Pen dan achter Bruno Gollnisch staat, is misschien nog wat anders. Marine Le Pen (41 j.) noemt zich de beste garantie dat het FN visible blijft. Ze wordt immers vaak om haar mening gevraagd in de media. Ze is blond, schroomt zich niet om een afslankingskuur te volgen om beter over te komen, vertelt onbekommerd  dat ze echtgescheiden is, praat op een hedendaagse wijze zaken aan zonder afbreuk te doen aan de standpunten van het FN over immigratie en onveiligheid, en laat zich niet zoals haar vader betrappen op het vergoeilijken van wat in het nazi-tijdperk is gebeurd. We noemden haar eerder al de Marie-Rose Morel van het FN, met natuurlijk het verschil dat Marine Le Pen in het centrum van de macht zit bij het FN – als dochter van, en als hoofd van de vormingsdienst van het FN – terwijl Marie-Rose Morel zoals bekend opzij is gezet bij haar partij.

Bruno Gollnisch (60 j.) zegt niet te zullen wijken voor “la police de la pensée” en komt onbeschroomd uit voor de steun die hij krijgt van en geeft aan de gitzwarte rechterzijde binnen het FN. Het blad Rivarol bijvoorbeeld, dat laatst nog een zogenaamde “ère de la judéocentrie” waarnam. De traditionele katholieken bijvoorbeeld, die abortus terug in het strafrecht willen stoppen. Maar de belangrijkste vrienden van Bruno Gollnisch zijn intussen opgestapt bij het FN, Carl Lang en anderen die meestal opstapten omwille van de machtsgreep van Marine Le Pen. Bij het VB supporterde men vooral voor mensen zoals Carl Lang. Maar men zag ook het heilloze in om zoals Lang met een eigen partij deel te nemen aan verkiezingen. Koen Dillen noemde Marine Le Pen laatst nog een “Sturmbannführer”, en dat was niet als compliment bedoeld. Eerder sprak Dillen over Marine Le Pen als een “onbekwame en vulgaire tafelspringster”. Maar men zal bij het VB toch moeten leven met de gedachte dat Marine Le Pen Jean-Marie Le Pen zal opvolgen.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: frankrijk, internationaal |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.