13-07-10

HET BLIJVEN RACISTEN

De Gentse gemeenteraad, burgemeester Daniël Termont (SP.A) op kop, is zwaar geschokt door het racistische gezwets dat gemeenteraadslid Mireille Van Bellegem de wijde wereld instuurde via haar Facebookpagina. Van Bellegem (40 j., foto) is – dare to be surprised – gemeenteraadslid voor het Vlaams Belang.

Het VB-raadslid gebruikte onlangs haar Facebookaccount om het over vreemdelingen te hebben: "bruinen die gelijk ratten uit de riool komen". Adolf Hitler kreeg dan weer goede punten van Van Bellegem. Over de Fijne Führer liet ze weten: "Dat dat misschien wel nen sympathieke was". "Schandalige uitspraken" oordeelde burgemeester Termont. In de krant liet hij optekenen: "De geschiedenis geeft ons allemaal voldoende lessen om te weten tot welke excessen dergelijke uitspraken kunnen leiden, zoiets hoort niet thuis in Gent – laat staan dat het van een gemeenteraadslid komt." Zo hoort u het ook eens van een ander.

Eens een storm van verontwaardiging opstak, wrong Van Bellegem zich in alle bochten en kanten om haar verantwoordelijkheid te ontlopen. Een hacker zou haar Facebookpagina bewerkt hebben. Raar maar waar; diezelfde hacker gaf volgens Van Bellegem afwezig in het geval van de 'sympatieke Hitler'-uitspraak. Dat was dan weer een "grapje". Ja, dat zal wel. Ganz toll! Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racisme vindt de uitlatingen schokkend en denigrerend. Het heeft onderzocht of het geen klacht kon indienen maar op één of andere manier blijkt het niet te gaan om een strafbaar misdrijf conform de antiracismewet. De 'humoristische uitspraken' zijn intussen verwijderd van de bewuste Facebookpagina. Bij het VB zwijgt men vooralsnog in alle talen, of wat had u gedacht? De beweringen van VB-parlementslid Anke Vander Meersch over het 'middenkader' van de partij nog maar eens kracht bijgezet.

Grappenmaakster Von Bellegem kwam na de verkiezingen van oktober 2006 in de Gentse gemeenteraad. Ze was toen het enige nieuwe gezicht in de afgeslankte Vlaams Belangfractie. Met 522 stemmen is ze het raadslid dat met het minste aantal stemmen achter haar naam verkozen is. Maar ze is niet het enige VB-gemeenteraadslid die de beeldspraak van vreemdelingen als ratten uit riolen gekropen gebruikt. In april 2002 omschreef toenmalig Antwerps gemeenteraadslid, intussen VB-provincieraadslid, Christel Crauwels vreemdelingen al op dezelfde wijze. Een citaat trouwens uit de nazistische film Der Ewige Jude

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.