01-08-10

DE VBJ-ZOMERUNIVERSITEIT

Naar jaarlijkse gewoonte organiseerden de Vlaams Belang Jongeren (VBJ) van 17 tot en met 24 juli een ‘zomeruniversiteit’. Omdat bij de VBJ de tering naar de nering moet gezet worden, ging de zomeruniversiteit deze keer niet door in het buitenland maar in de Voerstreek. Voorgaande jaren ging de zomeruniversiteit door in landen als Ierland, Spanje, Denemarken en Polen.

Als gastsprekers werden dit jaar op de VBJ-zomeruniversiteit verwacht: Bruno Valkeniers, Filip Dewinter, Gerolf Annemans, Anke Van dermeersch, Karim Van Overmeire, IJzerwake-voorzitter Wim De Wit, Wim Verreycken, Luc Vermeulen, Frederic Erens en Wim Van Dijck. Of Karim Van Overmeire is opgedaagd, is twijfelachtig gezien zijn recent ontslag bij het VB. Filip Dewinter, zijn ervaringen in Berlijn indachtig, vertelde alleszins over de lessen die hij voor Vlaanderen trekt uit het wel en wee van de rechtse en nationalistische partijen in Europa. Wim Verreycken verhaalde over de beruchte wandelingen van het Taal Aktiekomitee (TAK), de Vlaamse Militanten Orde (VMO) en anderen in de Voerstreek. Iedereen die alle dagen van de zomeruniversiteit had meegemaakt kreeg op het einde een ‘diploma’. Wie niet tot het einde bleef, of tussendoor al eens broste, kreeg geen diploma.

Behalve de aankondiging van Karim Van Overmeire was er nog een andere faux pas. Op de website van het VBJ werd de zomeruniversiteit onder andere aangekondigd met een fotootje van Marie-Rose Morel bij de lezing die ze gaf op de zomeruniversiteit van de VBJ in 2007 in Hongarije (illustratie). Marie-Rose Morel sprak daar over “de gevaren voor een partij als de onze. Het ontbreken van een ‘nieuwe’ generatie zou er één van kunnen zijn.” Morel, intussen moegestreden tegen de peetvaders Dewinter en Annemans, wist in 2007 allicht nog niet hoe profetisch haar woorden wel waren. Op diezelfde zomeruniversiteit van de VBJ in Hongarije liet een deelnemer overigens een hakenkruis achter op de deur van zijn kamer.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: morel, vbj, vb-vrienden |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.