20-08-10

IJZERWAKE: DRIEMAAL VOOR DE PRIJS VAN ÉÉN

Aanstaande zondag wordt de negende IJzerwake ingericht. De zondag daarna is er de meer op vrede, vrijheid en verdraagzaamheid geïnspireerde IJzerbedevaart.

Het thema van de IJzerwake dit jaar is Vrij Vlaanderen, ons Europa! “Het ondoorzichtige kluwen dat het federale Belgie vanuit een unitaire staatsvorm tot de ‘federatie’ van vandaag heeft gebracht, bewijst elke dag zijn onkunde”, luidt het in de oproeptekst voor de IJzerwake dit jaar. “Elke vorm van goed bestuur is onmogelijk op het federale niveau. Premiers die niets doen dat ook maar op daadkrachtig regeren zou kunnen lijken, worden staatsmannen genoemd. Hun enige staatsmanschap bestaat er nochtans in het deksel op de overkokende Belgische pot te houden  en te doen alsof alles onder controle is. Wie of wat houdt Vlaanderen tegen om zijn lot in handen te nemen, en zijn eigen beleid te bepalen? Staatsvorming is de enige en duidelijke optie die naar een 'vrij Vlaanderen’ leidt. En ook naar een vrij Wallonië, dat maar eens bevrijd moet worden van zijn koudwatervrees, en de win-winsituatie van de eigen weg moet inzien. Als goede buren naar Europa om de notariële akte te laten bekrachtigen van de onafhankelijkheid!”

Tweede aandachtspunt is Europa “Is dit ons Europa? Een Europa van 19de eeuwse staten dat schoorvoetend en met lede ogen de historische volksgemeenschappen hun plaats onder de zon (niet altijd) gunt? Vlaanderen verdient het naast de Scandinavische landen te staan, naast de nieuwe staten als Tsjechie en Slovakije; net zoals Schotland en Catalonië dit verdienen. Is dit ons Europa? Een Europa dat niet de moed heeft om zijn moeizaam opgebouwde christelijk-humanistische beschaving te verdedigen en te beschermen? Individuele vrijheid, scheiding van Kerk en Staat, gelijkheid tussen man en vrouw, democratische beginselen,... Deze opgebouwde waarden zijn geen eeuwig verworven rechten in een wereld waar ze slechts door een minderheid daadwerkelijk beleden kunnen worden. Bijgevolg dienen ze gerespecteerd, beschermd en verdedigd te worden tegen al wie ze wil omverwerpen.” Om deze “losse gedachten tot een zinvolle manifestatie te laten uitgroeien” word je uitgenodigd naar de negende IJzerwake te gaan.

Spreker-van-dienst, naast IJzerwake-voorzitter Wim De Wit, is Matthias Storme. Hij is advocaat en buitengewoon hoogleraar aan de universiteiten van Leuven en Antwerpen. Hij was lid van het partijbestuur van de N-VA maar werd daar verplicht ontslag te nemen nadat hij na de veroordeling van het Vlaams Blok wegens racisme in 2004 verklaarde dat het nu “bijna een morele plicht is om op het Vlaams Blok te stemmen”. Bij de overhandiging van de Prijs voor de Vrijheid door de rechts-liberale Nova Civitas-denktank kwam Storme op voor het recht om te discrimineren. Vorig jaar daagden een 5 000 mensen op voor de IJzerwake. Dat sommigen op de IJzerwake iemand in drie verschillende outfits op een halve dag tijd zagen, ligt niet alleen aan overmatige consumptie van bier. Op foto 1 zie je vooraan een ‘schaarleidster’ van het VNJ op de IJzerwake vorig jaar, op foto 2 dezelfde vrouw nu als lid van een volksdansgroep ook al op diezelfde IJzerwake vorig jaar, en op foto 3 nogmaals dezelfde vrouw, nu als lid van de Jef Elbers-liederen brengende Andersjevs op het podium van de IJzerwake vorig jaar.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vb-vrienden, ijzerwake |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.