03-08-10

BOMAANSLAG IN BOLOGNA HERDACHT

Onder grote belangstelling is de bomaanslag op het centrale station van Bologna, gisteren precies dertig jaar geleden, herdacht. Bij het ernstigste bloedbad in Italië sinds de Tweede Wereldoorlog verloren 85 mensen het leven; meer dan tweehonderd anderen werden gewond. Het was het werk van een extreemrechts commando.

Een 18 kilogram zware bom werd tot ontploffing gebracht in de wachtkamer voor de tweede klasse reizigers.  De bom was zo krachtig dat het dak van het monumentale stationsgebouw instortte. Bilan van deze terroristische aanslag: 85 doden en een 220-tal gewonden. Locatie noch tijdstip waren toevallig gekozen. Het station puilde die zonnige zaterdagochtend van 2 augustus 1980 uit van de vakantiegangers, en Bologna had een sterk links imago. Het extreemrechtse Nuclei Armati Rivoluzionari (NAR), gelinkt aan de loge P2, eiste de aanslag op. De bloederige aanslag leidde tot een algemene staking op 5 augustus. Drie neofascisten zijn veroordeeld voor hun rol bij de aanslag, maar hun opdrachtgevers zijn nooit gevat. Twee hoge functionarissen, van de geheime dienst en van de politie, zijn veroordeeld omdat zij het onderzoek hebben gehinderd.

Twee in 1980 geboren vrouwen lazen gisteren de namen van alle 85 doden voor. De namen en leeftijden staan ook op een plaquette aan het station (foto) en aan het einde van deze video met beelden van de eerste minuten na de aanslag. Voor het eerst was er gisteren geen regeringsvertegenwoordiger aanwezig bij de herdenking. De voorbije jaren werden de ministers van de centrumrechtse regering Berlusconi er altijd uitgefloten.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internationaal, italië |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.