09-08-10

VB NAAR JAPAN (1): SAMEN MET EUROPESE VRIENDEN

Filip Dewinter klaagde laatst in een persmededeling over de kosten voor de Vlaamse ministers en hun entourage die naar de wereldtentoonstelling in Shanghai (China) afreisden: minister-president Kris Peeters die er met een zestienkoppige delegatie zeven dagen verbleef, minister Jo Vandeurzen die er ook al een hele week was, en de ministers Ingrid Lieten en Joke Schauvliege die er elk vier dagen waren. Alle cijfers zijn nog niet binnen, maar Dewinter meent dat de kosten oplopen tot meer dan 100 000 euro. Waar inderdaad vragen bij gesteld kunnen worden.

 

Maar Dewinter of een andere VB’er mag deze week ook naar het Oosten vliegen. Naar Japan. Bruno Gollnisch, Europarlementslid van het Franse Front national (FN), gehuwd met een Japanse en gepassioneerd door Japan, heeft immers de deelname aangekondigd van nogal wat “partis nationaux et patriotiques” aan een colloquium van 12 tot 18 augustus in Tokio. Bij de partijen die naar Japan afreizen: het radicaal-rechtse Hongaarse Jobbik, het Vlaams Belang, het Franse Front national, de Italiaanse neofascistische partij Fiamma Tricolore, het semi-fascistische en alleszins racistische Bulgaarse Ataka, het Portugese Partido Nacional Renovador en de British National Party. Van een aantal partijen is bekend wie naar Japan afreist. Voor het FN gaan Bruno Gollnisch én Jean-Marie Le Pen. Drie delegatieleden spreken Japans: Bruno Gollnisch, de Hongaar Bela Kovacs en de Brit Adam Walker. Gollnisch was professor Japanse taal en beschaving aan de universiteit van Lyon; Kovacs groeide op in een diplomatenfamilie die in Japan werkte; Walker was leraar in Japan en houdt een 'martial arts'-school open. 

 

Volgens Bruno Gollnisch zal men in Japan praten over de toekomst van de nationalistische bewegingen, en de lessen die de Japanners kunnen trekken uit de ervaringen en realisaties van de Europese nationalistische bewegingen “dont certains ont fait des percées à de récents scrutins”. Sommige partijen hebben inderdaad electorale successen geboekt, maar bij het VB bijvoorbeeld is men nu al aan drie keer op rij achteruit gegaan (1, 2). Niet echt een goed voorbeeld dus, terwijl de Vlaams-nationalistische gedachte toch meer dan ooit opflakkerde de voorbije verkiezingen. Ook de BNP verloor laatst bijna de helft van haar stemmen. De deelnemers aan het colloquium gaan zich overigens niet hele dagen opsluiten in een conferentiezaal. Ze willen een bezoek brengen aan de begraafplaats van Yasukuni. Alhoewel ook democratische politici hieraan bezoeken brachten, is de begraafplaats omstreden omdat in het ‘boek van de zielen’ daar ook de namen voorkomen van veroordeelde oorlogsmisdadigers. Het bijhorend museum geeft de Japanse oorlogshandelingen weer op een wijze die buiten Japan als revisionistisch wordt ervaren.

Het is alsnog niet bekendgemaakt wie namens het VB naar Japan gaat. Maar misschien gebeurt het vandaag. Bruno Gollnisch houdt vandaag in Parijs alleszins een persconferentie over deze trip. Toeval of niet: alle reeds bekendgemaakte namen van deelnemers aan de Japan-reis zijn Europarlementsleden, en de persconferentie deze namiddag vindt plaats in de zetel van de Europese Commissie in Parijs. Het VB heeft twee Europarlementsleden: Frank Vanhecke en Philip Claeys. Mocht Frank Vanhecke afgevaardigd worden, hij zou ongetwijfeld een scherpe analyse kunnen brengen van de verkiezingsuitslagen van het VB.

Dat de deelnemers aan het colloquium hun reis en verblijf zelf betalen is onwaarschijnlijk. Maar anders dan de Vlaamse regering kan het Vlaams Belang niet verplicht worden tot inzage in (de details van) haar financiën. Dewinter kan gemakkelijk uithalen naar de China-reis van de Vlaamse regering, over de Japan-reis van het VB heeft het VB geen woord gezegd. In Frankrijk is nochtans al begin mei bekendgemaakt dat een VB-afgevaardigde meegaat naar Japan. (Morgen: Deel 2, De gastheren voor het VB en de twintigkoppige delegatie uit Europa.)

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internationaal, japan |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.