10-08-10

VB NAAR JAPAN (2): DE JAPANSE GASTHEREN

De delegatie van extreemrechtse nationalistische Europese partijen en partijtjes, waaronder het Vlaams Belang, die van 12 tot 18 augustus in Tokio is (zie: AFF/Verzet, gisteren), is er te gast bij Nippon Issuikai. Wat kan het VB van hen leren?

Nippon Issuikai werd in 1972 gesticht door volgelingen van de Japanse auteur Yukio Mishima die zich in 1970 op een rituele manier zelfdode nadat hij er niet in slaagde een militaire coup op te zetten tegen de Japanse regering. Leider van Nippon Issuikai is sinds 2000 Mitsuhiro Kimura (foto 1), een afgestudeerde van de Japanse prestigieuze Keio Universiteit. Volgens Nippon Issuikai is de Japanse regering een poppetje in handen van de Amerikanen, moet de Japanse keizerlijke familie kunnen terugkeren naar de stad Kyoto, en heeft Japan zich niet fout gedragen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nippon Issikai is een bijzonder kleine groep – volgens een rapport zou ze maar een dertigtal leden hebben – die echter vlot toegang heeft tot de Japanse media. Hun leider Mitsuhiro Kimura verschijnt vaak op de plaatselijke televisie en kan vlot opiniestukken kwijt in de plaatselijke ‘kwaliteitskranten’. Kimura was bevriend met Uday Hoessein, zoon van de Iraakse dictator Saddam Hoessein. In juli 2003 kwam Uday Hoessein, samen met zijn jongere broer Qusay, om in een vuurgevecht met het Amerikaanse leger. Uday was de krankzinnigste en bloeddorstigste zoon van Saddam Hoessein. Kimura bezocht zes keer Irak en bewonderde het regime omwille van het pan-Arabisch nationalisme dat Saddam Hoessein cultiveerde om de Arabische cultuur te beschermen tegen Westerse invloeden.

Een andere ‘interessante’ kennismaking voor de delegatie in Japan wordt de manier van actie voeren. Er wordt daar regelmatig op uit getrokken met geluidswagens zoals te zien op foto 2 en in dit filmpje. Artikel 21 van de Japanse grondwet garandeert de “vrijheid van vereniging en van vergadering, alsmede meningsuiting, pers en alle andere vormen van expressie.” Daarvan wordt door extreemrechts in Japan gebruikgemaakt om met geluidswagens slogans, militaire marsen en nostalgische ballades op straat te laten schallen. Plaatselijke verordeningen proberen dat wat in te perken. Zo mag in Tokio bijvoorbeeld het geluidsvolume niet meer dan 85 decibels bedragen, gemeten op tien meter afstand van de luidspreker. Volgens een verslaggever van The Japan Times Online wordt dit evenwel amper of niet gecontroleerd, en alleszins rijden die geluidswagens (al te) dikwijls uit. Als dat het VB maar niet op ideeën brengt.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: japan, internationaal |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.