25-08-10

MEER ZIT ER NIET IN

Hoeveel mensen waren er bij de IJzerwake dit jaar? Inschatten van het aantal deelnemers bij manifestaties is vaak een heikele kwestie. Organisatoren durven wel eens overdrijven. Politie durft de zaken daarentegen wel eens te onderschatten door bij betogingen bijvoorbeeld enkel te tellen hoeveel volk er bij de start is, terwijl het aantal betogers na de start nog flink kan aangroeien. 

 

“Was er meer volk dan vorig jaar?”, vraagt ’t Pallieterke zich deze week af. “Het leek bij het begin van de eucharistie niet zo, maar dan moesten de geuzen blijkbaar nog komen. En die zijn toch nog talrijk. Dus liep het nog aardig vol. Daarbij waren er meer stoelen voorzien, en de stoelen stonden ook wat verder. Wij houden het op evenveel als vorig jaar. Vijfduizend, zei Bruno Huygebaert op Radio 1. Huygebaert volgt ook economie op voor het radionieuws, dus hij zal wel kunnen tellen zeker? Wij geven hem het voordeel van de twijfel.”  IJzerwake-voorzitter Wim De Wit hield het in een radio-interview eveneens bij de 5 000 zoals vorig jaar.

 

Ook voor het overige bleef het bij de IJzerwake dit jaar (foto 1) hetzelfde als vorig jaar. Van de vernieuwing waar een paar ‘jongeren’ op gebroed hebben na de IJzerwake vorig jaar was geen spoor terug te vinden’t Pallieterke, en ook anderen, is het opgevallen hoe vriendelijk de pers is geworden voor de IJzerwake. “In de artikelen op voorhand geen grote foto’s met getatoeëerde en andere kortharige buitenbeentjes. Geen extreem-rechtse, geen Vlaams Belang-manifestatie…” Tevreden over de artikels vooraf, maar tijdens de IJzerwake dit jaar werd toch alweer een “kortharig buitenbeentje” met een Blood and Honour-T-shirt gefotografeerd (foto 2). Dat is toch maar alleen omdat die wel degelijk was binnengelaten bij de IJzerwake.

 

Waarom was de pers dit jaar zo vriendelijk? ’t Pallieterke: “Zondagmorgen een interview met Wim de Wit op Radio 1. De interviewer, Koen Fillet, was zowaar vriendelijk. Tijdens het interview kwam de kat op de koord: de journalisten zien de IJzerwake als de radicale achterban van de N-VA.” Die journalisten vergissen zich. Aan de stiltes en het applaus tijdens de toespraken gemeten was er bij de IJzerwake eerder de achterban van het VB, en alleen die. Was vorig jaar de belangrijkste N-VA’er op het terrein een buiten Brussel onbekend kopstuk van de N-VA, zelfs die was er dit jaar niet. Zowat de hele VB-top was er wel, maar werd amper of niet gefotografeerd door de pers. Omdat het niet klopte met het beeld dat sommigen dit jaar hebben opgehangen van de IJzerwake? Of om de eenvoudige reden dat de VB’ers niet meer zoals vroeger in één groep bijeen stonden? Gelukkig werd Bruno Valkeniers geflankeerd door zijn zoon, of hij zou er soms helemaal alleen gestaan hebben.

 

Op naar de 8000 Wakebedevaarders in 2010!” schreef Bert Deckers (VB, RechtsActueel) tot slot van zijn verslag over de IJzerwake vorig jaar. Spijts de communautaire verkiezingsuitslag in juni en de lopende regeringsonderhandelingen bleef het aantal aanwezigen op de IJzerwake gelijk. Meer zit er niet in bij die zogenaamde “radicale achterban van de N-VA”. Daarenboven zijn vele aanwezigen al op hoge leeftijd. Tenzij je gedrild wordt in verenigingen zoals het VNJ, trekt de IJzerwake maar weinig jongeren aan.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ijzerwake, vb-vrienden, blood and honour |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.