13-08-10

VB NAAR JAPAN (3): EN DE WINNAAR IS…


Vorige maandag schreven wij hier dat terwijl Filip Dewinter kritiek leverde op de aanwezigheid van Vlaamse ministers op de wereldtentoonstelling in Shanghai (China), een VB-afgevaardigde evengoed naar het Oosten reisde – allicht niet op eigen kosten. Naar Japan. Om er deze en volgende week deel te nemen aan een conferentie ingericht door de extreemrechtse groupuscule Nippon Issuikai. Maar wie is de gelukkige die voor het VB naar Tokio mocht gaan? Het VB zweeg erover in alle talen.

De reis en deelname aan de conferentie werd georganiseerd door Bruno Gollnisch van het Franse Front national (FN), die onder andere ook het radicaal-rechtse Hongaarse Jobbik had uitgenodigd, de Italiaanse neofascistische partij Fiamma Tricolore, het semi-fascistische en alleszins racistische Bulgaarse Ataka, het Portugese Partido Nacional Renovador en de Britse British National Party (BNP). Ook uit Oostenrijk, Spanje en Oekraïne werd volk op sleeptouw genomen. Gezien de namen van de deelnemers die al wél bekend waren gemaakt, leken ons de Europarlementsleden Frank Vanhecke en Philip Claeys de grootste kanshebbers om namens het VB naar het land van de rijzende zon te mogen gaan. Frank Vanhecke zou ongetwijfeld de Japanners een rake analyse kunnen geven van de verkiezingsresultaten van het VB. Philip Claeys is anderzijds al meer op buitenlandse missie geweest. Bruno Gollnisch belegde vorige maandag in Parijs nog een persconferentie over zijn Japan-reis, maar de Franse pers wilde enkel maar weten waarom Gollnisch Jean-Marie Le Pen meenam. Terwijl de peetvader van het FN toch zijn dochter Marine Le Pen en niet Bruno Gollnisch als zijn opvolger wil.

VB-persverantwoordelijke Tom Van Den Troost is in verlof en zou slechts sporadisch zijn mails lezen; VB-partijwoordvoerder Joris Van Hauthem kon of wilde ons niet informeren. Maar een VB’er, dat valt op. Zelfs in een miljoenenstad als Tokio. Twee journalisten van de Guardian liepen VB’er Philip Claeys (foto 1) en BNP’er Adam Walker (foto 2) tegen het lijf in Tokio. Philip Claeys was tussen 1995 en 1999 voorzitter van de Vlaams Belang Jongeren (VBJ),  tot de jongste vernieuwing van het Vlaams Belang Magazine was hij hoofdredacteur van het VB-maandblad, sinds 2003 is hij Europarlementslid – vorig jaar opnieuw in het Europees parlement geraakt als eerste opvolger, in de plaats van de rechtstreeks verkozen Filip Dewinter. Philip Claeys was ook ondervoorzitter van de groep extreemrechtse Europarlementsleden verzameld onder de banier ‘Identiteit, Traditie en Soevereiniteit’. Met Bruno Gollnisch als voorzitter. Maar die fractie was wegens interne ruzies maar een kort leven beschoren in het Europees parlement, en momenteel is extreemrechts in het Europees parlement zo verdeeld dat het niet eens een fractie kan vormen.  Als plaatsvervanger in de commissie Buitenlandse Zaken van het Europees parlement volgt Philip Claeys de discussie over de mogelijke toetreding van Turkije tot de Europese Unie – zaak waarover Claeys samen met Koen Dillen het boek Een brug te ver schreef.

In hun artikel merken de Guardian-journalisten op dat Nippon Issuikai de wreedheden begaan door keizer Hirohito en zijn regering ontkennen, waaronder de moord op honderdduizenden burgers en de verkrachting van tienduizenden vrouwen. Maar dat bezwaart het gemoed van Philip Claeys niet. Philip Claeys (in Guardian): “De conferentie is gericht op de huidige politiek in de eenentwintigste eeuw. We worden geconfronteerd met islamitische terroristische dreigingen, de vrije handel en globalisme. Ik ben niet geïnteresseerd in het naar een conferentie gaan die focust op wie wat gedaan in de Tweede Wereldoorlog of welke kant schuldig was aan oorlogsmisdaden.” Vandaag, vrijdag 13 augustus, staat een toespraak van Jean-Marie Le Pen op het programma in Tokio; morgen trekt het Europese gezelschap op uitnodiging van Nippon Issuikai naar de omstreden begraafplaats van Yasukuni waar onder andere ook hulde wordt gebracht aan oorlogsmisdadigers (video van een vorig bezoek van Japanse rechts-extremisten aan Yasukuni). De conferentie waarvoor Philip Claeys naar Japan reisde focust dus toch ook op wie wat gedaan heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internationaal, japan, claeys |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.