15-08-10

VB NAAR JAPAN (4): PHILIP CLAEYS WÉL OP BEGRAAFPLAATS

VB-voorzitter Bruno Valkeniers geeft toe dat Philip Claeys voor het VB in Japan is, maar zegt dat Claeys niet mee met Jean-Marie Le Pen op bezoek was op de omstreden begraafplaats van Yasukuni waar ook oorlogsmisdadigers geëerd worden. Loopt er dan een dubbelganger van Philip Claeys in de voetsporen van Jean-Marie Le Pen?

De voorbije dagen en weken heeft het Vlaams Belang geprobeerd het stil te houden dat een afgevaardigde van het VB, samen met afgevaardigden van Europese extreemrechtse tot fascistische partijen, deelneemt aan een bijeenkomst van de extreemrechtse, volgens de buitenlandse pers: neofascistische, Japanse groupuscule Nippon Issuikai. In Frankrijk doet men er niet moeilijk over. Bruno Gollnisch, Europarlementslid voor en ondervoorzitter van het Front national (FN), kondigde al op 11 mei de deelname aan de conferentie in Tokio aan. Voorbije maandag maakten wij de reis bekend en gokten we op Frank Vanhecke of Philip Claeys als VB-afgevaardigde. Diezelfde dag gaf Bruno Gollnisch in Parijs een persconferentie over de reis naar Japan, maar uiteraard was de Franse pers niet geïnteresseerd in wie nu precies voor het VB naar Japan ging. De Franse pers wilde alleen maar weten waarom Gollnisch Jean-Marie Le Pen meenam, terwijl de FN-chef toch de voorkeur geeft aan zijn dochter Marine Le Pen boven Bruno Gollnisch om hem op te volgen aan het hoofd van het FN. We mailden daarom zowel VB-persverantwoordelijke Tom Van Den Troost als VB-partijwoordvoerder Joris Van Hauthem om te vernemen wie nu namens het VB naar Japan ging, maar geen van beiden kon of wilde ons antwoorden.

Vrijdag konden we dan toch de naam bekend maken van de VB-afgevaardigde in Japan: Philip Claeys (foto 1). Diezelfde dag bracht Bruno Gollnisch op zijn blog een verslag van de eerste dag in Japan die eindigde zoals het hoort: met een smakelijk Japans diner. Intussen waren twee reporters van de Guardian Philip Claeys tegen het lijf gelopen in Tokio, en die vertelde hen: “De conferentie is gericht op de huidige politiek in de eenentwintigste eeuw. We worden geconfronteerd met islamitische terroristische dreigingen, de vrije handel en globalisme. Ik ben niet geïnteresseerd in het naar een conferentie gaan die focust op wie wat gedaan in de Tweede Wereldoorlog of welke kant schuldig was aan oorlogsmisdaden.” De Nippon Issuikai-conferentie focust wel niet op wie wat gedaan heeft in de Tweede Wereldoorlog of welke kant schuldig was aan oorlogsmisdaden, maar het was al van minstens 11 mei bekend dat een bezoek zou gebracht worden aan de omstreden begraafplaats van Yasukuni waar ook oorlogsmisdadigers herdacht worden. En dan ook een bedevaartsoord is voor Japanse rechtsextremisten (video).

Het bezoek dat de Europese delegatie gisteren aan de begraafplaats van Yasukuni bracht, haalde de internationale pers. En zo ook de Vlaamse pers. Plots heeft men bij het VB zijn spraak teruggevonden en zegt Bruno Valkeniers dat VB-Europarlementslid Philip Claeys in Japan is voor de conferentie “maar niet betrokken was bij het bezoek aan het schrijn” op de begraafplaats van Yasukuni. Helaas voor Bruno Valkeniers is bij Euronews een gefilmd verslag vrijgegeven van het bezoek, en wie verschijnt er bij de eerste seconde in beeld, en duidelijker vanaf de achtste seconde? Philip Claeys natuurlijk (foto 2: de eerste van links op het beeldfragment; helemaal vooraan: Jean-Marie Le Pen). Bekijk het Euronews-filmpje op groot scherm, en de gelijkenis wordt nog duidelijker. Wat wordt nu het volgende? Bruno Valkeniers die zegt dat een dubbelganger van Philip Claeys op de begraafplaats was? Bruno Valkeniers die toegeeft dat Philip Claeys op de begraafplaats was, maar preciseert dat Claeys niet aan het schrijn was waar de namen van de oorlogsmisdadigers aangebracht zijn? Bruno Valkeniers die zwijgt en hoopt dat de pers hem niet opnieuw opbelt? Bruno Valkeniers die toegeeft dat Philip Claeys op een fout moment op een foute plaats was?

Het bezoek aan de begraafplaats van Yasukuni was vooraf ingepland én omstreden. De gastheren van Nippon Issuikai ontkennen het doden van honderdduizenden burgers en het verkrachten van tienduizenden vrouwen onder keizer Hirohito en zijn imperialistische regering. Nippon Issuikai vindt ook dat Japan geen fout maakte door het in 1940 sluiten van een pact met het fascistische Duitsland en Italië… Volgens Bruno Valkeniers is er bij het VB geen plaats voor “nazisten”, maar deelnemen aan een conferentie van “nazisten” kan wel. Alleen had men bij het VB er niet op gerekend dat dit bekend zou geraken.    

02:00 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: japan, internationaal, claeys, valkeniers |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.