17-08-10

VB NAAR JAPAN (5): COMMUNICATIEPROBLEMEN

Een ongeluk komt meestal niet alleen. De communicatieproblemen rond de deelname van Philip Claeys aan een conferentie van extreemrechtse tot fascistische partijen en partijtjes in Japan stapelen zich op. Eerst kon of wilde het VB niet mededelen wie haar afgevaardigde was bij die conferentie. Voorbije zaterdag zei VB-voorzitter Bruno Valkeniers aan het persbureau Belga dat Philip Claeys in Tokio was, maar niet deelnam aan het omstreden bezoek aan de begraafplaats van Yasukuni. Een paar seconden googlen leverde het bewijs op dat Philip Claeys wél deelnam aan dat bezoek. Wat we onmiddellijk gemeld hebben op deze blog. Hiermee geconfronteerd wilde Valkeniers er niets over kwijt. “Ik kan Philip Claeys nu niet bereiken”, zei Valkeniers zondag aan De Standaard... die Claeys diezelfde dag wél telefonisch kon spreken.

“Ik kan alleen zeggen wat hij mij gezegd heeft: dat hij niet mee op bezoek zou gaan naar dat schrijn vanwege de controverse”, zei Bruno Valkeniers aan De Standaard. Maar wat vindt Valkeniers ervan dat Claeys, getuige de Euronews-beelden, het schrijn toch bezocht? Bruno Valkeniers: “Ik ga daar voorlopig geen commentaar op geven. Ik wil eerst de heer Claeys zelf daarover horen. (…) Zodra hij terug in België is, neem ik contact op met hem.” Aan De Standaard zei Philip Claeys dat zijn bezoek aan de begraafplaats van Yasukuni niet voorzien was omdat hij om familiale redenen eerder naar huis zou gaan, maar toch meeging toen dit veranderde. Philip Claeys: “Ik heb me geïnformeerd over het schrijn, en ik vind dat er vrij tendentieus over bericht wordt. Er liggen ook 14 veroordeelden wegens oorlogsmisdaden, maar het schrijn maakt geen onderscheid tussen de 2,5 miljoen doden die er herdacht worden. We bezochten ook het museum, dat vergelijkbaar is met het oorlogsmuseum in het Brusselse Jubelpark. Dit is volgens mij much ado about nothing.”

Spijts hij ter plaatse was heeft Philip Claeys een en ander toch niet goed begrepen. Het schrijn van Yasukuni memoreert niet alleen aan “14 veroordeelden wegens oorlogsmisdaden”. Er wordt herinnerd aan in totaal 1 068 veroordeelden wegens oorlogsmisdaden. Onder hen 14 van de zogenaamde klasse A, zoals de oorlogspremier generaal Hideki Tojo. Daarnaast nog eens 1 054 voor oorlogsmisdaden veroordeelden van klasse B of C. Twee, de vergelijking met het oorlogsmuseum in het Brusselse Jubelpark gaat niet op. Van dat museum wordt immers niet geschreven dat het een voorstelling van zaken geeft die buiten ons land als revisionistisch wordt ervaren. Wat wél het geval is voor het bij het Yasukuni-schrijn horend museum. Drie, “much ado about nothing”? Tja. Zoiets antwoordde Jean-Marie Le Pen ook toen hij sprak over het belang van de gaskamers tijdens de Tweede Wereldoorlog. In het nationalistisch Japan heeft de huidige regering gebroken met de traditie van een bezoek aan Yasukuni. Premier Naoto Kan bood excuses aan voor “de grote schade en het grote leed” dat zijn land tijdens de oorlog veroorzaakte. Als Philip Claeys niet goed begrepen heeft wat de oorlogsgeschiedenis is van Japan, moet hij het maar eens nalezen bij onze collega’s van Blokbuster.

Communicatieproblemen alom. Wél dik in orde zijn de logies. De deelnemers aan de conferentie zijn gelogeerd in het Four Seasons-hotel in Tokio (foto 2, geen armoedig stulpje). Naar verluidt wordt het verblijf in Japan volledig betaald door het uitnodigende Nippon Issuikai. De vliegtuigtickets moesten wel betaald worden door de deelnemers aan de conferentie. Vermits velen Europarlemenstlid zijn, wordt gedacht dat ze daarvoor hun persoonlijke reiskostenvergoeding buiten hun land zullen aanspreken. Hieruit kunnen ze jaarlijks tot 4 000 euro putten. In Engeland hebben al meerdere politici gepleit om dit te onderzoeken en aan banden te leggen. “Het zou een schande zijn voor de Britse belastingbetalers als geld uit dat fonds zou gebruikt worden voor deelname aan een conferentie van een groepering die de oorlogsmisdaden ontkent.” De zaak ligt bijzonder gevoelig in Engeland. Zoals in Japan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd herdacht, gebeurde dit het voorbije weekend ook in Engeland. Een 30 000 Britse soldaten stierven in Azië, waarvan een 12 500 als krijgsgevangene. Voor morgen is tot slot van de ‘conferentie’ een uitstap naar Kyoto gepland. Niet om symbolisch druk te zetten achter de uitvoering van het klimaatverdrag van Kyoto. Extreemrechts vindt die milieueisen te verregaand. Wél omdat Kyoto met zijn 600 boeddhistische tempels, 400 Shinto-heiligdommen, paleizen, tuinen en architectuur een prachtige stad is én de vroegere keizerlijke hoofdstad van Japan. Het mogen terugkeren van de keizerlijke familie naar Kyoto is een van de voornaamste eisen van Nippon Issuikai.

Nippon Issuikai rekent erop om de twee jaar een Europese-Japanse samenkomst zoals nu te kunnen organiseren. Maar de aanwezigen vandaag zullen niet zolang moeten wachten om elkaar terug te zien. Bela Kovacz van de Hongaarse Jobbik heeft alle deelnemers al uitgenodigd om eind oktober in Boedapest het vijfentwintigjarig bestaan van zijn partij te komen vieren. (Foto 1: Philip Claeys tijdens het bezoek aan de begraafplaats van Yasukuni. Vlak voor hem: Jean-Marie Le Pen, van het Franse FN, en Franz Obermayr, van het Oostenrijkse FPÖ. Op zijn blog verschuilt Claeys zich onder andere achter de koning van Thailand en de president van Peru om zijn bezoek aan de begraafplaats van Yasukuni goed te praten. We kennen die koning en president niet persoonlijk, maar hebben toch een licht vermoeden dat ze de begraafplaats van Yasukuni met een andere ingesteldheid bezochten dan de mensen van Nippon Issuikai.)

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internationaal, japan, valkeniers, claeys |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.