03-09-10

UITBATER IJZERHOEVE HOUDT WOORD: GEEN VOORPOST MEER

Traditioneel wordt aan de vooravond van de IJzerwake door Voorpost een ‘kameraadschapsavond’ in camping IJzerhoeve in Diksmuide ingericht. Even traditioneel strijken dan ook een aantal Blood and Honour’ers neer op de camping, zoals ze er ook zijn bij duistere muziekfestivals als het A.V.V.-Fest. Ook al op de IJzerhoeve. Na de zoveelste vechtpartij tussen Blood and Honour’ers van concurrerende groepen was vorig jaar de maat vol voor de uitbater van de IJzerhoeve Peter Ingelaere.

Ik heb er niks dan miserie mee. Het is genoeg voor mij”, zei Peter Ingelaere. Hij zou geen A.V.V-Fest meer toelaten, geen ‘Keltische huwelijken’ meer (het excuus waarmee Blood and Honour Vlaanderen het terrein had gehuurd voor een concert op 18 oktober 2008). Het derde A.V.V.-Fest, eind deze maand, wordt alleszins niet meer aangekondigd met de IJzerhoeve als locatie. Waar het dan wel plaatsvindt, wordt nog stil gehouden. De kans is groot dat een zaal- en/of terreineigenaar raar gaat opkijken. Met Voorpost hadden ze bij de IJzerhoeve geen last, maar Voorpost zou delen in de klappen. En zo geschiedde. De Voorpost’ers die daags tevoren de weide in orde brachten voor de IJzerwake in Steenstrate moesten een andere bivakplaats opzoeken; voor de ‘kameraadschapsavond’ moest eveneens een andere zaal gezocht worden. Het werd overigens een ‘bonte avond’, in alle betekenissen die men eraan kan geven. Zowel qua liederen die gezongen werden onder leiding van Frederik Pas, beter bekend als VB-huiscartoonist Fré. Als qua samenstelling van het publiek, met zowel oudere sympathisanten, als jongere en oude Voorpost’ers, en minderjarigen die we omwille van de wet op de bescherming van… maar niet met naam zullen vernoemen.

's Anderendaags rinkelde de wekker al om 6 uur voor de Voorpost’ers. Om 8.30 uur verzamelden een vijftigtal Voorpost’ers op de IJzerwakeweide in Steenstrate om de nodige instructies te krijgen. Voorpost: “De zenuwen stonden enigszins gespannen want men verwachte een tegenactie vanwege anarchisten uit Luik. In de loop van de ochtend kregen we dan melding van het feit dat enkele tientallen anarchisten inderdaad vanuit Luik vertrokken waren richting Steenstrate. De nodige maatregelen en voorzorgen werden genomen, ploegen werden ingedeeld, verkenners werden uitgestuurd, niets werd aan het toeval overgelaten. De Voorpost-militanten stonden klaar om de anarchisten warm te onthalen. Maar het was ons niet gegund. De anarchisten werden te Ieper, per auto onderweg naar Steenstrate, onderschept door de politionele diensten.” Goed dat er politie was: dat de anarchisten hun matrakken en boksbeugels niet boven konden halen, en dat Voorpost de anarchisten niet kon ‘onthalen’. Zowel op Radio Rapaille als op de Voorpost-website bedankte Voorpost-actieleider Luc Vermeulen uitdrukkelijk een “zeer sterke ploeg Nederlandse Voorpostkameraden die heel wat afgezwoegd hebben.” Nederlanders hebben altijd wel rondgezworven op de IJzerwake, maar we kunnen ons niet herinneren dat ze ooit zo belangrijk waren voor het zetten van het podium, de tafels en stoeltjes, de nadarafsluitingen en de toiletten.

Foto 1: De ‘kameraadschapsavond’. Foto 2: Yves Pernet en de Nederlander Paul Peters aan de bedelstaf op de IJzerwake.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vb-vrienden, ijzerwake, voorpost |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.