31-08-10

FIETSELLENDE (1)

De jongste verkeersveiligheidscampagne van de Antwerpse politie is bij Albrecht Cleymans (55 j., foto), uit de Dianalaan in Berchem, in het verkeerde keelgat geschoten. Albrecht Cleymans buste vorige week 350 pamfletten bij zijn buren waarin hij zijn grieven opsomt. Hij mocht het ook uitleggen aan Het Nieuwsblad.

 

Albrecht Cleymans: “Ik begrijp dat er actie wordt gevoerd en dat automobilisten worden aangemaand om trager te rijden, maar wij moeten niet altijd de zondebok zijn. Onze nummerplaten worden snel genoteerd en dat maakt het makkelijker ons op de bon te slingeren. Maar fietsers en voetgangers ontsnappen de dans. Het lijkt wel alsof niemand zich nog aan de regels houdt. Rood licht? Geen probleem, meneer, wij wandelen en fietsen verder.” Albrecht Cleymans ergert zich vooral aan de fietsers die de stoep als fietspad gebruiken. “Als zelfmoordkandidaten racen ze hier voorbij. Kleine kinderen, maar ook volwassenen. Soms een heel gezin. Omdat het makkelijker is. En minder hobbelig dan de kasseien op de rijbaan.” Af en toe loopt het zelfs slecht af. “Sommigen laten met hun stuur diepe krassen na op wagens. Anderen kwetsen huisdieren.” Om zijn besognes zichtbaar te maken, maakte hij vier borden, die hij aan verkeerspalen vasthechtte. 'Bedankt om met uw fiets op de rijweg te rijden. Vanwege: De Voetgangers', lezen voorbijgangers. Niet iedereen is opgezet met deze eenmansactie, maar sommige buurtbewoners begrijpen zijn frustratie.

Arnold Peeters, drijvende kracht achter het wijkcomité Orpheusbuurtgebeure, waaronder de Dianalaan valt, treedt de boodschap dat voetgangers en fietsers zich aan de verkeersregels moeten houden volmondig bij, maar betreurt dat Albrecht Cleymans daarover een Open brief stuurt naar de bewoners. “Het is jammer dat hij negatief uithaalt naar iets wat heel goed is voor de buurt. De politiecampagne Merci om trager te rijden verdient absoluut een plekje in de Dianalaan. In die straat wordt er soms heel hard gereden”, weet Arnold Peeters. “Met het eeuwige gekanker komen we bovendien geen stap verder.” En Albrecht Cleymans is een eeuwige kankeraar. Toen na de racistische raid van Hans Van Temsche in Antwerpen Zonder Haat Straat-bordjes opdoken, stopte Albrecht Cleymans bij de buurtbewoners ook al een Open brief in de brievenbus. Om te protesteren tegen die Zonder Haat Straat-bordjes. Niet vermeld in het Het Nieuwsblad-artikel over de fietsers op het voetpad van Cleymans, is dat Cleymans VB-districtsraadslid is in Berchem en propaganada-verantwoordelijke van het VB-Antwerpen. Verbaast dat?

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: mobiliteit, antwerpen, cleymans |  Facebook | | |  Print

FIETSELLENDE (2)

Het Nieuwsblad-artikel over Cleymans’ probleem lokte enkele reacties uit op de website van de krant. En ook wij kregen een reactie op ons fietsartikel vorige week.

 

“Fietsers worden soms gedwongen om even op het voetpad te fietsen, maar dan moeten zij dat inderdaad traag en voorzichtig doen, en eigenlijk steeds met één voet aan de grond. Maar hun plaats is inderdaad op de rijweg en dan liefst op het fietspad. Ik begrijp de verzuchtingen van mijnheer Cleymans, en ik vind dat fietsers zich evengoed aan de regels moeten houden als automobilisten en voetgangers. Ik ben zelf een verwoed fietser, en ik stel geregeld vast dat ik op het fietspad geparkeerde auto's aantref en nog veel meer voetgangers. Laat iedereen zich inderdaad aan de regels houden, dan worden de meeste problemen vermeden”, laat iemand weten in reactie op het Het Nieuwsblad-artikel. “Hoeveel voetgangers zouden er al door fietsers in uw straat gedood zijn? Niet erg veel, vermoed ik. Maar elke dag lezen we wel dat fietsers het leven laten bij aanrijdingen met auto’s of vrachtwagens”, schrijft iemand anders. “Uiteraard moet een fietser zijn snelheid aanpassen: zeker niet te dichtbij oude bange besjes en impulsieve kindjes voorbij snorren, en onmiddellijk terug op de rijbaan als er te weinig plaats is of gevaar dreigt.”

 

En dan was er nog ‘Lientje’, een Vlaams-Brabantse neonazi die op het Blood and Honour-forum als avatar het beeld heeft van iemand die zijn of haar fiets wil gooien op een anarchist. In een heel andere discussie op het Stormfront-forum – over neonazi’s die hun sperma naar een donorbank willen brengen – liet ‘Lientje’ zich ontvallen dat AFF/Verzet het Blood and Honour-forum volgt “waar amper iets op gepost wordt”, “om dan met flauwe bull**** over fietsen af te komen.” “Bende achterlijke hippies, dat het zijn.” Veertig jaar later zorgt Woodstock nog altijd voor frustraties.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: mobiliteit |  Facebook | | |  Print

30-08-10

RECHTSACTUEEL KAN EIGEN AMBITIES NIET WAARMAKEN

RechtsActueel.jpgVNV-vlag.JPG

Ruim drie maanden na de lancering van RechtsActueel wordt de indruk nog sterker dan hij al was: het rechtse alternatief voor de ‘linkse’ berichtgeving op het internet RechtsActueel kan haar eigen ambities niet waarmaken. Spilfiguren van RechtsActueel zijn Yves Pernet (Voorpost) en Bert Deckers (VB-personeelslid).

 

Yves Pernet die verslag uitbrengt van de jaarlijkse herdenking van Oostfronters in Stekene, waar Pernet als Voorpost-militant toch was. Yves Pernet die een artikel op zijn persoonlijke blog over de plots roder-dan-rood Bert Anciaux overneemt op RechtsActueel… En anders is er wel ‘Charles de Dille’ die op RechtsActueel krek dezelfde mening verkondigt als Yves Pernet op zijn blog. Pernet nadat Siegfried Bracke overstapte naar de N-VA: “Stem Vlaams-nationaal en maak de keuze tussen de twee partijen (VB en N-VA, red.) volgens uw geweten. Wie niet gaat stemmen, maakt zich schuldig aan plichtsverzuim. Dit kan een verkiezing zijn waar de Belgische structuur een slag zal incasseren die ze niet zal overleven. Maar stem niet op een logebroeder!” En ‘Charles de Dille’ op RechtsActueel: “Rechts Actueel roept op om te stemmen voor de ‘V’-partijen Vlaams Belang en N-VA, maar vraagt toch om enige consequentie en gezonde verstand te laten primeren boven hypes en plat populisme. (...) Wij roepen dan ook in de eerste plaats op om te stemmen voor Vlaams-nationalistische kandidaten en niet voor logebroeders als Siegfried Bracke.” Zoek de zeven verschillen!

 

Wat dan weer vooral aan Bert Deckers doet denken, is het logo van RechtsActueel. Het kan natuurlijk puur toeval zijn, maar Deckers kennend zou dat eerder verbazen. In het logo van RechtsActueel is immers een opvallende blauwe driehoek op een oranje achtergrond verwerkt (foto 1), en waar vinden we nog zo’n opvallende blauwe driehoek bij een oranje hoofdkleur? Bij het Vlaamsch Nationaal Verbond (VNV, foto 2), Vlaams-nationalistische partij die tijdens de Tweede Wereldoorlog collaboreerde met de nazi’s. De driehoek in de VNV-vlag stond voor de drie grote rivieren van de Nederlanden: de Schelde, de Maas en de Rijn. De cirkel stond voor de eenheid van de Lage Landen. De hereniging van Vlaanderen en Nederland die niet toevallig de natte droom is van Yves Pernet. Dat daarvoor teruggegrepen wordt naar symboliek uit de collaboratie met de nazi-bezetter? Alvast Bert Deckers maalt er niet om. Om zijn nieuwjaarswensen voor 2009 over te brengen pakte Bert Deckers uit met een nieuwjaarskaartje waarop Joris Van Severen stond, nog een aangebrande figuur. Bij het VB verzorgt Bert Deckers de lay out van een aantal publicaties. Hij is best in staat het logo van RechtsActueel te ontwerpen. Het is daarenboven op naam van Bert Deckers en zijn bedrijfje Propaflandria dat de RechtsActueel-website geregistreerd is.

 

Na Kris en Yves van Man bijt hond, Bert en Yves van RechtsActueel. Alleen geven zij een veel minder volledig en genuanceerd beeld van Rechts in Vlaanderen dan de Man bijt hond-ploeg Vlaanderen in beeld brengt. In de rubriek Uitgevraagd was tweeënhalf maand lang het enige vraaggesprek een babbel met Gerolf Annemans. Als een verslag van een Voorpost-activiteit wordt gegeven, wordt het artikel van de Voorpost-website overgenomen. Het is van het faillissement van de Volksgazet in 1978 geleden dat die stijl van journalistiek nog gehanteerd wordt. En ook bij de ‘vrije nieuwsgaring’ wordt met oogkleppen gewerkt. Als Bert Deckers bijvoorbeeld verslag uitbrengt van de eerste bijeenkomst van het EJA!-project verbasterd Deckers de naam van hoofdspreker (en Deckers’ actieve Facebook-vriend) Thierry Vanroy tot “Thierry VR”. Deckers verzwijgt in hetzelfde artikel ook aan wie hij het allerbeste toewenst met EJA!: mensen die op andere dagen actief zijn of waren bij het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA), de Nationale Jeugd Nederland (NJN), No Surrender Crew, Blood and Honour Vlaanderen en Bloed-Bodem-Eer-Trouw (BBET). Naast de aanwezigheid van Tomas Boutens (BBET) kon niet gekeken worden, maar daar zwijgt Bert Deckers over op RechtsActueel. Als Thierry Vanroy daarentegen als N-SA’er bedenkingen schrijft over het Vlaams Belang, populisme en alternatieve politiek, en daarbij voorstellen doet richting Vlaams Belang, zwijgt RechtsActueel er in alle talen over.

 

De resultaten van overdenkingen en beschouwingen van de rechterkant van de Vlaamse Beweging (...) bundelen en zo voor een breed publiek toegankelijk te maken”, zoals het in de missieverklaring van RechtsActueel staat? Vergeet het. Men blijft netjes binnen de lijnen van het VB. RechtsActueel is de hobbyclub van een aantal Voorpost’ers (naast Yves Pernet bijvoorbeeld Sjors Remmerswaal en Wim De Winter) en enkele VB-personeelsleden (naast Bert Dimitri’ Deckers bijvoorbeeld Rob Verreycken en de al genoemde Wim De Winter – bij andere gelegenheden ook nog eens lijfwacht voor Filip Dewinter en Benno Barnard). RechtsActueel is ontstaan uit de frustratie dat “het internet (...) voor een groot deel in handen (is) van de linkerkant van het politieke spectrum, ongeacht het feit dat ze maatschappelijk en politiek steeds in belang krimpt.” RechtActueel staat echter – nog afgezien van de ideologische keuze – kwalitatief geenszins op hetzelfde niveau als Apache en De Wereld Morgen. 't Pallieterke zit in dezelfde ideologische hoek als RechtsActueel, maar is dan nog interessanter.

 

  • Update. Vannacht al nam een RechtsActueel-redacteur kennis van bovenstaand artikel. Om onze kritiek te pareren dat men het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) buiten beeld houdt, werd een paar uren later voor het eerst een artikel van de website van het N-SA overgenomen door RechtsActueel. Het artikel onder de kop Vlaanderen, een zigeunercamping? Neen, bedankt! komt wel voor 100 % overeen met wat men er bij het VB over denkt. Het is nu wachten op de overname of het becommentariëren van een N-SA-artikel waarin kritiek wordt geleverd op het VB, zoals over de islamofobie  van het VB.

00:07 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: media, vb-vrienden |  Facebook | | |  Print

29-08-10

HET KAN NOG ALTIJD STRAFFER

Vanavond wordt de (voorlopig) laatste aflevering van Villa Vanthilt uitgezonden. Een man uit het West-Vlaamse Zwevegem is zo onder de indruk van presentator Marcel Vanthilt dat hij het gezicht van Marcel Vanthilt op zijn achterwerk heeft laten tatoeëren. Marcel Vanthilt is “totaal verbijsterd”. “Heel straf”, vindt Vanthilt. Maar het kan nog altijd straffer.

Wat te denken van de man (intussen 31 j.) die op zijn rug een evocatie van het nazitijdperk (“1933-1945”) heeft laten tatoeëren (foto 1)? Op zijn linkerarm prijkt ook nog eens de Duitse nazivlag (foto 2). Op zijn rechterarm zijn verwijzingen getatoeëerd naar zijn favoriet clubje – de Combat 18-versie van Blood and Honour – en is ook de SS-leuze Meine Ehre heisst Treue getatoeëerd (foto 3). Op zijn borst is “Blood and Honour” getatoeëerd. Op zijn linkeronderarm zijn toch ook nog de namen van twee van zijn drie kinderen getatoeëerd. Uiteraard in Gotisch lettertype. Ook in zijn hals is de man in dezelfde stijl getatoeëerd, terwijl neonazi’s dit toch afraden omdat het niet het beste is wat men kan doen als men zich ergens wil aanbieden voor werk.

Zelf vonden wij nog het meest choquerend dat deze man geen dwaze Duitser of zotte Brit of Amerikaan is, maar een Nederlander die in Nederlands Limburg woont. Wij dachten dat in Nederlands Limburg niet anders dan nette mensen wonen. De overgrote meerderheid is dat natuurlijk, maar er is altijd wel eentje die uit de toon wil vallen. Een mafkees.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

28-08-10

DIMITRI

Groot nieuws in de Antwerpse kranten de voorbije week: Burgemeester Patrick Janssens (53) wordt vader. Freya Piryns (Groen!), Annick De Ridder (Open VLD), Kathleen Van Brempt (SP.A), sportpresentator Carl Huybrechts, Kreuner Walter Grootaers… allen werden ze om een reactie gevraagd over Janssens’ nieuw vaderschap. Ook Filip Dewinter (foto 1) werd opgebeld.

 

Filip Dewinter: “Janssens is de jongste niet meer en voor een baby zorgen is zwaar. Ik kan het weten, ik heb drie dochters. Toch geloof ik eerder dat het kind voor een stuk vrolijkheid zal zorgen in zijn job. En als hij met kleine oogjes op de gemeenteraad verschijnt, zullen wij mild zijn.” Filip Dewinter die mild zal zijn voor Patrick Janssens? We geloven er geen snars van. Maar Dewinter heeft wel oren naar nieuwe manieren van communiceren. Dewinter zette vorige week een door Bert Deckers (VB-provincieraadslid en -personeelslid) gemonteerd filmpje op zijn website dat moet bewijzen dat ook Oost-Europeanen vinden dat Marokkanen en Turken werk afpakken. Als ‘Dimitri’ (foto 2) om een reactie gevraagd wordt over Filip Dewinter in 2012 burgemeester van Antwerpen, reageert ‘Dimitri’ met ongeloof en een dansje. Is hij blij of vindt hij het te gek voor woorden? Wie zal het zeggen? Het enige dat wij weten, is dat hetzelfde filmpje ook met Engelse ondertitels op het internet staat, met Spaanse ondertitels, enzovoort. Studio Brussel en anderen hebben er een versie van. En telkens is het een ander verhaal dat die ‘Dimitri’ vertelt.

 

Is dit humor bij het VB? Of ongewild nog eens het bewijs dat het VB niet zegt wat wij stilletjes denken, maar zegt wat wij moeten denken? (Maandag op deze blog meer over nieuwe manieren van communiceren bij het VB.)

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter |  Facebook | | |  Print

27-08-10

SCHEIDING VAN KERK EN STAAT IN VLAAMS BELANGISTAN?

Koenraad Elst, columnist bij ’t Pallieterke, is het standpunt van VB-senator Anke Van dermeersch over het afschaffen van de financiering van overheidswege van de godsdienstbeleving opgevallen. Hij knoopt er een paar bedenkingen over het VB aan vast. Bij het VB hebben ze liever dat er geen publieke discussie van komt.

                                                                                                       

Koenraad Elst: “Het VB is een huis met meerdere levensbeschouwelijke kamers. Er zijn daar, zoals in de brede Vlaamse samenleving, nogal wat mensen die een broertje dood hebben aan godsdienst en de Kerk, deels door de welbekende ontkerkelijking, deels omdat het nationalistisch vechtersmilieu, genre Filip Dewinter, temperamenteel weinig opheeft met wijwater en psalmen, deels ook door de wrok teruggaand tot de repressietijd toen de Belgische Kerk haar Oostfronters deerlijk in de steek liet. Dan heb je de zogenaamde nieuwheidenen, een strekking waarvan je ook bij de N-VA aanhangers vindt, in een andere variant ook bij Groen! en sp.a, maar die in het VB enkele topfiguren telt: Wim Verreycken, Francis van den Eynde, Peter Logghe, Hagen Goyvaerts. Uit die twee antikerkelijke hoeken van het VB had men nog nooit een eis tot drooglegging van de Kerk vernomen. Ook ex-katholieken begrijpen dat Vlaanderen niet volledig is zonder zijn abdijen en kathedralen.

                                                               

Bovendien hebben de levensbeschouwelijke fracties binnen het VB altijd de godsvrede (c’est le cas de le dire) in acht genomen. Bijvoorbeeld, een echt breekpunt had de vrijgeving van de euthanasie kunnen zijn. Het verbod op de ‘vrije’ of ‘Romeinse’ dood komt voort uit de christelijke stelling dat de mens niet autonoom is en de beslissing over zijn levenseinde aan God moet overlaten. Het VB heeft eensgezind voor de handhaving van dat verbod gestemd, terwijl sommige partijtenoren er zonder twijfel tegen waren. Dat komt mede doordat het geen concreet belang had, de VB-stemmen waren toch niet doorslaggevend; en door de zorg om de partij als instrument van de Vlaamse strijd geen schade toe te brengen. Eerst Vlaanderen onafhankelijk en van vreemde smetten vrij, daarna kunne we de ethische kwesties uitvechten.

                                                                 

Dan heb je de VB-katholieken, de sociologische gewoontekatholieken zoals een Gerolf Annemans, maar ook een belangrijke (en, naar mijn indruk, groeiende) militante strekking. Hier denkt men meteen aan Alexandra Colen, maar er zijn nieuwe gezichten, zoals Tanguy Veys. (Koenraad Elst had ook kunnen verwijzen naar het Limburgse VB-Kamerlid Annick Ponthier die zich ook kandidaat heeft gesteld voor de ‘gebedsgroep’ van Alexandra Colen in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. De ‘gebedsgroep’ is evenwel nog niet als gebedsgroep bijeengekomen. – AFF/Verzet) Merkwaardig genoeg is het juist in deze hoek dat de stellingname van Anke Van dermeersch over de kerkfinanciering actieve steun zou kunnen krijgen, onder zekere voorwaarden. Militante christenen inspireren zich vooral op voorbeelden in de VS, waar de scheiding van Kerk en staat strikt is, niet om de staat tegen de godsdienst, maar om de godsdienst tegen de staat te beschermen. Allicht was kardinaal Danneels nooit zo’n marionet van de Coburgs geworden als hij niet uit hun hand gegeten had.”

 

Koenraad Elst boomt er nog even op door, om dan te besluiten: “’Anke Van dermeersch wil haar landgenoten zover krijgen, hun zielzorgers en gebedshuizen zelf te financieren in plaats van dit door de staat te laten doen. Daar valt veel voor te zeggen, maar om dat realistisch te maken, zou ze best haar liberale achtergrond en haar expertise als fiscale jurist aanspreken om een revolutie in de hele geldhuishouding van dit land uit te denken.” De discussie is nog maar in beperkte kring gevoerd, en men heeft al een middel gevonden om een principiële kwestie te verhullen. Laat het niet verhinderen om Tanguy Veys en Anke Van dermeersch publiek met mekaar in debat te laten gaan over wat het VB nu wil over het al dan niet subsidiëren van de godsdienstbeleving. Men is maar beter goed geïnformeerd over de samenleving waarin men terecht zou komen in Vlaams Belangistan. Nadat het standpunt van Anke Van dermeersch verder bekend geraakte via deze website verzuchtte een VB’ster op de Facebook-pagina van Tanguy Veys: “Hopelijk ontstaat er hier geen vurige discussie over…” Veys antwoordde haar: “Dat zouden onze tegenstanders maar al te graag hebben, maar helaas pindakaas…”

 

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: van dermeersch, veys |  Facebook | | |  Print

26-08-10

WIE WINT MET SARKOZY?

De Franse krant Le Monde pakte vorige week uit met een voorpagina-artikel, en een bijna volle bladzijde binnenin, over de effecten van de forse taal van president Sarkozy over immigratie en criminaliteit, in één adem vernoemd. Zou het Front national (FN) van Jean-Marie Le Pen hier profijt uithalen of zou Nicolas Sarkozy zo de wind uit de zeilen halen van Marine Le Pen als die op weg naar het voorzittersschap van het FN in 2012 ook de volgende presidentskandidaat van het FN wordt?

 

De forse woorden van Sarkozy vielen nadat midden juli de politie een gewapende overvaller van het casino van Grenoble doodschoot, waarna er in deze stad in zuidoost-Frankrijk hevige rellen losbraken. Enkele dagen later schoot de politie een voortvluchtige woonwagenbewoner dood in het departement Loir-et-Cher, in midden-Frankrijk, waarna woonwagenbewoners geweld gebruikten tegen de politie. Sarkozy haalde hierna fors uit over het immigratiebeleid en woonwagenbewoners. Sarkozy ‘betreurde’ dat de werkloosheid onder de niet-Europese buitenlanders in Frankrijk 24 % bedraagt, tegenover een gemiddelde werkloosheidsgraad in Frankrijk van ruim 9 %. Het antwoord was niet een betere opleiding geven of maatregelen om het racisme in te perken, maar het opdoeken van de helft van niet-legale terreinen van woonwagenbewoners, het uitzetten van migranten die illegaal in Frankrijk verblijven, het afnemen van de Franse nationaliteit van uit het buitenland afkomstige Fransen die geweld gebruiken tegen openbare ordehandhavers, minderjarige buitenlandse delinquenten bij meerderjarigheid niet meer automatisch de Franse nationaliteit verlenen…

 

Sommigen verwezen naar het programma van het FN waar die maatregelen uitgeput lijken, en in het programma van het FN staan inderdaad al jaren gelijkaardige voorstellen. Meteen was er ook de roep om meer: waarom de nationaliteit afnemen van allochtonen enkel bij gebruik van geweld tegen openbare ordehandhavers? Anderen wezen dan weer op racisme: waarom sommige Fransen extra bestraffen bij wandaden? Sarkozy kreeg ook de wind van voren van zijn partijgenoot oud-premier Dominique de Villepin. “Termen als ‘oorlog tegen de criminaliteit’ komen van neo-conservatieve Amerikanen, maar bleken weinig succesvol”, zegt De Villepin. Sarkozy zaait meer onrust dan hij problemen oplost. Het veiligheidsgevoel bij de Fransen is gedaald sinds Sarkozy premier werd in 2007. Of de Fransen geloven dat het met de aangekondigde maatregelen gaat verbeteren… is een kwestie van vraagstelling. Een enquête bij een representatief geacht staal van duizend Fransen in opdracht van de rechtse krant Le Figaro gaf een gunstig resultaat voor Sarkozy. Een enquête bij een even groot representatief staal Fransen in opdracht van het linkse weekblad Marianne gaf een veel minder gunstig, tot negatief, resultaat.

 

Bij het FN zijn ze er rotsvast van overtuigd dat de forse uithalen van Sarkozy  ten gunste van het FN gaan uitdraaien. Maar anderzijds weten we ook dat het bijvoorbeeld niet is omdat de Vlaams-nationalistische gedachte oplaait in Vlaanderen, het Vlaams Belang ervan sterker wordt. In Hongarije voert de nationalistisch-populistische regering van premier Viktor Orbán een beleid uit dat nauw aansluit bij het programma van het extreem-rechtse Jobbik… en peilingen wijzen uit dat Jobbik, de VB-vrienden in Hongarije, terrein verliezen. Dus...? De grootste verliezers dreigen de gewone burgers te worden. Sarkozy klaagt bijvoorbeeld over de 24 % werklozen onder de niet-Europeanen in Frankrijk, maar hebben de Fransen niet minstens zoveel redenen om te klagen over Sarkozy omdat hij 23 % van de jongeren in Frankrijk werkloos laat? Dubbel zoveel als gemiddeld in andere landen. Volgens een gisteren bekendgemaakte opiniepeiling is de meest waarschijnlijke winnaar van de presidentsverkiezingen in 2012 Sarkozy noch Le Pen, maar de socialistische kandidaat. Om het even wie de socialistische kandidaat wordt.  

 

Fotomontages: Bij rellen in 2005 in de Parijse banlieu zei Sarkozy “het uitschot” met een hogedrukreiniger te bestrijden. Kärcher protesteerde tegen het misbruik van haar merknaam. En de Fransen hebben nog maar alleen plezier gehaald uit Sarkozy’s relatie met de Carla Bruni, maar intussen zijn ze dat verhaal ook wel beu.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internationaal, frankrijk |  Facebook | | |  Print

25-08-10

MEER ZIT ER NIET IN

Hoeveel mensen waren er bij de IJzerwake dit jaar? Inschatten van het aantal deelnemers bij manifestaties is vaak een heikele kwestie. Organisatoren durven wel eens overdrijven. Politie durft de zaken daarentegen wel eens te onderschatten door bij betogingen bijvoorbeeld enkel te tellen hoeveel volk er bij de start is, terwijl het aantal betogers na de start nog flink kan aangroeien. 

 

“Was er meer volk dan vorig jaar?”, vraagt ’t Pallieterke zich deze week af. “Het leek bij het begin van de eucharistie niet zo, maar dan moesten de geuzen blijkbaar nog komen. En die zijn toch nog talrijk. Dus liep het nog aardig vol. Daarbij waren er meer stoelen voorzien, en de stoelen stonden ook wat verder. Wij houden het op evenveel als vorig jaar. Vijfduizend, zei Bruno Huygebaert op Radio 1. Huygebaert volgt ook economie op voor het radionieuws, dus hij zal wel kunnen tellen zeker? Wij geven hem het voordeel van de twijfel.”  IJzerwake-voorzitter Wim De Wit hield het in een radio-interview eveneens bij de 5 000 zoals vorig jaar.

 

Ook voor het overige bleef het bij de IJzerwake dit jaar (foto 1) hetzelfde als vorig jaar. Van de vernieuwing waar een paar ‘jongeren’ op gebroed hebben na de IJzerwake vorig jaar was geen spoor terug te vinden’t Pallieterke, en ook anderen, is het opgevallen hoe vriendelijk de pers is geworden voor de IJzerwake. “In de artikelen op voorhand geen grote foto’s met getatoeëerde en andere kortharige buitenbeentjes. Geen extreem-rechtse, geen Vlaams Belang-manifestatie…” Tevreden over de artikels vooraf, maar tijdens de IJzerwake dit jaar werd toch alweer een “kortharig buitenbeentje” met een Blood and Honour-T-shirt gefotografeerd (foto 2). Dat is toch maar alleen omdat die wel degelijk was binnengelaten bij de IJzerwake.

 

Waarom was de pers dit jaar zo vriendelijk? ’t Pallieterke: “Zondagmorgen een interview met Wim de Wit op Radio 1. De interviewer, Koen Fillet, was zowaar vriendelijk. Tijdens het interview kwam de kat op de koord: de journalisten zien de IJzerwake als de radicale achterban van de N-VA.” Die journalisten vergissen zich. Aan de stiltes en het applaus tijdens de toespraken gemeten was er bij de IJzerwake eerder de achterban van het VB, en alleen die. Was vorig jaar de belangrijkste N-VA’er op het terrein een buiten Brussel onbekend kopstuk van de N-VA, zelfs die was er dit jaar niet. Zowat de hele VB-top was er wel, maar werd amper of niet gefotografeerd door de pers. Omdat het niet klopte met het beeld dat sommigen dit jaar hebben opgehangen van de IJzerwake? Of om de eenvoudige reden dat de VB’ers niet meer zoals vroeger in één groep bijeen stonden? Gelukkig werd Bruno Valkeniers geflankeerd door zijn zoon, of hij zou er soms helemaal alleen gestaan hebben.

 

Op naar de 8000 Wakebedevaarders in 2010!” schreef Bert Deckers (VB, RechtsActueel) tot slot van zijn verslag over de IJzerwake vorig jaar. Spijts de communautaire verkiezingsuitslag in juni en de lopende regeringsonderhandelingen bleef het aantal aanwezigen op de IJzerwake gelijk. Meer zit er niet in bij die zogenaamde “radicale achterban van de N-VA”. Daarenboven zijn vele aanwezigen al op hoge leeftijd. Tenzij je gedrild wordt in verenigingen zoals het VNJ, trekt de IJzerwake maar weinig jongeren aan.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ijzerwake, vb-vrienden, blood and honour |  Facebook | | |  Print

24-08-10

FIETSEN

Op-de-fiets.jpgGood Night Left Side 1.JPGGood Night Left Side - 2.jpg

800 000 bezoekers voor De Duiker en De Kleine Reuzin? Met onze ervaring bij betogingen twijfelen we toch aan dat aantal. Werd niet dubbel geteld? Nogal wat mensen volgden zowel De Duiker als De Kleine Reuzin op hun tocht door Antwerpen, en we zagen vaak ook dezelfde gezichten de verschillende dagen.

 

Wat wel zeker is, is dat er massaal gefietst werd in de binnenstad om De Duiker en De Kleine Reuzin op te sporen en te volgen (foto 1: van het Sint-Jansplein waar De Duiker en De Kleine Reuzin zondagmorgen ontwaakten, naar Park Spoor Noord waar ze zouden picknicken). Antwerpenaren fietsten door de binnenstad, vanuit de rand kwam men met de fiets, en voor wie van nog verder kwam werden alle beschikbare fietsen verhuurd. Er zijn gezonde (meer beweging) en ongezonde redenen (meer fijnstof) om te fietsen, er zijn economische argumenten (tijdswinst…) en nog een pak andere motieven om te fietsen. Het kon niet uitblijven, maar ook rechts-radicalen en neonazi’s ontdekten de voordelen van fietsen. ‘Bichon’ kan je in Antwerpen eerder met zijn gammele fiets zien dan met een ander voertuig. ‘Lientje’, een Vlaams-Brabantse neonazi, heeft op het Blood and Honour-forum als avatar een variant op klassieke Good Night Left Side-afbeeldingen (foto 2). We kenden al de variant van de ‘Autonome Kameraden’, ‘Lientje’ heeft als avatar een fietser die zijn of haar fiets wil smijten op een anarchist (foto 3). ‘Lientje’ heeft een paar maanden geleden ook een Keltisch kruis op haar rug laten tatoeëren, maar omdat ze daarna te snel haar T-shirt terug aantrok, is het zwart van haar tattoo niet fijn afgelijnd maar wat uitgelopen. Met haar rug doet ze wat ze wil, maar met een fiets een ander willen neerkloppen... Het is niet echt voorbeeldig gedrag.

 

Vrijdagavond kan er zowel in Antwerpen als in Brussel op een gezondere manier actie gevoerd worden met een fiets. Dan is er de maandelijkse Critical Mass-actie de laatste vrijdagavond van de maand. In Antwerpen verzamelt men om 18.00 uur aan het Theaterplein. Deze keer eindigt de rondrit met de fiets door Antwerpen met een picknick. In Brussel wordt op hetzelfde uur verzameld aan de Naamsepoort, en wordt de fietstocht gevolgd door het opzetten van een kamp van waaruit ’s anderendaags actie wordt gevoerd tegen de uitbreiding van de Ring rond Brussel.

00:09 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, blood and honour, actie |  Facebook | | |  Print

23-08-10

SPELDENPRIKKEN VOOR BRUNO VALKENIERS

Het is moeilijk voor iedereen goed te doen. Maar als voorzitter van een partij moet je alleszins betrachten om voor zoveel mogelijk partijleden goed te doen. Minstens toch geen tegenstand te krijgen vanuit bepaalde groepen in je partij. Bruno Valkeniers lukt het niet.

 

Koen Dillen loopt er sinds de jongste verkiezingen ongelukkig bij, vertelde laatst de voorzitter van het VB-Schoten. Het belette Koen Dillen niet om mee op stap te gaan in Japan. In ’t Pallieterke blijft Koen Dillen ook vrolijk verder doen. Onder zijn nom de plume Guitry besprak hij er de voorbije drie weken de figuur van de Fransman Dominique Strauss-Kahn (DSK), nu nog in Washington werkend als managing director van het International Muntfonds (IMF), maar mogelijk in 2012 kandidaat van de Parti Socialiste (PS) bij de Franse presidentsverkiezingen. Een allesbehalve socialistische kandidaat, maar dat is een ander verhaal. In de aflevering van vorige dinsdag was Koen Dillen beland bij de presidentsverkiezingen in 2002. Koen Dillen: “Het was een smadelijke afgang voor de socialistische kandidaat (Lionel Jospin, nvdr.) die meteen, met veel panache en grandeur, zijn afscheid van de politiek aankondigde.” En dan: “Sommige partijvoorzitters van Vlaamse partijen, die twee keer op een jaar tijd verkiezingen verliezen, zouden daar beter eens een voorbeeld aan nemen.”

 

We hebben het even opgezocht: er zijn twee partijen die bij de Vlaamse parlementsverkiezingen in 2009 en de federale verkiezingen in 2010 een nederlaag leden, maar er is maar één partij die twee keer op een jaar tijd de verkiezingen verloor waarvan de voorzitter telkens bleef zitten. Bij partijen als de CD&V en de SP.A is een exacte vergelijking van de verkiezingsuitslagen niet mogelijk wegens al dan niet kartelvorming met respectievelijk de N-VA en Spirit zaliger. De Open VLD verloor zowel in 2009 als in 2010 de verkiezingen, maar in 2009 ruimde Open VLD-voorzitter Bart Somers plaats voor interimaris Guy Verhofstadt en dan Alexander De Croo. Blijft over: het VB waar voorzitter Bruno Valkeniers (foto) aanbleef spijts de nederlagen bij de verkiezingen in 2009 en 2010 (1, 2). Koen Dillen had dus evengoed kunnen schrijven: “Bruno Valkeniers, die twee keer op een jaar tijd verkiezingen verloor, zou daar beter eens een voorbeeld aan nemen.” Maar literair klinkt dat natuurlijk minder mooi dan “Sommige partijvoorzitters van Vlaamse partijen, die…” Wie de boodschap moest begrijpen, heeft het echter wel begrepen.

 

Twee dagen eerder was er Bart Debie die reageerde op de avonturen van Philip Claeys in Japan en Bruno Valkeniers die ontkende wat deze blog aan de hand van Euronews-beelden bewees: dat Philip Claeys in gezelschap van Jean-Marie Le Pen wél de omstreden begraafplaats van Yasukini bezocht. Bart Debie twitterde: “Partijkopstukken die het niet kunnen laten, voorzitter die ontkent, nieuwsbeelden die tegendeel aantonen, geef mijn portie maar aan fikkie !Terwijl Koen Dillen tot de Marie-Rose Morel-vrienden mag gerekend worden, is Bart Debie dat allerminst. Hij behoort tot de Dewinter-clan en stelde zich bijvoorbeeld kandidaat als VB-afgevaardigde voor de Raad van Bestuur van de VRT zodra hij vernam dat Marie-Rose Morel haar oog op dat mandaat had laten vallen. Pro- en contra Morel, een groter verschil is er niet binnen het VB, maar men is het erover eens dat Bruno Valkeniers gebuisd is als partijvoorzitter. Koen Dillen en Bart Debie zijn VB-militanten met naam, het zijn echter niet de machthebbers binnen de partij. Zolang Bruno Valkeniers braaf doet wat Filip Dewinter en Gerolf Annemans willen, mag Bruno Valkeniers aanblijven als VB-voorzitter. Gisteren was Bruno Valkeniers alweer zijn zongebrande zelve op de IJzerwake in Steenstrate.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: valkeniers, dillen, debie |  Facebook | | |  Print

22-08-10

VB NAAR JAPAN (6): KOEN DILLEN WAS ER OOK

Drie jaar geleden brachten wij hier tijdens de zomer een negendelige reeks artikels over Marie-Rose Morel. Of onze Japan-reeks ook negen delen gaat tellen, weten we niet. Feit is dat de Japan-reis van een VB-delegatie een (onverwachte) zomersoap werd omdat VB-voorzitter Bruno Valkeniers er niet normaal over communiceert.

Op uitnodiging van het neofascistische Nippon Issuikai nam een VB-delegatie de voorbije dagen deel aan een conferentie in het chique Four Seasons-hotel in Tokio. Ook het Franse Front national (FN) was er, met Jean-Marie Le Pen en Bruno Gollnisch, maar het FN had minder moeite om mede te delen dat het in Japan zou zijn. Het VB kon of wilde ons niet mededelen wie de VB-afgevaardigde in Japan was of waren, maar via een artikel in The Guardian geraakte toch bekend dat Philip Claeys ginder was. Vorig weekend bracht de internationale pers verslag uit van het bezoek van Jean-Marie Le Pen aan de omstreden begraafplaats van Yasukuni. Omstreden omdat in een schrijn daar meer dan duizend oorlogsmisdadigers gememoreerd worden, en een bezoek georganiseerd door Nippon Issuikai wel iets anders is dan als je er met een toeristenbus belandt. Nippon Issuikai vindt het niet fout dat Japan een pact sloot met het fascistische Duitsland en Italië, en erkent ook geen voorgaande oorlogsmisdaden van Japan. De internationale pers signaleerde politici uit allerlei landen in het spoor van Jean-Marie Le Pen, onder andere uit België. VB-voorzitter Bruno Valkeniers zei daarop aan het persbureau Belga  dat Europees parlementslid Philip Claeys in Japan was voor het congres, maar niet betrokken was bij het bezoek aan het schrijn.” Dat eerste klopte; het tweede klopte niet zoals deze blog bekendmaakte: Philip Claeys was wél bij het bezoek in het voetspoor van Jean-Marie Le Pen.

Daarna namen de communicatieproblemen nog toe. Bruno Valkeniers zei aan De Standaard dat hij Philip Claeys niet kon bereiken, en pas wilde reageren nadat hij Philip Claeys had gehoord. De Standaard kon echter diezelfde dag Claeys nog bereiken. “Much ado about nothing”, zei die. Maar het was duidelijk dat hij niet begrepen had wat er aan de hand was, of anders de feiten wilde minimaliseren. In deze context is het gepast het te zeggen: een revisionistische interpretatie gaf. Verhaal afgelopen dachten wij, tot een journalist eens Bruno Valkeniers zou vragen wat hij nu dacht van die Japan-reis nadat hij Philip Claeys gehoord had. Maar dan publiceert Bruno Gollnisch op zijn blog een YouTube-filmpje over een slotverklaring van de conferentie in Japan. En wie staat er te blinken naast Bruno Gollnisch? Koen Dillen (foto). Naast Koen Dillen staat op zijn beurt Philip Claeys, die – zoals te zien in het YouTube-filmpje – tijdens de voorlezing van de slotverklaring meerdere keren met Koen Dillen in gesprek is. In De Standaard zei Bruno Valkeniers dat Philip Claeys hem gezegd had geen gemeenschappelijke verklaringen op het congres te ondertekenen, maar dat is ook weer anders gelopen dan de VB-voorzitter dacht. Wat Bruno Valkeniers alleszins kon weten, is dat niet alleen Philip Claeys namens het VB in Japan was. Ook Koen Dillen was er. Waarom verzwijgt Bruno Valkeniers dat? Het komt toch uit. Maar nu is de vraag: hoe werd de reis van Koen Dillen naar Japan gefinancieerd? Hij zal dat toch niet van zijn spaarcentjes betaald hebben?

 

De ironie van het verhaal is dat terwijl Bruno Valkeniers verzwijgt dat ook Koen Dillen namens het VB naar Japan mocht reizen, diezelfde Koen Dillen vindt dat Bruno Valkeniers best ontslag neemt als VB-voorzitter. Daarover morgen meer.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internationaal, japan, claeys, valkeniers, dillen |  Facebook | | |  Print

21-08-10

VB-SENATOR TEGEN SCHERPENHEUVEL-ACTIE EN FINANCIERING GODSDIENSTEN

Het is de dag van ‘de linkse taal in een rechts verhaal’. Vanmorgen kon je hier de reactie van het N-SA op de islamofobie aangewakkerd door het VB lezen. Geen nieuw standpunt, maar prettig om lezen. Deze namiddag was er de door CD&V-parlementslid Johan Sauwens opgezette Actie Scherpenheuvel om de onder de schandalen van kindermisbruik gebukt gaande priesters een hart onder de riem te steken. Een 1 200 mensen namen eraan deel (foto 1). VB-senator Anke Van dermeersch (foto 2) reageerde verbolgen, maar haar protest vond nergens gehoor.

 

Anke Van dermeersch: “Vooreerst is deze (Scherpenheuvel-) actie erg misplaatst omwille van de impliciete erkenning van zowel kindermisbruik als schuldig hulpverzuim door geestelijken en de miskenning van hun slachtoffers. Bovendien is de actie zeer opmerkelijk gezien de ‘zogenaamde’ scheiding van Kerk en staat in dit land. Ons land kent momenteel geen éénduidige scheiding van Kerk en Staat, maar er is ook geen sprake van eenheid tussen beide. Een parlementslid is per definitie niet neutraal, maar tot op vandaag heerst er in het parlement een relatief religieuze neutraliteit. De burgerlijke overheid mag zich volgens de grondwet niet mengen in religieuze aangelegenheden en dit resulteert in de praktijk tot een welwillende neutraliteit. Aan dit broze evenwicht raken om de Kerk te verdedigen terwijl die door de eeuwen heen bewezen heeft dat ze zeer goed voor zichzelf kan opkomen.

 

Zo werd de erkenning en financiering door de staat van de katholieke godsdienst geïnstitutionaliseerd terwijl dit oorspronkelijk een systeem van toelagen voor de bezoldiging van de bedienaren van de katholieke kerk was. Het aantal kerkgangers daalt gestaag, maar niet de financiering van de Kerk. Deze financieel religieuze graaipotcultuur ontstond ten tijde van de Franse Revolutie in de Franse Staat als compensatie voor de nationalisering van de kerkgoederen. Het Napoleontische regime en vervolgens de Nederlandse overheid zette dit stelsel verder in onze contreien en vanaf 1830, ten slotte, voegde de Belgische Staat, die voor de katholieke eredienst als rechtvaardigingsgrond de compensatieoverweging behield, er een sociale rechtvaardiging op grond van het maatschappelijke nut van de erediensten aan toe, wat toeliet het systeem van de financiering van de bedienaren uit te breiden.

 

Aldus heeft subsidiëring van de erkende erediensten en de niet-confessionele gemeenschap geleidelijk een totaal andere betekenis gekregen dan die van een compensatie voor geleden onrecht. Bijgevolg is de verdere erkenning en financiering van deze en andere godsdiensten zoals de islam een historische vergissing en een ondermijning van de al niet perfecte scheiding van Kerk en Staat. De vraag stelt zich hoe lang moet er een compensatie voor nationalisering betaald worden ? Is 221 jaar niet al meer dan honderd jaar geldverspilling te veel ? Hoog tijd dus dat er een einde gesteld wordt aan de financiering van de bedienaren van erediensten in het algemeen. De Kerk heeft geen riem onder het hart nodig en al zeker niet van politici die het hart niet hebben om de waarheid onder ogen te zien en de discussie over de echte scheiding van Kerk en staat aan te gaan.”

 

Bovenstaand standpunt verscheen op 8 augustus op de website van Anke Van dermeersch, maar het haalde de media niet. Anke Van dermeersch verzocht Bart Debie om haar reactie als persbericht te versturen, maar die had daar blijkbaar weinig zin in. Vandaar dat wij dan maar de mening van Anke Van dermeersch verder verspreiden. Als bij het VB iets goed gebeurt, dan zeggen wij het ook. Terwijl VB-senator Anke Van dermeersch uitdrukkelijk tegen de manifestatie in Scherpenheuvel was, nam VB-Kamerlid Tanguy Veys deel aan de samenkomst in Scherpenheuvel.

21:00 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: van dermeersch, veys, debie |  Facebook | | |  Print

N-SA IS BEZORGD OM DEWINTER EN ISLAMOFOBIE

N-SA 2.jpgLinkse taal in een rechts verhaal”, zo titelden Ittai De Vree en Gerald Henderickx hun reportage over het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA). Het meest sprekende voorbeeld is dat over de hoofddoek: het N-SA is voor het recht om een hoofddoek te dragen… omdat die hoofddoek de reïmmigratie van moslims vergemakkelijkt. Het N-SA heeft nu een Open Brief aan Filip Dewinter geschreven. De Open Brief zal verspreid worden op de IJzerwake morgen. “Waar”, aldus het N-SA, “mensen verduidelijking aan onze militanten kunnen vragen.” Vooral “kunnen” lijkt ons belangrijk in dat zinnetje.

 

Mijnheer Dewinter, Wij van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) zijn al geruime tijd bezorgd over de politieke koers die u vaart en waarin u tenminste een deel van het Vlaams Belang en de Vlaamse bevolking in mee poogt te trekken. Hoewel wij natuurlijk niet blind zijn voor het toenemende aantal islamitische immigranten, hetgeen u “islamisering” noemt, stellen wij ons ernstige vragen bij de agenda die u hiermee wilt uitdragen. (…)  Wat wilt u nu werkelijk bereiken door alles via een trechter van islamofobie te laten lopen, mijnheer Dewinter? Een etnische burgeroorlog? Kampen? Het vliegtuig? De doodskist? Toch geen integratie, want uw discours valt nu niet bepaald verzoenend te noemen. Nu u ons oproept tot het tekenen van de petitie tegen de moskee op Ground Zero moeten wij u daarbij vragen: Wat hebt u met de VSA? Is het niet duidelijk dat de Verenigde Staten alles te winnen hebben bij het onder de duim houden van Europa, zoals we nog niet zo lang geleden met Servië hebben mogen constateren? Is het niet duidelijk dat een religieus debat misleidend is wanneer de aanleiding van immigratie de drukking van loonkosten was, en dus een louter economisch fenomeen? Kunt u niet zien dat zowel immigratie als uw vorm van anti-immigratie uitsluitend in de hand van oligarchische financiële en geopolitieke belangen speelt? 9/11 is daar toch een toonbeeld van, of vergeet u dat onze troepen nog altijd in Afghanistan zitten?

Het moet toch duidelijk zijn dat het discours dat u zich aanmeet, voorzover het geen aaneenschakeling van simplismen en onwaarheden is, op geen enkele wijze onze belangen behartigt. Het moet daarbij duidelijk zijn dat de pro-Westerse agenda van moreel kolonialisme, die u ook steunt tegenwoordig, aan de basis ligt van de ongebreidelde radicalisering van moslims. Een radicalisering, die nu bijna niet meer zonder oorlog op te lossen valt. (…) Wij worden allemaal oorlogsmisdadigers tegen dit tempo. Zowel Europese militairen, als islamitische terroristen voor de volledigheid. (…) Wat voor een beschaving willen wij zélf? Het antwoord is hoe dan ook een beschaving die in lijn ligt met onze economische belangen: een renaissance van sociaal herstel en sociale vrede. Een etnische en sociale ontspanning in dit polariserend tijdperk, zowel nationaal als internationaal. Dat is wat wij onder solidarisme bedoelen en dat is wat wij met remigratie voorhebben, twee begrippen waar u zelf van heeft toegegeven nog niet veel te begrijpen. En die beschaving kan dan zonder probleem relaties uitbouwen met andere beschavingen, islamitisch of anders. Het is nog niet te laat om een toekomst van oorlog te blokkeren. Maar de tijd dringt. Daarom hebben wij deze campagne gelanceerd en schrijven wij u nu deze open brief. Wij dringen u hierbij aan onze voorstellen in overweging te nemen, dewelke u onderaan deze brief kan vinden. Opdat u zich als politicus terug inzet voor uw volk, en niet meer voor internationaal volksbedrog.”

Het N-SA somt vervolgens haar anti-oorlogseisen op. “Oorlog heeft niets met ideologie, islam, atoomwapens, goed of slecht te maken. Het heeft alles te maken met het behoud van het Westen, een economisch, politiek en maatschappelijk model dat dient als container voor internationale, antisociale financiële belangen veilig te stellen”, legt het N-SA elders uit en tot zover kunnen we het volgen. “Dit rechtstreeks aanvallen zou echter een tactische blunder zijn, daar het ons samen zou hopen met abstracte samenzweringstheorieën en clichérevolutionairen”, meent het N-SA. N-SA-opperhoofd Eddy Hermy heeft een trauma overgehouden van zijn lidmaatschap bij het toenmalige AMADA. Maar dan besluit het N-SA in de onnavolgbare stijl van N-SA-ideoloog Thierry Vanroy: “Bewustmaking werkt door eerst zelf de associaties te leggen en dat als vertrekpunt te nemen. Dat is de tactiek die van de unieke boodschap van het Alternatief tot nu toe een succesverhaal gemaakt heeft.” Een succesverhaal? Zoals het N-SA de Een vuist voor Palestina-actie in Antwerpen een “geslaagde actie” noemde?

00:09 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, n-sa, aanverwant |  Facebook | | |  Print

20-08-10

IJZERWAKE: DRIEMAAL VOOR DE PRIJS VAN ÉÉN

Aanstaande zondag wordt de negende IJzerwake ingericht. De zondag daarna is er de meer op vrede, vrijheid en verdraagzaamheid geïnspireerde IJzerbedevaart.

Het thema van de IJzerwake dit jaar is Vrij Vlaanderen, ons Europa! “Het ondoorzichtige kluwen dat het federale Belgie vanuit een unitaire staatsvorm tot de ‘federatie’ van vandaag heeft gebracht, bewijst elke dag zijn onkunde”, luidt het in de oproeptekst voor de IJzerwake dit jaar. “Elke vorm van goed bestuur is onmogelijk op het federale niveau. Premiers die niets doen dat ook maar op daadkrachtig regeren zou kunnen lijken, worden staatsmannen genoemd. Hun enige staatsmanschap bestaat er nochtans in het deksel op de overkokende Belgische pot te houden  en te doen alsof alles onder controle is. Wie of wat houdt Vlaanderen tegen om zijn lot in handen te nemen, en zijn eigen beleid te bepalen? Staatsvorming is de enige en duidelijke optie die naar een 'vrij Vlaanderen’ leidt. En ook naar een vrij Wallonië, dat maar eens bevrijd moet worden van zijn koudwatervrees, en de win-winsituatie van de eigen weg moet inzien. Als goede buren naar Europa om de notariële akte te laten bekrachtigen van de onafhankelijkheid!”

Tweede aandachtspunt is Europa “Is dit ons Europa? Een Europa van 19de eeuwse staten dat schoorvoetend en met lede ogen de historische volksgemeenschappen hun plaats onder de zon (niet altijd) gunt? Vlaanderen verdient het naast de Scandinavische landen te staan, naast de nieuwe staten als Tsjechie en Slovakije; net zoals Schotland en Catalonië dit verdienen. Is dit ons Europa? Een Europa dat niet de moed heeft om zijn moeizaam opgebouwde christelijk-humanistische beschaving te verdedigen en te beschermen? Individuele vrijheid, scheiding van Kerk en Staat, gelijkheid tussen man en vrouw, democratische beginselen,... Deze opgebouwde waarden zijn geen eeuwig verworven rechten in een wereld waar ze slechts door een minderheid daadwerkelijk beleden kunnen worden. Bijgevolg dienen ze gerespecteerd, beschermd en verdedigd te worden tegen al wie ze wil omverwerpen.” Om deze “losse gedachten tot een zinvolle manifestatie te laten uitgroeien” word je uitgenodigd naar de negende IJzerwake te gaan.

Spreker-van-dienst, naast IJzerwake-voorzitter Wim De Wit, is Matthias Storme. Hij is advocaat en buitengewoon hoogleraar aan de universiteiten van Leuven en Antwerpen. Hij was lid van het partijbestuur van de N-VA maar werd daar verplicht ontslag te nemen nadat hij na de veroordeling van het Vlaams Blok wegens racisme in 2004 verklaarde dat het nu “bijna een morele plicht is om op het Vlaams Blok te stemmen”. Bij de overhandiging van de Prijs voor de Vrijheid door de rechts-liberale Nova Civitas-denktank kwam Storme op voor het recht om te discrimineren. Vorig jaar daagden een 5 000 mensen op voor de IJzerwake. Dat sommigen op de IJzerwake iemand in drie verschillende outfits op een halve dag tijd zagen, ligt niet alleen aan overmatige consumptie van bier. Op foto 1 zie je vooraan een ‘schaarleidster’ van het VNJ op de IJzerwake vorig jaar, op foto 2 dezelfde vrouw nu als lid van een volksdansgroep ook al op diezelfde IJzerwake vorig jaar, en op foto 3 nogmaals dezelfde vrouw, nu als lid van de Jef Elbers-liederen brengende Andersjevs op het podium van de IJzerwake vorig jaar.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vb-vrienden, ijzerwake |  Facebook | | |  Print

19-08-10

GEZONDHEID

De voorbije dagen was de gezondheidstoestand van Bart De Wever onderwerp van gesprek in het Wetstraat-milieu en de media. Maandag waren de regeringsonderhandelingen immers voortijdig stopgezet omdat Bart De Wever lijkbleek werd. Door een combinatie van zich te hard aantrekken van wat Elio Di Rupo zei, slechte eetgewoonten, gebrek aan slaap en geen lichaamsbeweging, zo wordt gezegd.

 

Maar hoe is het met de psychische gezondheid van Bart De Wever? Auteur Dimitri Verhulst, van wie volgende week de roman De laatste liefde van mijn moeder verschijnt, vertelde daarover dinsdag in Gazet van Antwerpen: “Een paar maanden geleden zei De Wever dat Tom Lanoye en ik schijten in de bak waaruit we gegeten hebben omdat we kritiek hebben om die onafhankelijkheidsdrift en die zelfvoldaanheid van Vlaanderen. Dat is eigenlijk geen kritiek dulden. Als je de publieke opinie begint te sturen met populistisch taalgebruik en je zo je artiesten in de zeik wilt zetten, dan begint het te stinken.” Dimitri Verhulst erkent dat Bart De Wever een democraat is, en geen racist. Dat is een essentieel verschil met anderen. Maar ook democraten kunnen wel eens enge gedachten hebben.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: de wever |  Facebook | | |  Print

18-08-10

ADOLF

Voorbije woensdag stond in zowat alle kranten het verhaal van een jongetje dat door zijn Vlaamse ouders Barça werd genoemd, naar voetbalclub FC Barcelona. Maar er zijn nog opvallende voornamen. Hoe heet de burgemeester van Duisburg, waar de jongste Loveparade uitdraaide op eenentwintig doden en honderden gewonden? Adolf Sauerland. De man is geboren in 1955. Wie haalt het in 1955 nog in het hoofd om zijn/haar zoon Adolf te noemen?

Het hoeft nog niet dat Adolf Sauerland naar de minder raszuivere dan hijzelf dacht Führer (foto 1) is genoemd. Waarschijnlijker is dat hij naar zijn voorouders is genoemd. Rond 1889, als Adolf Hitler geboren is, was Adolf een van de populairste jongensnamen in Duitsland. Later werd die voornaam steeds minder gegeven, tot het jaar waarin Hitler aan de macht kwam – 1933 – en de Duitsers hun pasgeboren zonen terug meer Adolf noemden. Na 1942 werden in Duitsland opmerkelijk minder baby’s nog Adolf genoemd, en in de jaren vijftig haast niemand nog. Het is dan ook eigenaardig dat de ouders van Duisburgs CDU-burgemeester Sauerland hun zoon in 1955 Adolf noemden. Hoe respectabel voorouders met de naam Adolf ook mogen geweest zijn, Hitler heeft die naam wel voor altijd besmet. In 2006 kreeg in Duitsland slechts één van 27 700 nieuwgeborenen de naam Adolf, en dan nog slechts als tweede voornaam.

In Nederland zijn de voorbije zes jaar zes Adolfs geboren. In Vlaanderen is de voorbije veertien jaar geen enkele baby Adolf genoemd. Wie wil weten hoe populair een voornaam in Vlaanderen is, vindt dat hier. (Uiterst rechts op foto 2: Duisburgs burgemeester Adolf Sauerland bij de aankondiging van de Loveparade 2010. Vlak naast hem organisator Rainer Schaller die de Loveparade volgens het ‘Aldi-principe’ inrichtte: weinig kosten en veel winst maken.)

00:07 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internationaal, duitsland |  Facebook | | |  Print

17-08-10

VB NAAR JAPAN (5): COMMUNICATIEPROBLEMEN

Een ongeluk komt meestal niet alleen. De communicatieproblemen rond de deelname van Philip Claeys aan een conferentie van extreemrechtse tot fascistische partijen en partijtjes in Japan stapelen zich op. Eerst kon of wilde het VB niet mededelen wie haar afgevaardigde was bij die conferentie. Voorbije zaterdag zei VB-voorzitter Bruno Valkeniers aan het persbureau Belga dat Philip Claeys in Tokio was, maar niet deelnam aan het omstreden bezoek aan de begraafplaats van Yasukuni. Een paar seconden googlen leverde het bewijs op dat Philip Claeys wél deelnam aan dat bezoek. Wat we onmiddellijk gemeld hebben op deze blog. Hiermee geconfronteerd wilde Valkeniers er niets over kwijt. “Ik kan Philip Claeys nu niet bereiken”, zei Valkeniers zondag aan De Standaard... die Claeys diezelfde dag wél telefonisch kon spreken.

“Ik kan alleen zeggen wat hij mij gezegd heeft: dat hij niet mee op bezoek zou gaan naar dat schrijn vanwege de controverse”, zei Bruno Valkeniers aan De Standaard. Maar wat vindt Valkeniers ervan dat Claeys, getuige de Euronews-beelden, het schrijn toch bezocht? Bruno Valkeniers: “Ik ga daar voorlopig geen commentaar op geven. Ik wil eerst de heer Claeys zelf daarover horen. (…) Zodra hij terug in België is, neem ik contact op met hem.” Aan De Standaard zei Philip Claeys dat zijn bezoek aan de begraafplaats van Yasukuni niet voorzien was omdat hij om familiale redenen eerder naar huis zou gaan, maar toch meeging toen dit veranderde. Philip Claeys: “Ik heb me geïnformeerd over het schrijn, en ik vind dat er vrij tendentieus over bericht wordt. Er liggen ook 14 veroordeelden wegens oorlogsmisdaden, maar het schrijn maakt geen onderscheid tussen de 2,5 miljoen doden die er herdacht worden. We bezochten ook het museum, dat vergelijkbaar is met het oorlogsmuseum in het Brusselse Jubelpark. Dit is volgens mij much ado about nothing.”

Spijts hij ter plaatse was heeft Philip Claeys een en ander toch niet goed begrepen. Het schrijn van Yasukuni memoreert niet alleen aan “14 veroordeelden wegens oorlogsmisdaden”. Er wordt herinnerd aan in totaal 1 068 veroordeelden wegens oorlogsmisdaden. Onder hen 14 van de zogenaamde klasse A, zoals de oorlogspremier generaal Hideki Tojo. Daarnaast nog eens 1 054 voor oorlogsmisdaden veroordeelden van klasse B of C. Twee, de vergelijking met het oorlogsmuseum in het Brusselse Jubelpark gaat niet op. Van dat museum wordt immers niet geschreven dat het een voorstelling van zaken geeft die buiten ons land als revisionistisch wordt ervaren. Wat wél het geval is voor het bij het Yasukuni-schrijn horend museum. Drie, “much ado about nothing”? Tja. Zoiets antwoordde Jean-Marie Le Pen ook toen hij sprak over het belang van de gaskamers tijdens de Tweede Wereldoorlog. In het nationalistisch Japan heeft de huidige regering gebroken met de traditie van een bezoek aan Yasukuni. Premier Naoto Kan bood excuses aan voor “de grote schade en het grote leed” dat zijn land tijdens de oorlog veroorzaakte. Als Philip Claeys niet goed begrepen heeft wat de oorlogsgeschiedenis is van Japan, moet hij het maar eens nalezen bij onze collega’s van Blokbuster.

Communicatieproblemen alom. Wél dik in orde zijn de logies. De deelnemers aan de conferentie zijn gelogeerd in het Four Seasons-hotel in Tokio (foto 2, geen armoedig stulpje). Naar verluidt wordt het verblijf in Japan volledig betaald door het uitnodigende Nippon Issuikai. De vliegtuigtickets moesten wel betaald worden door de deelnemers aan de conferentie. Vermits velen Europarlemenstlid zijn, wordt gedacht dat ze daarvoor hun persoonlijke reiskostenvergoeding buiten hun land zullen aanspreken. Hieruit kunnen ze jaarlijks tot 4 000 euro putten. In Engeland hebben al meerdere politici gepleit om dit te onderzoeken en aan banden te leggen. “Het zou een schande zijn voor de Britse belastingbetalers als geld uit dat fonds zou gebruikt worden voor deelname aan een conferentie van een groepering die de oorlogsmisdaden ontkent.” De zaak ligt bijzonder gevoelig in Engeland. Zoals in Japan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd herdacht, gebeurde dit het voorbije weekend ook in Engeland. Een 30 000 Britse soldaten stierven in Azië, waarvan een 12 500 als krijgsgevangene. Voor morgen is tot slot van de ‘conferentie’ een uitstap naar Kyoto gepland. Niet om symbolisch druk te zetten achter de uitvoering van het klimaatverdrag van Kyoto. Extreemrechts vindt die milieueisen te verregaand. Wél omdat Kyoto met zijn 600 boeddhistische tempels, 400 Shinto-heiligdommen, paleizen, tuinen en architectuur een prachtige stad is én de vroegere keizerlijke hoofdstad van Japan. Het mogen terugkeren van de keizerlijke familie naar Kyoto is een van de voornaamste eisen van Nippon Issuikai.

Nippon Issuikai rekent erop om de twee jaar een Europese-Japanse samenkomst zoals nu te kunnen organiseren. Maar de aanwezigen vandaag zullen niet zolang moeten wachten om elkaar terug te zien. Bela Kovacz van de Hongaarse Jobbik heeft alle deelnemers al uitgenodigd om eind oktober in Boedapest het vijfentwintigjarig bestaan van zijn partij te komen vieren. (Foto 1: Philip Claeys tijdens het bezoek aan de begraafplaats van Yasukuni. Vlak voor hem: Jean-Marie Le Pen, van het Franse FN, en Franz Obermayr, van het Oostenrijkse FPÖ. Op zijn blog verschuilt Claeys zich onder andere achter de koning van Thailand en de president van Peru om zijn bezoek aan de begraafplaats van Yasukuni goed te praten. We kennen die koning en president niet persoonlijk, maar hebben toch een licht vermoeden dat ze de begraafplaats van Yasukuni met een andere ingesteldheid bezochten dan de mensen van Nippon Issuikai.)

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internationaal, japan, valkeniers, claeys |  Facebook | | |  Print

16-08-10

DEWINTER WILDERS ACHTERNA TEGEN NEW YORKSE MOSKEE

Als Geert Wilders naar New York afreist om te protesteren tegen de bouw van het Cordoba House, dan kan Filip Dewinter niet achterblijven. Dewinter roept op om een petitie van de Amerikaanse organisatie Stop Islamisation Of America (SIOA) te ondertekenen. Een beetje mager qua protest in vergelijking met wat Geert Wilders doet, maar het kan niet altijd zijn dat men het vliegtuig neemt voor de goede zaak.

‘Geen moskee op Ground Zero’ is het openingsbeeld als je dezer dagen Dewinters website bezoekt. Er is nochtans geen sprake van een moskee op Ground Zero. De betwiste moskee is  twee huizenblokken verder gepland dan waar het World Trade Center met haar Twin Towers stond. Het gaat trouwens over meer dan een moskee: er is ook plaats voorzien voor een auditorium, een bibliotheek en een zwembad die ook voor niet-moslims toegankelijk zullen zijn. Volgens de initiatiefnemers voor het Cordoba House is het de bedoeling is “tussen joden, christenen en moslims een sfeer van interreligieuze verdraagzaamheid en respect te creëren waarnaar we verlangen sinds moslims, christenen en joden achthonderd jaar geleden in harmonie en welvaart samenleefden.” Maar daar gelooft Dewinter geen reet van. Dewinter schaart zich achter SIOA. Nochtans heeft die een toch niet alledaagse visie op de wereld, zo merkte het christelijk geïnspireerde Nederlands Dagblad vorige week op. Ook de Amerika-correspondent van de NOS wijst erop hoe doorgedraaid de SIOA-kopstukken Pamela Geller en Robert Spencer (foto) zijn: in een boek over de Amerikaanse president Barack Obama bijvoorbeeld suggereren ze dat Obama’s moeder een naaktmodel was en een kind baarde van de radicale zwarte leider Malcolm X: Barack Obama.

De Amerika-correspondent van de NOS wijst er ook nog op dat groeperingen als SIOE te ver van de mainstream staan om indruk te maken in de Verenigde Staten. Maar volgens CNN zou wel zeven op tien Amerikanen tegen een moskee in de buurt van Ground Zero zijn. De islamofobie heeft de Atlantische Oceaan overgestoken en past in een campagne om ook president Obama weg te krijgen. Dat een zwarte president kon worden, is voor een deel van de Amerikaanse bevolking nog altijd on-aan-vaard-baar. President Obama zelf gooide het voorbije weekend olie op het vuur door het grondwettelijk recht op godsdienstbeleving te verdedigen, maar ’s anderendaags te preciseren dat hij in algemene termen had gesproken en het niet had over de precieze locatie voor de gecontesteerde bouw. Typische CD&V-taal, want bij die politieke stroming moet Obama gesitueerd worden. Eerder dan dat hij een socialist of nog erger zou zijn. Wat een tante SIOA'ster Pamela Geller is, kan je zien in dit televisie-interview waarin ze beweert dat de islam Hitler inspireerde, en verder de vrijheid van meningsuiting te pas en vooral te onpas bovenhaalt. Het interview was een reactie op de goedkeuring van het Cordoba-bouwproject door de New Yorkse autoriteiten. Burgemeester Michael Bloomberg riep het Cordoba House uit tot een symbool van de Amerikaanse tolerantie die New York groot heeft gemaakt, en zei niet van plan te zijn moslims anders te behandelen dan andere groepen in zijn stad. Hier vind je de toespraak van Bloomberg in het Engels; hier in een Nederlandse vertaling.

Geert Wilders naar een SIOA-manifestatie op 11 september in New York. Het zal dan de tweede keer zijn dat hij op verzoek van SIOA naar de Verenigde Staten reist. SIOA financierde ook de komst van Wilders naar de Conservative Political Action Conference in Washington begin vorig jaar.  Op diezelfde conferentie keerde SIOA’ster Pamela Geller zich overigens ook tegen… de Europeanen: “Now, being as Amerocentric as we are, why should we care about a politician in Europe? We hate Europe!” De haat tegen de islam mogen Geller, Wilders en Dewinter dan wel gemeenschappelijk hebben, eens de islam voorbij zet het Eigen Volk Eerst!-principe Geller op tegen de Europeanen, Wilders tegen Dewinter, Dewinter tegen al wie niet denkt als de VB-top… Met zo’n vijanden van de islam haal je nog geen vrienden in huis.

00:06 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: islam, dewinter, internationaal, verenigde staten, wilders |  Facebook | | |  Print

15-08-10

VB NAAR JAPAN (4): PHILIP CLAEYS WÉL OP BEGRAAFPLAATS

VB-voorzitter Bruno Valkeniers geeft toe dat Philip Claeys voor het VB in Japan is, maar zegt dat Claeys niet mee met Jean-Marie Le Pen op bezoek was op de omstreden begraafplaats van Yasukuni waar ook oorlogsmisdadigers geëerd worden. Loopt er dan een dubbelganger van Philip Claeys in de voetsporen van Jean-Marie Le Pen?

De voorbije dagen en weken heeft het Vlaams Belang geprobeerd het stil te houden dat een afgevaardigde van het VB, samen met afgevaardigden van Europese extreemrechtse tot fascistische partijen, deelneemt aan een bijeenkomst van de extreemrechtse, volgens de buitenlandse pers: neofascistische, Japanse groupuscule Nippon Issuikai. In Frankrijk doet men er niet moeilijk over. Bruno Gollnisch, Europarlementslid voor en ondervoorzitter van het Front national (FN), kondigde al op 11 mei de deelname aan de conferentie in Tokio aan. Voorbije maandag maakten wij de reis bekend en gokten we op Frank Vanhecke of Philip Claeys als VB-afgevaardigde. Diezelfde dag gaf Bruno Gollnisch in Parijs een persconferentie over de reis naar Japan, maar uiteraard was de Franse pers niet geïnteresseerd in wie nu precies voor het VB naar Japan ging. De Franse pers wilde alleen maar weten waarom Gollnisch Jean-Marie Le Pen meenam, terwijl de FN-chef toch de voorkeur geeft aan zijn dochter Marine Le Pen boven Bruno Gollnisch om hem op te volgen aan het hoofd van het FN. We mailden daarom zowel VB-persverantwoordelijke Tom Van Den Troost als VB-partijwoordvoerder Joris Van Hauthem om te vernemen wie nu namens het VB naar Japan ging, maar geen van beiden kon of wilde ons antwoorden.

Vrijdag konden we dan toch de naam bekend maken van de VB-afgevaardigde in Japan: Philip Claeys (foto 1). Diezelfde dag bracht Bruno Gollnisch op zijn blog een verslag van de eerste dag in Japan die eindigde zoals het hoort: met een smakelijk Japans diner. Intussen waren twee reporters van de Guardian Philip Claeys tegen het lijf gelopen in Tokio, en die vertelde hen: “De conferentie is gericht op de huidige politiek in de eenentwintigste eeuw. We worden geconfronteerd met islamitische terroristische dreigingen, de vrije handel en globalisme. Ik ben niet geïnteresseerd in het naar een conferentie gaan die focust op wie wat gedaan in de Tweede Wereldoorlog of welke kant schuldig was aan oorlogsmisdaden.” De Nippon Issuikai-conferentie focust wel niet op wie wat gedaan heeft in de Tweede Wereldoorlog of welke kant schuldig was aan oorlogsmisdaden, maar het was al van minstens 11 mei bekend dat een bezoek zou gebracht worden aan de omstreden begraafplaats van Yasukuni waar ook oorlogsmisdadigers herdacht worden. En dan ook een bedevaartsoord is voor Japanse rechtsextremisten (video).

Het bezoek dat de Europese delegatie gisteren aan de begraafplaats van Yasukuni bracht, haalde de internationale pers. En zo ook de Vlaamse pers. Plots heeft men bij het VB zijn spraak teruggevonden en zegt Bruno Valkeniers dat VB-Europarlementslid Philip Claeys in Japan is voor de conferentie “maar niet betrokken was bij het bezoek aan het schrijn” op de begraafplaats van Yasukuni. Helaas voor Bruno Valkeniers is bij Euronews een gefilmd verslag vrijgegeven van het bezoek, en wie verschijnt er bij de eerste seconde in beeld, en duidelijker vanaf de achtste seconde? Philip Claeys natuurlijk (foto 2: de eerste van links op het beeldfragment; helemaal vooraan: Jean-Marie Le Pen). Bekijk het Euronews-filmpje op groot scherm, en de gelijkenis wordt nog duidelijker. Wat wordt nu het volgende? Bruno Valkeniers die zegt dat een dubbelganger van Philip Claeys op de begraafplaats was? Bruno Valkeniers die toegeeft dat Philip Claeys op de begraafplaats was, maar preciseert dat Claeys niet aan het schrijn was waar de namen van de oorlogsmisdadigers aangebracht zijn? Bruno Valkeniers die zwijgt en hoopt dat de pers hem niet opnieuw opbelt? Bruno Valkeniers die toegeeft dat Philip Claeys op een fout moment op een foute plaats was?

Het bezoek aan de begraafplaats van Yasukuni was vooraf ingepland én omstreden. De gastheren van Nippon Issuikai ontkennen het doden van honderdduizenden burgers en het verkrachten van tienduizenden vrouwen onder keizer Hirohito en zijn imperialistische regering. Nippon Issuikai vindt ook dat Japan geen fout maakte door het in 1940 sluiten van een pact met het fascistische Duitsland en Italië… Volgens Bruno Valkeniers is er bij het VB geen plaats voor “nazisten”, maar deelnemen aan een conferentie van “nazisten” kan wel. Alleen had men bij het VB er niet op gerekend dat dit bekend zou geraken.    

02:00 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: japan, internationaal, claeys, valkeniers |  Facebook | | |  Print

14-08-10

EN HOE IS HET MET BLOOD AND HONOUR VLAANDEREN?

Vorige zaterdag was er een Blood and Honour-concert in Manchester, vandaag is er een Blood and Honour-concert georganiseerd door de Londense afdeling van Blood and Honour (foto’s). En het is nog maar van 21 juli geleden dat er in Londen een  ander Blood and Honour-concert was. Is Blood and Honour Engeland alive and kicking, hetzelfde kan niet gezegd worden van Blood and Honour Vlaanderen.

Bij het traditionele Blood and Honour Vlaanderen wachten Chris Moorkens en twee andere organisatoren op hun proces nadat ze opgepakt werden voor de organisatie van Blood and Honour Vlaanderen-concert in Bellegem (19 april 2008) en Diksmuide (18 oktober 2008). De jongste generatie van het traditionele Blood and Honour Vlaanderen houdt zich tegenwoordig, liever dan met het inrichten van concerten en organisatorisch uitbouwen van een beweging, bezig met de verkoop van T-shirts en andere bij neonazi’s geliefde kledij. Bij de Combat 18-versie van Blood and Honour Vlaanderen werd afgerekend met hun voormalig kopstuk Arnoud Kuipers, maar het nieuwe kopstuk daar bakte er ook al niets van.

Vorige week vatte een Vlaamse neonazi op een discussieforum van Blood and Honour Vlaanderen de situatie zo samen: “Als ik hier de verschillende reacties lees, zie je weer maar één ding: een (in onze contreiën) verschrikkelijk kleine beweging die er niet in slaagt om overeen te komen. B&H splitste destijds in B&H en C18, C18 splitste nog eens op in C18 en BBET, en op de duur had ieder groepje tien man. Die afzonderlijke groepjes doen niet liever dan mekaar de duivel aan te doen en mekaar op de smoel te timmeren. Allemaal in het voordeel van Links. Het ‘bestuur’ van deze groepjes wisselt sneller dan de gemiddelde moslim van onderbroek. Telkenmale is het vorige bestuur er vandoor met de bijeen gespaarde centen. Met een kale kop, bottinnen met witte nestels en bomberjacks getooid met swastika’s en SS-runen zullen we er nooit komen. Bij het minste geringste de rechterpoot omhoog steken, komt bij 99 % van de bevolking in het verkeerde keelgat terecht. Nationaal socialisme kan iets mooi zijn, maar jammer genoeg komen partijen die deze ideologie nastreven niet aan de bak wegens de negatieve handelingen van enkelen. B&H had iets groots kunnen worden als de juiste mensen de jongeren zouden kunnen sturen. Nu zal het jammer genoeg een marginaal groepje blijven dat overal nagejaagd wordt. En aan wie hebben we dat te danken? Aan onszelf.”

Dit proza verscheen in de discussiedraad De beweging, haar imago en de toekomst. In een andere discussiedraad over hetzelfde onderwerp, de teloorgang van Blood and Honour Vlaanderen, deze keer onder de minder neutrale maar ook toepasselijke titel Van kwaad naar erger, schreef een andere neonazi in antwoord op een Nederlandse geestesgenoot: “In Vlaanderen is van hetzelfde. Alleen No Surrender Crew en het N-SA is actief. De rest ligt plat! Waar zijn al die idealisten? Geven we ons zo gemakkelijk gewonnen?” De man vertelde er niet bij dat het bij de No Surrender Crew en het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) deels dan nog om dezelfde mensen gaat, zo klein is het wereldje geworden.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

13-08-10

VB NAAR JAPAN (3): EN DE WINNAAR IS…


Vorige maandag schreven wij hier dat terwijl Filip Dewinter kritiek leverde op de aanwezigheid van Vlaamse ministers op de wereldtentoonstelling in Shanghai (China), een VB-afgevaardigde evengoed naar het Oosten reisde – allicht niet op eigen kosten. Naar Japan. Om er deze en volgende week deel te nemen aan een conferentie ingericht door de extreemrechtse groupuscule Nippon Issuikai. Maar wie is de gelukkige die voor het VB naar Tokio mocht gaan? Het VB zweeg erover in alle talen.

De reis en deelname aan de conferentie werd georganiseerd door Bruno Gollnisch van het Franse Front national (FN), die onder andere ook het radicaal-rechtse Hongaarse Jobbik had uitgenodigd, de Italiaanse neofascistische partij Fiamma Tricolore, het semi-fascistische en alleszins racistische Bulgaarse Ataka, het Portugese Partido Nacional Renovador en de Britse British National Party (BNP). Ook uit Oostenrijk, Spanje en Oekraïne werd volk op sleeptouw genomen. Gezien de namen van de deelnemers die al wél bekend waren gemaakt, leken ons de Europarlementsleden Frank Vanhecke en Philip Claeys de grootste kanshebbers om namens het VB naar het land van de rijzende zon te mogen gaan. Frank Vanhecke zou ongetwijfeld de Japanners een rake analyse kunnen geven van de verkiezingsresultaten van het VB. Philip Claeys is anderzijds al meer op buitenlandse missie geweest. Bruno Gollnisch belegde vorige maandag in Parijs nog een persconferentie over zijn Japan-reis, maar de Franse pers wilde enkel maar weten waarom Gollnisch Jean-Marie Le Pen meenam. Terwijl de peetvader van het FN toch zijn dochter Marine Le Pen en niet Bruno Gollnisch als zijn opvolger wil.

VB-persverantwoordelijke Tom Van Den Troost is in verlof en zou slechts sporadisch zijn mails lezen; VB-partijwoordvoerder Joris Van Hauthem kon of wilde ons niet informeren. Maar een VB’er, dat valt op. Zelfs in een miljoenenstad als Tokio. Twee journalisten van de Guardian liepen VB’er Philip Claeys (foto 1) en BNP’er Adam Walker (foto 2) tegen het lijf in Tokio. Philip Claeys was tussen 1995 en 1999 voorzitter van de Vlaams Belang Jongeren (VBJ),  tot de jongste vernieuwing van het Vlaams Belang Magazine was hij hoofdredacteur van het VB-maandblad, sinds 2003 is hij Europarlementslid – vorig jaar opnieuw in het Europees parlement geraakt als eerste opvolger, in de plaats van de rechtstreeks verkozen Filip Dewinter. Philip Claeys was ook ondervoorzitter van de groep extreemrechtse Europarlementsleden verzameld onder de banier ‘Identiteit, Traditie en Soevereiniteit’. Met Bruno Gollnisch als voorzitter. Maar die fractie was wegens interne ruzies maar een kort leven beschoren in het Europees parlement, en momenteel is extreemrechts in het Europees parlement zo verdeeld dat het niet eens een fractie kan vormen.  Als plaatsvervanger in de commissie Buitenlandse Zaken van het Europees parlement volgt Philip Claeys de discussie over de mogelijke toetreding van Turkije tot de Europese Unie – zaak waarover Claeys samen met Koen Dillen het boek Een brug te ver schreef.

In hun artikel merken de Guardian-journalisten op dat Nippon Issuikai de wreedheden begaan door keizer Hirohito en zijn regering ontkennen, waaronder de moord op honderdduizenden burgers en de verkrachting van tienduizenden vrouwen. Maar dat bezwaart het gemoed van Philip Claeys niet. Philip Claeys (in Guardian): “De conferentie is gericht op de huidige politiek in de eenentwintigste eeuw. We worden geconfronteerd met islamitische terroristische dreigingen, de vrije handel en globalisme. Ik ben niet geïnteresseerd in het naar een conferentie gaan die focust op wie wat gedaan in de Tweede Wereldoorlog of welke kant schuldig was aan oorlogsmisdaden.” Vandaag, vrijdag 13 augustus, staat een toespraak van Jean-Marie Le Pen op het programma in Tokio; morgen trekt het Europese gezelschap op uitnodiging van Nippon Issuikai naar de omstreden begraafplaats van Yasukuni waar onder andere ook hulde wordt gebracht aan oorlogsmisdadigers (video van een vorig bezoek van Japanse rechts-extremisten aan Yasukuni). De conferentie waarvoor Philip Claeys naar Japan reisde focust dus toch ook op wie wat gedaan heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internationaal, japan, claeys |  Facebook | | |  Print

12-08-10

VB-SCHOTEN VERLIEST NIET ALLEEN MOREL

De Schotense VB-voorzitter Piet Bouciqué gaat eerstdaags Marie-Rose Morel formeel vragen om haar mandaat als Schotens gemeenteraadslid af te staan nu ze niet langer VB-lid is. Maar Morel is niet de enige die opstapt bij het VB.

Ook Schotens VB-gemeenteraadslid Patrick Verlinden (foto 1) is recent opgestapt bij het VB. Verder heeft VB-gemeenteraadslid Leo Moeskops (foto 2) gezegd dat hij ook vertrekt als Marie-Rose Morel opstapt. “Het is bovendien”, zegt Piet Bouciqué in een interview op de regionale bladzijden van Gazet van Antwerpen vorige week, “een publiek geheim dat Koen Dillen (foto 3) sinds de jongste verkiezingen ongelukkig is binnen de partij. Wat gaat hij doen? Verder is er een Vlaams Belang-raadslid dat op termijn gaat verhuizen buiten de gemeente, en nog een ander raadslid dat zopas een zware heelkundige ingreep heeft ondergaan en nog voor maanden out is.” Dat zijn dus zes vraagtekens bij twaalf VB-gemeenteraadsleden. En Bouciqué heeft voorlopig nog maar drie mensen op het oog voor de vervanging, waarvan twee – Patrick Molle en Dirk Van Onckelen – al in de OCMW-raad zetelen. Eerder moest de Schotense VB-voorzitter ook al zorgen voor de vervanging van de overleden VB-gemeenteraadsleden Jef Michiels en Staf Segers. In de plaats van Jef Michiels kwam Koen Dillen in de Schotense gemeenteraad zetelen, maar zoals al gezegd voelt Koen Dillen zich niet meer gelukkig binnen de partij…

Volgens Bouciqué zal Morel haar mandaat in de gemeenteraad afstaan. “Ze is immers verkozen voor Vlaams Belang.” Maar met 4 688 voorkeurstemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 ligt dat toch anders. Piet Bouciqué zelf haalde bij diezelfde verkiezingen maar 264 voorkeurstemmen, en dat is nog iets boven het gemiddelde van de VB-kandidaten op de Schotense lijst andere dan Marie-Rose Morel. Als Morel haar gemeenteraadszetel zal afstaan, zal het eerder zijn omdat politiek nu het laatste van haar zorgen is. Wie zou haar hiervoor trouwens ongelijk geven? Maar hoe schat de Schotense VB-voorzitter, persoonlijk goed bevriend met Marie-Rose Morel, het fenomeen-Morel in? Een vloek of zegen voor het VB-Schoten? Piet Bouciqué: “Allebei. Aan de ene kant was ze soms te impulsief, te weinig diplomatisch, en nam ze moeilijk  goede raad aan. Aan de andere kant hebben we met haar zeer sterke oppositie gevoerd, en veel nieuwe stemmen en leden verzameld.” VB-personeelslid Tim Willekens zal allicht de VB-lijst bij de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober 2012 in Schoten aanvoeren, maar de droom om bij de bestuursmeerderheid te geraken moet het VB in Schoten opbergen.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: morel, schoten |  Facebook | | |  Print

11-08-10

NEONAZICONCERT ONDANKS OVERSTROMINGEN

Vorige zaterdag toonde Het journaal beelden van de overstromingen in het gebied waar Duitsland, Polen en Tsjechië aan elkaar grenzen. Daarbij werd gefocust op de ellende die het overvloedige water teweegbrengt in de Duitse stad Görlitz (zie vanaf 45" in het VRT-verslag). Over het neonaziconcert dat daar die dag in de buurt gepland was, repte de VRT niet.

Het concert – in het kader van een ‘Pressefest’ ingericht door de Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD), in aanwezigheid van de NPD-top – had als belangrijkste groep op het podium Brutal Attack (foto 1). Een groep uit het Blood and Honour-circuit: op 27 juni 1998 op de affiche bij één van de eerste Blood and Honour-concerten in ons land, op 21 juli dit jaar nog op de affiche van een Blood and Honour-concert in Londen (foto 2). Het ‘Pressefest’ van de NPD vorige zaterdag werd overigens als andere concerten aangekondigd op de website van het internationale Blood and Honour-netwerk. Wie hoopte dat het concertterrein door het water zou weggespoeld zijn, kwam bedrogen uit. Alhoewel het er flink regende kon het concert toch doorgaan. Naargelang de bron waren er een 1 500 tot 2 000 neonazi’s. Was het een concert van Blood and Honour geweest, het zou allicht niet hebben kunnen doorgaan. Onder de vlag van de NPD kon Brutal Attack echter zorgeloos concerteren. De politie kwam even kijken, maar was snel weer weg om hulp te gaan bieden in de overstroomde gebieden.

De neonazi’s hadden natuurlijk ook beter de radeloze bevolking geholpen, maar de NPD-leiding vond het laten doorgaan van het concert – en zo het vullen van hun partijkas – belangrijker. In nood leert men zijn vrienden kennen.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour, duitsland, internationaal |  Facebook | | |  Print

10-08-10

VB NAAR JAPAN (2): DE JAPANSE GASTHEREN

De delegatie van extreemrechtse nationalistische Europese partijen en partijtjes, waaronder het Vlaams Belang, die van 12 tot 18 augustus in Tokio is (zie: AFF/Verzet, gisteren), is er te gast bij Nippon Issuikai. Wat kan het VB van hen leren?

Nippon Issuikai werd in 1972 gesticht door volgelingen van de Japanse auteur Yukio Mishima die zich in 1970 op een rituele manier zelfdode nadat hij er niet in slaagde een militaire coup op te zetten tegen de Japanse regering. Leider van Nippon Issuikai is sinds 2000 Mitsuhiro Kimura (foto 1), een afgestudeerde van de Japanse prestigieuze Keio Universiteit. Volgens Nippon Issuikai is de Japanse regering een poppetje in handen van de Amerikanen, moet de Japanse keizerlijke familie kunnen terugkeren naar de stad Kyoto, en heeft Japan zich niet fout gedragen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nippon Issikai is een bijzonder kleine groep – volgens een rapport zou ze maar een dertigtal leden hebben – die echter vlot toegang heeft tot de Japanse media. Hun leider Mitsuhiro Kimura verschijnt vaak op de plaatselijke televisie en kan vlot opiniestukken kwijt in de plaatselijke ‘kwaliteitskranten’. Kimura was bevriend met Uday Hoessein, zoon van de Iraakse dictator Saddam Hoessein. In juli 2003 kwam Uday Hoessein, samen met zijn jongere broer Qusay, om in een vuurgevecht met het Amerikaanse leger. Uday was de krankzinnigste en bloeddorstigste zoon van Saddam Hoessein. Kimura bezocht zes keer Irak en bewonderde het regime omwille van het pan-Arabisch nationalisme dat Saddam Hoessein cultiveerde om de Arabische cultuur te beschermen tegen Westerse invloeden.

Een andere ‘interessante’ kennismaking voor de delegatie in Japan wordt de manier van actie voeren. Er wordt daar regelmatig op uit getrokken met geluidswagens zoals te zien op foto 2 en in dit filmpje. Artikel 21 van de Japanse grondwet garandeert de “vrijheid van vereniging en van vergadering, alsmede meningsuiting, pers en alle andere vormen van expressie.” Daarvan wordt door extreemrechts in Japan gebruikgemaakt om met geluidswagens slogans, militaire marsen en nostalgische ballades op straat te laten schallen. Plaatselijke verordeningen proberen dat wat in te perken. Zo mag in Tokio bijvoorbeeld het geluidsvolume niet meer dan 85 decibels bedragen, gemeten op tien meter afstand van de luidspreker. Volgens een verslaggever van The Japan Times Online wordt dit evenwel amper of niet gecontroleerd, en alleszins rijden die geluidswagens (al te) dikwijls uit. Als dat het VB maar niet op ideeën brengt.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: japan, internationaal |  Facebook | | |  Print

09-08-10

VB NAAR JAPAN (1): SAMEN MET EUROPESE VRIENDEN

Filip Dewinter klaagde laatst in een persmededeling over de kosten voor de Vlaamse ministers en hun entourage die naar de wereldtentoonstelling in Shanghai (China) afreisden: minister-president Kris Peeters die er met een zestienkoppige delegatie zeven dagen verbleef, minister Jo Vandeurzen die er ook al een hele week was, en de ministers Ingrid Lieten en Joke Schauvliege die er elk vier dagen waren. Alle cijfers zijn nog niet binnen, maar Dewinter meent dat de kosten oplopen tot meer dan 100 000 euro. Waar inderdaad vragen bij gesteld kunnen worden.

 

Maar Dewinter of een andere VB’er mag deze week ook naar het Oosten vliegen. Naar Japan. Bruno Gollnisch, Europarlementslid van het Franse Front national (FN), gehuwd met een Japanse en gepassioneerd door Japan, heeft immers de deelname aangekondigd van nogal wat “partis nationaux et patriotiques” aan een colloquium van 12 tot 18 augustus in Tokio. Bij de partijen die naar Japan afreizen: het radicaal-rechtse Hongaarse Jobbik, het Vlaams Belang, het Franse Front national, de Italiaanse neofascistische partij Fiamma Tricolore, het semi-fascistische en alleszins racistische Bulgaarse Ataka, het Portugese Partido Nacional Renovador en de British National Party. Van een aantal partijen is bekend wie naar Japan afreist. Voor het FN gaan Bruno Gollnisch én Jean-Marie Le Pen. Drie delegatieleden spreken Japans: Bruno Gollnisch, de Hongaar Bela Kovacs en de Brit Adam Walker. Gollnisch was professor Japanse taal en beschaving aan de universiteit van Lyon; Kovacs groeide op in een diplomatenfamilie die in Japan werkte; Walker was leraar in Japan en houdt een 'martial arts'-school open. 

 

Volgens Bruno Gollnisch zal men in Japan praten over de toekomst van de nationalistische bewegingen, en de lessen die de Japanners kunnen trekken uit de ervaringen en realisaties van de Europese nationalistische bewegingen “dont certains ont fait des percées à de récents scrutins”. Sommige partijen hebben inderdaad electorale successen geboekt, maar bij het VB bijvoorbeeld is men nu al aan drie keer op rij achteruit gegaan (1, 2). Niet echt een goed voorbeeld dus, terwijl de Vlaams-nationalistische gedachte toch meer dan ooit opflakkerde de voorbije verkiezingen. Ook de BNP verloor laatst bijna de helft van haar stemmen. De deelnemers aan het colloquium gaan zich overigens niet hele dagen opsluiten in een conferentiezaal. Ze willen een bezoek brengen aan de begraafplaats van Yasukuni. Alhoewel ook democratische politici hieraan bezoeken brachten, is de begraafplaats omstreden omdat in het ‘boek van de zielen’ daar ook de namen voorkomen van veroordeelde oorlogsmisdadigers. Het bijhorend museum geeft de Japanse oorlogshandelingen weer op een wijze die buiten Japan als revisionistisch wordt ervaren.

Het is alsnog niet bekendgemaakt wie namens het VB naar Japan gaat. Maar misschien gebeurt het vandaag. Bruno Gollnisch houdt vandaag in Parijs alleszins een persconferentie over deze trip. Toeval of niet: alle reeds bekendgemaakte namen van deelnemers aan de Japan-reis zijn Europarlementsleden, en de persconferentie deze namiddag vindt plaats in de zetel van de Europese Commissie in Parijs. Het VB heeft twee Europarlementsleden: Frank Vanhecke en Philip Claeys. Mocht Frank Vanhecke afgevaardigd worden, hij zou ongetwijfeld een scherpe analyse kunnen brengen van de verkiezingsuitslagen van het VB.

Dat de deelnemers aan het colloquium hun reis en verblijf zelf betalen is onwaarschijnlijk. Maar anders dan de Vlaamse regering kan het Vlaams Belang niet verplicht worden tot inzage in (de details van) haar financiën. Dewinter kan gemakkelijk uithalen naar de China-reis van de Vlaamse regering, over de Japan-reis van het VB heeft het VB geen woord gezegd. In Frankrijk is nochtans al begin mei bekendgemaakt dat een VB-afgevaardigde meegaat naar Japan. (Morgen: Deel 2, De gastheren voor het VB en de twintigkoppige delegatie uit Europa.)

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internationaal, japan |  Facebook | | |  Print

08-08-10

VB-AFDELING OPGEHEVEN

In Kortessem, een Limburgse gemeente vlakbij Hasselt, behorend tot de Haspengouwse fruitstreek, werd de VB-partijwerking pas stopgezet.

De kandidaten op de VB-lijst bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen zijn, volgens plaatselijk VB-voorzitter Stephan Hermans, niet meer bereid zich in 2012 opnieuw kandidaat te stellen. Huidig VB-gemeenteraadslid Johny Creemers, het enige VB-gemeenteraadslid in Kortessem, zou zijn mandaat nog wel uitdoen maar evenmin nog kandidaat zijn in 2012. Aanleiding voor het stopzetten van de VB-activiteiten is, volgens Stephan Hermans, de weinige steun die men kreeg vanuit het kantonnaal bestuur van het VB. Met de ontslagen die er pas bij het VB-personeel vielen, als gevolg van het slechte verkiezingsresultaat op 13 juni, zal het er trouwens niet op verbeteren.

VB-gemeenteraadslid Johny Creemers (55 j.) is de man rechts op de foto, in geblokt hemd. De anderen op de foto zijn de lijsttrekkers van de andere partijen bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006. Als kleren de man maken, heeft Creemers met zijn geblokt hemd een subtiele vingerwijziging gegeven naar de voorloper van zijn partij. Creemers heeft een tattoo op de rechterarm en draagt een gouden kettinkje. “Doet eigenlijk niemand kwaad in Kortessem. Goeie garagist ook”, is het commentaar vanuit Limburg. En met de jaren is het verstand gekomen, nu hij kapt met het VB.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vb, limburg |  Facebook | | |  Print

07-08-10

VRIJSPRAAK VOOR NEDERLANDSE ANTIFASCISTEN

Spijts antifascisten bij een betoging van de Nederlandse Volks-Unie (NVU) in Arnhem het samenscholingsverbod overtraden, worden ze niet langer vervolgd.

De kantonrechter van Arnhem heeft vorige week de vraag van de officier van justitie om vierenveertig strafzaken niet-ontvankelijk te verklaren ingewilligd. De politie arresteerde in oktober 2007 in Arnhem leden van de Anti-Fascistische Aktie (AFA) die protesteerden tegen de NVU-betoging. Een groot deel werd al gearresteerd vóór de NVU-betoging begon. De rechtbank vond dat de politie de tegenbetogers eerst had moeten vragen te vertrekken, waarna ze de kans hadden moeten krijgen om vrijwillig weg te gaan. De agenten hadden de antifascisten meteen gearresteerd. Het hof vond die aanpak „buiten proportie”. Intussen heeft de NVU in januari dit jaar opnieuw een betoging gehouden in Arnhem, en weer pakte de politie er enkele tientallen antifascisten op. Deze keer was een nog groter deel van Arnhem uitgeroepen tot verboden zone voor antifascisten. Alhoewel het nu goed afloopt voor de Nederlandse antifascisten blijft het niet normaal dat neonazi’s kunnen oproepen tot een nationaal-socialistische revolutie en de politie tegenstanders arresteert omdat de neonazi’s ‘netjes’ moeten kunnen betogen en scanderen.

Foto 1: Arnhem 2007, NVU-voorzitter Constant Kusters toont de politie de spandoek Hier marschiert der  nationale Wiederstand!. Foto 2: Arnhem 2010. Neonazi's roepen op tot een revolutie volgens de leer van de 'linkse' neonazi's Otto en Gregor Strasser.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nederland, internationaal, actie |  Facebook | | |  Print

06-08-10

NIEUWE LOKALEN VOOR HET VNJ

De meeste kampen van het Vlaams Nationaal Jeugdverbond (VNJ) zijn achter de rug, eentje (dat van het VNJ uit het Oost-Vlaamse Mere) is nog bezig. Het VNJ van Belsele, deelgemeente van Sint-Niklaas, kan terug naar haar nieuwe jeugdlokalen. Met dank aan Wouter Van Bellingen (ex-Spirit, nu aanleunend bij de SP.A). Bij andere gelegenheden verguisd en verdacht gemaakt door het VB dat het geen naam heeft.

Geupdated artikel. Niet dat de Sint-Niklase schepen voor jeugd Wouter Van Bellingen iets bijzonders deed voor het VNJ. Neen. Als jeugdvereniging heeft het VNJ recht op subsidies voor wat elke jeugdvereniging zou moeten hebben: degelijke jeugdwerklokalen. Een paar weken geleden werd het nieuwe heem voor het VNJ in Belsele ingehuldigd, op een terrein van vijfduizend vierkante meter groot. Een verslaggever van ’t Pallieterke was erbij. ’t Pallieterke: “Hij (Wouter Van Bellingen, nvdr.) noemde zich blij en vereerd erbij te mogen zijn (het moet niet altijd op de dansvloer zijn, nietwaar?) en prees het VNJ-jeugdheem als een voorbeeld voor heel Vlaanderen. 'Mijn familie was heel actief bij het VNJ', zei de schepen. ‘Mijn zus en mijn broer waren erbij.’ ‘Ikzelf, naar men zegt ook’, vervolgde hij (gewezen verbondsleidster Ledy Broeckx knikte bevestigend), 'maar ik kan het mij niet herinneren’." Schepen Van Bellingen is een vriendelijke man.Van Bellingen, afkomstig uit Rwanda en geadopteerd in een Vlaams-nationalistisch gezin, maakte zich er diplomatisch vanaf. Het VNJ was een allesbehalve prettige ervaring voor de Van Bellingens. Wouters blanke broer Stef (foto 2) verwoordde het in een interview in Het Nieuwsblad zo: “Mijn ouders hebben me ooit naar het VNJ gestuurd. Dat was naïef van hen, hebben ze later beseft. Een kleurling in het VNJ kon nooit aanvaard worden. Het zijn pijnlijke herinneringen, die ik liever verdring. Die sfeer, het gevoel niet gewenst te zijn: ik heb als klein ventje werkelijk angst gehad van die rechtse extremisten en uiteindelijk heeft het geleid tot een breuk met mijn vader.''

In Mortsel, bij Antwerpen, heeft men een ander beleid. Daar geeft men geen subsidies voor de bouw of het in orde brengen van jeugdlokalen, maar stelt het stadsbestuur zelf lokalen ter beschikking van jeugdwerk. Zo kreeg de plaatselijke kern van het VNJ er vorig jaar nieuwe lokalen. Als het VNJ desondanks de kleinste Vlaamse jeugdbeweging blijft, moet het de reden daarvoor dan ook uitsluitend bij zichzelf zoeken. 

  • Schepen Wouter Van Bellingen reageert in een mail naar onze redactie: “In tegenstelling tot mijn broer en zussen ben ik nooit lid geweest van het VNJ. Enkel van scouting. Het klopt dat ik de lokalen heb geopend. Dat blij en vereerd sloeg op het feit dat ik mijn speech over diversiteit, openheid en wederzijds respect kon houden voor mensen die niet allemaal akkoord met deze visie. En ik er warempel ook nog applaus voor kreeg. Bovendien werd ik aangesproken door verschillende mensen die heel tevreden waren met mijn komst omdat er nu iemand was die "linkser" was dan zijzelf. De kern van de zaak is dat kinderen voor mij allemaal gelijk zijn en niet verantwoordelijk kunnen gesteld worden voor de daden van hun ouders. Jonge kinderen hebben meestal geen keuze, maar moeten dikwijls de keuze van hun ouders volgen. Ook deze kinderen hebben recht op goeie lokalen. Daarnaast is er in dit geval de verplichting dat het VNJ hun lokalen moeten openstellen voor anderen. Niks zo goed als sociale controle.”

00:06 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: jeugd, vnj, vb-vrienden |  Facebook | | |  Print

05-08-10

KLACHT TEGEN RÉSISTANCES VERWORPEN

De rechtbank van eerste aanleg in Brussel heeft de klacht van de extreem-rechtse militant Georges-Pierre Tonnelier (FN) tegen de collega's van RésistanceS, hoofdredacteur Manuel Abramowicz in het bijzonder (foto), verworpen. Tonnelier wou alle info over zijn politieke avonturen van de RésistanceS-website zien verdwijnen. De rechtbank klasseerde de klacht zonder veel omhaal verticaal.

Tonnelier is – zoals zoveel extreem-rechtse activisten aan de andere kant van de taalgrens – actief geweest in tal van partijen, partijtjes, comités en andere groepen die iets te maken hadden met het Front National (FN) in al zijn verschijningsvormen. De man was onder meer actief in het 'Front National' (FN) en in het 'Front Nouveau de Belgique' (FNB) van Marguerite Bastien. Hij was ook één van de drijvende krachten achter het 'Comité Belge de soutien à Jean-Marie Le Pen'. Tonnelier was beroepshalve lange tijd parlementair medewerker van een aantal FN-verkozenen. In 1999, 2000 en in 2003 was hij zelf kandidaat maar raakte nooit verkozen.

In april 2006 werd hij met Daniël Féret, toenmalig voorzitter van het Front National, veroordeeld door het Hof van Beroep in Brussel wegens aanzetten tot haat, discriminatie en segregatie. Tonnelier werd veroordeeld omdat hij als webmaster een actieve rol had gespeeld in het verspreiden van het FN-racisme. Deze veroordeling werd in oktober 2006 bevestigd door het Hof van Cassatie. Hierdoor verloor hij zijn politieke rechten voor een periode van 7 jaar.

Dat verdict houdt hem vanzelfsprekend weg van electorale lijsten maar niet van het militante leven. Toen enkele medewerkers van RésistanceS hem twee maanden geleden spotten als campagneleider voor het Front National (en daarover berichtten) stapte Tonnelier richting rechtbank. Hij beschouwde deze berichtgeving als een aanslag op zijn privé-leven en vroeg om de onmiddellijke verwijdering van alle informatie over zichzelf op de RésistanceS-website. De rechtbank was allerminst onder de inruk van de argumentatie en gaf geen gevolg aan de klacht.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: media, actie, fn |  Facebook | | |  Print

04-08-10

VLAANDEREN BIJ GROOT-ZWITSERLAND!

Vergeet de eenmaking van Nederland en Vlaanderen, Vlaanderen moet aansluiten bij Zwitserland. Van dat idee is immers Alexandra Colen bevallen.

 

Dominique Baettig, volksvertegenwoordiger van de Schweizerische Volkspartei (SVP, bekend omwille van haar campagne tegen de minaretten), heeft een voorstel ingediend om de Zwitserse grondwet te wijzigen zodat Zwitserland kan uitgebreid worden met aangrenzende provincies en deelstaten van Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Italië (zie kaart). De Zwitserse bevolking zou daardoor toenemen van 7 naar 24 miljoen inwoners. Op de Duitse ambassade in Bern vroeg men zich schamper af wanneer Zwitserland een uitweg naar zee zal eisen.

 

Alexandra Colen reageert hierop positief. Alexandra Colen: “Wat mij betreft mogen ze die uitweg hebben. Ik zou Vlaanderen immers maar al te graag bij Zwitserland voegen.” Volgens Colen zou Vlaanderen zo “eindelijk een echte democratie” worden. Alexandra Colen zou handtekeningen kunnen verzamelen om een volksraadpleging af te dwingen over de aansluiting van Vlaanderen bij Zwitserland. Dat gaat ongetwijfeld veel volk naar de stembus lokken.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zwitserland, colen, internationaal |  Facebook | | |  Print