04-09-10

VANAF VANDAAG: V-BOMMENWANDELINGEN IN ANTWERPEN

In 1994 organiseerde het Anti-Fascistisch Front (AFF) in de Antwerpse binnenstad meerdere keren wandelingen over Antwerpen onder het nazi-regime. Antwerpens bekendste stadsgids George Van Cauwenbergh had zijn kennis over het Antwerpen van toen ook nog eens in een dertig bladzijden tellende AFF-brochure opgetekend. In 2007 publiceerden we op deze blog fragmenten uit die brochure: de kwalijke feiten die zich aan de Meir afspeelden (1, 2, 3, 4, 5), het Stadspark tijdens het nazi-regime, de Antwerpse dierentuin bij de bevrijding… De AFF-wandelingen krijgen nu navolging.

In een samenwerking tussen het Vredescentrum, de Antwerpse toeristische dienst, de Koninklijke Gidsenvereniging van Antwerpen en de vzw Herdenking eerste V-bom Antwerpen worden vanaf vandaag door de toeristische dienst van de stad Antwerpen V-bommenwandelingen voor groepen aangeboden. De V-bommen, de Vergeltungswaffen 1 en 2, waren het antwoord van Adolf Hitler en de zijnen op de bevrijding van Antwerpen op 4 september 1944. Op 13 oktober 1944 viel de eerste V-bom in Antwerpen. In de Schildersstraat, vlakbij het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen (foto). Een volledig huizenblok werd vernield; tweeëndertig mensen kwamen om. Tussen oktober 1944 en maart 1945 vielen er in totaal 857-bommen op Groot-Antwerpen en 1 327 in het arrondissement Antwerpen. De bekendste inslag is die op de toenmalige cinema Rex aan de Keyserlei, op 16 december 1944, met 567 doden en 291 gewonden tot gevolg. Een V-bom aan de Teniersplaats, aan het begin van de Meir, maakte op 27 november 1944 126 doden en 309 gewonden.  

De twee uur durende wandelingen benadrukken de verwoesting die de bommen hebben teweeggebracht en de impact ervan op het dagelijkse leven in Antwerpen. Vandaag worden drie wandelingen langs een V-bommenparcours ingericht, maar alle drie zijn ze reeds volzet. Vanaf maandag kunnen groepen deze wandelingen boeken via de Toeristische Dienst van Antwerpen. Voor schoolgroepen (secundair onderwijs - derde graad) biedt het Vredescentrum vanaf 18 oktober aangepaste rondleidingen. Het Anti-Fascistisch Front (AFF) is verheugd over dit initiatief, zestien jaar na de AFF-wandelingen, drie jaar na de artikelenreeks op deze blog. Maar met (voormalig Open VLD-gemeenteraadslid en initiatiefneemster van de zomerscholen voor anderstalige nieuwkomers) Marleen Van Ouytsel als nieuwe directeur van het Vredescentrum rekenen we op meer. Niet alleen de verwoestingen die de bommen aanrichtten mogen in beeld komen, ook het nazi-regime en de collaboratie, de politieke geschiedenis tot de recente uitlopers in Antwerpen horen op het programma te staan.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: stadswandeling, antwerpen |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.