17-09-10

“VAN OPPOSITIE TOT ELITE”

In Aalst, dé carnavalstad van België, is er dit jaar voor het eerst geen echte Prins Carnaval-verkiezing. Er waren twee kandidaten Prins Carnaval, maar één van de twee ziet het niet meer zitten nadat zijn concurrent de meeste van de mogelijke sponsors kon strikken. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 belooft het in Aalst spannender te worden.

Voormalig Vlaams Belanger Karim Van Overmeire (foto 1, Karim Van Overmeire in een carnavalstoet in Aalst) heeft vorige week zijn nieuwe partij gepresenteerd: Aalst Anders en Beter. In 2012 wil hij ermee in de bestuursmeerderheid geraken. Karim Van Overmeire was dertig jaar lid van Vlaams Belang, maar begin juli keerde hij de partij de rug toe omdat hij zich niet meer kon vinden in de visie van de partijtop. Nu heeft hij een nieuwe partij uit de grond gestampt. Karim Van Overmeire: “Dit initiatief is nodig omdat de drie traditionele partijen in het stadsbestuur bijna uitsluitend met ruzies en geblokkeerde dossiers in het nieuws komen. Als zij in 2012 opnieuw de meerderheid vormen, krijgen we dezelfde ruzies. Vlaams Belang belandt volgende keer ongetwijfeld opnieuw in de oppositie. Daarom denk ik dat alleen een nieuw initiatief de situatie kan deblokkeren.”

Voor Aalst Anders en Beter vond Van Overmeire een bondgenoot bij Lijst Dedecker. “Ons nationaal bestuur heeft de goedkeuring gegeven om in het project van Van Overmeire te stappen. LDD blijft onafhankelijk als partij in Aalst, maar we zullen samen naar de verkiezingen van 2012 trekken”, legt Sally Van den Bergh van LDD-Aalst uit. Onafhankelijk gemeenteraadslid Willy Van Mossevelde, schepen van 1995 tot 2006, is de derde die de beginselverklaring van Aalst Anders en Beter ondertekende. Willy Van Mosselvelde: “Ik heb de voorbije drie jaar als onafhankelijke gezeteld in de gemeenteraad en ik heb gemerkt dat ik wel veel inbreng had, maar dat ik daarmee maar weinig resultaat kon boeken. Samen staan we sterker.” Het programma van Aalst Anders en Beter is Vlaamsgezind en sociaal-economisch rechts. Origineel kunnen we het niet noemen. Het VB-Aalst stapte in meerderheid niet over naar de nieuwe partij van Karim Van Overmeire. Jens van der Kelen, verantwoordelijke voor de jongerenwerking van het VB in Aalst stapt wél over. Ook Jan Lievens (foto 2), gemeenteraadslid in Lede en parlementair medewerker van Karim Van Overmeire, stapt over naar de nieuwe partij. Jan Lievens werkt(e) nochtans al elf jaar beroepshalve voor het VB.

Lievens onderschrijft de publieke stellingname van een aantal Oost-Vlaamse VB'ers bijna een jaar geleden: "Een politiek gemarginaliseerde structurele oppositiepartij kan in de komende jaren ongetwijfeld nog een aantal mandaten en personeelsstatuten garanderen, maar dit is niet het doel van ons politiek engagement. De meest efficiënte weg om ons programma, of minstens delen daarvan, te realiseren, is via beleidsdeelname. Beleidsdeelname is vanzelfsprekend geen doel op zich. Het is ook geen keuze voor of tegen zogenaamde gematigdheid of radicalisme. (…) Misschien biedt de polarisatiestrategie meer garanties op electoraal succes, maar dit verhaal stopt op de avond van de verkiezingsoverwinning. Voor het overige is er alleen maar de vage hoop dat er 'ooit' wel eens 'iets' zal gebeuren. Deze afwachtende houding lijkt ons niet de meest efficiënte op een ogenblik dat we, zowel inzake het communautaire als inzake immigratie, in cruciale jaren zitten. Het is bovendien geen eerlijke houding tegenover onze kiezers die hun vertrouwen aan ons geven en hopen dat we niet alleen vanuit het pluche ons programma declameren maar ook proberen om het te realiseren."

In het Vlaams Blok Magazine van februari 2004 legde Jan Lievens al uit: "Van oppositie tot elite: het is de doelstelling van het Vlaams Blok. Het is tevens de moeilijkste fase in het bestaan van een partij: de transformatie van een oppositiepartij naar een beleidspartij. Maar er is geen weg terug: het Vlaams Blok heeft de ambitie om Vlaanderen te besturen. De oppositie is de meerderheid in potentie. Aan ons om dat waar te maken en een Vlaamse elite te vormen die daadwerkelijk Vlaams is." Hoogmoed komt vóór de val.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: aalst, van overmeire |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.