30-09-10

HET VB HOUDT NIET VAN BETOGINGEN ALS GISTEREN

Wie gisteren in Brussel was, kon er niet naast kijken. Tienduizenden vakbondsleden en -militanten vulden de straten om te protesteren tegen blinde besparingen, waarbij de slachtoffers van de bankencrisis een tweede maal de rekening van de crisis zouden moeten betalen.

 

De vakbonden eisen het behoud en de versterking van de sociale beschermingsprogramma’s, de vrijwaring van de koopkracht van de werknemers en gepensioneerden, de creatie van kwaliteitsvolle jobs en een rechtvaardiger fiscaliteit. Uit zowat alle Europese landen waren er delegaties, ook uit landen die nog willen aansluiten bij de Europese Unie. We zijn niet op zoek gegaan naar het groepje Vlamingen waarmee VB’er Rob Verreycken een nieuwe vakbond wil oprichten, dat zou hopelozer zijn dan op zoek gaan naar Wally uit het Waar is Wally?-spel.

 

Het VB heeft gisteren geen woord gespendeerd aan de betoging en de motieven van de betogers, maar VB-volksvertegenwoordiger Jan Penris veroordeelde in het VB-partijblad van april 1993 al de “zogenaamde solidariteits- en politieke stakingen” waar de vakbonden zich aan “bezondigen”. De betoging van gisteren ging gepaard met beperkte stakingsacties, kwestie mensen de kans te bieden naar de betoging te gaan, maar dat is er voor het VB teveel aan. Het VB heeft “begrip voor de werknemerssolidariteit over bedrijven en sectoren heen. Doch deze solidariteit kan haar uitvoering vinden in andere dan stakingsacties (petities, geldinzamelingen, solidariteitsbetuigingen buiten de werkuren).”

 

Rob Verreycken is intussen bezig met een kleine ronde door Vlaanderen om zijn boek Welkom in Vakbondistan voor te stellen. Een paar dagen geleden was hij daarvoor in Leuven, volgende week donderdag 7 oktober is hij daarvoor in Gent (Brasserie Bridge, Sint-Baafsplein 21 – een avond ingericht door Voorpost). Rob Verreycken is duidelijk meer uit op de afbraak van de vakbonden dan op de opbouw van de werknemerssolidariteit.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: sociaal, verreycken |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.