21-10-10

‘VLAANDEREN VLAGT’ WORDT ‘VLAANDEREN KLEURT’

“Alleen het beeld al van mensen die tijdens een of andere wielerwedstrijd met een Vlaamse vlag staan te wapperen maakt me mottig”, zei actrice Marijke Pinoy dinsdag in De Morgen naar aanleiding van Het is de solidariteit die een cultuur groot maakt. In april was er op deze blog goed nieuws voor Marijke Pinoy en anderen: Vlaanderen Vlagt die zorgt voor de Vlaamse Leeuw-vlaggen waarmee men de televisiebeelden van wielerwedstrijden en andere manifestaties wil halen (foto 1) stopt ermee. Organisator Ivan Mertens (75 j.) voelde zich voor een en ander te oud worden.

 

De handel in Vlaamse Leeuw-vlaggen is nu doorverkocht, maar van een verjonging van de organisatie om te gaan vlaggen is geen sprake. Nieuwe spilfiguur is de 78-jarige Lode Van Dessel uit Nijlen (foto 2). In 1970-1976 en 1983-1989 voor de Volksunie burgemeester van Nijlen, en intussen de trotse grootvader van Minneke De Ridder, op 13 juni verkozen tot Kamerlid voor de N-VA. Lode Van Dessel was van meet af aan lid van de Volksunie, waar hij optrok met Wim Jorissen (VU-senator tussen 1965-1981, voorstander van het Zuidafrikaanse Apartheidsregime en actief lid van Protea die apartheid ondersteunde). Het vroegtijdig overlijden van Wim Jorissen in 1982 was volgens Van Dessel een ramp. “Met Wim Jorissen zou de Volksunie zeker niet ontspoord zijn. We hadden één partij moeten blijven en de linkselingen, de verruimers en de vernieuwers over boord moeten kieperen”, zei Lode Van Dessel een paar weken geleden in 't Pallieterke.

 

Lode Van Dessel zet zich ook in voor het Vlaams en Neutraal Ziekenfonds en de herdenking van de Vlaamse jeugdleider Ernest Van der Hallen (waar je wel eens delegaties van Voorpost en het KVHV vindt). Van Dessel heeft een zwak voor de Vlaamse Drumband Kempenland die je op elke Vlaamse betoging vindt (Brussel-Halle-VilvoordeWezembeek-Oppem…). Last but not least is Lode Van Dessel organisator van de jaarlijkse Historische Ruilbeurs van de Vlaamse Beweging die vorige zondag voor de vijftiende keer ingericht werd in Nijlen. De opbrengst van die Ruilbeurs ging dit jaar naar de al genoemde Vlaamse Drumband Kempenland. Voorgaande jaren ging de opbrengst naar het Bormshuis in Antwerpen, het Voorpost-boetefonds, de IJzerwake, het Studiecentrum Joris Van Severen… Vorig jaar was er een 700 euro opbrengst voor het Algemeen Nederlands Zangverbond. Enkele jaren geleden haalde men jaarlijks nog vlot 900 euro om aan 'Vlaamse goede werken' te schenken.

 

Met de Vlaamse Kring Kempenland werd het commerciële gedeelte gekocht van Vlaanderen Vlagt. Er liggen nu 40 000 Vlaamse Leeuw-vlaggen in hun magazijn, klaar voor de verdeling door een organisatie die eigenaardig genoeg Vlaanderen Kleurt heet. Onwillekeurig denken wij bij “Vlaanderen Kleurt” aan alle mogelijke kleuren, maar in Nijlen denken ze daarbij enkel aan geel en zwart.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vlaanderen, actie |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.