25-10-10

MARINE LE PEN STIJGT IN DE FRANSE OPINIEPEILINGEN

De Fransen hebben overschot van gelijk om zich te verzetten tegen de verhoging van de pensioenleeftijd. Zijn er problemen met het betaalbaar houden van de pensioenen? Dat men dan al begint met de jongeren die nu doelloos rondlopen aan het werk te zetten, in plaats van wie al zijn rug krom en kapot gewerkt heeft nog langer aan het werk te houden.

 

Opiniepeilingen bevestigen de steun van de Franse bevolking aan de stakingen en betogingen tegen de verhoging van de pensioenleeftijd. Mochten nu presidentsverkiezingen georganiseerd worden, verliest Sarkozy het van om het even welke socialistisch tegenkandidaat. Dat was al eerder gebleken en wordt nu bevestigd door een opiniepeiling in opdracht van een internetsite die zich op + 50-jarigen richt, en dan ook specifiek liet peilen naar de mening van de 50- tot en met 65-jarigen. Haalt Nicolas Sarkozy bij een eerste stemronde bij deze doelgroep 23 à 24 %; de twee meest genoemde mogelijke socialistische tegenkandidaten, Martine Aubry en Dominique Strauss-Kahn, krijgen 23 à 27 % van de stemmen. In een tweede stemronde, als de kleinere kandidaten wegvallen, zouden de socialisten 55 à 60 % van de stemmen halen.

 

Verliest Sarkozy het van zijn socialistische opponent, Sarkozy slaagt er evenmin in om stemmen weg te halen bij het Front national (FN). De vraag of Sarkozy dan wel Le Pen zou profiteren van het fors veiligheidsbeleid van de jongste maanden, wordt beantwoord met een score van Marine Le Pen bij een eerste stemronde van 16 à 17 %. Vader Jean-Marie Le Pen haalde bij de eerste stemronde in dezelfde leeftijdsgroep van 50- tot en met 65-jarigen bij de presidentsverkiezingen in 2007 slechts 12 % van de stemmen.

 

Marine Le Pen vindt de verhoging van de pensioenleeftijd onrechtvaardig en inefficiënt, maar verzet zich ook tegen de oproep van de vakbonden om te betogen en strategische plaatsen te blokkeren. De vakbonden hebben volgens Marine Le Pen boter op hun hoofd door de immigratie toe te laten en hun pro Europees discours. Om de pensioenen te redden pleit Marine Le Pen voor minder overheidsuitgaven voor de immigratie en de Europese Unie, en het bestrijden van de sociale fraude. Ze wil de tolheffingen aan de landsgrenzen verhogen en – verrassend toch – winsten uit kapitaal mee inzetten voor de financiering van de pensioenen (dividenden, stock options).  Anderzijds doet Marine Le Pen een oproep om het syndicaal landschap te hervormen en nieuwe vakbonden op te richten. Of ze staatsnationalist of Vlaams-nationalist zijn, extreemrechts heeft altijd wel gelijkaardige ideeën.

 

De scholieren gingen al mee in staking, de universiteitsstudenten vervoegen vanaf morgen de strijd. Bij extreemrechts in Frankrijk en Vlaanderen leidt dat tot zure opmerkingen over de huidskleur van de jongeren – en laat ons wel wezen: het in brand steken van auto’s enzomeer is absoluut verwerpelijk. Bij rechts tout court leidt de actie van de jongeren ook tot de opmerking: “Waarom zouden jongeren zich bekommeren om de pensioenleeftijd? Dat is voor hen een probleem van later. Nu toch nog niet.” Maar als men ouderen langer aan het werk houdt, zijn dat even zoveel jobs waar jongeren nu geen toegang toe krijgen. Met de pensioenhervormingsplannen zien de afstuderende jongeren naar verluidt één miljoen jobs aan hun neus voorbijgaan. 

 

Charlie Hebdo merkte vorige week op dat er een nog goede reden is voor jongeren om mee op straat te komen: solidariteit. “Solidariteit is het ergste dat rechts vreest. Dat jongeren praten met ouderen, dat studenten praten met loontrekkenden, dat is al een drama. Maar dat ze elkaar begrijpen, dat is ongehoord." Ze zouden er een wet tegen durven maken. "Minderjarigen misbruiken zal niet alleen een zaak zijn van seksuele relaties. Ook met dezelfde vlag op straat zwaaien.” (Illustratie van Cabu op de voorpagina van Charlie Hebdo: Sarkozy haalt zijn benzine bij Marine Le Pen) 

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: frankrijk, internationaal, sociaal |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.