28-10-10

ZATERDAG: OPNIEUW BLOOD AND HONOUR-CONCERT

Blood and Honour-concert 30 oktober 2010.JPGOp 24 november start in Veurne de rechtszaak tegen drie organisatoren van het traditionele Blood and Honour Vlaanderen voor de organisatie van een SS-heldenhuldiging en Blood and Honour-concert op 19 april 2008 in Bellegem bij Kortrijk, en een Ian Stuart Donaldson-memorialconcert op 18 oktober 2008 in Diksmuide. Nadat de organisatoren drie dagen na het concert in Diksmuide door de politie van hun bed werden gelicht, werd het de voorbije twee jaren stiller met Blood and Honour-concerten in Vlaanderen. Aanstaande zaterdag 30 oktober wordt in Vlaanderen of Nederland echter opnieuw een concert ingericht ter ere van de overleden stichter van het neonazistische netwerk Blood and Honour.

 

Blood and Honour werd in 1987 in Engeland opgericht door Ian Stuart Donaldson, zanger van de groep Screwdriver. Intussen heeft Blood and Honour ‘divisies’ in meerdere landen, en splitste een groep nog radicalere neonazi’s zich af van het traditionele Blood and Honour – dat werd dan de Combat 18-versie van Blood and Honour. Het eerste Blood and Honour-concert in Vlaanderen werd op 18 augustus 2001 ingericht. In de periode 2006-2008 verhoogde de frequentie van de Blood and Honour-concerten in Vlaanderen, en nam het aantal bezoekers van die concerten sterk toe. Er waren concerten van het traditionele Blood and Honour Vlaanderen (Vremde, Boortmeerbeek, Wolfsdonk (Aarschot), Mechelen…), concerten van de kleinere Combat 18-versie van Blood and Honour Vlaanderen en concerten van de grotere Combat 18 - Blood and Honour Duitsland. Alvast de geboortedatum van Adolf Hitler (20 april) en de overlijdensdatum van Ian Stuart Donaldson (24 september) waren steevast mikpunten op de kalender.

 

De concerten in Wolfsdonk, Mechelen en Bellegem werden in het geheim gefilmd door de Duitse journalist ‘Thomas Kuban’. De uitzending van zijn reportage in het VRT-magazine Koppen lokte grote verontwaardiging uit en zette politie en parket voor schut die ondanks waarschuwingen van het Anti-Fascistisch Front (AFF) lieten begaan. Inbreuken tegen de wetgeving op het racisme, discriminatie en negationisme zijn immers schering en inslag bij dergelijke concerten. In de week vóór het concert in Diksmuide riep een groep bezorgde burgers in een opiniebijdrage in De Morgen en Le Soir politie en parket op om te stoppen met de zelfverklaarde onmacht om op te treden tegen Blood and Honour-bijeenkomsten. Geruggesteund door een gedreven toenmalige minister van justitie Jo Vandeurzen (CD&V) deden politie en parket uiteindelijk toch de nodige vaststellingen die op 24 november hun verder beslag krijgen bij de rechtbank in Veurne.

 

Na Diksmuide en de politieactie toen waren er nog wel Blood and Honour-concerten in Vlaanderen, maar minder en met minder opkomst. De identiteitscontroles in Limburg op 19 april 2008 (waar nog een andere Blood and Honour-bijeenkomst plaatsvond dan die in Bellegem diezelfde dag) en in Diksmuide op 18 oktober 2008 vond men – ondanks alle stoere praat – vervelend. De oudere generatie organisatoren van het traditionele Blood and Honour Vlaanderen haakte af of sloot zich aan bij het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA). De jongere generatie bleek een maat te klein te zijn om grote neonaziconcerten in te richten, sloot zich ook aan bij het N-SA en/of richtte een nieuwe organisatie op, No Surrender Crew. Zaterdag probeert men opnieuw volk op de been te brengen. De eenheid tussen Vlaanderen en Nederland waarover men spreekt op de affiche (foto) heeft niets met de Dietsland-droom te maken, maar is er enkel om te benadrukken dat Vlaamse en Nederlandse neonazi’s dit concert samen inrichten.

 

Het concert kan zowel in Vlaanderen als in Nederland gepland zijn. De locatie waar verdere instructies over de zaal wordt gegeven, wordt traditiegetrouw pas morgenavond of zaterdagmorgen vrijgegeven. In Vlaanderen organiseert het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) aanstaande zaterdag in de namiddag haar derde congres in Edegem. En deze keer staan er geen muziekoptredens op het programma, zoals bij hun tweede congres vorig jaar in Oostkamp (herinner u de Koppen-reportage, en het verslag van het Nederlandse EenVandaag dat er undercover ook Hitler-groeten registreerde). In Nederland betoogt aanstaande zaterdag de Nederlandse Volks-Unie (N-VU) in Den Haag, en traditioneel stappen daar groepen neonazi’s mee op. Edegem en Den Haag zijn bijgevolg al twee mogelijkheden om afspraken te maken voor een rit naar de concertzaal. Voor Vlaanderen als plaats voor het concert pleit (nouja) dat het gsm-nummer op de affiche de Belgische landscode heeft, er correspondentie over het concert is onderschept tussen Engelse en Vlaamse neonazi’s, en politie en zaaluitbaters in Vlaanderen doorgaans lakser optreden dan in Nederland.

 

Doorgaans blijft het wel rustig op de openbare weg naar en van Blood and Honour-concerten, maar dat is valse schijn. Tijdens de concerten zweept men elkaar op, is racisme bon ton en zijn de “Sieg Heil”s niet uit de lucht. De sfeer daar heeft zijn uitlopers elders en later zoals vorige week nog bleek in Antwerpen. Daar veroordeelde de rechtbank Kenneth P. tot zes maanden gevangenisstraf wegens racistische beledigingen en gewelddaden in een café in Mortsel. De verwondingen waarvan een Vlaming van Indische oorsprong en een gewone Vlaming het slachtoffer waren, kwamen van een bezoeker van de ‘feestjes’ van Blood and Honour.

 

Dit artikel verschijnt gelijktijdig op deze blog van het AFF en op de website van RésistanceS. Niet alle Vlamingen en Franstaligen in België liggen met elkaar overhoop.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.