31-10-10

IEDER ZIJN VERJAARDAGSKALENDER

Volgende week hebben wij oog voor een bijzondere jarige, maar eerst iets over de geboorte- en overlijdensdatums die men bij Blood and Honour belangrijk vindt. Hiernaast de verjaardagskalender die forumleden vinden op de internationale website van Blood and Honour (Combat 18).

 

‘Dogface’ verjaart op 12 oktober, ‘Clobbersaurus’ op 13 oktober, ‘Fight88’ op 19 oktober, enzovoort. Drie verjaardagen hebben we in rood gemarkeerd. Om even aan te geven welke bekende personen ze bij Blood and Honour belangrijk vinden. Op 7 oktober was het Heinrich Himmlers geboortedag. Heinrich Himmler is de stichter van de SS, de paramilitaire organisatie van de Duitse nazi-partij NSDAP. Na Hitler is hij de hoofdverantwoordelijke voor de Holocaust. Op 15 oktober stierf Hermann Göring, oprichter van de Gestapo, de geheime politie in nazi-Duitsland. En dat vindt men bij Blood and Honour zo belangrijk dat het genoteerd staat op hun verjaardagskalender. Ook 29 oktober heeft bij Blood and Honour een bijzondere betekenis. Dat is immers de geboortedag van Joseph Goebbels, minister van propaganda van nazi-Duitsland. Ian Stuart Donaldson, de zanger van Screwdriver en stichter van Blood and Honour die gisteren herdacht werd door Blood and Honour Vlaanderen & Nederland, stierf op 24 september. Vandaar dat je hem niet aantreft op dit overzicht voor oktober.

 

We weten niet wie er allemaal op uw verjaardagskalender staat, maar als daar Heinrich Himmler, Hermann Göring en Joseph Goebbels op staan, is er met u toch iets grondig fout gelopen.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

30-10-10

MEETINGPOINT BLOOD AND HONOUR BEKEND

Blood and Honour-concert 30 oktober 2010.JPGHazeldonk.JPGDonderdag belde een journalist ons met de vraag waar wij de informatie vandaan haalden over het Blood and Honour-concert vanavond ergens in Vlaanderen of Nederland (foto 1). We noemden onze bronnen, en de man leek overtuigd te zijn. Eerder had hij gebeld met het ministerie van Binnenlandse Zaken, maar daar wisten ze niets af van een Blood and Honour-concert. Tja.

 

We zetten Binnenlandse Zaken dan maar verder op de weg. Niet om de diensten van minister Annemie Turtelboom (Open VLD) gerust te stellen. Wel om hen aan te sporen om extra waakzaam te zijn, en de nodige contacten te leggen met hun Nederlandse collega’s. In de vooravond verzamelen de concertgangers van Blood and Honour zich aan het Shell-tankstation in Hazeldonk. Op de E19 Antwerpen - Breda, voorbij de afrit naar Meer, vlak over de grens met Nederland. Daar wordt aan wie er enigszins betrouwbaar uitziet de route naar de concertzaal uitgelegd. Vanuit Edegem, waar het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) bijeenkomt, is het een half uurtje rijden tot Hazeldonk. Alhoewel het verzamelpunt in Nederland ligt, zijn er (ook) Vlaamse organisatoren bij betrokken. Dat bleek gisterenavond andermaal.

 

Vanuit Hazeldonk kan het nog alle richtingen uitgaan. Zowel dieper Nederland in als via een omweg terug naar Vlaanderen. Volgens één bron zou het concert doorgaan in "Zuid-Nederland". Maar in dat soort zaken is het zeker 'eerst zien, en dan pas geloven'. Het zou niet de eerste keer zijn als men mensen op een dwaalspoor wil brengen. De uitbaters van het tankstation in Hazeldonk waren gisterenavond nog niet op de hoogte van het bijzondere clientèle dat er in de vooravond zal opduiken.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour, nederland, internationaal |  Facebook | | |  Print

VANDAAG OOK: DERDE CONGRES N-SA MET LANCERING NDP

N-SA 30 oktober 2010.jpgTerwijl vanavond Blood and Honour in Vlaanderen of Nederland een concert inricht, houdt in Amsterdam deze namiddag een Nederlandse versie van de English Defence League (EDL) een demonstratie voor de vrijheid van meningsuiting, betoogt in Den Haag de Nederlandse Volks-Unie (N-VU) tegen de verhoging van de pensioenleeftijd, en richt het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) deze namiddag in De Basiliek in Edegem haar derde congres in (foto 1).

 

Het tweede congres, vorig jaar in Oostkamp, werd uitgebreid gecoverd met televisiereportages in Koppen en – nog beter – EenVandaag. Twee studenten-journalistiek volgden het N-SA daarenboven een heel jaar voor een reportage waar ze bij het N-SA bijzonder tevreden over zijn. Linkse taal in een rechts verhaal. Het laatste beeld voor die reportage werd gedraaid bij de Een vuist voor Palestina-actie in juni in Antwerpen waar het N-SA welgeteld zeventien mensen voor had kunnen mobiliseren. Vorige maand organiseerde het N-SA nog eens een actie, nu aan de Millionaire Fair in Antwerpen. Volgens N-SA’er Ruben Rosiers waren ze daar maar met “een tiental” militanten. Desondanks kondigt het N-SA voor vandaag een heus derde congres aan, met als centraal thema 800 000 werklozen, remigratie nu!. Maar er staat nog meer op het programma.

 

“Terwijl de partijbaronnen en ballerina’s van het geïnstitutionaliseerde nationalistische nihilisme binnen het Vlaams Belang moddergevechten met elkaar voeren. Terwijl verschillende fracties binnen die partij er elkaar van beschuldigen wie er met de meeste betaalde jobs is gaan lopen en wie het meeste geld achterover heeft gedrukt, woedt er in onze bedrijven en op straat een oorlog”, zo fulmineert het N-SA. “Een oorlog waarbij de eigen arbeiders steeds meer verdrukt en beconcurreerd worden door vreemdelingen. Een oorlog waarin de eigen arbeiders hun door strijd opgebouwde sociale model vernietigd zien worden door enerzijds de meedogenloze aanvallen van het patronaat op de sociale zekerheid en anderzijds de sociale klassen zien leegvloeien naar het ingevoerde reserveleger van vreemdelingen (dat door hetzelfde patronaat wordt aangevoerd).”

 

Het zit, zoals je in de eerste geciteerde zinnen kan lezen, behoorlijk scheef tussen het VB en het N-SA, en bij het VB zullen ze dit niet tegenspreken. Kopman van het N-SA Eddy Hermy was lid van het VB, maar werd daar tot tweemaal toe buiten gegooid. Il faut le faire. Terwijl als je voor negationisme veroordeeld wordt, je gewoon lid mag blijven van het VB, en als je voor racisme, schriftvervalsing en overmatig geweldgebruik veroordeeld bent, je zelfs een job bij het VB krijgt. Zoals hier al eerder bericht denkt het N-SA eraan om deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2012. Het was al bekend geraakt dat het N-SA hieraan niet onder eigen naam zou deelnemen. Dat zou nogal slecht overkomen met resultaten waarvan niet verwacht wordt dat ze boven 1 (één) procent van de stemmen uitkomen. Vandaag wordt in Edegem de naam gelanceerd waarmee het N-SA zal deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2012: de Nationaal-democratische Partij of Nationaaldemocratische Partij. Beide schrijfwijzen zagen we al. Het letterwoord is in elk geval: NDP.

 

Niet toevallig wordt een spreker van de rechtsnationalistische, anderen zeggen: neonazistische, Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD) door het N-SA naar Edegem gehaald. De Duitse partijnaam trekt sterk op die van de partij die het N-SA wil lanceren, de letterwoorden van beide partijen verschillen slechts licht. Eddy Hermy liet zich al ontvallen dat hij voor zijn NDP gelijkenissen ziet met het sociaal-economisch programma van de NPD. Het is evenwel geen écht kopstuk van de NPD dat naar Edegem komt, maar Ingo Haller (foto 2). Hij is gemeenteraadslid voor de NPD in Düren en vooral organisator van de jaarlijkse treurmars voor de in 2008 door vreemdelingen vermoorde extreemrechtse skinhead Kevin Plum. Een manifestatie die jaarlijks honderden neonazi’s bijeenbrengt.

 

Een andere spreker in Edegem deze namiddag is Serge Ayoub, een Fransman die als veertienjarige in contact kwam met de extreemrechtse skinheadbeweging en er sindsdien is blijven hangen. Hij kreeg de bijnaam 'Batskin' wegens zijn veelvuldig gebruik van baseballstokken bij confrontaties met politieke tegenstanders. Serge Ayoub werd tot maanden cel veroordeeld voor meerdere gewelddaden en voor handel in anabole steroïden. Zijn jongste hobby is de oprichting van een vakbond onder de naam 'De derde weg' en het uitbouwen van een netwerk van huizen voor extreemrechtse 'autonomen'. Anders dan in Oostkamp vorig jaar, zijn er bij het congres van het N-SA vandaag geen optredens van muziekgroepen gepland. Twee keer hetzelfde in dezelfde regio, dat zou teveel zijn. Eén van de groepen die bij het N-SA vorig jaar in Oostkamp optrad – het Duitse Libertin – is aangekondigd voor het Blood and Honour-concert vanavond.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: n-sa, ndp, blood and honour, aanverwant, internationaal |  Facebook | | |  Print

GENTSE VLAAMS BELANG VLUGGER GESPLITST DAN BELGIË

AFF/Verzet wil niet dat iemand zich achteruitgesteld voelt. Terwijl wij dezer dagen bijzondere aandacht hebben voor Blood and Honour, verliezen we het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) niet uit het oog, en nog minder natuurlijk het Vlaams Belang (VB). Daar is het voornaamste nieuws dat Gerolf Annemans her en der zijn boek De Ordelijke Opdeling van België mocht voorstellen, en intussen de Gentse VB-afdeling het slechte voorbeeld geeft door zich in twee kampen op te splitsen. Bruno Valkeniers is gevraagd orde op zaken te stellen. De arme man.

 

Gerolf Annemans mocht gisteren zijn, samen met Steven Utsi geschreven, boek voorstellen zowel in het druk beluisterde VRT-radioprogramma De Ochtend als in het veel bekeken VRT-televisiejournaal. En dat terwijl Gerolf Annemans onder de schuilnaam Justinus jarenlang zijn rubriek met tv-kritiek in ’t Pallieterke beëindigde met een variatie op: “De BRT? Weg ermee!”. Al maar goed voor Annemans dat de BRT, nu VRT, niet weggesaneerd is. Zeker in het radio-interview kon Annemans zich er gemakkelijk vanaf maken, werd haast geen kritische vraag gesteld. Kritisch zijn ze anders wel bij het VB in Gent. Daar zette Gents koepelvoorzitter Johan Deckmyn (foto 1) twee leden – onder wie boegbeeld Francis Van den Eynde (foto 2) – uit het koepelbestuur. Vijf VB-gemeenteraadsleden – net iets meer dan de helft van de negenkoppige VB-fractie in de Gentse gemeenteraad – eisen dat Deckmyn op die beslissing terugkomt. Zij vragen de nationale partijleiding om tussenbeide te komen. Volgens Francis Van den Eynde is het hem en Geert De Jaeger uit het koepelbestuur zetten een wraakoefening nadat in juni niet Deckmyn maar Kristine Colen verkozen werd tot fractieleidster in de Gentse gemeenteraad.

 

Eerlijk is eerlijk, het is een vreemde keuze. Deckmyn is al jaren de meest actieve en onderlegde VB’er in de Gentse gemeenteraad. Hij is overigens al vijftien jaar gemeenteraadslid in Gent. Anderzijds is die profilering van Deckmyn niet zó bijzonder moeilijk. De Gentse VB-fractie wordt bevolkt door zoutzuilen die vrijwel nooit aan het debat deelnemen. In het Gentse stadhuis worden de politieke debatten hoofdzakelijk gevoerd tussen de SP.A, Groen! en de Open VLD. De rest – de VB-fractie op kop – zit er bij en kijkt er naar. Francis Van den Eynde, uit de nationale politiek gestapt en nu het blijkbaar ook kalmer aanpakkend op lokaal vlak, duidde niet Deckmyn aan als zijn opvolger als VB-fractieleider in de Gentse gemeenteraad. Hij liet de Gentse VB-gemeenteraadsleden stemmen over wie fractieleider zou worden. En dat werd dus Kristina Colen, zus van. Koepelsecretaris en dikke vriend van Deckmyn Tanguy Veys bezocht samen met Ortwin Depoortere thuis en op hun werk de VB-gemeenteraadsleden met de vraag hun mening te herzien. Maar dat werd noppes.

 

Zelfs Filip Dewinter werd ingeschakeld om druk uit te oefenen. Naar verluidt omdat Deckmyn ermee dreigde als onafhankelijke te gaan zetelen in het Vlaams parlement als er niet werd ingegrepen. Het zit overigens al langer scheef tussen Deckmyn en Veys enerzijds en Van den Eynde anderzijds. Johan Deckmyn weigert al maanden om nog tegen Francis Van den Eynde te spreken, en Tanguy Veys vluchtte eerder al omwille van Francis Van den Eynde weg uit de Gentse gemeenteraad naar de Oost-Vlaamse provincieraad. Intussen is Tanguy Veys ook daar weg nu hij verkozen is als federaal volksvertegenwoordiger omdat… Francis Van den Eynde  zich omwille van zijn 64-jarige leeftijd niet meer opnieuw kandidaat stelde voor een mandaat als federaal volksvertegenwoordiger. Kristina Colen vindt dat de macht in de partij toch best wat verdeeld wordt. In de Gentse editie van Het Nieuwsblad zegt ze: “Johan Deckmyn is al Vlaams parlementslid én koepelvoorzitter, hij moet toch iemand anders kunnen dulden als gemeenteraadsfractievoorzitter.”

 

Volgens Kristina Colen kan het Gentse VB-koepelbestuur trouwens niet zomaar bestuursleden aan de deur zetten. “Tuchtsancties – als die al nodig zouden zijn – moeten worden opgelegd door het nationale partijbestuur en de partijraad.” Johan Deckmyn wil niet publiek reageren op deze zaak. Francis Van den Eynde vindt dat het VB-partijbestuur niet anders kan dan de vraag van een meerderheid van de Gentse VB-gemeenteraadsleden in te willigen. “Gebeurt dat niet, dan hebben we een serieus probleem.” Johan Deckmyn baat samen met zijn VB-collega Wim Van Dijck en diens echtgenote de wijnhandel QV uit, gespecialiseerd in Duitse wijnen. Zou het helpen als hij zijn VB-collega’s in Gent eens een goede fles wijn cadeau geeft? We vrezen ervoor. In elk geval: we houden u op de hoogte.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gent, deckmyn, veys, van den eynde, valkeniers, colen, van dijck |  Facebook | | |  Print

29-10-10

BLOOD AND HONOUR SPANJE VERBODEN

Naar aanleiding van het concert van Blood and Honour Vlaanderen & Nederland morgen: hoe wordt in het buitenland gereageerd op Blood and Honour-divisies? In Manchester is er morgen een Halloween Gig met de groep Whitelaw; een Ian Stuart Donaldson-memorial op 25 september elders in Engeland kon probleemloos plaatsvinden. Op 9 oktober waren er ook nog Blood and Honour-concerten in het noordwesten van Hongarije en in Zuid-Frankrijk. In Spanje werd de voorbije zomer daarentegen de Spaanse divisie van Blood and Honour buiten de wet gesteld.

 

De rechtszaak begon op 25 mei 2010. Achttien leden stonden terecht. Ze werden ervan beschuldigd deel uit te maken van een organisatie die discriminatie van bepaalde groepen vanwege zijn ras, seksuele geaardheid, godsdienst of ideologie bevordert, de Holocaust in twijfel trekt en neonazistisch is. Bij huiszoekingen vond men ook een aantal wapens waarvan het bezit niet toegelaten is (foto’s). Een antifascistische organisatie die Blood and Honour Spanje had aangeklaagd kreeg eigenaardig genoeg geen toestemming van de rechtbank om tijdens de rechtszaak een aantal cd’s van bij Blood and Honour Spanje optredende groepen te laten horen, noch om geluidsopnamen van Spaanse Blood and Honour-concerten te laten horen. De verdediging van Blood and Honour Spanje bracht tien advocaten in stelling, die zegden dat er geen bewijzen waren van het aanzetten tot haat enzomeer. Over de wapens (van sprays, uitschuifbare knuppels en boksbeugels, tot meerdere vuurwapens en zelfs twee kanonnen) werd gezegd dat die volstrekt legaal waren.

 

Opgericht in 1999 werd Blood and Honour Spanje, de Asociación Cultural Sangre y Honor, al vanaf 2003 gevolgd door de Spaanse politie (telefoontap, infiltratie). Samen met de zaken gevonden bij huiszoekingen leidde dit op 5 juli 2010 tot het verbieden van Blood and Honour Spanje en de veroordeling van veertien leden. Het kopstuk van de organisatie, Francisco José López Perea, kreeg drie jaar cel aan zijn kaalkop gesmeerd: twee jaar omdat hij leider was van een illegale organisatie, en nog eens een jaar voor het illegaal bezit van wapens. Anderen kregen gevangenisstraffen van een tot twee jaar. Samen moeten ze 30 240 euro boete betalen, en de proceskosten. Vier verdachten werden vrijgesproken. Opmerkelijk is de reactie op de veroordeling Jorge Vivar Casal. In zijn vrije tijd Blood and Honour’er; beroepshalve politieman in Alcalá de Henares, vlakbij Madrid. De oppositie in de plaatselijke gemeenteraad eiste het ontslag van de politieman, maar de conservatieve bestuursmeerderheid van de Partido Popular weigerde dit.

 

Antifascisten verwelkomden het verbod om zich nog langer als Blood and Honour Spanje te organiseren, maar laakten de relatief lage straffen. Er zou beroep aangetekend zijn tegen de uitspraak. Het is de tweede keer dat de rechtbank in Spanje een neonazistische organisatie verbiedt. Vorig jaar werd al Hammerskin Nation Spanje door een rechtbank verboden. Blood and Honour Spanje is gelieerd met de Movimiento Social Republicano (MSR) waarmee het het hoofdkwartier deelt. Zeventien van de achttien in het Blood and Honour-proces gedagvaarden stonden op MSR-kieslijsten. Het MSR is lid van de Alliance for European Nationalist Movements (AENM) waarvan de voornaamste partijen de British National Party (BNP) van Nick Griffin, het Hongaarse Jobbik en het Franse Front national (FN) zijn. Nick Griffin en de drijvende kracht achter AENM, de Fransman Bruno Gollnisch, waren in februari nog als spreker te gast bij het NSV-Gent.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour, spanje, internationaal |  Facebook | | |  Print

28-10-10

ZATERDAG: OPNIEUW BLOOD AND HONOUR-CONCERT

Blood and Honour-concert 30 oktober 2010.JPGOp 24 november start in Veurne de rechtszaak tegen drie organisatoren van het traditionele Blood and Honour Vlaanderen voor de organisatie van een SS-heldenhuldiging en Blood and Honour-concert op 19 april 2008 in Bellegem bij Kortrijk, en een Ian Stuart Donaldson-memorialconcert op 18 oktober 2008 in Diksmuide. Nadat de organisatoren drie dagen na het concert in Diksmuide door de politie van hun bed werden gelicht, werd het de voorbije twee jaren stiller met Blood and Honour-concerten in Vlaanderen. Aanstaande zaterdag 30 oktober wordt in Vlaanderen of Nederland echter opnieuw een concert ingericht ter ere van de overleden stichter van het neonazistische netwerk Blood and Honour.

 

Blood and Honour werd in 1987 in Engeland opgericht door Ian Stuart Donaldson, zanger van de groep Screwdriver. Intussen heeft Blood and Honour ‘divisies’ in meerdere landen, en splitste een groep nog radicalere neonazi’s zich af van het traditionele Blood and Honour – dat werd dan de Combat 18-versie van Blood and Honour. Het eerste Blood and Honour-concert in Vlaanderen werd op 18 augustus 2001 ingericht. In de periode 2006-2008 verhoogde de frequentie van de Blood and Honour-concerten in Vlaanderen, en nam het aantal bezoekers van die concerten sterk toe. Er waren concerten van het traditionele Blood and Honour Vlaanderen (Vremde, Boortmeerbeek, Wolfsdonk (Aarschot), Mechelen…), concerten van de kleinere Combat 18-versie van Blood and Honour Vlaanderen en concerten van de grotere Combat 18 - Blood and Honour Duitsland. Alvast de geboortedatum van Adolf Hitler (20 april) en de overlijdensdatum van Ian Stuart Donaldson (24 september) waren steevast mikpunten op de kalender.

 

De concerten in Wolfsdonk, Mechelen en Bellegem werden in het geheim gefilmd door de Duitse journalist ‘Thomas Kuban’. De uitzending van zijn reportage in het VRT-magazine Koppen lokte grote verontwaardiging uit en zette politie en parket voor schut die ondanks waarschuwingen van het Anti-Fascistisch Front (AFF) lieten begaan. Inbreuken tegen de wetgeving op het racisme, discriminatie en negationisme zijn immers schering en inslag bij dergelijke concerten. In de week vóór het concert in Diksmuide riep een groep bezorgde burgers in een opiniebijdrage in De Morgen en Le Soir politie en parket op om te stoppen met de zelfverklaarde onmacht om op te treden tegen Blood and Honour-bijeenkomsten. Geruggesteund door een gedreven toenmalige minister van justitie Jo Vandeurzen (CD&V) deden politie en parket uiteindelijk toch de nodige vaststellingen die op 24 november hun verder beslag krijgen bij de rechtbank in Veurne.

 

Na Diksmuide en de politieactie toen waren er nog wel Blood and Honour-concerten in Vlaanderen, maar minder en met minder opkomst. De identiteitscontroles in Limburg op 19 april 2008 (waar nog een andere Blood and Honour-bijeenkomst plaatsvond dan die in Bellegem diezelfde dag) en in Diksmuide op 18 oktober 2008 vond men – ondanks alle stoere praat – vervelend. De oudere generatie organisatoren van het traditionele Blood and Honour Vlaanderen haakte af of sloot zich aan bij het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA). De jongere generatie bleek een maat te klein te zijn om grote neonaziconcerten in te richten, sloot zich ook aan bij het N-SA en/of richtte een nieuwe organisatie op, No Surrender Crew. Zaterdag probeert men opnieuw volk op de been te brengen. De eenheid tussen Vlaanderen en Nederland waarover men spreekt op de affiche (foto) heeft niets met de Dietsland-droom te maken, maar is er enkel om te benadrukken dat Vlaamse en Nederlandse neonazi’s dit concert samen inrichten.

 

Het concert kan zowel in Vlaanderen als in Nederland gepland zijn. De locatie waar verdere instructies over de zaal wordt gegeven, wordt traditiegetrouw pas morgenavond of zaterdagmorgen vrijgegeven. In Vlaanderen organiseert het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) aanstaande zaterdag in de namiddag haar derde congres in Edegem. En deze keer staan er geen muziekoptredens op het programma, zoals bij hun tweede congres vorig jaar in Oostkamp (herinner u de Koppen-reportage, en het verslag van het Nederlandse EenVandaag dat er undercover ook Hitler-groeten registreerde). In Nederland betoogt aanstaande zaterdag de Nederlandse Volks-Unie (N-VU) in Den Haag, en traditioneel stappen daar groepen neonazi’s mee op. Edegem en Den Haag zijn bijgevolg al twee mogelijkheden om afspraken te maken voor een rit naar de concertzaal. Voor Vlaanderen als plaats voor het concert pleit (nouja) dat het gsm-nummer op de affiche de Belgische landscode heeft, er correspondentie over het concert is onderschept tussen Engelse en Vlaamse neonazi’s, en politie en zaaluitbaters in Vlaanderen doorgaans lakser optreden dan in Nederland.

 

Doorgaans blijft het wel rustig op de openbare weg naar en van Blood and Honour-concerten, maar dat is valse schijn. Tijdens de concerten zweept men elkaar op, is racisme bon ton en zijn de “Sieg Heil”s niet uit de lucht. De sfeer daar heeft zijn uitlopers elders en later zoals vorige week nog bleek in Antwerpen. Daar veroordeelde de rechtbank Kenneth P. tot zes maanden gevangenisstraf wegens racistische beledigingen en gewelddaden in een café in Mortsel. De verwondingen waarvan een Vlaming van Indische oorsprong en een gewone Vlaming het slachtoffer waren, kwamen van een bezoeker van de ‘feestjes’ van Blood and Honour.

 

Dit artikel verschijnt gelijktijdig op deze blog van het AFF en op de website van RésistanceS. Niet alle Vlamingen en Franstaligen in België liggen met elkaar overhoop.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

BLOOD AND HONOUR-GROEPEN, EERDER AL IN VLAANDEREN

Verszerzodes.jpgDe Kastelein-verzamel cd.jpgOp de affiche voor het Blood and Honour-concert van aanstaande zaterdag staan niet de bekendste namen uit het genre, maar drie van de vijf aangekondigde groepen traden al eerder op in Vlaanderen.

 

Bovenaan de affiche staat de Hongaarse neonazistische hatecore-groep Verszerzodes. De groep speelde op 29 maart 2003 een eerste keer in ons land. Volgens een concertverslagje op de toenmalige website van Blood and Honour Vlaanderen kon men een zee van rechterhanden zien toen een Duitse groep diezelfde avond het lied Sieg bracht. Op de affiche toen onder andere ook Brigade M, groep van de Nederlander Tim Mudde, en Les Vilains, met als thuisbasis de beruchte Brugse kroeg De Kastelein. Op 4 juni 2005 stond Verszersodes in de buurt van Brugge op het podium van een Blood and Honour-concert, samen met opnieuw Les Vilains en ook het Finse Mistreat dat in 2008 op de affiche van het Blood and Honour-concert in Diksmuide stond. Verszerzodes. De groep verkeert in de kringen van het verboden Blood and Honour Hongarije. Op één van hun vele cd’s staat een foto van een skinhead die de Hitler-groet brengt (foto 1). Op de cd Hate Parade staat op de voorkant een foto van een groep SS-soldaten die de eer van trouw afleggen. Op een split-cd met de Engelse Blood and Honour-groep English Rose is een banner geplaatst met de tekst Freiheit fur Ernst Zundel. Ernst Zundel is een notoire Holocaust-ontkenner.

 

De Italiaanse fascistische hardcore-groep Blind Justice trad op 16 januari 2010 nog op bij een Blood and Honour-concert in Poperinge.  In het nummer Total NSHC op de cd That’s not for you omschrijft Blind Justice zichzelf als een nationaal-socialistische hardcore muziekgroep. In het infoboekje dat bij de cd geleverd wordt staat bij het nummer Fuck Israël een clichéafbeelding van een Jood (grote kerel, grote neus, enorme bos wilde haren en gemeen kijkend). Volgens een concertganger kon Blind Justice meer bekoren dan andere groepen op de affiche. Ook bij de betere in Poperinge werd de Duitse fascistische groep Libertin genoemd die sinds 2008 aan de weg timmert en reeds viermaal optrad in ons land. Naast op 16 januari 2010 in Poperinge: op 10 januari 2009 op een ‘nieuwjaarsreceptie’ van Blood and Honour Vlaanderen in Nijlen, op 22 augustus 2009 in dezelfde zaal bij een concert ingericht door Duitse rechtsradicale ‘autonomen’, en op 10 oktober 2009 op het fameuze jeugdcongres van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) in Oostkamp. Groepsleden verklaren in interviews dat ze allen nationaal-socialistisch zijn. In het nummer Das verbotene Dorf gaat de groep te keer tegen ‘de bezetter’, versta: de geallieerden die Duitsland bevrijd hebben van het nazisme.

 

Er staat een tweede Italiaanse groep op de affiche: Legittima Offesa. We vonden zeven eigen cd’s terug van de groep, en acht deelnames aan verzamelcd’s… waaronder een cd (foto 2) ten voordele van hét café voor extreemrechtse skinheads: De Kastelein in Brugge (intussen omgedoopt tot Moloko). Het waren cafégangers uit De Kastelein die een Vlaming met rastakapsel en zijn Parijse-Gabonese vriend molesteerden in 2006, zaak waar begin dit jaar tot vier jaar cel voor de daders voor werd uitgesproken. Legittima Offesa schuwt het niet om hun Holocaust ontkennende visie te verkondigen. In Italië treedt de groep met grote regelmaat op. Ze staan op de planken met a-politieke Oi!-bands, maar het vaakst delen ze het podium met neonazistische groepen als de al genoemde Mistreat en Verszerzodes, en Whitelaw die op 5 september 2009 optrad op een Rock Against Cancer-concert in Izegem dat een eerste poging bleek te zijn om Blood and Honour-concerten in te richten door een nieuwe ploeg organisatoren. Op de affiche voor zaterdag tenslotte ook nog de Franse groep Match Retour die waarschijnlijk vooral op de affiche staat in de hoop dat ze Franse supporters meebrengt. Britse Blood and Honour’ers hebben al laten weten dat ze morgen al naar Vlaanderen komen met het oog op het concert zaterdag.

 

Kon het concert in Izegem doorgaan – de burgemeester was verontwaardigd maar men verkoos te laten betijen in de hoop dat dan de plaatselijke kermis even verderop niet verstoord zou worden – in Nederland had Blood and Honour de keer daarvoor meer tegenstand van de overheid. De organisatoren van Blood and Honour Nederland & Vlaanderen (Combat 18) hadden voor een concert op 8 augustus 2009 twee verschillende zalen gehuurd, maar in samenspraak met de politie weigerden beide zaaluitbaters de toegang tot hun zaal zodra ze vernamen wat de bedoeling was. Ook al, en niet in het minst, omdat de zaal onder een vals voorwendsel was gehuurd en de politie de nodige beveiliging aanbood. Het Anti-Fascistisch Front (AFF) en RésistanceS roepen op om dit voorbeeld te volgen. Zou het concert toch doorgaan is het minste wat politie en parket kunnen doen, de nodige vaststellingen te doen  over de identiteit van de concertgangers en de overtredingen op de wetgeving tegen racisme, discriminatie en negationisme. Met de platenproductie en het kader waarin de groepen eerder optraden, is er niet de minste twijfel over wat te verwachten is. Het is zaterdag wel Halloween-weekend, maar dit is toch te erg om van op te schrikken.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

27-10-10

OP HUN PIK GETRAPT

Bij RechtsActueel voelen ze zich op hun pik getrapt nadat wij gisteren schreven dat ze bij een bericht over een bijeenkomst van extreemrechtse partijen en partijtjes in Wenen Filip Dewinter wegknipten van de foto die wij onversneden publiceerden.

 

RechtsActueel schrijft: “Voor de linkse volgers (niet volgelingen) van ‘Filip Dewinter en zijn buitenlandse reizen’ plaatsen we nog enkele foto’s van de bijeenkomst van rechtse politici in Oostenrijk…” RechtsActueel plaatste drie extra foto’s: twee foto's met telkens Philip Claeys en Filip Dewinter in the picture en één foto van de pers (foto 1), waarbij RechtsActueel opmerkt dat “de pers in Oostenrijk wél geïnteresseerd is in wat rechtse politici te zeggen hebben. In Vlaanderen is enkel ‘links’ belangrijk genoeg om over te berichten.” Maar als we dan eens gaan kijken naar Die Presse, die een hier gisteren geciteerd en ernaar gelinkt interview afnam van Dewinter, dan stellen we toch vast dat Die Presse een en ander toch niet goed begrepen heeft.

 

Getuige de uitleg bij foto 2 als zouden gematigde rechtse partijen zich aangesloten hebben bij het radicale separatistische Vlaams Belang – vandaar allicht dat het VB zoveel kritiek heeft op de N-VA, CD&V en anderen. En dan de foto zelve in een reeks over extreemrechtse partijen in Europa. In het midden een lachende Frank Vanhecke, die intussen niet meer op de VB-kieslijsten wil staan; vooraan rechts een ook al blij lachende Marie-Rose Morel die intussen kwaad is opgestapt bij het VB. Niets daarover in het bijschrift bij die foto. Waarschijnlijk wisten ze het bij Die Presse niet eens, en Dewinter zal het hen ook niet vertellen. Op de tweede foto van het Vlaams Belang in deze reeks (foto 3) overigens Filip Dewinter in een toch niet erg flatterende houding.

 

Het is het VB gemakkelijker zich in de kijker te werken in het buitenland dan in het binnenland, maar een echt succesverhaal is het daar toch ook niet.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: rechtsactueel, oostenrijk, internationaal |  Facebook | | |  Print

26-10-10

TURKIJE-REFERENDUM VOORAL BELANGRIJK VOOR VB-ACHTERBAN

Anders dan met de uitstap van Philip Claeys en Koen Dillen naar Japan, probeerde het VB haar aanwezigheid het voorbije weekend in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen niet stil te houden. Maar ja, deze keer was de uitstap – in de ogen van het VB althans – nuttig. Zes extreemrechtse partijen kwamen er overeen om een miljoen handtekeningen te verzamelen voor een referendum om Turkije uit de Europese Unie te houden.

 

Voor een Europees referendum zijn een miljoen handtekeningen uit minstens zeven EU-landen nodig. “Dat moet haalbaar zijn”, zegt Filip Dewinter in Gazet van Antwerpen. “In Vlaanderen gaan we proberen om zestig- tot zeventigduizend handtekeningen te verzamelen. Dat wordt een mooi mobiliserend project voor onze achterban.” Naast het VB doen ook geestesgenoten uit andere landen mee: de Oostenrijkse FPÖ, de Deense Volkspartij, de Lega Nord uit Italië, de Slovaakse SNS en de zogenaamde Zweedse Democraten. Daarmee zijn we nog maar aan zes van de zeven nodige landen, maar wie let daarop? In een interview in de Oostenrijkse krant Die Presse legde Filip Dewinter uit waarom Turkije volgens hem nooit mag toetreden tot de EU: “De islam is de belangrijkste vijand van Europa. Een islamiet kan nooit een Europeaan zijn of worden.” In één moeite door legde Dewinter ook uit dat België niet bestaat (“Belgien existiert nicht”). Filip Dewinter heeft anders wel de Belgische nationaliteit, geen Vlaamse identiteitskaart.

 

Dewinter was ook nog ongewild grappig toen hij aan Gazet van Antwerpen zei: “We zouden moeten komen tot een soort ‘Internationale der Nationalen’, met gezamenlijke Europese lijsten en één fractie. Maar het is bijvoorbeeld niet simpel om Oostenrijkers en Italianen op één lijn te krijgen als het gaat over Tirol.” Er is natuurlijk meer dan een meningsverschil tussen Oostenrijkers en Italianen over Tirol. Waar was in Wenen bijvoorbeeld het Franse Front national? Nochtans een extreemrechtse partij uit één van de grootste Europese landen, met opnieuw de wind in de zeilen. En waar waren de Duitsers? In het Europees Parlement slaagt extreemrechts er niet in om een gezamenlijke fractie vormen, en die keer dat het wel lukte met de fractie Identiteit-Traditie-Souvereiniteit (ITS) lag de fractie vlugger uiteen dan ze tot stand was gekomen. Het probleem ligt niet alleen bij de Oostenrijkers en de Italianen.

 

Bij de noodzaak een referendum te organiseren over de toetreding van Turkije tot de Europese Unie kunnen ook vraagtekens gezet worden. Als er iets is wat Europa met terughoudendheid aanpakt, is het wel de toetreding van Turkije tot de Europese Unie. Overigens verzet onder andere de Franse president Nicolas Sarkozy zich uitdrukkelijk tegen de toetreding van Turkije tot de Europese Unie, en diens stem weegt toch zwaarder dan die van desgevallend Yves Leterme en een paar andere Europese regeringsleiders. Er zijn best wel dringender zaken om van Europa af te dwingen. Als er een reden is voor zo’n referendum is het enkel – zoals Dewinter het zelf zegt – omdat het “een mooi mobiliserend project is voor onze (VB-)achterban.” Ze hebben het nodig: iets waar de hele VB-achterban achter staat en zich belangrijk bij kan voelen. (Foto: Heinz-Christian Sträche (FPÖ) legt een en ander uit. Bruno Valkeniers kijkt de zaal in. Filip Dewinter luistert naar de uitleg. Bij RechtsActueel werd Dewinter weggeknipt van deze foto.)

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: turkije, internationaal, dewinter |  Facebook | | |  Print

25-10-10

MARINE LE PEN STIJGT IN DE FRANSE OPINIEPEILINGEN

De Fransen hebben overschot van gelijk om zich te verzetten tegen de verhoging van de pensioenleeftijd. Zijn er problemen met het betaalbaar houden van de pensioenen? Dat men dan al begint met de jongeren die nu doelloos rondlopen aan het werk te zetten, in plaats van wie al zijn rug krom en kapot gewerkt heeft nog langer aan het werk te houden.

 

Opiniepeilingen bevestigen de steun van de Franse bevolking aan de stakingen en betogingen tegen de verhoging van de pensioenleeftijd. Mochten nu presidentsverkiezingen georganiseerd worden, verliest Sarkozy het van om het even welke socialistisch tegenkandidaat. Dat was al eerder gebleken en wordt nu bevestigd door een opiniepeiling in opdracht van een internetsite die zich op + 50-jarigen richt, en dan ook specifiek liet peilen naar de mening van de 50- tot en met 65-jarigen. Haalt Nicolas Sarkozy bij een eerste stemronde bij deze doelgroep 23 à 24 %; de twee meest genoemde mogelijke socialistische tegenkandidaten, Martine Aubry en Dominique Strauss-Kahn, krijgen 23 à 27 % van de stemmen. In een tweede stemronde, als de kleinere kandidaten wegvallen, zouden de socialisten 55 à 60 % van de stemmen halen.

 

Verliest Sarkozy het van zijn socialistische opponent, Sarkozy slaagt er evenmin in om stemmen weg te halen bij het Front national (FN). De vraag of Sarkozy dan wel Le Pen zou profiteren van het fors veiligheidsbeleid van de jongste maanden, wordt beantwoord met een score van Marine Le Pen bij een eerste stemronde van 16 à 17 %. Vader Jean-Marie Le Pen haalde bij de eerste stemronde in dezelfde leeftijdsgroep van 50- tot en met 65-jarigen bij de presidentsverkiezingen in 2007 slechts 12 % van de stemmen.

 

Marine Le Pen vindt de verhoging van de pensioenleeftijd onrechtvaardig en inefficiënt, maar verzet zich ook tegen de oproep van de vakbonden om te betogen en strategische plaatsen te blokkeren. De vakbonden hebben volgens Marine Le Pen boter op hun hoofd door de immigratie toe te laten en hun pro Europees discours. Om de pensioenen te redden pleit Marine Le Pen voor minder overheidsuitgaven voor de immigratie en de Europese Unie, en het bestrijden van de sociale fraude. Ze wil de tolheffingen aan de landsgrenzen verhogen en – verrassend toch – winsten uit kapitaal mee inzetten voor de financiering van de pensioenen (dividenden, stock options).  Anderzijds doet Marine Le Pen een oproep om het syndicaal landschap te hervormen en nieuwe vakbonden op te richten. Of ze staatsnationalist of Vlaams-nationalist zijn, extreemrechts heeft altijd wel gelijkaardige ideeën.

 

De scholieren gingen al mee in staking, de universiteitsstudenten vervoegen vanaf morgen de strijd. Bij extreemrechts in Frankrijk en Vlaanderen leidt dat tot zure opmerkingen over de huidskleur van de jongeren – en laat ons wel wezen: het in brand steken van auto’s enzomeer is absoluut verwerpelijk. Bij rechts tout court leidt de actie van de jongeren ook tot de opmerking: “Waarom zouden jongeren zich bekommeren om de pensioenleeftijd? Dat is voor hen een probleem van later. Nu toch nog niet.” Maar als men ouderen langer aan het werk houdt, zijn dat even zoveel jobs waar jongeren nu geen toegang toe krijgen. Met de pensioenhervormingsplannen zien de afstuderende jongeren naar verluidt één miljoen jobs aan hun neus voorbijgaan. 

 

Charlie Hebdo merkte vorige week op dat er een nog goede reden is voor jongeren om mee op straat te komen: solidariteit. “Solidariteit is het ergste dat rechts vreest. Dat jongeren praten met ouderen, dat studenten praten met loontrekkenden, dat is al een drama. Maar dat ze elkaar begrijpen, dat is ongehoord." Ze zouden er een wet tegen durven maken. "Minderjarigen misbruiken zal niet alleen een zaak zijn van seksuele relaties. Ook met dezelfde vlag op straat zwaaien.” (Illustratie van Cabu op de voorpagina van Charlie Hebdo: Sarkozy haalt zijn benzine bij Marine Le Pen) 

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: frankrijk, internationaal, sociaal |  Facebook | | |  Print

24-10-10

KVHV-GENT WIL VERVROUWELIJKEN

We wezen er gisteren op dat Antwerpse afdeling van het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond (KVHV) een vrouwelijke hoofdredacteur kreeg voor haar blad Tegenstroom: E. A., dochter van…

 

De collega’s in Gent hopen hun rangen ook te kunnen vervrouwelijken. Dat blijkt uit twee recente affiches. Op de eerste affiche zien we een meisje, een seuteke, dat drank aan het klaar zetten is voor de commilitones. Wie zich als vrouw aangesproken voelt door dit beeld, is zeker welkom bij het KVHV-Gent. Drie dagen later verscheen echter ook de affiche voor een champagnefuif van het KVHV-Gent, en deze keer heeft men blijkbaar heel andere verwachtingen van het type meisjes en de activiteiten waarmee die zich verdienstelijk kunnen maken bij het KVHV-Gent. Twee tegenstrijdige beelden, het is niet het beste idee voor een recruteringscampagne.

 

Een geluk bij een ongeluk is dat de concurrentie van KASPER (“Diets & Katholiek!”, "Zonder marginale uitspattingen.", "Academisch, elitevormend project.") niet echt het boeiendste filmpje gemaakt heeft voor haar recruteringscampagne.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kvhv, vb-vrienden, kasper, gent |  Facebook | | |  Print

23-10-10

E. A.

Het gebeurt niet vaak, maar deze zomer hebben we met plezier het blad van het KVHV-Gent Ons Verbond gelezen: hun praktische bezwaren bij de splitsing van België, hun kritiek op Tanguy Veys… Helaas kunnen we niet hetzelfde zeggen van het zomernummer van het blad van het KVHV-Antwerpen Tegenstroom. Dat is immers niet verschenen.

 

Naar verluidt werkt men nu wel aan een herfstnummer maar is het een moeilijke bevalling. We kijken dan ook uit naar hoe de nieuwe hoofdredacteur E. A. de klus gaat klaren. E. A., dochter van de man op foto 1. In het oog te houden want Antwerpse KVHV-hoofdredacteurs wacht dikwijls een loopbaan in de Vlaamse Beweging (Paul De Belder, voorzitter van het IJzervaartcomité; Peter De Roover, politiek secretaris van de Vlaamse Volksbeweging), bij het Vlaams Belang (Gerolf A., foto 1), elders in de politiek (Fons Borginon, achtereenvolgens Volksunie en Open VLD) en in showprogramma’s (Bart De Wever, foto 2).

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: a., de wever, kvhv |  Facebook | | |  Print

22-10-10

DE COCKTAIL VAN RACISME EN NAZISME

Woensdag zijn vier Tsjechische neonazi’s veroordeeld tot 20 en 22 jaar cel voor het gooien van molotovcocktails naar het huis van een Roma-gezin in Vitkov in Tsjechië. Het tweejarig dochtertje van het Roma-gezin werd zwaar verbrand: het verloor 80 procent van haar huid en drie vingers.

 

Racisme en discriminatie jegens Roma-zigeuners is wijd verspreid. Het is niet alleen in Tsjechië zoals iedereen weet die de actualiteit van de voorbije maanden wat gevolgd heeft. Molotovcocktails naar Roma’s gooien gebeurt gelukkig minder vaak, maar is wel het voortvloeisel uit het racisme en de discriminatie tegenover de Roma’s. Dat de molotovcocktail vorig jaar naar het huis van het gezin Kudrikova gegooid werd uitgerekend op de geboortedatum van Adolf Hitler is evenmin een toeval. Als men bepaalde verenigingen de vrije hand laat…

 

Het was de regionale rechtbank van Ostrava in het noordoosten van de Tsjechische Republiek die David Vaculik, Ivo Mueller, Jaromir Lukes en Vaclav Cojocaru veroordeelde. De eerste drie elk tot 22 jaar cel, de vierde tot 20 jaar cel. Samen moeten ze bijna 750 000 euro betalen voor medische behandeling van het dochtertje en als vergoeding voor het leed van de familie. De vier neonazi's hebben onmiddellijk beroep aangetekend tegen het vonnis. Natalka Kudrikova was twee jaar oud op het ogenblik als de molotovcocktail gegooid werd. Het meisje verloor meteen 80 procent van haar huid en twee vingers. Een derde vinger moest later geamputeerd worden. Maanden lag het meisje in coma. Ze moest veertien grote operaties ondergaan. Dat de eerste drie neonazi’s langere straffen kregen dan de vierde man is omdat zij de aanval voorbereid hadden en al jaren het nazisme propageerden. De vierde man was er op het laatst bijgehaald.

 

Het is goed dat de neonazi’s veroordeeld zijn. Het zou nog beter geweest zijn als de Roma’s in Europa betere levensomstandigheden geboden werden, de overheid niet zelf verdacht kan worden van racisme en discriminatie jegens Roma’s, en neonazistische verenigingen kort gehouden worden. (Foto 1 en 2: Natalka Kudrikova voor en na de aanslag. Foto 3: Extreemrechts in Tsjechië. Hier ook een CNN-reportage waarin de ouders van Natalka hun verhaal doen.)

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: racisme, criminaliteit, tsjechië, internationaal, roma's |  Facebook | | |  Print

21-10-10

‘VLAANDEREN VLAGT’ WORDT ‘VLAANDEREN KLEURT’

“Alleen het beeld al van mensen die tijdens een of andere wielerwedstrijd met een Vlaamse vlag staan te wapperen maakt me mottig”, zei actrice Marijke Pinoy dinsdag in De Morgen naar aanleiding van Het is de solidariteit die een cultuur groot maakt. In april was er op deze blog goed nieuws voor Marijke Pinoy en anderen: Vlaanderen Vlagt die zorgt voor de Vlaamse Leeuw-vlaggen waarmee men de televisiebeelden van wielerwedstrijden en andere manifestaties wil halen (foto 1) stopt ermee. Organisator Ivan Mertens (75 j.) voelde zich voor een en ander te oud worden.

 

De handel in Vlaamse Leeuw-vlaggen is nu doorverkocht, maar van een verjonging van de organisatie om te gaan vlaggen is geen sprake. Nieuwe spilfiguur is de 78-jarige Lode Van Dessel uit Nijlen (foto 2). In 1970-1976 en 1983-1989 voor de Volksunie burgemeester van Nijlen, en intussen de trotse grootvader van Minneke De Ridder, op 13 juni verkozen tot Kamerlid voor de N-VA. Lode Van Dessel was van meet af aan lid van de Volksunie, waar hij optrok met Wim Jorissen (VU-senator tussen 1965-1981, voorstander van het Zuidafrikaanse Apartheidsregime en actief lid van Protea die apartheid ondersteunde). Het vroegtijdig overlijden van Wim Jorissen in 1982 was volgens Van Dessel een ramp. “Met Wim Jorissen zou de Volksunie zeker niet ontspoord zijn. We hadden één partij moeten blijven en de linkselingen, de verruimers en de vernieuwers over boord moeten kieperen”, zei Lode Van Dessel een paar weken geleden in 't Pallieterke.

 

Lode Van Dessel zet zich ook in voor het Vlaams en Neutraal Ziekenfonds en de herdenking van de Vlaamse jeugdleider Ernest Van der Hallen (waar je wel eens delegaties van Voorpost en het KVHV vindt). Van Dessel heeft een zwak voor de Vlaamse Drumband Kempenland die je op elke Vlaamse betoging vindt (Brussel-Halle-VilvoordeWezembeek-Oppem…). Last but not least is Lode Van Dessel organisator van de jaarlijkse Historische Ruilbeurs van de Vlaamse Beweging die vorige zondag voor de vijftiende keer ingericht werd in Nijlen. De opbrengst van die Ruilbeurs ging dit jaar naar de al genoemde Vlaamse Drumband Kempenland. Voorgaande jaren ging de opbrengst naar het Bormshuis in Antwerpen, het Voorpost-boetefonds, de IJzerwake, het Studiecentrum Joris Van Severen… Vorig jaar was er een 700 euro opbrengst voor het Algemeen Nederlands Zangverbond. Enkele jaren geleden haalde men jaarlijks nog vlot 900 euro om aan 'Vlaamse goede werken' te schenken.

 

Met de Vlaamse Kring Kempenland werd het commerciële gedeelte gekocht van Vlaanderen Vlagt. Er liggen nu 40 000 Vlaamse Leeuw-vlaggen in hun magazijn, klaar voor de verdeling door een organisatie die eigenaardig genoeg Vlaanderen Kleurt heet. Onwillekeurig denken wij bij “Vlaanderen Kleurt” aan alle mogelijke kleuren, maar in Nijlen denken ze daarbij enkel aan geel en zwart.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vlaanderen, actie |  Facebook | | |  Print

20-10-10

VB-FRACTIE IN VLAAMS PARLEMENT VERZWAKT

Vorige week woensdag heeft VB’er Wim Van Dijck (foto 1) de eed als Vlaams parlementslid afgelegd in opvolging van An Michiels (foto 2) die ontslag nam als Vlaams parlementslid omdat ze naar het buitenland verhuist. Dat is slecht nieuws voor de VB-fractie in het Vlaams parlement, en voor zover die fractie een positieve bijdrage zou kunnen leveren voor Vlaanderen ook slecht nieuws voor Vlaanderen.

 

An Michiels is 43 jaar, Vlaams parlementslid sinds 2004 en moeke van Folke, Imke, de overleden Frauke, en Siglinde. Dertien jaar lang was ze lerares in het Onze-Lieve-Vrouwinstituut in Vilvoorde waar zij de zesdejaars inwijdde in de geheimen van de Franse grammatica. Ze was actief bij Voorpost. Wim Van Dijck is 41 jaar. Zijn roots liggen bij het NSV waar hij praeses was van het NSV-Leuven, en hoofdredacteur van de NSV-bladen Branding en Revolte. Hij werd ook Voorpost-lid. In 1995 werd hij dan ook aangeworven als VB-personeelslid. Tussen 1999 en 2004 was Wim Van Dijck achtereenvolgens redactiemedewerker en redactiesecretaris van het VB Magazine. Zoals An Michiels werd hij voor het eerst Vlaams volksvertegenwoordiger in 2004. Het jaar toen het VB nog een kwart van de stemmen haalde in Vlaanderen.

 

An Michiels werd als verplichte vrouw na een mannelijke lijsttrekker voor de Vlaams-Brabantse VB-lijst in 2009 opnieuw verkozen. Wim Van Dijck geraakte, als vierde op de lijst, niet meer verkozen door de slechte verkiezingsuitslag van het VB. In het parlementair rapport van De Standaard kreeg An Michiels in 2009 een 4 op 10. “Voormalige lerares. Ze is vooral actief in de commissie Onderwijs; ze is alert en kan daarin als oppositielid meer dan behoorlijk meediscussiëren. Ze houdt ook de problemen van de Vlaamse Rand rond Brussel in het oog”, was het oordeel van De Standaard. Opvolger in het Vlaams parlement Wim Van Dijck, uit Tienen, kreeg van dezelfde krant slechts een 1 op 10. Van wat men Wim Van Dijck zou moeten kennen? “Zijn openbare dronkenschap in het halfrond. Een boze Dewinter stuurde hem naar huis. Verder heeft hij de publicaties Hier komt het oud Sint-Jorisgild, 30 jaar NSV, volume 1 en 2 op zijn naam staan.”

 

In VB-kringen was dé mop vorige week dat in Metrotime Wim Van Dijck aangekondigd werd als nieuw VB-parlementslid met een foto van... Voorpost-actieleider Luc Vermeulen als nieuw Vlaams parlementslid.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: van dijck, vlaams parlement |  Facebook | | |  Print

19-10-10

BLOOD AND HONOUR’ERS SCHULDIG AAN RACISTISCH GEDRAG

Gisteren veroordeelde de correctionele rechtbank in Antwerpen twee Blood and Honour-sympathisanten voor racistische uitingen, en geweld tegenover een man van Indische oorsprong en een Vlaming die probeerde de gemoederen te bedaren. De rechter was bijzonder scherp in zijn veroordeling van het racisme.

De feiten speelden zich af in de nacht van 16 november 2008 in café Revue in Mortsel (foto 1), een alternatief jongerencafé aan de rand van het stads- en winkelcentrum van Mortsel. Hetram D. is van Indische origine, geadopteerd door een Vlaams gezin. Zijn familienaam is zo Vlaams als maar kan zijn, maar uit India heeft Hetram zijn voornaam en vooral ook zijn donkere huidskleur meegebracht. Hij is in café Revue samen met enkele vrienden als hij wordt opgemerkt door Kenneth P. en Jeroen S.. Volgens een getuige kreeg Hetram D. allerlei verwensingen naar het hoofd geslingerd, waarna hij langs achteren gestampt werd op zijn linkerbeen. Een tweede skinhead zou herhaald hebben wat de andere had gezegd. Daarna volgden nog xenofobe uitspraken, en werd volgens de getuige met de hielen tegen elkaar geklikt door één van de skinheads, die verder “Sieg Heil” riep en de Hitlergroet bracht. Beide skinheads begonnen daarna te sms’en. Hetram D. vreesde dat zij anderen aan het optrommelen waren, en verliet daarop het café.

Een getuige was vooraf nog gaan praten met één van de skinheads, waarom hij Hetram D. zo vijandig aanstaarde. “Diejen bruine is mijn probleem”, was het antwoord. De getuige zei te hopen dat er geen ruzie van zou komen. Een andere cafégast, Steve V., probeerde de skinheads eveneens te kalmeren, en kreeg als reactie een forse kopstoot op het voorhoofd waarvan de gevolgen twee jaar later nog zichtbaar zijn. Kenneth P. gaf in een verklaring aan de politie toe een aantal zaken geroepen te hebben zoals “Vuile bruine” en “Zwarte aap”. Een “Sieg Heil”, het klikken met de hielen of de Hitlergroet herinnert hij zich niet, maar hij sluit het niet uit. Hij was toen al flink dronken. Jeroen S. zegt niet meer gedaan te hebben dan ‘de Indiër’ gevraagd te hebben of hij geen bloemen moest gaan verkopen. Hij stak ook wel zijn voet uit naar Hetram D., maar die struikelde er niet over. Volgens Jeroen S. was alles wat is gebeurd enkel om te lachen.

Kenneth P. en Jeroen S. delen een extreemrechts gedachtegoed en vriendenkring. Op een foto uit januari 2008 (foto 2) poseert Jeroen S. met een Voorpost-T-shirt over de Republiek Vlaanderen en vooral een petje waarop Division 28 staat. Bij Blood and Honour spreken ze over ‘divisies’ in plaats van over ‘afdelingen’, en 28 is een getal dat verwijst naar de tweede en achtste letter van het alfabet oftewel de initialen van Blood and Honour. Het petje is ons niet bekend als verkocht door een Blood and Honour-winkel, maar Jeroen S. kent Blood and Honour wel. Vandaar dat dat petje allicht geen toeval is. Jeroen – Jerre voor de vrienden – plaatste op 16 september 2006 op zijn Netlog-pagina een groepsfoto van een paintball-activiteit met als onderschrift paintbalel me men maten. Diezelfde foto stond in die periode ook bij een verslag van één van hun activiteiten op de website van het traditionele Blood and Honour Vlaanderen. Bij de huidige Facebook-vrienden van Jeroen S. vinden we overigens nog een paar beruchte (ex-)Blood and Honour’ers (Chris Moorkens, Wim Biront…), naast ander opvallend volk (Yorick Van De Weyer…).

Kenneth P. en Jeroen S. zijn beiden fanatieke voetbalfans, al hebben ze elk wel een andere favoriete voetbalclub, en vinden elkaar in de sympathie voor Blood and Honour. Kenneth P. (rechts op foto 2) is daarin nog duidelijker dan Jeroen S.. Hij heeft tot tweemaal toe de cijfercombinatie 28 op zijn lichaam laten tatoeëren. Eenmaal samen met een doodshoofd, eenmaal op de afbeelding van een biljartbal. Aan de politie legde  Kenneth P. uit wat we hierboven al schreven over de betekenis van het getal 28. Kenneth P. zegt naar de ‘feestjes’ van Blood and Honour te zijn gegaan, zonder evenwel lid te zijn van deze organisatie. Blood and Honour werkt niet met formele lidmaatschapskaarten, maar als men twee tatoeages laat aanbrengen verwijzend naar Blood and Honour moet men er toch een zware fan van zijn. Niet? Later geraakt de politie het spoor bijster van Kenneth P., met als gevolg dat hij niet gedagvaard werd voor de rechtbankzitting over deze zaak op 20 september 2010. Jeroen S. verschijnt er wel en lijkt onder de indruk te zijn van het er moeten verschijnen. Bij de bepaling van de strafmaat hield de rechter alleszins rekening met “het schuldinzicht van de tweede beklaagde”.

De rechtbank veroordeelde Kenneth P. bij verstek tot een gevangenisstraf van 12 maanden, maar aangezien hij vroeger geen veroordeling tot criminele straf van meer dan 12 maanden heeft opgelopen verleent de rechtbank uitstel van de gevangenisstraf voor een termijn van vijf jaar met uitzondering van een effectieve celstraf van zes maanden. Jeroen S. krijgt opschorting voor een termijn van drie jaar, wat betekent dat de rechter de feiten bewezen acht zonder een veroordeling uit te spreken tenzij er binnen een termijn van drie jaar nieuwe feiten zijn. Kenneth P. en Jeroen S. werden daarnaast ook veroordeeld tot geldboetes aan de burgerlijke partijen in deze zaak: Hetram D., Steve V. en het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding. In zijn motivatie noemde de rechter de feiten waarvoor de twee veroordeeld zijn “bijzonder verwerpelijk. (…) Racistisch gedachtegoed kan absoluut niet geduld worden; de recente geschiedenis heeft meer dan voldoende aangetoond tot welke uitwassen dit kan leiden.”

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: racisme, blood and honour, criminaliteit |  Facebook | | |  Print

BELANGRIJK VONNIS. MAAR POLITIE FAALT

Het vonnis van 18 oktober 2010 over Kenneth P. en Jeroen S. uitgesproken in Antwerpen (foto: Justitiepaleis Antwerpen) is om uiteenlopende redenen belangrijk. Ten eerste omwille van de motivatie en de strafmaat. Jozef De Witte, directeur van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding, noemde in een persmededeling de erkenning van het racistisch motief van beide Blood and Honour-sympathisanten een belangrijk signaal dat racistisch geweld onaanvaardbaar is.

Ten tweede omdat het vonnis onder andere steunt op verklaringen van een anonieme getuige. Natuurlijk niet als enig argument, en misschien zelfs niet het belangrijkste argument. Maar het kan anderen aanzetten om in gelijkaardige situaties, bevreesd voor represailles, toch te getuigen van de waargenomen feiten.

Ten derde gaat het om een veroordeling van Blood and Honour-sympathisanten. Bij Blood and Honour-bijeenkomsten wordt de pers wel eens fysiek aangevallen (Vremde, waar op 4 maart 2006 een VTM-cameraman in elkaar geslagen werd; zie ook de vrees van undercoverjournalist Thomas Kuban), of wordt er onderling gevochten (Wolfsdonk en andere gelegenheden). Maar doorgaans verloopt alles op weg naar en terug van Blood and Honour-concerten rustig. Een reden voor nogal wat ordehandhavers om de Blood and Honour-concerten gewoon te laten doorgaan. Maar het gedachtegoed dat daar opgeraapt wordt, en de vriendenkring die daar gemaakt wordt, heeft wel gevolgen.

Het Anti-Fascistisch Front (AFF) is daarentegen verbijsterd over het feit dat politie en parket niet meer moeite deden om Kenneth P. samen met Jeroen S. te dagvaarden voor de behandeling van deze zaak bij de rechtbank. Eénmaal googelen leert dat ook Kenneth P. actief is op Facebook. Behalve van Den beerschot kan mijn klo** kusse en andere voetbalgerelateerde Facebook-groepen is hij onder andere fan van de anti-hoofddoekenpagina Doe die kap af, het regent nie! en de uiterst-rechtse English Defence League. Vorige maand maakte Kenneth P. nog zijn persoonlijke verjaardagswensen Facebookgewijs over aan de propagandaverantwoordelijke van het nationaal bestuur van de Vlaams Belang Jongeren, Gianni Peeters uit Schoten. Zo moeilijk kan het dan toch niet zijn om Kenneth P. op te sporen.

Als Kenneth P. ooit het vonnis bij verstek betekend wordt, zal hij er allicht tegen in verzet gaan. Waarna het waarschijnlijk nog minstens een jaar duurt vooraleer de zaak op tegenspraak kan behandeld worden voor de rechtbank. Het zal dus nog even duren vooraleer Hetram D. en Steve V. enigszins gerechtigheid is gegund.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: racisme, blood and honour, criminaliteit |  Facebook | | |  Print

18-10-10

RADIO RAPAILLE TOP-100, EDITIE 2

Met een kwartier vertraging startte gisteren vanuit café De Leeuw van Vlaanderen in Antwerpen de uitzending van de Radio Rapaille Top-100. Radio Rapaille is een nationalistische internetradio die in principe vanuit Nederland uitzendt, maar vanuit De Beest vorig jaar ook al haar eerste Top-100 uitzond (1, 2). Hebben ze in Nederland geen vergelijkbare ‘plezante’ kroegen?

 

Door technische problemen was het niet gemakkelijk om de uitzending via het internet te volgen. Maar uitgerekend door die technische problemen werd het soms toch nog écht plezant. Als nr. 51 werd een versie van De Blauwvoet uitgezonden, strijdlied van de katholieke Vlaamse  studentenbeweging, maar de internetluisteraars kregen tussendoor ook fragmenten te horen van De Internationale, strijdlied van de socialistische beweging. Rob Verreycken, Sandy Neel en anderen die in café De Leeuw van Vlaanderen waren, werd dit bespaard; wie thuis was gebleven kreeg De Internationale wél door de boxen geknald. De Blauwvoet stond vorig jaar overigens op 14, nu nog slechts op 51.

 

In de top-100 van Radio Rapaille muziek die je ook elders hoort: bijvoorbeeld van Pink Floyd (Money) en The Rolling Stones (Paint it black, uiteraard); verder Nederlandstalige muziek als Bobbejaan Schoepen (Café zonder bier) en Miel Cools (De troubadour); metal (Rammstein, Gun N’ Roses, Iron Maiden…); tot muziek die je helemaal nergens anders hoort tenzij op Blood and Honour-concerten: Oidoxie met Combat 18, Terrormachine (vorig jaar 86, nu 38) of nummers van Screwdriver van Blood and Honour-stichter Ian Stuart Donaldson bijvoorbeeld (met meerdere nummers in de top-100, onder andere White Powervorig jaar 24, nu 13).

 

Op 79 stond het eerste nummer van Screwdriver, An-Ti-So-Cial. “Eindelijk”, zei presentator Tim Mudde (foto, spilfiguur van Radio Rapaille, handelaar van Fenris Postorder en zanger van Brigade M.). Tim Mudde, blij het eerste Screwdriver-nummer te kunnen aankondigen. De volgende groep die hij moest aankondigen was daarentegen een vreemde eend in de context van de Radio Rapaille top-100: Tom Barmans dEUS met Suds & Soda stond op 78. Het was wel het enige nummer van de organisator van de 0110-concerten in die top-100.

 

Beste nieuwkomer in de top-10 was Vlanarock met Dit is Vlaamse grond op 4 (vorig jaar helemaal niet in de top-100, dit jaar onder de aandacht gebracht door een gelijknamig nieuw cd-tje). Bleven in de top-10 zoals vorig jaar: Brigade M met Eigen Volk Eerst (vorig jaar 3, nu 7), Will Tura met Vlaanderen mijn land (vorig jaar 10, nu 6) en Jef Elbers met Eer Vlaanderen vergaat (bleef op 2). Jef Elbers werd met In ’t midden van het gewoel de nieuwe nr. 1 van de Radio Rapaille top-100. Vorig jaar stond hij daarmee nog op 46. Het nummer staat ook op het nieuw cd-tje met Ragna Verreyckens Vlanarock.

 

Er is niet bekendgemaakt hoeveel top-3’s ingezonden zijn voor de samenstelling van de top-100 – en anders hebben we het gemist door technische problemen, als er al geen andere muziek doorkwam dan bedoeld viel het geluid ook wel eens compleet weg. Er waren soms sterke verschillen met de top-100 van vorig jaar. Europe met The Final Countdown bijvoorbeeld, uit 1986, stond vorig jaar niet eens in de top-100, en nu op 25.  Paranoid van Black Sabbath, vorig jaar nog 30, was daarentegen uit de top-100 verdwenen. De waarde van de top-100 van Radio Rapaille is dus relatief. Amusement van overjaarse pubers.

 

De uitzending van de top-100 eindigde tweeënhalf uur (!) later dan aangekondigd. Sponsors van prijzen die tussendoor te winnen waren, waren onder andere VB-uitgeverij Egmont en Freedom Tattoo uit Mechelen die één tatoeage naar keuze weggaf.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cultuur, radio rapaille |  Facebook | | |  Print

14-10-10

OUT OF AFRICA...TENZIJ WE ZELF MEE MOGEN GAAN!

Zeven Oostendse gemeenteraadsleden gaan binnenkort, vanaf 31 oktober om heel precies te zijn, naar de stad Banjul. Dat is tot nader order de hoofdstad van de mini-staat Gambia, gelegen aan de Gambiarivier en aan de Atlantische kust halfweg de kop van Afrika.

De Oostendse delegatie verblijft er een week voor een werkbezoek. De raadsleden van de koningin der Belgische Badsteden zullen er met hun collega's van de lokale gemeenteraad het: “Strategisch plan 2011-2013” voor de samenwerking tussen de beide steden opstarten.

Niet meteen ophefmakend of merkwaardig nieuws, ware het niet dat twee van de zeven Oostendenaars, Daniël Dekeyser en Christian Verougstraete, tot de lokale Vlaams Belang – familie behoren.

Verougstraete is voor de partij sinds 1995 professioneel backbencher in het Vlaams parlement. In een nog niet eens zo ver verleden gold het motto ter hoogte van de Madoutoren: “Out Of Africa” als het aankwam op all things African. Zo hebben Verougstraete en Dekeyser het duidelijk niet begrepen want  Allerheiligen brengen ze door onder de Afrikaanse zon.

Om het oude partijprogramma letterlijk te citeren: "België is te klein om een echte Afrika – politiek te voeren. Het Vlaams Blok blijft dus het 'out of Africa'-principe huldigen...". Wat de beide VB'ers bijgevolg verloren hebben in het zwarte continent, in een land waarvan ongeveer 90% van de inwoners Islamiet is, is niet meteen duidelijk. Misschien kunnen ze ter plaatse eens duidelijk maken wat hun partij zoal de wereld instuurt als het gaat over de aanwezigheid van zwarte en Islamitische medemensen in Europa. 't Is maar een suggestie.

Desalniettemin wensen we de delegatie, het VB - duo incluis, een even prettige als leerrijke multiculturele reis en een behouden thuiskomst toe!

00:02 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: "vlaams belang", oostende, verougstraete |  Facebook | | |  Print

13-10-10

VERLENGING MANDAAT DE WITTE

Enkele dagen geleden werd het mandaat van Jozef De Witte, de minzame directeur van het Centrum voor Gelijkheid van kansen en voor Racismebestrijding (CGKR), voor een periode van zes maanden verlengd. Een kunstgreep(je) wegens de aanhoudende politieke malaise die een beslissing voor de langere termijn blokkeert. Lopende zaken op zijn best. De verlenging gaat in vanaf 1 november om de continuïteit van de CGKR - werking te garanderen.

cgkr.jpgJozef De Witte werd in maart 2004 aangesteld als directeur van het Centrum. Hij verving Johan Leman die zelf ontslag nam uit zijn functie. "Te sterke inmenging van de politieke wereld" verklaarde de ex-directeur, zelf opvolger van Paula D'Hondt. Een grote verrassing was het ontslag niet. Leman bekloeg zich immers bij herhaling over de aanvallen - vanuit de politiek - op de autonomie van het CGKR.

Jozef De Witte (54) was voor zijn aanstelling tot CGKR - directeur o.m. actief als algemeen secretaris van '11.11.11', de koepelorganisatie van de  Noord-Zuidbeweging. Voordien was hij ook aan de slag bij 'Amnesty International Vlaanderen'. De Witte, broer van de Vlaams-Brabantse gouverneur Lode De Witte, leidde het Centrum in de voorbije zes jaar op quasi geruisloze wijze. Geruisloos of niet; de man roept alleszins minder controverse op dan zijn voorganger.

Johan Leman kwam met het CGKR ontegensprekelijk vaker in de media en stelde zich op zijn eigen(zinnige)  wijze een stuk scherper, militanter, op voor de goede zaak. Leman ging, zijn academisch profiel ten spijt (de man was en is nog steeds hoogleraar aan de KUL), de confontatie en de discussie niet uit de weg. Hij kwam het ook graag op radio, televisie en in debatten uitleggen. Docerend maar op een rustige en bevattelijke manier. Met respect voor de eventuele opponent van dienst en diens bezwaren.

Daarnaast had Leman ook het lef zich te laten omringen door spraakmakende figuren als Hugo Gijsels en Manu Abramowicz, specialisten extreem-rechts en racismebestrijding. De aanwerving van Gijsels werd zelfs inzet van een parlementaire vraag die door de Vlaams Blok - fractie het halfrond werd ingespuwd. Leman plooide echter niet en hield koppig vast aan het eigen beleid. M
et resultaat.

Dit alles tot grote frustratie van (vooral) extreem-rechts aan beide zijden van de taalgrens. Het Vlaams Blok beet zich de tanden stuk op de CGKR - directeur die bij gebrek aan steekhoudende argumenten inzet werd van hatelijke scheldpartijen en in de VB - communicatie omgedoopt werd tot 'Pater Leman'. Een label dat kritiekloos werd overgenomen door een deel van de pers. Wie de man echter ontmoette zag allerminst een soutanedragende betweter aan het werk. Integendeel.

Het CGKR, Johan Leman in het bijzonder, vormde zowaar een 'vormingsthema' voor het Vlaams Blok. Voor kaders en militanten van de partij dweilde voormalig VB-parlementslid Francis Van den Eynde uit Gent jarenlang het gehele (Vlaamse) land af om de achterban ervan te overtuigen hoe gevaarlijk Leman & Co wel waren.

Uiteraard maakte Leman ook fouten - wie niet? - maar zijn vastberaden en effectief optreden maakte dat hij veel meer was dan louter de opvolger van Paula D'Hondt. Het CGKR werd niet voor niets het 'Centrum Leman' genoemd.

Onder zijn impuls kwamen o.m. de anti - negationismewet tot stand, kregen de meldpunten racisme voet aan de grond in de Belgische centrumsteden, werd het Front National meermaals vervolgd (en volkomen terecht veroordeeld) en werd het Vlaams Blok juridisch afgestraft voor de schending van de anti - racismewet. Daarnaast slaagde hij er in om het bevoegdheidspakket van het CGKR gevoelig uit te breiden zodat het vandaag, anders dan voorheen, kan optreden tegen iedere vorm van discriminatie en achterstelling.

Na zijn ontslag keerde Leman terug naar de Leuvense universiteit waar hij tot op vandaag hoogleraar is aan het departement antropologie. Hij verdween grotendeels uit de schijnwerpers maar op zijn blog laat hij nog van zich horen:
http://www.dewereldmorgen.be/people/johan-leman .

Surf eens langs, het is zeker 10 minuten (of meer) van uw immer kostbare tijd waard.

00:12 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Tags: leman, "de witte", cgkr, "vlaams belang" |  Facebook | | |  Print

05-10-10

TWEE MILJOEN KLANTEN

AFF-INFO - AFF-VERZET.jpgAls Frank Vanhecke paradijselijke oorden mag opzoeken (foto 1), dan mag onze chef-blog dat ook. De volgende dagen is die er even tussen uit. Na bijna 2 400 berichten en om en bij de 2 000 000 bezoeken aan deze blog mag dat wel. Meteen ook aanleiding voor een korte terugblik op de AFF-publicaties.

Op 19 december 1981 werd het eerste nummer van AFF-INFO, tijdschrift van het Anti-Fascistisch Front (AFF), gepubliceerd. Het AFF was toen al zeven jaar actief, opgericht op 6 november 1974. “Eindelijk een blad voor de sympathisanten van het AFF”, stond er dan ook als titel boven het voorwoord. Verder in datzelfde nummer: de beginselverklaring van het AFF, een artikel over de arbeidersbeweging en de strijd tegen het fascisme, en een artikel over het NSV. In september 1987 dook VERZET op als titel van het blad, met AFF-INFO nog wel in het logo van VERZET verwerkt. Het blad kreeg een breder profiel. Er werd opgeroepen voor een actie tegen de huldiging van de Vlaamse SS’ers begraven aan het militair kerkhof van Lommel, maar daarnaast was er ook aandacht voor cultuur en de internationale actualiteit. Naast het AFF-tijdschrift verschenen nog aparte publicaties, zoals een gids voor een antifascistische stadswandeling in Antwerpen en de brochure bij het optreden van 'Artiesten tegen fascisme' in de Arenbergschouwburg. In de zomer van 2000 verscheen het laatste nummer van het AFF-tijdschrift.

Vijf jaar later – op 20 februari 2005 – ging AFF/Verzet online. De huldiging van de SS’ers begraven in Lommel duikt overigens ook op in de AFF-blog als op 4 maart 2006 Blood and Honour’ers in het geniep een SS-heldenhuldiging houden op het militair kerkhof in Lommel nadat hen de toegang tot het militair kerkhof in Ysselsteyn in Nederlands Limburg is ontzegd. Voor deze blog de start voor een aantal artikels over Blood and Honour Vlaanderen die er mee voor gezorgd heeft dat deze neonazi's niet meer hetzelfde bereik hebben als in 2006 - 2008. Bij hun jongste activiteit konden ze nog slechts een tiental mensen mobiliseren. Ons voornaamste mikpunt blijft echter het Vlaams Blok/Belang, partij waar elke morgen deze blog wordt gelezen om dan de info hier vermeld door te geven aan de geciteerde VB’er of VB-afdeling. We hebben trouwe ‘fans’ in de Madou, het VB-hoofdkwartier in Brussel.

Gelukkig hebben we ook echte fans van een heel ander slag dan VB’ers en andere rechts-radicalen. Op 4 april 2008 noteerden we – volgens de Skynetblogs-tellers – het miljoenste bezoek aan deze blog. Intussen zijn we al aan bijna twee miljoen bezoeken toe. De informatie van deze blog verspreidt zich alsmaar vaker, niet in het minst natuurlijk via de mensen die een AFF-artikel op hun Facebook zetten. Zoals bijvoorbeeld een artikel over het NSV en Sharia4Belgium. Of een reactie bij een foute column. Anderen twitterden bijvoorbeeld een artikel over Blood and Honour Vlaanderen verder. Humo verspreidde vorige week de reacties bij het VB over de uitspraken van Frank Vanhecke verder. En als in Nederland in een club publiek een blanke rechtsextremiste een Afrikaan pijpt, vindt men natuurlijk bij de AFF-blog meer informatie.

Onze chef-blog gaat er een paar dagen tussenuit, Wim Haelsterman waakt intussen over de winkel en bericht wanneer nodig. Vanaf half oktober zijn we er weer dagelijks met nieuws over het lief en leed ter extreemrechterzijde. 

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dienstmededeling |  Facebook | | |  Print

04-10-10

VLAAMSE GROND

Turalura.jpgVlaamse Grond.JPGWill Tura is zeventig jaar geworden, en dat wordt onder andere gevierd met de vorige week verschenen tweede Turalura-cd (foto 1) waarop Vlaamse rockartiesten Will Tura-covers brengen. Muziek van en door Vlamingen, maar niet het slag dat de makers van Dit is Vlaamse grond! (foto 2) voor ogen hebben.

Op de IJzerwake werd de “straalschijf” (zo heet zo’n ding in het jargon van de ware Vlaams-nationalist) Dit is Vlaamse Grond! voor het eerst verkocht. Er staan zes nummers op. Met als eerste nummer het uit 1983 daterend In ’t midden van het gewoel van Jef Elbers. Jef Elbers was lid van de Vlaamse Militanten Orde (VMO), en dat is te horen aan de tekst van In ’t midden van het gewoel: “Ga je op de vuist, zorg dan dat je als eerste klopt. Kan je niet goed boksen, dat je dan toch nog keihard schopt.” Het verbaast niet dat dit een lied is naar het hart van Rob ‘Klop’ Verreycken. Het volgend nummer is van de hand van ene Robrecht, en als je eens goed wil lachen/ergeren aan kleinkunst, dan moet je dit beslist eens op zetten. Robrecht bezingt de IJzertoren, het lijkt wel een treurmars. Robrecht bracht onder de naam ‘Wilfred’ ook de cd Nederland is vol uit, maar daarna heeft hij niets meer uitgebracht. Gelukkig maar. Vervolgens brengt de Nederlandse groep Standrecht het nummer Vlaamse dodendans. Ook al geen opwekkend nummer. Op de 11-juliviering van de Gulden Sinjoren dit jaar in Antwerpen speelde Standrecht een paar nummers. Voor nogal wat mensen: het sein om naar huis te gaan.

Het titelnummer van deze cd is van Vlanarock: Vlaamse grond. Vlanarock was de groep rond Ragna Verreycken, dochter van Wim en zus van Rob Verreycken. In 2004, ze was toen 30 jaar oud, stapte Ragna Verreycken uit het leven. Op Vlaamse grond  schreeuwt ze het uit dat Brussel Vlaamse grond is. Ragna Verreycken kwam wel eens in Brussel. Een foto in Het Nieuwsblad van 13 juli 1998 bewees dit. Uit de foto bleek dat Ragna Verreycken – in Antwerpen politieagente – betrokken was bij rellen bij de 11-juliviering in Brussel. In het artikel of in het onderschrift bij de foto werd Ragna Verreycken niet vernoemd, maar een Antwerpse politieagent herkende zijn collega op de foto terwijl ze een beschermschild en matrak van een Brusselse politieagent ‘betast’. Het volgend nummer op de cd is geschreven door Wim Verreycken. In Kroegpraat neemt de groep Hexa de ‘kroegstrategen’ op de korrel die je aan vele Vlaamse togen vindt. Het laatste nummer op de cd is het meest militante: AVV-VVK, oftewel “Alles Voor Vlaanderen - Vlaanderen Voor Kristus”, gezongen (nouja, meer: gedeclameerd) door de  Nederlandse groep Dietse Patriotten.

De cd is uitgebracht door Muziek met Wortels, een uitgeverij van Tim Mudde (Brigade M, Radio Rapaille), in een samenwerking tussen het al genoemde Radio Rapaille, Identiteit door Muziek en ’t Pallieterke. VB-personeelslid Hans Verreyt zorgde voor de foto op de cover en de cd. Verder wordt op het hoesje van de cd nog de medewerking vermeld van Wim en Rob Verreycken, en “de belangeloze medewerking” van alle artiesten. In Vlaanderen wordt de cd verkocht door het NSV. Het zou ons sterk verbazen als de gemiddelde Vlaamse student dol is op dit soort muziek, maar als de bierviltjes op zijn is de cd misschien wel een goede onderlegger voor Vlaamsche Leeuw-bier.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cultuur, verreycken, ijzerwake |  Facebook | | |  Print

03-10-10

BEELDENDE KUNSTEN IN HET DERDE RIJK

Een essentieel onderdeel van de nazi-propaganda vormden de beeldende kunsten. Nooit eerder werd kunst op een dergelijke schaal gebruikt en misbruikt om een ideologie vanuit een partijtop naar een brede basis te verspreiden. Gesteund door een meedogenloos repressieapparaat werd het een regelrecht wapen, het ultieme wapen zelfs. Kunstenaars werden ingelijfd in de partij en voerden nog uitsluitend werken in haar opdracht uit. Wat niet in het Groot-Duitse beeld paste werd aanvankelijk weggehoond, later in beslag genomen en uiteindelijk vervolgd.

De beeldvorming rond Hitler en de zijnen was aan strenge eisen onderworpen. Het toeval bestond niet. Voorbeelden uit de Romeinse Keizertijd en het Napoleontische tijdvak werden uitvoerig bestudeerd en aangepast aan de moderne tijd. Nieuwe media als fotografie en - vooral - film werden daarbij uitgebreid aangewend. Dat leverde soms, ondanks de boodschap en de ideologie, mooie en ondertussen klassiek geworden beelden op. De esthetica van de waanzin. Soms beklijvend, meestal beklemmend. En heel soms ook – onbedoeld - grappig. Al was humor in de Kunst van het Derde Rijk niet aan de orde. Daar was ze, als Ultieme Wapen, te dodelijk voor.

Aan de hand van vaak unieke foto’s en zeldzame filmfragmenten wordt de nazi-kunst van binnenuit bekeken in cursussen die vzw Amarant inricht. In Leuven op donderdagavond vanaf 18 november, in Antwerpen op zaterdagnamiddag vanaf 20 november. Docent is kunsthistoricus en auteur van Beelden voor de massa. Kunst als wapen in het Derde Rijk Michel Peeters. Meer inlichtingen: hier.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cultuur |  Facebook | | |  Print

02-10-10

EINS, ZWEI,… SAUFEN!

Nog tot morgen vinden in München de tweehonderdste Oktoberfeesten plaats. In veertien gigantische tenten van evenveel plaatselijke brouwers wordt elke dag een half miljoen liter bier getapt. Enkel grote glazen met één liter bier staan op de kaart.

 

Onder de zes à zeven miljoen bezoekers die verwacht worden in München, zijn er een miljoen buitenlanders. Een paar Vlamingen op de Oktoberfeesten kon je vorige donderdag zien in Koppen. Een Australiër haalde vorige week het feest niet. De generale repetitie tijdens de vlucht was hem fataal geworden. Sydney - München was goed voor een etmaal pinten hijsen in de lucht. Toen de man op Duitse bodem neerplofte op een bankje, met zijn broek op zijn enkels en zijn Glockenspiel bloot, werd hij meteen op het eerste vliegtuig terug richting down under gezet. Een andere buitenlander kon het nog wel navertellen, maar voelt toch niet de behoefte er volgend jaar opnieuw naartoe te gaan.

 

Wie ook wel eens een paar pinten wil hijsen, is de entourage van Filip Dewinter. Op de foto zie je Dewinter in het Hofbräuhaus in München, met naast hem (van links naar rechts op de foto) Bart Debie, Wim Wienen en Antwerps VB-gemeenteraadslid Johan Van Brusselen. Tegenover Van Brusselen: Philippe Van der Sande, woordvoerder van Filip Dewinter. Helemaal vooraan, tegenover Bart Debie, nog een andere luitenant van Dewinter: Jan Penris. Onnodig te zeggen dat deze foto niet de voorbije dagen is genomen. Toen moest Dewinter andere zaken slikken (1, 2, 3).

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter |  Facebook | | |  Print

01-10-10

NEDERLAND, GIDSLAND

Uit het land van riet en boezemvaarten

stijgt de Westenwind, een sterk man,

zich verheffend op zijn eigen zwaarte,

en slaat aarde en water in de ban.

 

Trek nu, woorden, rustig en geladen

met de windkracht van dit zeegebied

tot den grootsten aller kameraden,

groet hem, zing voor hem dit Hollands lied:

 

Wij herkennen U: gij zijt de schipper

met de harde blanke hand,

die langs schor en wad de kleine klipper

roervast aanhoudt op het veilig land.

 

Wij herkennen U: gij zijt geschapen

uit dezelfde vette klei als wij,

waarin alle grote beelden slapen

van een mensheid, onverdeeld en vrij.

 

“Leiders gaan, het volk blijft eeuwig leven” –

Maar in ’t hart der nieuwe orde staat

Bij het onuitwisbare geschreven:

Geert Wilders, - leider, broeder, kameraad!

 

 

Hoe het leven in Wildersland doorstaan? Met ironie is één van de mogelijkheden. Vandaar bovenstaande tekst – vrij naar: Theun de Vries – die in Nederland op een postkaart verspreid wordt. Meer over Geert Wilders en zijn fans van de English Defence League vind je in het nieuwe nummer van Alert!In datzelfde nummer ook: de geschiedenis van het Vlaams-nationalisme, de vraag wat een Vlaming is, en de altijd weer interessante Kroniek België. 

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wilders, nederland, internationaal, actie |  Facebook | | |  Print