06-11-10

BARST IN FRONT VOOR REFERENDUM TEGEN TURKIJE

Op 23 oktober twitterde Filip Dewinter vanuit de Oostenrijkse hoofdstad Wenen: “Rechtse EU-partijen willen samen referendum uitlokken over Turkije in EU. Eén miljoen handtekeningen uit zeven EU-landen zijn nodig! Een uitdaging!”. Maar kopstukken van één van de belangrijkste partijen met wie Dewinter toen aan tafel zat in Wenen, kopstukken van het Hongaarse Jobbik, verklaarden intussen voorstander te zijn van de toetreding van Turkije tot de Europese Unie.

 

Gyöngyösi Márton, parlementslid voor Jobbik en verantwoordelijke voor het buitenlands beleid van zijn partij, stond al langer bekend als pleitbezorger van nauwe samenwerking met Turkije. Nu ging hij nog een stap verder door zich uit te spreken ten gunste van de toetreding van Turkije tot de Europese Unie. Dewinter had het kunnen weten.Vooreerst voelen Hongaren en Turken zich als “Aziatische steppevolkeren” met elkaar verwant. Ten tweede is Jobbik gekant tegen de grote greep van Amerikaanse en Israëlische investeerders op de Hongaarse economie, en wil het daarom een tegenmacht opbouwen samen met landen als Turkije, Iran en China. Ten derde is het antisemitisme sterk verspreid bij de Hongaarse bevolking, waardoor de neiging ontstaat om bevriend te zijn met ‘de vijand van mijn vijand’. Daarenboven stellen zich in Hongarije geen grote problemen met mosliminwijkelingen.

 

De uitspraken van Gyöngyösi Márton lokten enige commotie uit, waarna Jobbik-partijvoorzitter Vóna Gábor (foto) zei dat Márton slechts zijn persoonlijke visie vertolkt had. Langs zijn neus weg zei Gábor echter dat hij persoonlijk evenmin graten ziet in een toetreding van Turkije tot de Europese Unie. De jongste wending over Turkije lokte wel protest uit bij een deel van de Hongaarse extreemrechtse scène, maar Gábor en Márton zijn niet de minsten binnen Jobbik. Volgens RechtsActueel “ziet het er dus niet naar uit dat Jobbik steun zal verlenen aan het Europees initiatief van onder andere Vlaams Belang en de FPÖ om handtekeningen te gaan inzamelen tégen een mogelijke Turkse toetreding tot de EU.” Hongaarse nationalisten zouden evenmin nog veel geduld kunnen opbrengen voor het “waanzinnig geklungel in hun partij”. Door de contacten van Voorpost-militant Bart Van Gucht met Hongarije kon RechtsActueel als eerste in Vlaanderen de jongste ontwikkelingen melden. Als het goed is, zeggen wij het ook.

 

  • Update. VB-Europarlementslid Philip Claeys meldt ons dat de Hongaarse partij Jobbik niet uitgenodigd, en dus ook niet aanwezig was, op de conferentie in Wenen waar het Europees burgerinitiatief tegen de toetreding van Turkije tot de Europese Unie werd aangekondigd. Blijft dat het VB in Jobbik allicht geen medestander zal vinden voor het aangekondigde Europees burgerinitiatief. 

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: hongarije, internationaal |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.