29-11-10

VAN KUTMAROKKAAN TOT KNETTERRECHTS

Nog tot en met vrijdag 10 december kan er gestemd worden op het Woord van het Jaar 2010. Zowel in Vlaanderen als in Nederland, uit elk een ander rijtje woorden want de leefwerelden in Vlaanderen en Nederland liggen ondanks eenzelfde taal ver uiteen. Wat meteen weer bewijst dat taal geen bepalend element is voor het omschrijven van de ‘identiteit’ van een volk.

 

De verkiezing van het Woord van het Jaar werd in 2003 voor het eerst georganiseerd. Op 1 en 3 stonden woorden die toen nieuw waren, maar nu tot het gewone taalgebruik behoren: ‘gamen’ en ‘googelen’. Het derde woord uit de toenmalige top-10 dat nog verder is gebruikt, is ‘kutmarokkaan’. In Nederland geïntroduceerd door PvdA-politicus Rob Oudkerk (foto 1); in Vlaanderen voor het eerst in de media gebruikt door politiek commentator van De Morgen Yves Desmet. Over Rob Oudkerk zo dadelijk meer. Eerst willen we nog kwijt dat de verkiezing van het Woord van het Jaar vaak omstreden was omdat het verkiezingen via het internet zijn, waardoor de uitslag beïnvloed wordt door oproepen op bepaalde websites en de uitslag niet noodzakelijk een weerspiegeling is van wat de modale Nederlanders (aanvankelijk werd de verkiezing enkel in Nederland georganiseerd) erover denken. In 2008 werd zo ‘swaffelen’ als Woord van het Jaar verkozen, terwijl zelfs turbotaalkenner Jan Kuitenbrouwer toegaf dat eigenlijk ‘kredietcrisis’ hét woord van 2008 was.

 

In Nederland staan in de top-10 dit jaar woorden als daggeren, dreigtweet en knoflookcrisis. In Vlaanderen kan men onder andere kiezen uit pedopriester, tentsletje en tsunamiverkiezing. Een woord dat in Nederland ook in de top-10 staat, en bij ons gelukkig (nog) niet, is ‘knetterrechts’. Je mag eenmaal raden naar aanleiding van welke geblondeerde Nederlandse God van Indische afkomst dit woord is ontstaan. GroenLinks-politica Ineke van Gent gebruikte het voor het eerst. Na de voor zijn doen gematigde toespraak van Geert Wilders (foto 2) aan Ground Zero op nine-eleven in New York zei Ineke van Gent over Wilders: “Hij wil regeren en nu niet provoceren. Kans op knetterrechts neemt toe.” Politici van GroenLinks herhaalden dat ‘knetterrechts’ en kranten namen het woord over in titels en artikels. 'Knetterrechts' wordt door Van Dale omschreven als “kenmerkend of voortkomend uit een zeer rechtse politiek”. We kenden al knettergek’, daarmee zaten we al in de buurt van Geert Wilders. Met 'knetterrechts' zitten we pal op wat Wilders zegt en doet. 

 

Wie overigens gedrag vertoonde in vergelijking met enkele intussen tot in Vlaanderen bekende Kamerleden van Wilders’ PVV is… de man die het woord ‘kutmarokkaan’ bekendheid gaf. PvdA-wethouder (schepen) Rob Oudkerk had zich dat woord laten ontvallen in een gesprek met toenmalig burgemeester van Amsterdam Job Cohen, zich niet bewust dat er een microfoon van het televisieprogramma TweeVandaag aan stond. Twee jaar na dit onbedoeld moment de gloire schreef Heleen van Royen in een column dat Oudkerk haar verteld had dat hij van porno hield, prostituees bezocht en jaarlijks met oud-nieuw cocaïne snoof. Oudkerk ontkende een en ander, maar later bleek dat hij wel degelijk regelmatig een Amsterdamse tippelzone bezocht terwijl hij ervan op de hoogte was dat daar mensen zonder geldige verblijfspapieren, minderjarigen, drugsverslaafden en slachtoffers van vrouwenhandel werkten. Oudkerk trad af als wethouder (schepen) van Amsterdam nadat zijn PvdA-fractie het vertrouwen in hem had opgezegd.

 

De verspreider van het woord ‘kutmarokkaan’ was een ‘kutpoliticus’, maar dat laatste woord is nooit gemeengoed geworden.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nederland, internationaal, wilders |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.