23-11-10

2001-2010: 24 BLOOD AND HONOUR VLAANDEREN-CONCERTEN

Wolfsdonk 1.jpgMorgen moeten drie organisatoren van het traditionele Blood and Honour Vlaanderen voor de rechtbank in Veurne verschijnen voor het inrichten van twee concerten in 2008. Het is voor het eerst in ons land dat organisatoren van neonazistische concerten voor de rechtbank worden gedaagd. Het rijtje dergelijke concerten (zoals eentje aangekondigd op foto 1) is nochtans lang. Hieronder sommen we de concerten op die het traditionele Blood and Honour Vlaanderen inrichtte; de concerten van de Combat 18-versie van Blood and Honour Vlaanderen en de concerten die Duitse Blood and Honour- en soortgelijke neonazistische organisaties in ons land organiseerden, laten we terzijde. Ook de kleinere bijeenkomsten van het traditionele Blood and Honour Vlaanderen zoals Adolf Hitler-herdenkingen, een 11 juli-barbecue (foto 2), een paintball-dag, deelname aan betogingen in binnen- en buitenland, enzomeer vermelden we niet. Het zou het lijstje hieronder nog langer maken.

 

  • Het eerste concert van het traditionele Blood and Honour Vlaanderen werd op 18 augustus 2001 ingericht. Een 200-tal mensen uit binnen- en buitenland kwamen luisteren naar de Franse groepen Fraternité Blanche en Panzerjäger.
  • Op 26 januari 2002 volgde een tweede concert van Blood and Honour Vlaanderen. Op de affiche groepen met welluidende namen als Celtic Cross, Section88 (de ‘88’ is een verwijzing naar ‘Heil Hitler’), Nordfront en Bagadou Storm (genoemd naar een Bretoense collaboratiebeweging).
  • Op 13 april 2002 wordt in Veurne het derde concert van Blood and Honour Vlaanderen ingericht. Er waren optredens van het Vlaamse Stormwolf, het Nederlandse Brigade M en het Engelse Legion of St. George.
  • Een half jaar later, op 26 oktober 2002, is Brigade M opnieuw van de partij op een Blood and Honour-concert in Diksmuide. Ook het Duitse Nordfront is er opnieuw. Verder nog op de affiche: het Duitse Jagdstaffel en het Engelse Eye of Odin. De burgemeester van Diksmuide wilde het concert eerst verbieden, maar het concert kon toch plaatsvinden.
  • Op 28 maart 2003 komen een 800-tal neonazi’s bijeen voor opnieuw Brigade M, en verder onder andere de Duitse groepen Jungsturm en Propaganda, het Engelse English Rose, de Brugse Les Vilains en het Hongaarse Verszerzodes. Zestig procent van de concertgangers is uit Duitsland afkomstig.
  • Op 14 juni 2003 is er een akoestisch optreden van Stigger en Sisco, voor een 150-tal mensen die “zongen als duizend SS-soldaten”.
  • Op 19 september 2003 is er een Ian Stuart Donaldson-memorial met opnieuw Stormwolf en Legion of St. George, en verder: Legion of Thor, Stahlgewitter, Injustice Side, Ultima Ratio en Warlord. De organisatoren bedankten achteraf “onze Duitse broeders voor de massieve hulp”.
  • Op 13 december 2003 is er al het volgend Blood and Honour-concert. In Lebbeke. Met het Franse Panzerjäger en het Duitse Nordfront die we kennen van voorgaande concerten, en verder het Duitse Kommando Skin en het Engelse Whitelaw.
  • Op 10 september 2004 is er de volgende Ian Stuart Donaldson-memorial. In de buurt van Brugge, met het Vlaamse Lion’s Pride, nog maar eens Legion of St. George en Warlord, en verder het Italiaanse Armco en een niet met naam genoemde Duitse groep. Onder de 650 concertgangers volk uit Vlaanderen, Wallonië, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Engeland, en ook: Italië, Zwitserland, Oostenrijk, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika.
  • De Blood and Honour-concerten blijven vooral een West-Vlaams verhaal. Op 4 juni 2005 is er in de buurt van Brugge het volgend Blood and Honour-concert. Een duizendtal neonazi’s komen luisteren naar opnieuw Verszersodes, Les Vilains, English Rose, Propaganda en Whitelaw; en voor het eerst in Vlaanderen: het Oostenrijkse Tollshock en het Finse Mistreat. De opbrengst van de avond wordt onder andere geschonken aan het Sint-Maartensfonds.
  • Op 26 november 2005 wordt voor een concert dat een 400-tal concertgangers aantrekt samengewerkt met het verwante Hammerskins Frankrijk. Het Duitse Valhalla’s patriots is de enige nieuwe groep. Verder komen nog eens langs: Panzerjäger, English Rose, Legion of St. George en Section88.
  • Op 4 maart 2006 wordt dan weer samengewerkt met de Nederlandse traditionele Blood and Honour-groep. Een SS-herdenking in het Nederlandse Ysselsteyn wordt verboden. Dan wordt stiekem een bezoek gebracht aan het militair kerkhof van Lommel waar ook SS’ers begraven liggen. In Vremde (Boechout) volgt voor een tweehonderdtal mensen een concert met de Duitse Eternal Pride en Odessa, en de Engelse Strikeforce en Warhammer. Een VTM-cameraman die aan de ingang van de parochiezaal waar het concert plaatsvindt wilde filmen, werd neergeslagen.
  • Op 12 augustus 2006 is er al het volgend Blood and Honour-concert. Nu in Boortmeerbeek, met het Franse Celulle 23, het Engelse Pureblood en Avalon, en het Duitse Eternal Pride dat na het concert in Vremde opnieuw van de partij is. Na afloop van het concert werd een wedstrijd om ter vaakst “Hitler ist da” scanderen gehouden, die gewonnen werd door een man die door het leven gaat als ‘De witte tornado’.
  • Op 9 september 2006 is er al het derde Blood and Honour-concert dat jaar. Nu in een voetbalkantine in Wolfsdonk, gehucht van Aarschot. De kantine biedt plaats voor een 500-tal mensen, maar het is niet duidelijk hoeveel volk effectief opdaagde. De affiche kennen we wel (zie foto 1): uit Engeland Warlord en English Rose, uit Duitsland Ultima Ratio en Kommando Skin, uit Estland PWA en uit Zweden Fyrdung.
  • Op 10 maart 2007 worden opnieuw de gesneuvelde SS’ers herdacht in Lommel en volgt er een concert in Mechelen met uit Nederland Westland Rebbels, uit Duitsland Eternal Pride en Frontstadt, en uit Engeland Whitelaw. Hier komen een 500-tal neonazi’s naartoe. Een aantal van hen werden na afloop van het concert door de politie begeleid zodat ze veilig de weg naar de autostrade Brussel - Antwerpen vonden.
  • Op 27 oktober 2007 is er opnieuw een Blood and Honour-concert in Wolfsdonk. Nu met een 600- à 700 aanwezigen die kwamen luisteren naar Kommando Skin, White Wash, Avalon, Faustrecht, Whitelaw, Eternal Pride, Propaganda, Hate for Breakfast uit Italië en Fehér Törvény uit Hongarije. Neonazi’s kloegen achteraf over de slechte organisatie van het concert.
  • Op 26 januari 2008 is er een benefietavond van Blood and Honour Vlaanderen in Schoten, met een honderdtal aanwezigen. Bert Deckers, VB-provincieraadslid en -personeelslid, had vooral een probleem met het protest van het Anti-Fascistisch Front (AFF) tegen bijeenkomsten zoals in Schoten waar volop ‘Sieg Heil’ en ‘Juden Raus’ gescandeerd werd.
  • Op 19 april 2008 was er een SS-herdenking gevolgd door een concert in Bellegem, deelgemeente van Kortrijk. Op de affiche: Die Liebenfels Kapelle, Lion’s Pride, Fight Tonight, PWA, Last Chance, Sence of Pride en Agonia (zie: 1 en 2). Zoals vaker traden niet alle aangekondigde groepen effectief op. Sommige omdat de organisatie van de avond uit de hand liep. Het ‘te laat’ werd. Het Tsjechische Agonia reisde niet af naar Bellegem omdat de organisatoren voor hen geen hotel met douchefaciliteiten wilden boeken. De Koppen-reportage over de avond bracht algemene verontwaardiging over dergelijke concerten op gang.
  • Niet onder de naam Blood and Honour Vlaanderen maar wel door hen georganiseerd is er op 7 juni 2008 in (opnieuw) Lebbeke een National Socialist Black Metal-festival.
  • Op 18 oktober 2008 is er het derde concert van Blood and Honour Vlaanderen dat jaar: nu een Ian Stuart Donaldson-memorial in Diksmuide die een 800-tal neonazi’s lokt. Op de affiche: Blackout en Last Chance uit Engeland; Mistreat uit Finland; White Rock ’n Roll Outlaws, 88 Rott & Roll band, Thrima en Strong Side uit Duitsland; en Strijdgeest uit Nederland (zie: 1 en 2). Blood and Honour Vlaanderen was tevreden over de organisatie van hun concert “zonder discussie, ruzie of vieze blik”.
  • Drie dagen later werden drie organisatoren van Blood and Honour Vlaanderen door de politie van hun bed gelicht. Over wat nadien aan activiteiten volgde bij het traditionele Blood and Honour Vlaanderen (Nijlen, Izegem, Poperinge, Wommelgem…): morgen meer. Naar internetnormen is dit artikel al veel te lang, en we herhalen het: de concerten van de Combat 18-versie van Blood and Honour Vlaanderen en van Duitse neonazi’s die in ons land concerten organiseerden (Ravels, Kinrooi, Hotton, Zandvliet, Nijlen...), hebben we niet opgenomen in bovenstaande lijst.

Update. Wegens het nogmaals uitstellen van de rechtszaak tegen drie Blood and Honour-organisatoren wordt het vervolg op dit artikel gepland voor 2 februari 2011.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.