28-11-10

KIJKCIJFERS

Wat deed jij vorige zondag tussen 20u10 en 21u45? De kans is groot dat je het nog weet, maar wat als over een paar jaren de vraag gesteld wordt: “Wat deed jij zondag 21 november 2010 tussen 20u10 en 21u45?” De kans dat je het dan nog weet, is bijzonder klein.

 

Wij weten wat 219 885 Vlamingen vorige zondag tussen 20u10 en 21u45 deden. Zij keken naar de met veel trompetgeschal, spanning en sensatie aangekondigde Panorama-reportage over ‘Plan B’: kan België gesplitst worden? Ivan De Vadder zocht een aantal professoren op – naar verluidt waren de reisbeelden van de VRT-reporter die door weer en wind het hele land afreisde op zoek naar het ultieme antwoord beklijvend. Daarna volgde een debat in drie ronden: eerst Vlaamse partijkopstukken, dan Franstalige, en dan weer Vlaamse. Het VB was vertegenwoordigd door Gerolf Annemans (foto 1) die weinig anders zei dan dat je een en ander niet in een quote van twintig seconden kan uitleggen, maar dat alles klaar en duidelijk staat in zijn boek De Ordelijke Opdeling van België.

 

De conclusie uit de reportage was dat een scheiding in België kan, al is het nog niet duidelijk in hoeveel stukken dat dan zal zijn. Wat immers met Brussel? En alleszins zou de boedelscheiding veel onderhandelingen vragen. De splitsing van het kiesarrondissement Brussel - Halle - Vilvoorde is in vergelijking slechts kinderspel. En de splitsing zou ons veel geld kosten: Wallonië en Brussel nog meer dan Vlaanderen, maar ook Vlaanderen. De conclusie na het debat was dat er een wereld van verschil is tussen wat de Vlaamse en wat de Franstalige politici denken, goed dat dit eens getoond werd op televisie. Het zou meer moeten gebeuren: meer Franstalige politici op Vlaamse zenders en meer Vlaamse politici op de Franstalige zenders – het moet daar niet altijd Jean-Marie Dedecker zijn die Vlaanderen vertegenwoordigt.

 

De VRT en het VB klonken na afloop unisono: er was een taboe doorbroken. Voor het eerst werd openlijk gepraat over de splitsing van België. So what? Uit dat praten bleek dat het een helse opdracht zou zijn, als het al wenselijk zou zijn. Professor Bea Cantillon sprak van een achteruitgang van de beschaving als de sociale zekerheid gesplitst zou worden. Maar goed, 219 885 kijkers hadden hun TV-toestel op Canvas afgestemd voor dé uitzending over ‘Plan B’. In deze tijden met maanden aanslepende communautaire discussies bijzonder weinig. En zelfs iets minder dan de Panorama-uitzending de week tevoren. Naar de reportage Prison complet keken toen 221 790 mensen.

 

Naar de Koppen-reportage over Marie-Rose Morel en alternatieve geneeswijzen (foto 2) keken vorige donderdag 1 284 219 mensen. Een week tevoren haalde de Koppen-uitzending op donderdag 1 050 231 kijkers. Het is duidelijk waar Vlaanderen interesse in heeft. De uitzending met Marie-Rose Morel haalde bijgevolg eenvijfde meer kijkers dan de vorige Koppen-uitzending, en zes keer zoveel kijkers dan de Panorama-uitzending over Plan B. Eat your heart out, Gerolf Annemans.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: annemans, morel, media |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.