30-11-10

TEA PARTY-BEWEGING? DEWINTER BIJ KIWANIS TESSENDERLO

“We moeten zoals de republikeinse Tea Party in de Verenigde Staten een volksbeweging zijn die van onderuit gestuurd wordt door de bevolking. We bestaan meer dan dertig jaar en zijn goed uitgebouwd in structuren zoals het parlement en provincieraden, maar die activiteit staat soms ver van de bevolking. We moeten terug met straatacties, betogingen en referenda manifesteren.” Het was niet de eerste keer dat Filip Dewinter zei dat het VB een Tea Party-beweging moet worden, maar omdat hij het zondag op De Zevende Dag mocht zeggen, vond het weerklank in alle media. Dewinter vergeet de beter gesitueerden in de samenleving echter niet. Vorige donderdag was hij gastspreker voor de Kiwanis-club van Tessenderlo (Limburg).

 

Kiwanis is een vanuit de Verenigde Staten uitgebouwd netwerk van serviceclubs, actief in tientallen landen. In België-Luxemburg zijn er een 170-tal Kiwanis Clubs. In Limburg een tiental. In principe kan iedereen lid worden van een Kiwanis-club mits hij of zij voorgedragen wordt door een peter of meter. In de praktijk wordt Kiwanis vooral bevolkt door de beter gesitueerden in de samenleving: uit de zakenwereld (industriëlen, welvarende middenstanders) en zelfstandige beroepen (notarissen, advocaten…). De doelstellingen van Kiwanis zijn nobel. De acties van de Kiwanis-clubs richten zich vaak op het verbeteren van het lot van kinderen. De Kiwanis willen evenwel ook wel eens een stap in de wereld zetten. Kiwanis Tessenderlo trekt in maart-april naar Istanbul.

 

Voor Kiwanis Tessenderlo was het aanleiding om twee spreekavonden in te richten over de “toenemende invloed van de islam”. Niet dat men daar in Limburg een probleem mee heeft: de notaris voorzitter van Kiwanis Tessenderlo heeft zelf een gehoofddoekte medewerkster als personeelslid en heeft met haar niet het minste probleem. Maar een mens kan maar beter geïnformeerd zijn, en zo mocht vorige donderdag 25 november 2010 Filip Dewinter als vermeend auteur van Inch Allah? (in werkelijkheid is het boek vooral geschreven door Marc Joris en Wim Van Osselaer) een uiteenzetting geven over de islam voor een vijfentwintigtal leden van Kiwanis Tessenderlo. Filip Dewinter was de voorbije zomer overigens op doorreis in Istanbul (foto). Hij vond Turkije een “mooi land (…) maar Europees is het niet.”

 

Naar verluidt viel de toespraak van Dewinter “in goede aarde”. “Hij is een vlotte spreker”, zo voegt men er nog aan toe vanuit Tessenderlo. In januari wordt de Beringense schepen, SP.A-politicus en even ster in De Slimste Mens ter Wereld Selahattin Koçak, auteur van Wie is er bang van de islam?, verwacht. Wij hebben de twee boeken gelezen en kunnen de mensen van Kiwanis Tessenderlo verzekeren: het beste moet nog komen.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, islam, boeken |  Facebook | | |  Print

29-11-10

VAN KUTMAROKKAAN TOT KNETTERRECHTS

Nog tot en met vrijdag 10 december kan er gestemd worden op het Woord van het Jaar 2010. Zowel in Vlaanderen als in Nederland, uit elk een ander rijtje woorden want de leefwerelden in Vlaanderen en Nederland liggen ondanks eenzelfde taal ver uiteen. Wat meteen weer bewijst dat taal geen bepalend element is voor het omschrijven van de ‘identiteit’ van een volk.

 

De verkiezing van het Woord van het Jaar werd in 2003 voor het eerst georganiseerd. Op 1 en 3 stonden woorden die toen nieuw waren, maar nu tot het gewone taalgebruik behoren: ‘gamen’ en ‘googelen’. Het derde woord uit de toenmalige top-10 dat nog verder is gebruikt, is ‘kutmarokkaan’. In Nederland geïntroduceerd door PvdA-politicus Rob Oudkerk (foto 1); in Vlaanderen voor het eerst in de media gebruikt door politiek commentator van De Morgen Yves Desmet. Over Rob Oudkerk zo dadelijk meer. Eerst willen we nog kwijt dat de verkiezing van het Woord van het Jaar vaak omstreden was omdat het verkiezingen via het internet zijn, waardoor de uitslag beïnvloed wordt door oproepen op bepaalde websites en de uitslag niet noodzakelijk een weerspiegeling is van wat de modale Nederlanders (aanvankelijk werd de verkiezing enkel in Nederland georganiseerd) erover denken. In 2008 werd zo ‘swaffelen’ als Woord van het Jaar verkozen, terwijl zelfs turbotaalkenner Jan Kuitenbrouwer toegaf dat eigenlijk ‘kredietcrisis’ hét woord van 2008 was.

 

In Nederland staan in de top-10 dit jaar woorden als daggeren, dreigtweet en knoflookcrisis. In Vlaanderen kan men onder andere kiezen uit pedopriester, tentsletje en tsunamiverkiezing. Een woord dat in Nederland ook in de top-10 staat, en bij ons gelukkig (nog) niet, is ‘knetterrechts’. Je mag eenmaal raden naar aanleiding van welke geblondeerde Nederlandse God van Indische afkomst dit woord is ontstaan. GroenLinks-politica Ineke van Gent gebruikte het voor het eerst. Na de voor zijn doen gematigde toespraak van Geert Wilders (foto 2) aan Ground Zero op nine-eleven in New York zei Ineke van Gent over Wilders: “Hij wil regeren en nu niet provoceren. Kans op knetterrechts neemt toe.” Politici van GroenLinks herhaalden dat ‘knetterrechts’ en kranten namen het woord over in titels en artikels. 'Knetterrechts' wordt door Van Dale omschreven als “kenmerkend of voortkomend uit een zeer rechtse politiek”. We kenden al knettergek’, daarmee zaten we al in de buurt van Geert Wilders. Met 'knetterrechts' zitten we pal op wat Wilders zegt en doet. 

 

Wie overigens gedrag vertoonde in vergelijking met enkele intussen tot in Vlaanderen bekende Kamerleden van Wilders’ PVV is… de man die het woord ‘kutmarokkaan’ bekendheid gaf. PvdA-wethouder (schepen) Rob Oudkerk had zich dat woord laten ontvallen in een gesprek met toenmalig burgemeester van Amsterdam Job Cohen, zich niet bewust dat er een microfoon van het televisieprogramma TweeVandaag aan stond. Twee jaar na dit onbedoeld moment de gloire schreef Heleen van Royen in een column dat Oudkerk haar verteld had dat hij van porno hield, prostituees bezocht en jaarlijks met oud-nieuw cocaïne snoof. Oudkerk ontkende een en ander, maar later bleek dat hij wel degelijk regelmatig een Amsterdamse tippelzone bezocht terwijl hij ervan op de hoogte was dat daar mensen zonder geldige verblijfspapieren, minderjarigen, drugsverslaafden en slachtoffers van vrouwenhandel werkten. Oudkerk trad af als wethouder (schepen) van Amsterdam nadat zijn PvdA-fractie het vertrouwen in hem had opgezegd.

 

De verspreider van het woord ‘kutmarokkaan’ was een ‘kutpoliticus’, maar dat laatste woord is nooit gemeengoed geworden.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nederland, internationaal, wilders |  Facebook | | |  Print

28-11-10

KIJKCIJFERS

Wat deed jij vorige zondag tussen 20u10 en 21u45? De kans is groot dat je het nog weet, maar wat als over een paar jaren de vraag gesteld wordt: “Wat deed jij zondag 21 november 2010 tussen 20u10 en 21u45?” De kans dat je het dan nog weet, is bijzonder klein.

 

Wij weten wat 219 885 Vlamingen vorige zondag tussen 20u10 en 21u45 deden. Zij keken naar de met veel trompetgeschal, spanning en sensatie aangekondigde Panorama-reportage over ‘Plan B’: kan België gesplitst worden? Ivan De Vadder zocht een aantal professoren op – naar verluidt waren de reisbeelden van de VRT-reporter die door weer en wind het hele land afreisde op zoek naar het ultieme antwoord beklijvend. Daarna volgde een debat in drie ronden: eerst Vlaamse partijkopstukken, dan Franstalige, en dan weer Vlaamse. Het VB was vertegenwoordigd door Gerolf Annemans (foto 1) die weinig anders zei dan dat je een en ander niet in een quote van twintig seconden kan uitleggen, maar dat alles klaar en duidelijk staat in zijn boek De Ordelijke Opdeling van België.

 

De conclusie uit de reportage was dat een scheiding in België kan, al is het nog niet duidelijk in hoeveel stukken dat dan zal zijn. Wat immers met Brussel? En alleszins zou de boedelscheiding veel onderhandelingen vragen. De splitsing van het kiesarrondissement Brussel - Halle - Vilvoorde is in vergelijking slechts kinderspel. En de splitsing zou ons veel geld kosten: Wallonië en Brussel nog meer dan Vlaanderen, maar ook Vlaanderen. De conclusie na het debat was dat er een wereld van verschil is tussen wat de Vlaamse en wat de Franstalige politici denken, goed dat dit eens getoond werd op televisie. Het zou meer moeten gebeuren: meer Franstalige politici op Vlaamse zenders en meer Vlaamse politici op de Franstalige zenders – het moet daar niet altijd Jean-Marie Dedecker zijn die Vlaanderen vertegenwoordigt.

 

De VRT en het VB klonken na afloop unisono: er was een taboe doorbroken. Voor het eerst werd openlijk gepraat over de splitsing van België. So what? Uit dat praten bleek dat het een helse opdracht zou zijn, als het al wenselijk zou zijn. Professor Bea Cantillon sprak van een achteruitgang van de beschaving als de sociale zekerheid gesplitst zou worden. Maar goed, 219 885 kijkers hadden hun TV-toestel op Canvas afgestemd voor dé uitzending over ‘Plan B’. In deze tijden met maanden aanslepende communautaire discussies bijzonder weinig. En zelfs iets minder dan de Panorama-uitzending de week tevoren. Naar de reportage Prison complet keken toen 221 790 mensen.

 

Naar de Koppen-reportage over Marie-Rose Morel en alternatieve geneeswijzen (foto 2) keken vorige donderdag 1 284 219 mensen. Een week tevoren haalde de Koppen-uitzending op donderdag 1 050 231 kijkers. Het is duidelijk waar Vlaanderen interesse in heeft. De uitzending met Marie-Rose Morel haalde bijgevolg eenvijfde meer kijkers dan de vorige Koppen-uitzending, en zes keer zoveel kijkers dan de Panorama-uitzending over Plan B. Eat your heart out, Gerolf Annemans.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: annemans, morel, media |  Facebook | | |  Print

27-11-10

BART DEBIE RIBBEDEBIE, ROELAND RAES MAG BLIJVEN

Toen Bart Debie in 2007 veroordeeld werd voor buitensporig politiegeweld, het vervalsen van processen-verbaal en het verduisteren van bewijsmateriaal (foto 1), zag het VB daar geen reden in om Bart Debie te ontslaan als VB-personeelslid. Toen Debie ook in beroep veroordeeld werd, en daar bovenop nog veroordeeld werd voor racisme, werd hij evenmin aan de kant gezet. Men wist dus welk vlees men in de kuip had met Bart Debie. Het zegt echter evenveel over Debie als over de mensen die Debie aanwierven en in dienst hielden. Intussen is de vader van Marie-Rose Morel er ook achter gekomen. In Het Nieuwsblad zei Chris Morel gisteren: “Ik heb in mijn leven met verschillende partijen samengewerkt. Maar nergens anders ben ik zulke schurken tegengekomen als bij Vlaams Belang.”

 

“Als ik de klok kon terugdraaien, zou ik ons Rose in 2004 toch veel harder hebben afgeraden om zich bij die partij aan te sluiten”, zegt vader Morel. De sarcastische opmerkingen die de laatste dagen over zijn dochter zijn gemaakt, doen hem naar eigen zeggen maar weinig. “We weten ondertussen tot wat sommigen in die partij in staat zijn”, zegt hij verwijzend naar de clan Dewinter. “Hij (= Dewinter, nvdr.) dacht dat mijn dochter zijn zoveelste puppet on a string zou worden, een handpop die in ruil voor aanzien en geld blindelings naar hem zou luisteren. Maar zo is Rose niet. Toegegeven, ze heeft zich misschien ook wat vergaloppeerd. Maar dat gebeurde mede omdat ze ook doorkreeg wat Dewinter zich allemaal permitteerde binnen die partij. Dewinter heeft die partij jarenlang bestolen. Hij besliste in zijn eentje over de financiële kant. En voor wie het nog niet beseft: het lot van het Vlaamse volk interesseert Dewinter en zijn kornuiten dus geen fluit.” Het is vader Morel opgevallen dat Dewinter zegt dat Debie zijn vriend blijft. Chris Morel: “Dat vind ik straf, maar ik ben ervan overtuigd dat Dewinter binnenkort wel ontmaskerd wordt. En met wat ik weet, ben ik ervan overtuigd dat de geschiedenisboeken voor hem niet mals zullen zijn.”

 

“Natuurlijk heeft het VB niet het monopolie op grof zijn: dat bewijst de actualiteit elke dag”, schreef Het Laatste Nieuws-columniste Hilde Sabbe ook al gisteren. “Maar we mogen toch niet vergeten dat deze partij aanzienlijk heeft bijgedragen tot de verruwing in de samenleving. ‘De zaken niet langer verbloemen’, heette dat dan. Of: ‘De dingen bij hun naam noemen.’ Maar het kwam meestal neer op een groteske vereenvoudiging, een ontstellend gebrek aan nuance, en regelrechte kwaadwilligheid, paniekzaaierij en oproepen tot haat. Want laten we eerlijk zijn: Filip Dewinter mag nu nog zo hard roepen dat Debie met zijn uitspraak over de schreef is gegaan, hij heeft wel de toon gezet, indertijd. Ik wil de grofheden uit de vroegere Vlaams Blok-propaganda hier niet herhalen, maar het kon niet bot genoeg zijn. Daarom is de verontwaardiging van voorzitter Valkeniers en zijn openlijke afkeuring van Debie op zijn minst hypocriet te noemen – wat je Debie dan weer niet kan verwijten. Het is goed dat het ons nog eens in herinnering wordt gebracht, waartoe ‘ontmenselijken’ kan leiden, of het nu om een allochtone man of een blanke vrouw gaat. En wat Marie-Rose betreft: ik hoop even vurig als iedereen op een mirakel waardoor ze herstelt. En als het kan, dan ook op een tweede mirakel, waardoor ze geneest van haar denkbeelden (…).”

 

Politiek commentator van Het Nieuwsblad Liesbeth Van Impe wees er donderdag al op: “Laat het VB alstublieft niet al te verrast doen over de brutaliteit van Debie. Ook als Antwerps politiecommissaris verlegde hij namelijk al grenzen. (…) Een paar uiterst smakeloze opmerkingen over een doodzieke vrouw, die ooit een politieke tegenstander was, blijken nu de doodsteek voor Debie. Al zou hij niet de eerste zijn bij het VB die na een gênante uitschuiver toch weer een weg naar binnen vindt via de achterdeur. Als je een partij mag beoordelen aan wie ze in bescherming neemt, dan heeft het VB er allesbehalve een vlekkeloos parcours opzitten.” Liesbeth Van Impe noemt hem niet met naam, maar heeft iemand nog gehoord wat er met de ook in hoger beroep voor negationisme veroordeelde Roeland Raes is gebeurd? Heeft het VB hem uit de partij gezet? Natuurlijk niet. Vorige zaterdag 20 november nam Roeland Raes in Oostakker nog deel aan de jaarlijkse regionale kaderdag van het Vlaams Belang regio Gent-Eeklo. Nu ja, deelnemen… Blijkbaar had Raes moeite om zijn ogen open te houden, of was het boeiende lectuur die zijn aandacht trok (foto 2)?

 

Het kan waar zijn dat de betwiste uitspraken van Bart Debie, zijn partner Valérie Seyns, de nieuwe madame van de ex-man van Marie-Rose Morel, Julie Kegels, en de al eens meer in opspraak gekomen Sandy Neel sloegen op een vergunning-die-op-komst-is. Maar de hatelijkheden van Debie jegens Marie-Rose Morel vormen al een lange geschiedenis, en nog erger is dat het VB Debie in dienst heeft gehouden spijts al zijn veroordelingen. Hetzelfde trouwens met het VB-lidmaatschap van Roeland Raes. Was het VB geen partij die mee de wet tegen het negationisme goedgekeurd heeft? Toch!

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: debie, morel, dewinter, valkeniers, raes |  Facebook | | |  Print

26-11-10

DAAR ZIJN DE 'AUTONOME KAMERADEN' WEER

Zo’n 100 000 Nederlanders hebben vorige zaterdag, verspreid over 70 verschillende steden en gemeenten, geprotesteerd tegen de bezuinigingen van de regering-Rutte op het cultuurbeleid. Bezuinigingen die vooral een idee zijn van Geert Wilders: 200 miljoen euro besparingen op cultuur en tezelfdertijd een verhoging van de btw op toegangskaartjes van 6 naar 19 procent (foto 1: protest in Rotterdam). Neonazi’s hebben andere prioriteiten: in Den Haag organiseerde de Nationale Jeugd Nederland (NJN) vorige zaterdag een solidariteitsmars met Josué Estébanez, die in Spanje 26 jaar cel kreeg voor een incident op een metrolijn waarbij de 16-jarige Carlos Palomino het leven liet en een vriend die ter hulp kwam eveneens met een mes gestoken werd. 

 

Naar eigen zeggen verzamelden de NJN “meer dan 70 kameraden”, waarnemers telden maar een 50-tal betogers (foto 2). Namens de NJN sprak Brian van Houdt die opriep de strijd voort te zetten, “want als het systeem valt, dan zullen onze kameraden eindelijk weer in vrijheid leven.” Mark Atkinson riep namens Racial Volunteer Force (= Blood and Honour) op tot "meer eenheid en een einde aan de onderlinge broederoorlogen.” Als laatste sprak Ruben Rosiers (in het verslag op de NJN-website verkeerdelijk “Rogiers” genoemd). De Mechelenaar sprak namens het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) en riep op tot introspectie. “Wij moeten bij onszelf ten rade gaan wat wij kunnen betekenen voor de beweging en de politieke strijd, omdat Josué anders voor niks vastzit.” Tussen 2’05” en 2’11” komt Ruben Rosiers hier rechts in beeld. In de daaropvolgende foto zie je onder andere Hitler-lookalike Stefan Wijkamp. Naast een delegatie van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief waren vanuit Vlaanderen ook de Autonome Kameraden naar Den Haag afgereisd. Als ratten uit de riolen van Antwerpen gekropen.

 

Na een mislukte raid op een bijeenkomst van linkse studenten aan de Antwerpse universiteit in 2009, waarbij de politie de identiteitskaarten van de gemaskerde Autonome Kameraden controleerde, was er een generatiewisseling. De nieuwe groep Autonome Kameraden zette zich aan het ‘studeren’: op 21 augustus 2010 trok een delegatie naar het ‘jeugdcongres’ van de NJN; op 30 oktober 2010 haalden de Autonome Kameraden twee Nederlandse sprekers en een Duitse kameraad naar Antwerpen voor een toelichting over ‘activisme’. Eén van de Nederlandse sprekers riep op om “radicaal actie (te) voeren, zonder gezanik over eventuele ‘negatieve persaandacht’.” Hij pleitte ervoor “dat de problemen bij de wortel aangepakt moeten worden. Als je griep hebt, neem je toch ook niet gewoon een neusspray. Dan ga je meteen voor de antibiotica.” Dat gezondheidsdiensten campagne voeren tegen teveel gebruik van antibiotica is hem waarschijnlijk niet bekend. En geen 'Autonome Kameraad' die hem erop wees.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nederland, internationaal, n-sa, autonome kameraden, njn |  Facebook | | |  Print

25-11-10

BART DEBIE: OVER & OUT BIJ HET VB

Bart Debie in Berlijn.jpg’s Morgens had Bruno Valkeniers in een radio-interview nog in het midden gelaten wat de uitkomst zou zijn van de zaak-Debie, Debie en zijn partner Valérie Seyns die zich op Facebook blijkbaar verheugden over de verder verzwakte gezondheid van Marie-Rose Morel. De zaak zou onderzocht worden en op het partijbureau aanstaande maandag besproken worden. ’s Namiddags viel echter al de beslissing: Bart Debie werd gisteren met onmiddellijke ingang ontslagen als VB-personeelslid – hij was perswoordvoerder van de VB-fractie in het Vlaams Parlement – en Debie en Seyns mogen zich ook niet langer VB-lid noemen. Bij de motivatie voor het ontslag zegt het VB dat het “op geen enkel moment enige dubbelzinnigheid wil en kan tolereren" en wijst het VB ook op "het ontbreken van elk draagvlak in de partij” om Bart Debie nog in dienst te houden. Debie werkte al langer op de zenuwen van de partijtop en had zijn sortie al voorbereid.

 

Bart Debie werd als VB-personeelslid aangenomen toen hij in een moeilijk parket geraakte als Antwerps politiecommissaris. Bart ‘Penalty’ Debie werd in april 2007 door de rechtbank van eerste aanleg in Antwerpen veroordeeld voor buitensporig politiegeweld, het vervalsen van processen-verbaal en het verduisteren van bewijsmateriaal. Het onderzoek ging in maart 2003 van start nadat een Turkse familie door Debie en zijn politieagenten bijzonder hardhandig was aangepakt. Filip Dewinter zei dat men in beroep zou gaan tegen de uitspraak, en hij desnoods uit eigen zak Debie een wedde zou geven. Dat laatste is natuurlijk niet gebeurd, het was het VB die Debies wedde betaalde. In beroep in januari 2008 werd de Debie ook nog veroordeeld voor racisme en werd zijn straf verzwaard. Debie werd veroordeeld tot vier jaar celstraf waarvan drie jaar met uitstel, een boete van 1 250 euro en verlies van zijn burgerrechten voor vijf jaar. Bijgevolg zou hij zijn mandaat als gemeenteraadslid in Antwerpen moeten opgeven. In mei 2008 werd het arrest in Antwerpen bevestigd door het hof van cassatie in Brussel.

 

Het VB lanceerde in februari 2008 een criminaliteitswebsite. Een idee van en uitgewerkt door Bart Debie, maar Debie kreeg er spreekverbod over. Dewinter moest met de pluimen aan de haal gaan. Maar veel eer was er niet mee te halen: de website van de Antwerpse politie meldde meer gevallen van criminaliteit dan de criminaliteitswebsite van het VB. Debie, hij beloofde meer dan hij gaf. Iedereen die naar aanleiding van de 0110-concerten een dEUS-plaat in het VB-secretariaat in de vuilnisbak zou gooien, zou een gratis pint van Debie krijgen; bij de kinderkribben zou Debie gratis paaseieren uitdelen omdat het Antwerpse stadsbestuur kerstbomen uit schoolgebouwen zou houden… Het werd telkens noppes. Debie zette graag de bloemetjes buiten. In een Antwerpse dancing won hij daarbij warempel een diamant die hij zou schenken aan zijn nieuwe verloofde, Valérie Seyns. Eén week tevoren had hij in Gazet van Antwerpen nog gesproken over zijn echtgenote alsof er niets aan de hand was. Debie was verder een ijverige blogger – maar wat wil je als je een grote fantasie hebt: Debie dacht dat redactieleden van Knack voor de AFF-blog schrijven. Het werd even spannend hoe het mandaat van Debie als Antwerps gemeenteraadslid zou beëindigd worden: ingevolge het arrest of… Het werd dat laatste: Debie verhuisde naar Sint-Jans-Molenbeek (Brussel) en kon bijgevolg daarom niet meer in de Antwerpse gemeenteraad zetelen.

 

Na de slechte verkiezingsresultaten voor het VB op 7 juni 2009 stopte Debie met bloggen, om er drie maanden later opnieuw mee te beginnen.  Opiniestukken over actualiteit, meningen, vraagstukken, etc… het zal allemaal aan bod komen. Mijn eigen kijk, mijn eigen ongezouten mening… te nemen of te laten. (…) Spread the word: Over & Out is terug!”, schreef Debie. Waarna een venijnig artikel over Marie-Rose Morel volgde. Debie werd opgedragen om onmiddellijk te stoppen met zijn politieke bedenkingen publiek te spuien, en veranderde zijn politieke blog in een blog over “welness, sport, reizen, gastronomie…” Debie werd een fervente Facebook’er. Zo meldde hij daar dat hij de fairtrade koffie in het Vlaams Parlement niet lust. Allemaal zeer interessant. Debie was ook even de ster in VB-filmpjes over veiligheid, maar ‘vergat’ daarbij te zeggen dat pepperspray en messen verboden wapens zijn om zich mee te verdedigen. Anderzijds zei Debie – op zijn Facebook, waarna het opgepikt werd in De Standaard – dat het VB-idee van zerotolerantie voor criminaliteit niet haalbaar is. Debie werd daarop door Bruno Valkeniers het zwijgen opgelegd over veiligheidsthema’s. Debie was nochtans ervaringsdeskundige. Zo klaagde hij over de enkelband die hij mocht dragen in plaats van de gevangenisstraf die in Antwerpen was uitgesproken.

 

Debie spreekt vlot Duits – beter dan Dewinter – en legde als eerste contact met de geestesgenoten van Pro Köln en andere Duitse initiatiefnemers van acties tegen de islam. Deze zomer werd Debie in Berlijn (foto, achter hem de chauffeur/lijfwacht van Filip Dewinter, Koen Spitaels) betrapt op homohaat terwijl Debie eerder zei niet tegen het homohuwelijk te zijn. Debie plooide zich wel eens naar wat zijn toehoorders graag horen, maar met de VB-top lag dat toch anders. De manke communicatie van Bruno Valkeniers over de trip van Philip Claeys en Koen Dillen naar Japan deze zomer werd zo door Debie op de korrel genomen. “Partijkopstukken die het niet kunnen laten, voorzitter die ontkent, nieuwsbeelden die het tegendeel aantonen, geef mijn portie maar aan fikkie!”, twitterde Debie. Valérie Seyns, na de verkiezingen in 2009 werkloos geworden als Brussels parlementslid, vond werk in een fitnesszaak / schoonheidssalon in Dilbeek, en langsom begon Bart Debie zich meer en meer met de zaken daar bezig te houden. In het Vlaams Parlement was Debie al de fanatiekste gebruiker van de fitnessruimte. In september 2010 lanceerde Debie zich als een man die voor zowat alles in te huren is: als spreker voor lezingen, voor zelfverdedigingscursussen, voor VIP-begeleiding, voor coaching…

Het VB-partijbestuur bekrachtigde intussen de beslissing van VB-voorzitter Bruno Valkeniers om Bart Debie met onmiddellijke ingang te ontslaan, en Debie en Valérie Seyns niet langer als VB-lid te behouden.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: debie, valkeniers, seyns |  Facebook | | |  Print

DE FANS VAN BART DEBIE

In het kamp-Vanhecke reageerde men gisteren opgelucht over het ontslag van Bart Debie (foto 1) en haalde men meteen uit naar Filip Dewinter. “Het zegt veel over Dewinter die zo’n primitieve klootzakken binnenhaalt”, schreef iemand op Facebook.

 

Wim Van Osselaer (foto 2), VB-medewerker en Antwerps gemeenteraadslid, reageerde gepikeerd: “Niet veralgemenen, hé. Als medewerker van Filip Dewinter kan ik je verzekeren dat veel goede mensen voor Filip werken. Ik ben hier echt niet goed van.” Het is inderdaad du jamais vu: Dewinter die één van zijn pionnen moet laten vallen. “Hoe men in de partij Morel behandeld heeft, zit me al veel langer dwars”, schreef iemand in antwoord op de reactie van Wim Van Osselaer. “Dat zo’n Debie dan nog beschermd wordt, vind ik niet te verteren. En dan die platte vis-uitleg over die bouwvergunning. ZUM KOTZEN.” Maar Debie heeft ook zijn fans bij het VB.

 

Nadat Bart Debie – via zijn Blackberry – op zijn Facebook-pagina schreef “Bart Debie verneemt zijn ontslag. Ok VB, we zien elkaar in de rechtbank.” reageerden zijn fans met:

    - “Alé, menen die dat nu echt!”

    - “huh?”

    - “U ontslag?????????”

    - “schandalig!”

    - "waarom start je gewoon ni je eigen partij?"

    - “?????????”

    - "amai, ze doen een Kim Geybelsje met u blijkbaar.”

    - “Hoe? Don’t like !!!!”

    - “:-(“

    - “Wel gek ik ken er die voor een pak meer en die onbetwistbaar waren zijn mogen blijven.”

    - “Het VB schiet zich hierbij mooi in eigen voet. Echt idioot ! Ik wens je veel succes Bart en denk eraan ‘ieder nadeel heeft zijn voordeel’!”

    - (…)

    - “Gelukkig heb ik mijn lidkaart nog net niet vernieuwd. Ik wacht nog even af hoe dit verder loopt.”

    - (...)

    - “het oorlogje spelen gaat voort binnen de partij!!!!! Ze zijn goed bezig!!! Misschien tijd om een andere partij op te richten!!!! Met Vlamingen die WEL overeen komen !!!”

    - ...

 

Als men met Bart Debie een nieuwe partij zou oprichten, zal alvast iemand aangeworven moeten worden die behoorlijk Nederlands kan schrijven.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: debie, dewinter, van osselaer |  Facebook | | |  Print

24-11-10

NOG MAAR EENS UITSTEL?

Het voor vandaag beloofde artikel over Blood and Honour Vlaanderen heb je tegoed voor later.

 

Naar alle waarschijnlijkheid zal immers de voor vandaag geplande rechtszaak tegen de organisatoren van Blood and Honour Vlaanderen-concerten in Bellegem (foto) en Diksmuide in 2008 opnieuw uitgesteld worden. Voor de vierde keer of zo. Het is niet alleen voor dossiers van asielzoekers dat advocaten erin slagen om de afhandeling van dossiers alsmaar te laten verdagen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

MARIE-ROSE MOREL KIJKT OP NAAR FRANÇOIS MITTERAND

Morel - Boekenbeurs 2010.jpgWie het alvast niet erg zal vinden dat het voor vandaag geplande artikel over Blood and Honour Vlaanderen naar later is verschoven, is Marie-Rose Morel. Op 5 november 2007 schreef Marie-Rose Morel op haar blog: “Die van het AFF hebben (…) nog een gezonde dosis humor en een levendige site! Al neemt hun obsessie voor skinheads de laatste tijd rare vormen aan.” Intussen is Morels fysieke toestand de voorbije dagen sterk verslechterd. Zelf autorijden mag niet meer. Bij haar ex-partij zijn de poppetjes weer aan het dansen. En Morel vindt sterkte in het voorbeeld van… François Mitterand.

 

Zelf zagen we Marie-Rose Morel op 1 november nog op de Boekenbeurs in Antwerpen. Ze zat er monter en opgewekt bij. Er kwamen dan ook voortdurend mensen langs om haar kankerdagboek te laten signeren (foto). Ook Lex Moolenaar, commentator van Gazet van Antwerpen, zag Morel daar en hij schreef achteraf in zijn krant: “Morel voelt zich goed en ik lieg niet als ik zeg dat ze er beter uitziet dan ooit. Ook geestelijk is ze heel goed bij de pinken, want hoewel de politiek haar naar eigen zeggen niet meer interesseert, is ze nog verbazend goed op de hoogte van de interne gang van zaken bij de partij die haar de voorbije jaren enorm heeft teleurgesteld.” Het was dan ook schrikken toen we maandag in Morels wekelijkse column in Het Laatste Nieuws lazen dat de kankercellen opgerukt zijn tot in haar hoofd. “Op de plek waar slechts weinig antikankerproducten kunnen doordringen, voelen de tumoren zich blijkbaar veilig en onaantastbaar. Officieel bevind ik me nu in het stadium van de laatste weken.” Het was vanop een inderhaast toch nog geboekte cruise tussen Mexico en Miami dat Morel dit doorstuurde.

Gisteren nam Het Nieuwsblad het nieuws over, aangevuld met commentaar uit de naaste omgeving van Marie-Rose Morel. Uitgerekend gisteren vroeg Valérie Seyns, madame Bart De Bie, op haar Facebook-pagina zich af “of het einde nu werkelijk in zicht is. Laat ons hopen!” Bart De Bie antwoordde: “Leg de champagne maar al koud!” Volgens Bart Debie sloeg dit op het eindelijk verkrijgen van een vergunning voor een nieuwe handelszaak; Frank Vanhecke had het eerder geïnterpreteerd als een reactie op het artikel over Marie-Rose Morel in Het Nieuwsblad. Dat Julie Kegels, de babysitster van Marie-Rose Morel die nu samenwoont met Morels ex-man Christian Schellemans, een ‘Ik vind dit leuk’ postte als reactie op de Facebook-notitie van Valérie Seyns, zal ook wel meegespeeld hebben bij de interpretatie van Frank Vanhecke. Gevraagd om een reactie zei Frank Vanhecke aan Apache: “Die mensen zijn alle opvoeding en schaamte voorbij. Ik blijf geen dag langer lid van een partij die deze mensen aan boord houdt. Maandag op het partijbestuur moet er beslist worden.” Zoals het in een deurenkomedie past, is er ook nog eens discussie over het al dan niet aanpassen van sommige uitlatingen op Facebook. En wordt er gedreigd met juridische gevolgen. Bart Debie vraagt Frank Vanhecke om tegenover de media (!) toe te geven dat alles op een misverstand berust, zoniet gaat Debie er vanuit dat Vanhecke Bart Debie, Valérie Seyns en haar handelszaak "opzettelijk wil beschadigen". Frank Vanhecke merkt op dat Bart Debie de dag dat bekend werd dat Marie-Rose Morel opnieuw kanker had op zijn Facebook-pagina reeds schreef: "It's a beautiful day".

Het strafste vinden we echter nog de bekentenis van Marie-Rose Morel maandag dat de voormalige socialistische Franse president François Mitterand “constant bij mij” is. Marie-Rose Morel: “Deze dagen is François Mitterand constant bij mij. Toen ook hij in 1982 nog zes weken kreeg van zijn artsen, stamelde hij: ‘Je suis foutu’ – het binnentreden in de dodencel ontwricht elke mens. Maar enkele uren later besliste Mitterand dat zijn tijd nog niet gekomen was. 14 jaar later is hij overleden. Ik heb zijn ‘force tranquille’ deze dagen nodig. Een schaduwkrijger aan mijn zijde.” In de rust van haar kajuit, met een aantal vrienden om haar heen, de warme zon en de eindeloos mooie horizon in zicht, heeft Marie-Rose Morel “bijzonder ingrijpende beslissingen” genomen. “Beslissingen die het scenario van mijn dood tot in de puntjes voorbereiden. Geloof me, het zal voorlopig niet aan de orde zijn, maar het geeft wel rust. Ik voel dat mijn nieuw uitgestippelde koers de juiste is. En ik denk dat Mitterand me gelijk zou geven.” Met de dood voor ogen trekt Marie-Rose Morel zich op aan het voorbeeld van de bekendste Franse socialist.

Morgen zendt het VRT-programma Koppen een reportage uit over alternatieve geneeswijzen, met Marie-Rose Morel in een glansrol. Als daar maar geen vraag uit voortvloeit om ook een reportage te maken over Valérie Seyns' fitnesszaak en beautyproducten!

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: morel, vanhecke, debie |  Facebook | | |  Print

23-11-10

2001-2010: 24 BLOOD AND HONOUR VLAANDEREN-CONCERTEN

Wolfsdonk 1.jpgMorgen moeten drie organisatoren van het traditionele Blood and Honour Vlaanderen voor de rechtbank in Veurne verschijnen voor het inrichten van twee concerten in 2008. Het is voor het eerst in ons land dat organisatoren van neonazistische concerten voor de rechtbank worden gedaagd. Het rijtje dergelijke concerten (zoals eentje aangekondigd op foto 1) is nochtans lang. Hieronder sommen we de concerten op die het traditionele Blood and Honour Vlaanderen inrichtte; de concerten van de Combat 18-versie van Blood and Honour Vlaanderen en de concerten die Duitse Blood and Honour- en soortgelijke neonazistische organisaties in ons land organiseerden, laten we terzijde. Ook de kleinere bijeenkomsten van het traditionele Blood and Honour Vlaanderen zoals Adolf Hitler-herdenkingen, een 11 juli-barbecue (foto 2), een paintball-dag, deelname aan betogingen in binnen- en buitenland, enzomeer vermelden we niet. Het zou het lijstje hieronder nog langer maken.

 

  • Het eerste concert van het traditionele Blood and Honour Vlaanderen werd op 18 augustus 2001 ingericht. Een 200-tal mensen uit binnen- en buitenland kwamen luisteren naar de Franse groepen Fraternité Blanche en Panzerjäger.
  • Op 26 januari 2002 volgde een tweede concert van Blood and Honour Vlaanderen. Op de affiche groepen met welluidende namen als Celtic Cross, Section88 (de ‘88’ is een verwijzing naar ‘Heil Hitler’), Nordfront en Bagadou Storm (genoemd naar een Bretoense collaboratiebeweging).
  • Op 13 april 2002 wordt in Veurne het derde concert van Blood and Honour Vlaanderen ingericht. Er waren optredens van het Vlaamse Stormwolf, het Nederlandse Brigade M en het Engelse Legion of St. George.
  • Een half jaar later, op 26 oktober 2002, is Brigade M opnieuw van de partij op een Blood and Honour-concert in Diksmuide. Ook het Duitse Nordfront is er opnieuw. Verder nog op de affiche: het Duitse Jagdstaffel en het Engelse Eye of Odin. De burgemeester van Diksmuide wilde het concert eerst verbieden, maar het concert kon toch plaatsvinden.
  • Op 28 maart 2003 komen een 800-tal neonazi’s bijeen voor opnieuw Brigade M, en verder onder andere de Duitse groepen Jungsturm en Propaganda, het Engelse English Rose, de Brugse Les Vilains en het Hongaarse Verszerzodes. Zestig procent van de concertgangers is uit Duitsland afkomstig.
  • Op 14 juni 2003 is er een akoestisch optreden van Stigger en Sisco, voor een 150-tal mensen die “zongen als duizend SS-soldaten”.
  • Op 19 september 2003 is er een Ian Stuart Donaldson-memorial met opnieuw Stormwolf en Legion of St. George, en verder: Legion of Thor, Stahlgewitter, Injustice Side, Ultima Ratio en Warlord. De organisatoren bedankten achteraf “onze Duitse broeders voor de massieve hulp”.
  • Op 13 december 2003 is er al het volgend Blood and Honour-concert. In Lebbeke. Met het Franse Panzerjäger en het Duitse Nordfront die we kennen van voorgaande concerten, en verder het Duitse Kommando Skin en het Engelse Whitelaw.
  • Op 10 september 2004 is er de volgende Ian Stuart Donaldson-memorial. In de buurt van Brugge, met het Vlaamse Lion’s Pride, nog maar eens Legion of St. George en Warlord, en verder het Italiaanse Armco en een niet met naam genoemde Duitse groep. Onder de 650 concertgangers volk uit Vlaanderen, Wallonië, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Engeland, en ook: Italië, Zwitserland, Oostenrijk, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika.
  • De Blood and Honour-concerten blijven vooral een West-Vlaams verhaal. Op 4 juni 2005 is er in de buurt van Brugge het volgend Blood and Honour-concert. Een duizendtal neonazi’s komen luisteren naar opnieuw Verszersodes, Les Vilains, English Rose, Propaganda en Whitelaw; en voor het eerst in Vlaanderen: het Oostenrijkse Tollshock en het Finse Mistreat. De opbrengst van de avond wordt onder andere geschonken aan het Sint-Maartensfonds.
  • Op 26 november 2005 wordt voor een concert dat een 400-tal concertgangers aantrekt samengewerkt met het verwante Hammerskins Frankrijk. Het Duitse Valhalla’s patriots is de enige nieuwe groep. Verder komen nog eens langs: Panzerjäger, English Rose, Legion of St. George en Section88.
  • Op 4 maart 2006 wordt dan weer samengewerkt met de Nederlandse traditionele Blood and Honour-groep. Een SS-herdenking in het Nederlandse Ysselsteyn wordt verboden. Dan wordt stiekem een bezoek gebracht aan het militair kerkhof van Lommel waar ook SS’ers begraven liggen. In Vremde (Boechout) volgt voor een tweehonderdtal mensen een concert met de Duitse Eternal Pride en Odessa, en de Engelse Strikeforce en Warhammer. Een VTM-cameraman die aan de ingang van de parochiezaal waar het concert plaatsvindt wilde filmen, werd neergeslagen.
  • Op 12 augustus 2006 is er al het volgend Blood and Honour-concert. Nu in Boortmeerbeek, met het Franse Celulle 23, het Engelse Pureblood en Avalon, en het Duitse Eternal Pride dat na het concert in Vremde opnieuw van de partij is. Na afloop van het concert werd een wedstrijd om ter vaakst “Hitler ist da” scanderen gehouden, die gewonnen werd door een man die door het leven gaat als ‘De witte tornado’.
  • Op 9 september 2006 is er al het derde Blood and Honour-concert dat jaar. Nu in een voetbalkantine in Wolfsdonk, gehucht van Aarschot. De kantine biedt plaats voor een 500-tal mensen, maar het is niet duidelijk hoeveel volk effectief opdaagde. De affiche kennen we wel (zie foto 1): uit Engeland Warlord en English Rose, uit Duitsland Ultima Ratio en Kommando Skin, uit Estland PWA en uit Zweden Fyrdung.
  • Op 10 maart 2007 worden opnieuw de gesneuvelde SS’ers herdacht in Lommel en volgt er een concert in Mechelen met uit Nederland Westland Rebbels, uit Duitsland Eternal Pride en Frontstadt, en uit Engeland Whitelaw. Hier komen een 500-tal neonazi’s naartoe. Een aantal van hen werden na afloop van het concert door de politie begeleid zodat ze veilig de weg naar de autostrade Brussel - Antwerpen vonden.
  • Op 27 oktober 2007 is er opnieuw een Blood and Honour-concert in Wolfsdonk. Nu met een 600- à 700 aanwezigen die kwamen luisteren naar Kommando Skin, White Wash, Avalon, Faustrecht, Whitelaw, Eternal Pride, Propaganda, Hate for Breakfast uit Italië en Fehér Törvény uit Hongarije. Neonazi’s kloegen achteraf over de slechte organisatie van het concert.
  • Op 26 januari 2008 is er een benefietavond van Blood and Honour Vlaanderen in Schoten, met een honderdtal aanwezigen. Bert Deckers, VB-provincieraadslid en -personeelslid, had vooral een probleem met het protest van het Anti-Fascistisch Front (AFF) tegen bijeenkomsten zoals in Schoten waar volop ‘Sieg Heil’ en ‘Juden Raus’ gescandeerd werd.
  • Op 19 april 2008 was er een SS-herdenking gevolgd door een concert in Bellegem, deelgemeente van Kortrijk. Op de affiche: Die Liebenfels Kapelle, Lion’s Pride, Fight Tonight, PWA, Last Chance, Sence of Pride en Agonia (zie: 1 en 2). Zoals vaker traden niet alle aangekondigde groepen effectief op. Sommige omdat de organisatie van de avond uit de hand liep. Het ‘te laat’ werd. Het Tsjechische Agonia reisde niet af naar Bellegem omdat de organisatoren voor hen geen hotel met douchefaciliteiten wilden boeken. De Koppen-reportage over de avond bracht algemene verontwaardiging over dergelijke concerten op gang.
  • Niet onder de naam Blood and Honour Vlaanderen maar wel door hen georganiseerd is er op 7 juni 2008 in (opnieuw) Lebbeke een National Socialist Black Metal-festival.
  • Op 18 oktober 2008 is er het derde concert van Blood and Honour Vlaanderen dat jaar: nu een Ian Stuart Donaldson-memorial in Diksmuide die een 800-tal neonazi’s lokt. Op de affiche: Blackout en Last Chance uit Engeland; Mistreat uit Finland; White Rock ’n Roll Outlaws, 88 Rott & Roll band, Thrima en Strong Side uit Duitsland; en Strijdgeest uit Nederland (zie: 1 en 2). Blood and Honour Vlaanderen was tevreden over de organisatie van hun concert “zonder discussie, ruzie of vieze blik”.
  • Drie dagen later werden drie organisatoren van Blood and Honour Vlaanderen door de politie van hun bed gelicht. Over wat nadien aan activiteiten volgde bij het traditionele Blood and Honour Vlaanderen (Nijlen, Izegem, Poperinge, Wommelgem…): morgen meer. Naar internetnormen is dit artikel al veel te lang, en we herhalen het: de concerten van de Combat 18-versie van Blood and Honour Vlaanderen en van Duitse neonazi’s die in ons land concerten organiseerden (Ravels, Kinrooi, Hotton, Zandvliet, Nijlen...), hebben we niet opgenomen in bovenstaande lijst.

Update. Wegens het nogmaals uitstellen van de rechtszaak tegen drie Blood and Honour-organisatoren wordt het vervolg op dit artikel gepland voor 2 februari 2011.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

22-11-10

JEUGDHUIS VERLIEST VERGUNNING DOOR BLOOD AND HONOUR

Blood and Honour-concert 30 oktober 2010.JPGZaterdag 30 oktober organiseerde Blood and Honour Vlaanderen nog eens een concert (foto 1). Even flink doen nu Chris M. en twee andere Blood and Honour-organisatoren deze week voor de rechtbank in Veurne moeten verschijnen. Het zaaltje van jeugdhuis Wommel in Wommelgem werd – met manifeste leugens over de bedoeling – gebruikt voor het inrichten van een Ian Stuart Donaldson-memorial. De burgemeester van Wommelgem besliste intussen wegens die ‘onderverhuring’ de jeugdhuiswerking in Fort 2 drie maanden te schorsen.

 

Met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid staat intussen vast dat Blood and Honour Vlaanderen oorspronkelijk haar concert in een andere zaal wilde inrichten, maar daar een stokje voor werd gestoken. Een stevige stok, dan. Waar is niet duidelijk. Alleszins zijn politiediensten vanaf donderdag 28 oktober – dag waarop wij hier het geplande concert bekendmaakten – in het Antwerpse op zoek gegaan naar een mogelijke locatie voor het concert. De dag zelf werd met een smoes – “een dubbelboeking van een zaal voor een hardrockconcert, in samenwerking met een bekend Antwerps hardrockcafé” – een bestuurslid van jeugdhuis Wommel benaderd om diezelfde avond nog hun jeugdhuis te mogen gebruiken. Gezien een artikel in De Morgen diezelfde dag werd nog uitdrukkelijk gevraagd of het toch niet om een Blood and Honour-concert ging. Dat werd staalhard ontkend. Er werd een gebruiksovereenkomst opgesteld voor het gebruik van de jeugdhuislokalen. Toen bestuursleden van het jeugdhuis een en ander natrokken bij de vermelde ‘dubbel geboekte’ zaal en het geciteerde hardrockcafé, het opgegeven gsm-nummer fout bleek te zijn, allerlei onguur volk opdook – tot en met iemand met een SS-logo op zijn kledij – en zes potige kerels de toegang tot het jeugdhuis controleerden, werd de politie gebeld. Die oordeelde dat men beter de zaak niet ontruimde.

 

Alle aangekondigde groepen traden op, met uitzondering van het Italiaanse Leggitima Offesa dat vervangen werd door het Duitse Non Plus Ultra. Die speelde onder andere covers van Skrewdriver (de groep van Ian Stuart Donaldson, Back with a bang en Hail victory), covers van Fortress (Commi scum), Nordic Thunder (We’ll overcome), Frekorps (Wie die wikinger) en Cock Sparrer (Because you’re young). In We’ll overcome bijvoorbeeld luidt het: “Confronted by the invasion of our nation, the White man must shed his blood. Against the agressors, be they from the east or west. We are alone against this plague. We fight the system. We fight the system. We fight the system. We fight the system. All together we’ll overcome zionism. All together we’ll overcome marxism.” Volgens een West-Vlaamse Blood and Honour’er van de oude garde was het “een mooie” memorial, “de bands waren top, de locatie was schitterend.” Hij gaf “een dikke proficiat aan de mensen die, ondanks alle problemen, toch hebben doorgezet.” Duitse neonazi’s kloegen daarentegen over de slechte organisatie. Blijkbaar heeft men nog moeten improviseren voor de geluidsinstallatie want de oorspronkelijk hiervoor voorziene crew haakte af nadat het concert niet kon doorgaan in de aanvankelijk voorziene zaal. Met de biervoorraad was er geen probleem. Na het concert werd een berg niet opgeruimde Kaiser-bierblikjes gevonden.

 

Burgemeester Walter Van Der Plaetsen (70 j., Open VLD) staat in Wommelgem niet bekend als een grote vriend van de jeugd. Misschien wel van kinderen, maar alleszins niet van opgroeiende jongeren. Hij greep de ‘onderverhuring’ aan Blood and Honour Vlaanderen aan om jeugdhuis Wommel (foto 2) gedurende drie maanden het gebruik van hun lokalen in Fort 2 te ontzeggen, op voor drie eerder al geplande activiteiten na. Blood and Honour Vlaanderen spant zich in om de nazi-ideologie door concerten te verspreiden, en veroorzaakt door hun leugens en bedrog dat de Wommelgemse jeugd zich niet langer op een gezonde wijze kan ontspannen en ontplooien. Dat is om fier op te zijn!

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

21-11-10

ALS HET VB EENS IETS VOORSTELT…

Filip Dewinter (foto 1) die drie keer op één week tijd de kolommen van AFF/Verzet haalt. Het zegt iets over de bezige bij die Dewinter is, maar ook over dat alle aandacht naar hem móet gaan. De persconferentie die het VB vorige week in Antwerpen hield had perfect alleen door Philippe Van der Sande, VB-fractieleider in de Antwerpse OCMW-raad en perswoordvoerder van Filip Dewinter, gehouden kunnen worden. Maar neen, Filip Dewinter moest en zou zeggen wat… Philippe Van der Sande hem in het oor had gefluisterd.

 

Het is volgens het VB vernederend en soms zelfs bedreigend om in de sociale centra van het OCMW overrompeld te worden door asielzoekers en vreemdelingen die onze taal amper of niet spreken. Vlaamse Antwerpenaren zouden daarom geholpen moeten worden in aparte sociale centra waar enkel Nederlands wordt gesproken, waar tolken en vreemde talen uitgesloten zijn. Om zich in te dekken tegen beschuldigingen van racisme en discriminatie zei Dewinter: “Ras, afkomst en nationaliteit spelen geen enkele rol. Het enigste criterium is de taal. Spreekt iemand Nederlands of niet? Zij die onze taal niet machtig zijn, veroorzaken ellenlange wachttijden omdat ze moeten geholpen worden door sociale tolken. Voor autochtonen is dat ronduit frustrerend.”  De woorden van Dewinter waren in tegenspraak met zijn gedachten, want haast onbewust schreef Dewinter tijdens de persconferentie op een papier ‘WIT LOKET’, om dan te zeggen dat het niet de bedoeling is dat er bordjes ‘Alleen voor witten’ komen.

 

OCMW-voorzitster Monica De Coninck (SP.A) wijst het voorstel af, en niet alleen om principiële redenen. Monica De Coninck: “In Antwerpen hebben we vijfentwintig sociale centra. We brengen onze dienstverlening dicht bij de mensen. Als je nu sociale centra voor autochtonen zou organiseren, dan moeten sommige mensen een langere afstand afleggen naar het sociaal centrum. En wie gaat bepalen of mensen voldoende Nederlands spreken? Doe je dat met een taalexamen of moeten de klanten dat voor zichzelf bepalen? Dit voorstel is praktisch onmogelijk en bovendien compleet gek.” Wie een beetje de Vlaams-nationalistische strijd kent, weet daarenboven dat Vlaams-nationalisten jarenlang gestreden hebben tegen… de afschaffing van aparte loketten voor Vlamingen. De Schaarbeekse burgemeester Roger Nols (foto 2) had in 1971 immers zo’n loket geopend in zijn gemeentehuis. Naast zes loketten voor Franstaligen en twee loketten voor migranten.

 

De Taalwet uit 1963 bepaalt echter dat alle gemeentelijke diensten in de Brusselse agglomeratie die in contact komen met het publiek tweetalig moeten zijn. Ondanks herhaalde aanmaningen weigerde Nols de lokettenregeling te veranderen. Op 13 februari 1975 werd het Schaarbeekse gemeentehuis ingenomen door Vlaams-nationalistische parlementsleden die op spectaculaire wijze de eentalige opschriften in de loketten zaal verwijderden. Nadat de Raad van State de lokettenregeling in Schaarbeek een jaar later opnieuw onwettelijk noemde, werden de betwiste bordjes door de rijkswacht verwijderd. De bordjes bleven weg, het racisme tegenover Vlamingen bleef en ging over in racisme tegenover migranten. Roger Nols verwelkomde in 1984 in Schaarbeek op allerhartelijkste wijze Front national-leider Jean-Marie Le Pen… net zoals Filip Dewinter in 1992 Jean-Marie Le Pen in Antwerpen rondleidde. Een bezoek aan café Den Engel incluis.

 

Filip Dewinter was nog maar 13 jaar oud toen de Vlaams-nationalistische acties tegen de Schaarbeekse lokettenkwestie hun hoogtepunt bereikten, maar op de website van het VB wordt herinnerd aan die lokettenkwestie. Het zou Dewinter dan ook niet onbekend moeten zijn dat wat hij nu voorstelt in Antwerpen iets is waar de Vlaams-nationalistische beweging jarenlang tegen gestreden heeft. Als ze bij het VB eens niet enkel zaken bekritiseren, maar ook zelf voorstellen doen: het is onvoorstelbaar tot welke ‘nieuwe’ ideeën ze dan komen.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, van der sande, antwerpen |  Facebook | | |  Print

20-11-10

BIJ GEBREK AAN BETER

De nieuwe reeks van de tv-quiz De pappenheimers heeft voorbije zondagavond haar start niet gemist. Maar liefst een 1 830 000 Vlamingen hebben het programma van begin tot eind gezien. Naar de bloedstollende finale keken zelfs 2 135 000 mensen. De pappenheimers haalden daarmee zelfs meer kijkers dan het populaire Witse.

 

Zelf moesten we onbedaarlijk hard lachen toen in het gelegenheidsitem ‘Bij gebrek aan beter’ vorige zondag gevraagd werd: "Wie mocht ooit, bij gebrek aan beter, bij de vrije radio beginnen, werd dan, bij gebrek aan beter, verruimingskandidaat bij het Vlaams Blok, werd vervolgens, bij gebrek aan beter, Antwerpse lijsttrekker voor Lijst Dedecker en presenteert nu, bij gebrek aan betere ideeën, nog maar eens het programma Zwart Wit dat GUNKtv, bij gebrek aan beter uitzendt?" Het antwoord was natuurlijk: Jurgen Verstrepen (foto). Het werd dan ook meteen juist geraden door de kandidaat in De pappenheimers die de vraag voorgeschoteld kreeg.

 

In de uitzending van Zwart/Wit vorige zondag waren de gelijkgestelde zielen / huilebalken Benno Barnard en Frank Thevissen te gast. Bij gebrek aan beter. Verstrepen zelf hamerde erop dat aan de vrijheid van meningsuiting in 1999 een einde kwam omdat sindsdien persmisdrijven uit racisme correctioneel vervolgd kunnen worden. Morgen is Gerolf Annemans te gast bij Jurgen Verstrepen. Dat brengt de teller van het nieuwe seizoen Zwart/Wit-uitzendingen op twee van de zes uitzendingen waarin een VB-kopstuk te gast is. In de eerste uitzending werd Filip Dewinter ontvangen. Tel daarbij wat Benno Barnard en Frank Thevissen vorige zondag vertelden had geen VB'er beter kunnen doen, en men komt op de helft van de uitzendingen waarin de VB-gedachten gespuid werden. Nogal Zwart, weinig Wit.

 

Zwart/Wit lijkt echter alweer maar een kort leven beschoren te zijn. Volgens Clint.be zal GUNKtv nog voor het einde van het jaar stoppen met uitzenden. Naar onze bescheiden mening: bij gebrek aan beter(e uitzendingen).

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: verstrepen |  Facebook | | |  Print

19-11-10

DIERENLEED

Voorbije dinsdag werden voor het Offerfeest enkele duizenden schapen geslacht in Vlaanderen, maar het was niet het enige dierenleed deze week.

 

Zoals aangekondigd wilde het VB bij gelegenheid van het Offerfeest ook iets doen voor haar gelovigen. Op een steenworp van de tijdelijke slachtvloer voor het Offerfeest in Antwerpen organiseerde het VB een haram-receptie met jenever en varkensvlees. Om de moslims in de buurt zeker op afstand te houden werd naast Filip Dewinter een varkenskop gelegd (foto 1). Een verwittigde moslim is er twee waard. Vlaams Belang geeft onreine drink kopte Gazet van Antwerpen, die verder nog schreef dat “een zestigtal partijmilitanten” zich voor die receptie verzamelden. Dewinter sprak in een radio-interview over een honderdtal mensen, maar hij had waarschijnlijk een paar jenevers meer gedronken dan de aanwezige journalisten. Naast enkele gepensioneerde buurtbewoners en een paar mensen die louter afkwamen op de gratis jenever en bloedworst, waren er inderdaad vooral VB-personeelsleden en -mandatarissen. Antwerps partijvolk (Barbara Bonte, Wim De Winter, Albrecht Cleymans, Caroline Drieghe, Geert Brouwers, Bert Deckers, Staf Neel, Freddy Van Gaever, Wim Wienen, Jan Penris…) en verder de VB-parlementsleden Pieter Huybrechts (vanuit Herentals naar Antwerpen gekomen), Tanguy Veys (uit Gent), Chris Janssens (uit het Limburgse Genk), Annick Ponthier (uit Bilzen, ook al Limburg)…

 

Naast de varkens die geslachtofferd werden voor de haram-receptie van het VB-Antwerpen, viel ons oog de voorbije week ook op het paard van Filip Dewinter dat verkocht werd. Vorige week maandag schreven we dat na VB-parlementslid An Michiels die naar Frankrijk verhuist, ook de flamboyante voormalige voorzitster van het VB-Borgerhout en VB-fractieleidster in de Borgerhoutse districtsraad Janice Laureyssens naar het buitenland verhuist. In haar geval: naar Spanje. Janice Laureyssens bevestigde intussen ons nieuws. Ze ontkent een en ander, zoals over haar verzuurde relatie met de nationale VB-partijtop en de Borgerhoutse VB-afdeling. Maar onze bronnen spreken daar anders over. En het is natuurlijk niet omdat ze een paar persoonlijke ontboezemingen van haar blog verwijderde, dat die zaken niet waar zouden zijn. Op 24 mei tekende Laureyssens een koopovereenkomst voor een overigens prachtige villa in Spanje. Haar niet minder riant huis en paardenfokkerij in Stekene is intussen verkocht. Ook de paarden zijn verkocht, ook het paard waarop Filip Dewinter zijn eerste rijles kreeg (foto 2). Op 11 december vertrekt Janice Laureyssens definitief naar Spanje. Ze komt “misschien” nog eens terug “als Vlaanderen onafhankelijk is geworden.” Vermits dat nog niet voor de komende jaren is, zullen we maar zelf eens bij haar langs gaan als we in Spanje in de buurt zijn. We zullen Antwerpse Handjes meebrengen.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, laureyssens |  Facebook | | |  Print

18-11-10

“DAN NOG LIEVER LÉONARD”

Na de première vorig weekend start vandaag in Gent de nieuwe reeks eindejaarsconferences van Geert Hoste. Nog tot woensdag 29 december in Gent, Antwerpen, Hasselt, Oostende en Brussel. Op twee na zijn alle voorstellingen van Vulkaan al uitverkocht. De recensenten zijn enthousiast; Filip Dewinter (foto 1) is pissig om Geert Hoste.

 

“Nooit eerder viel er in ons land in één jaar zoveel te graaien in de sector van de politiek, cultuur, entertainment en maatschappelijk leven. Maar Hoste heeft zich niet laten vangen om zout op alle slakken te leggen. Zijn lijstje met geschrapte onderwerpen moet indrukwekkend zijn”, noteerde Het Nieuwsblad. “Laat ons bidden voor André-Joseph Léonard (foto 2). Dat we nog veel plezier aan hem mogen beleven”, zo begint Geert Hoste zijn nieuwe theatershow. Aartsbisschop Léonard en de voormalige Brugse bisschop Roger Vangheluwe komen later nog regelmatig terug in de show. Op humoristische manier (“Een kleintje met mayonaise betekent iets heel anders voor Bart De Wever dan voor Roger Vangheluwe”), en op striemende wijze. Gazet van Antwerpen: “Eén keer wordt de humorist (terecht) giftig. ‘Preek niet over eeuwigheid om nadien te beweren dat bepaalde priesterdaden verjaard zijn.’”

 

Maar het kan nog erger dan Léonard. In De Standaard/Het Nieuwsblad werd vorig weekend in een interview met Geert Hoste opgemerkt dat Hoste regelmatig met politici een stunt opzet. Voor de voorstelling van zijn jongste boek was dat met Bart De Wever in frituur ‘t Draakske. De Standaard/Het Nieuwsblad: “Met Filip Dewinter hebt u nooit een stunt opgezet, ook niet toen hij op zijn hoogtepunt stond.” Geert Hoste: “Natuurlijk niet, dan nog liever Léonard. Intolerantie en domheid staan haaks op wat ik doe en wie ik ben.” Dewinter reageerde pissig. “Hoste wordt binnenkort baron zeker? Zielig”, twitterde Dewinter. Benieuwd of Dewinter nog voorkomt in Geerte Hoste’s nieuwe show. Indien niet, dat zou pas zielig zijn. Voor Dewinter.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, léonard |  Facebook | | |  Print

17-11-10

OPNIEUW KAMERLID VAN GEERT WILDERS’ PARTIJ IN OPSPRAAK

Vorige week geraakte bekend dat het Nederlandse PVV-parlementslid Eric Lucassen zijn vroegere buren in Haarlem terroriseerde en eerder veroordeeld werd omdat hij als beroepsmilitair ontucht had met ondergeschikten. Meer dan acht op tien Nederlandse kiezers en bijna acht op tien PVV-kiezers vindt dat Geert Wilders Lucassen uit de PVV-fractie moet zetten, maar die past daarvoor. Als Lucassen zou (moeten) opstappen, houdt de regering-Rutte nog maar 75 van de 150 parlementsleden over die de regering zouden steunen of gedogen. Het wordt dan helemaal kantje-boordje voor het overleven van de regering-Rutte, of er moet nog een partij gevonden worden die de regering wil steunen of gedogen.

 

Wilders, die de aanpak van straatterreur als één van de prioriteiten uit het regeerakkoord vernoemde, minimaliseerde het wangedrag van zijn Kamerlid als wat ‘baldadigheid’. Daarenboven had Lucassen voor de zaak in de kazerne in Ermelo toch maar een lichte straf gekregen. Wilders, die anders het strafregime in Nederland bekritiseert als "te mild", die nu dat strafregime als excuus gebruikt… Wilders is weer de typische Den Haagse politicus geworden, die nu zelf doet wat hij bij andere politici ridiculiseert. Lucassen krijgt van Wilders een “tweede kans”. Hij blijft lid van Wilders’ fractie, verliest het PVV-woordvoerderschap over wijken en defensie, maar blijft PVV-woordvoerder voor wonen en mag verder voor de PVV blijven zetelen in de parlementscommissie voor Buitenlandse zaken. Lucassen is het derde PVV-Kamerlid in opspraak, een vierde PVV-Kamerlid in opspraak voor niet bewezen familiaal geweld laten we dan nog terzijde. Naast Eric Lucassen lieten ook PVV-kamerleden Hero Brinkman en Marcial Hernandez zich opmerken. Allebei wegens gewelddaden.

 

Gisteren geraakte bekend dat PVV-Kamerlid James Sharpe (foto) in Hongarije een pornobedrijf leidde en er veroordeeld is wegens het misleiden van consumenten. Sharpe werkte volgens GeenStijl als projectmanager en directeur in een bedrijf gespecialiseerd in nichetitels als kutgeil.com en nog meer van dat. Sharpe leverde met zwartesletjes.com zijn bijdrage aan het integratiedebat. Allemaal eenvoudig terug te vinden met domaintools. Volgens PowNed was Sharpe in Hongarije ook directeur van Digitania, een bedrijf voor daten via sms. Het bedrijf gebruikte foto’s van vrouwen die niet bij het bedrijf ingeschreven waren. Ook werd de biografie van de dames ‘bijgewerkt’. De Hongaarse mededingingsautoriteit legde Digitania een boete op van tien percent van de jaaromzet, 255 960 euro. Volgens Sharpe is er echter niets aan de hand. “Er klopt niks van. Onzin, echt onzin. Digitania heeft helemaal niks verkeerd gedaan.” Nochtans is op een Hongaarse website terug te vinden dat, en voor wat, het bedrijf Digitania veroordeeld is.

 

De PVV-fractie, die gisteren in de namiddag in beraad bijeenkwam over de zaak-Lucassen, is gisterenavond opnieuw bijeengeroepen. Nu over de zaak-Sharpe.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wilders, internationaal, nederland |  Facebook | | |  Print

16-11-10

ALLE DAGEN FEEST

Vandaag vieren de moslims het Offerfeest. Naast het Suikerfeest de belangrijkste feestdag van het islamitisch jaar. Ook al is het geen officiële feestdag, zeker in steden als Antwerpen en Gent zal je het merken. Gisteren was het het Feest van de Dynastie. Zeker nu het geen vrije dag op school meer is, is er geen kat die eraan dacht. Of je moet tot de Gestelde Lichamen behoren die het Te Deum moesten bijwonen.

 

De voorbije dagen was er enige discussie over de feestdagenkalender. Zes van de tien wettelijke feestdagen die christelijk geïnspireerd zijn, het leek de Rondetafels van de Interculturaliteit wat van het goede teveel. In hun rapport doen de Rondetafels een voorstel over de wettelijke feestdagen (op één bladzijde van het drieënzestig bladzijden tellend rapport). Ze stellen voor dat de werkgevers en werknemers in de Nationale Arbeidsraad oplossingen uitwerken om de gelijkheid van erkende godsdiensten en filosofische overtuigingen te laten weerspiegelen in de wettelijke feestdagen. Zelf stellen de Rondetafels voor: 1. Vijf feestdagen worden behouden: 1 januari, 1 mei, 21 juli, 11 november en 25 december. 2. Iedereen mag twee ‘vlottende feestdagen’ vrij kiezen, volgens zijn/haar cultuur of religie. 3. Er worden drie nieuwe, niet-religieuze feestdagen ingesteld. Die kunnen samenvallen met internationale dagen van de diversiteit en de strijd tegen discriminatie, zoals daar zijn: de Internationale Vrouwendag (8 maart), de Internationale Dag tegen het Racisme (21 maart) en de Werelddag van de Culturele Diversiteit (21 mei).

 

De Rondetafels waren “zich terdege van bewust dat het met het formuleren van dit voorstel een gevoelige snaar raakt: feestdagen worden immers door velen beschouwd als een stuk historisch erfgoed dat deel uitmaakt van de sociale verworvenheden”, maar ze vragen de bereidheid om over bepaalde vraagstukken te discussiëren. Zo zouden “mensen van etnische, culturele en/of religieuze minderheden, die een integrerend deel uitmaken van onze samenleving, immers ten volle kunnen deelnemen aan dat erfgoed en de vernieuwing ervan.” Wat volgde was echter een njet over de hele lijn. Een aandachtige lectuur van het voorstel en de bereidheid om naar elkaar te luisteren waren ondergeschikt aan het verkondigen van het eigen gelijk. Dat gebeurt wel vaker in de politiek, maar nu leek het nog heftiger dan anders. De hoofdvogel werd natuurlijk afgeschoten door het VB. Daar werd een nieuwe spandoek voor acties besteld: Handen af van onze feestdagen. Filip Dewinter had een paar dagen geleden nog getwitterd dat het VB een niet-confessionele partij is, maar nu komt het VB op voor het behoud van een overwegend katholieke feestdagenkalender!

 

“Er zullen ongetwijfeld veel voorstellen ingediend worden, mocht het ooit zover komen”, lachte Yvan Majeur (PS) vorig weekend in De Morgen. Zelf diende hij in 2003 een wetsvoorstel in om van 8 mei, het einde van de Tweede Wereldoorlog, tot een officiële feestdag te maken. “Het zou een krachtig symbool zijn”, zegt hij. “Een symbool voor de vrijheid en tegen extremisme. Tegen extreem nationalisme ook. Er is al een feestdag ter ere van het einde van de Eerste Wereldoorlog, waarom dan niet voor de Tweede?” Majeur zei het een goed idee te vinden dat iedereen de kans zou krijgen om een bepaalde feestdag te bepleiten. Een grapjas bij RechtsActueel stelde meteen vijf nieuwe feestdagen voor: “18 oktober: slag bij Poitiers waar Karel Martel de moslimexpansie stopt; 11 juli: feest van de Vlaamse Gemeenschap; 27 juli: geboortedatum van Charlotte Corday (zij bracht Jean-Paul Marat, monster van de Franse Revolutie, om); 27 november: oproep tot de Eerste Kruistocht; 2 december: terugkeer van Willem V als vorst van de Soevereine Verenigde Nederlanden.” “Uiteraard zijn het maar voorstellen”, voegde Yves Pernet er nog aan toe. “Zoals altijd voorgesteld in een sfeer van samenwerking en in de hoop van een meer harmonieuze samenleving.”

 

Om eerlijk te zijn: bij 11 juli als wettelijke feestdag kunnen veel Vlamingen zich iets voorstellen (op voorwaarde dat ze daarvoor geen verlofdag moeten inleveren). Maar al de rest: dat wordt gewoon weggelachen. 8 mei als wettelijke feestdag is anders ook geen slecht idee. Het is zelfs meer: het is zelfs een goed idee. De bevrijding van het nazisme mag wel gevierd worden. Geen enkele gebeurtenis in deze contreien was zo verwoestend als het nazisme. In Frankrijk is 8 mei trouwens een wettelijke feestdag. Als Vlaanderen haar kar niet langer aan de Belgische gedachte maar aan het Europees verband vasthangt, kunnen we maar beter alvast een feestdag nemen die ze ook elders in Europa kennen.

 

Het VB heeft nu wel een spandoek Handen af van onze feestdagen gemaakt, maar eigenlijk vieren ze de nationale feestdag op 21 juli niet. Het feest van de dynastie is ook niet echt iets waar men bij het VB happy van wordt. De jongste en volgende verkiezingszondagen evenmin… En natuurlijk niet het Suiker- en Offerfeest. Op het Damplein in Antwerpen, even voorbij het slachthuis waar vandaag moslims hun schapen offeren, houdt het VB vandaag een haram-aperitief met jenever en varkenskop. “Ook in Frankrijk worden de laatste jaren met toenemend succes dergelijke acties gehouden onder de naam ‘pinard et saucisson’”, schrijft het VB in een persmededeling. “Met toenemend succes”? In Parijs werd zo’n pinard et saucisson-aperitief in juni in de Afrikaanse wijk Goutte d’Or anders wel verboden. Niet dat wij voorstander zijn van zo’n verbod. Wij lusten wel jenever, en varkenskop, en schaap, en… Voor ons alle dagen feest! Zolang er maar een vredelievende boodschap achter zit.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cultuur, sociaal |  Facebook | | |  Print

15-11-10

MATTHIAS STORME SCHIET JOHAN DEMOL TE HULP

In juni 2009 zei Brussels parlementslid en gewezen politiecommissaris Johan Demol (foto 1) in Humo het VB geen toekomst meer heeft. In april dit jaar vroeg het VB Johan Demol en collega Greet Van Linter om op te stappen en plaats te laten voor hun opvolgers op de VB-lijst. Dat Demol en Van Linter in het Brussels parlement een eigen fractie wilden vormen onder de naam ‘Vlaamse Democraten Brussel’ was de druppel die de emmer deed overlopen.

 

Dominiek Lootens zit nu moederziel alleen als VB’er in het Brussels parlement. Het is van 1989 geleden dat het VB er nog alleen voor staat in het Brussels parlement, toen met een zitje ingenomen door Joris Van Hauthem. Johan Demol en Greet Van Linter dienden een aanvraag in om erkend te worden als nieuwe fractie in het Brussels parlement, maar het huishoudelijk reglement laat niet toe om nieuwe fracties te erkennen in de loop van een bestuursperiode. Bijgevolg lopen Demol en Van Linter een pak geld en ook personeel mis dat verbonden is aan het kunnen vormen van een fractie. Demol en Van Linter veranderden daarom van tactiek: naar eigen zeggen vormen ze geen nieuwe fractie, zijn zij nog steeds de VB-fractie, maar is de VB-fractie van naam veranderd naar ‘Vlaamse Democraten Brussel’. Benieuwd wie daar in trapt. Afgekort is 'Vlaamse Democraten Brussel' overigens VDB, initialen die men in Brussel goed kent.

 

Johan Demol en Greet Van Linter hebben nu professor en advocaat Matthias Storme (foto 2) onder de arm genomen om hun zaak te bepleiten. Matthias Storme was lid van het bestuur van de N-VA, maar nam daaruit in 2004 ontslag nadat het hem kwalijk werd genomen dat hij zei het bijna een morele plicht te vinden voor het VB te stemmen nadat die partij door een rechtbank veroordeeld was voor racisme. Matthias Storme was ook spreker op de laatste IJzerwake. Als advocaat onderscheidde Storme zich door onder andere de afschaffing van de antidiscriminatiewetten te bepleiten. Of Storme Demol en Van Linter terug aan een fractie en de daaraan verbonden voordelen kan helpen, is echter maar de vraag. Dat Demol nog altijd overhoop ligt met de partij die hem tot boegbeeld maakte om het Brusselse kiespubliek te veroveren, is wel duidelijk.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: demol, storme, brussel, lootens |  Facebook | | |  Print

14-11-10

ALS DE VOS DE PASSIE PREDIKT

FoMu-1.jpgFoMu-2.jpgAls ze in nationalistische en rechts-extremistische middens reclame maken voor een fototentoonstelling, dan is er wel een bijzondere reden voor. De voorbije dagen maakten ze daar reclame voor een tentoonstelling met werk van de Vlaamse fotograaf Willy Kessels (1896-1974) in het FotoMuseum in Antwerpen.

 

Kessels begon in de jaren dertig te fotograferen en maakte zowel reportagefoto’s, als industriële fotografie en bekoorlijke naaktfoto’s. In 1933 was hij setfotograaf bij de opnamen van de ophefmakende documentaire film Misère au Borinage van Henri Storck en Joris Ivens. Maar hij was ook – dixit Ludo Bekkers – “een cameleon fotograaf die zijn huik naar de wind hing”. Hij vatte een eigenaardige sympathie op voor Joris Van Severen en het Verbond van Dietsche Nationaalsolidaristen (Verdinaso), en maakte zowel portretfoto’s van Joris Van Severen (foto 1)  als verslagen van bijeenkomsten van het Verdinaso (foto 2, propagandatocht in Mechelen). Maar Kessels maakte evengoed foto’s ten dienste van één van de grootste opponenten van het fascistisch gebroed in ons land in die tijd, de katholieke (eerste-)minister Paul Van Zeeland. Het FotoMuseum is verstandig omgegaan met die foto’s. Met heeft die periode in het werk van Kessels niet verdonkermaand, maar met slechts vier foto’s en vier voorbeelden van brochures uit die tijd ook niet meer aandacht gegeven dan nodig.

 

Een Mechelenaar vond het echter voldoende reden om Tim Mudde een tekstje over de fototentoonstelling te laten voorlezen in de ‘cultuuragenda’ van Radio Rapaille. Tja, dat waren nogal tijden: het Verdinaso dat als een militie opstapt vanaf de Grote Markt in Mechelen. Op 1 mei wilde het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) een eigen 1-meioptocht houden in Mechelen, liefst vertrekkend en/of aankomend op de Grote Markt van Mechelen. Maar dat feestje ging niet door. “Carnaval is voor een andere periode van het jaar”, meende het stadsbestuur. Terecht.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: n-sa, aanverwant, mechelen, cultuur |  Facebook | | |  Print

13-11-10

VBJ: WEINIG WAARDERING VAN VB-LEESPUBLIEK

Als gevolg van de alsmaar slechtere verkiezingsuitslagen van het Vlaams Belang (VB) moet er bij het VB bespaard worden. En dus ook bij de Vlaams Belang Jongeren (VBJ). De jaarlijkse ‘zomeruniversiteit’ in het buitenland werd dit jaar vervangen door een verblijf in de Voerstreek; de VBJ-bladen werden opgedoekt en vervangen door een insert bij het vernieuwde Vlaams Belang Magazine. Maar wat blijkt nu?

 

Het Vlaams Belang Magazine hield een enquête over het nieuwe formaat van het blad, de oude en de nieuwe rubrieken… en op de Zweedse puzzel na blijkt het katern van de Vlaams Belang Jongeren het minst gewaardeerd te worden door de meer dan vierhonderd mensen die meewerkten aan de enquête. ’t Is dat we zelf geen enquêteformulier invulden, anders zou de VBJ-bijlage er beter uit zijn gekomen. Waar anders zouden we immers verhalen kunnen lezen met titels als VBJ Antwerpen zet nieuw werkjaar ‘fantastisch fout’ in?

 

“Eind september organiseerde VBJ Antwerpen zijn eerste ‘Fantastisch Foute Fuif’ in Ekeren”, zo lezen we in het VBJ-katern in het november-nummer van het Vlaams Belang Magazine. “Niet minder dan zo’n 250 feestvierders haalden hun ‘foutste’ outfit uit de kast en zakten af richting feestgedruis. Daar konden ze genieten van de meest foute muziek van de afgelopen decennia. Clowns, rappers, duivels, discokoningen en -koninginnen, een eeneiige tweeling verkleed als mekaar en Ushi passeerden de revue. Ook Filip Dewinter feestte mee. Het feestje duurde tot in de late (lees: vroege) uurtjes. De boog kan immers niet altijd gespannen staan…”

 

We hebben foto’s gezien van die verschrikkelijk ‘Foute Fuif’, maar die zullen we u maar besparen. Filip Dewinter en zijn echtgenote waren er ook. Ze hadden het niet nodig gevonden zich voor de gelegenheid te verkleden. Als ze gewoon doen al Fout genoeg? We wachten nu met spanning het volgend nummer van het Vlaams Belang Magazine af, met hopelijk een verslag van de halloweentocht van het VBJ-Antwerpen. In de bossen van Berendrecht, in het noorden van Antwerpen. Een en ander liep naar verluidt behoorlijk fout omdat snoodaards in het midden van het bos aanwijzingen voor de route veranderd en verwijderd hadden. Ze durven nogal tegenwoordig!

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vbj, vb-vrienden |  Facebook | | |  Print

12-11-10

DE KAMERLEDEN VAN GEERT WILDERS

Haarlem. Niet de wijk in New York, maar het Nederlandse stadje, op vijftien minuten van Amsterdam, is niet voor niets verkozen als één van de meest sfeervolle Nederlandse steden. Het heeft een prachtig treinstation, een mooie historische omgeving, maar ook een speels theatergebouw naar een ontwerp van Joost Swarte, een progressief stadsbestuur… Maar soms wo(o)n(d)en er ook akelige mensen. Neem nu Eric Lucassen (foto), die er tussen 2006 en 2009 woonde en dit jaar verkozen werd als Kamerlid van Geert Wilders’ Partij Voor Vrijheid (PVV).

 

Woensdag geraakte in Nederland bekend dat Eric Lucassen jarenlang zijn buren bedreigde en intimideerde. De PVV'er wilde niet dat mensen in zijn straat honden uitlieten, hun auto parkeerden of er hun kinderen lieten spelen. Hij schold vrouwen uit voor “dikke zeug” en “kankerhoer”, intimideerde een bejaarde man zodanig dat die huilend aangifte deed bij de politie. Verder dreigde Lucassen zoutzuur over een echtpaar heen te gooien, jaagde hij allochtone kinderen de stuipen op het lijf en riep hij tegen buren “Ik ga in je brievenbus pissen.” Lucassen is het derde Kamerlid van de PVV dat in opspraak komt door geweld of bedreigingen. Hero Brinkman en Marcial Hernandez gingen hem voor. Brinkman sloeg een barman neer die hem weigerde nog langer drank uit te schenken en had meerdere gewelddadige aanvaringen met een aannemer van verbouwingswerken; Hernandez werd anderhalve maand geleden een nacht in een cel gestopt nadat hij in een café een kopstoot uitdeelde.

 

Eric Lucassen woont intussen in Zandvoort. Bewoners van de wijk in Haarlem waar Lucassen tevoren woonde waren verbaasd Lucassen in mei dit jaar met kostuum en das in de krant te zien als kandidaat-Kamerlid voor de PVV. In Haarlem kenden ze hem als iemand die vaak met ontbloot bovenlijf, vol met tatoeages, in de tuin voor zijn huis zat. Er zijn meerdere aangiftes tegen hem gedaan, de politie moest de boel regelmatig komen sussen en zou Lucassen ook al eens afgevoerd hebben naar een politiecel. Een 72-jarige man deed vier keer aangifte tegen Lucassen nadat die emmers water over hem gooide, zijn gehoorapparaat vernielde en hem bedreigde. Volgens Lucassen was er geen intimiderend of bedreigend gedrag van zijn kant, was er enkel een langdurig meningsverschil over overlast door hondenpoep.

 

Eric Lucassen is PVV-woordvoerder voor het woonbeleid en moet volgens de PVV-website ervoor zorgen “dat er een eind komt aan de softe aanpak van de verloederde wijken in ons land.” Bij de voorstelling van de PVV-kandidaten voor de verkiezingen in juni noemde Geert Wilders Lucassen “een enorm talent”. Wilders wilde woensdagavond geen commentaar geven over de getuigenissen uit Haarlem (video). Gisteren zei Wilders de zaak-Lucassen "tot op de bodem" uit te zoeken. Intussen doken nog andere verhalen op over Lucassen. In Haarlem was Lucassen ook een vaste klant van de coffeeshop Willy Wortel. Daarenboven werd Lucassen in eerste aanleg én in beroep veroordeeld omdat hij als beroepsmilitair vrouwelijke soldaten in opleiding dwong tot seksuele contacten. Fraai volk bij de PVV. Spijts de selectie die Wilders maakte onder de kandidaat-Kamerleden voor zijn partij.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nederland, internationaal, wilders |  Facebook | | |  Print

11-11-10

DE EEUWIGE TERUGKEER VAN HET FASCISME

“Geert Wilders en zijn beweging zijn het prototype van hedendaags fascisme”, zegt de Nederlandse filosoof Rob Riemen (foto). Het hedendaags fascisme moet volgens Riemen niet vergeleken worden met waar het twintigste-eeuwse fascisme op is uitgelopen, maar met hoe het begon. Het is “opnieuw het gevolg van politieke partijen die hun eigen gedachtegoed verloochenen, intellectuelen die een gemakzuchtig nihilisme cultiveren, universiteiten die deze naam niet waardig zijn, de geldzucht van de zakenwereld en de massamedia die liever de buikspreker van dan een kritische spiegel voor het volk zijn. Dit zijn de gecorrumpeerde elites die de geestelijke leegte cultiveren waarin het fascisme weer groot kan worden.”

 

Rob Riemen heeft met De eeuwige terugkeer van het fascisme een boekje geschreven met bijzonder actueel klinkende teksten… die bij nader inzien vaak uit de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw dateren. Het was de voorbode van hoe Hitler in de jaren dertig na democratische verkiezingen aan de macht kwam, overigens zonder een meerderheid van stemmen. Dat Wilders ook wel eens linkse standpunten heeft (hij is bijv. tegen de verhoging van de pensioenleeftijd), doet niet terzake. Ook Mussolini  had op sommige vlakken sociaal-progressieve ideeën. Hij was zelfs een vriend van Joden. Maar toen Mussolini zijn kar keerde, moesten ook die het bekopen. Uit de geschiedenis kunnen we leren, en Riemen citeert onder andere Albert Camus en Thomas Mann die al in 1947 vaststellen dat het fascisme een politiek fenomeen is dat met het einde van de oorlog niet is verdwenen. “Het is een politiek van volksmenners die geen andere motieven meer kennen dan de handhaving en uitbreiding van hun macht, die daartoe ressentimenten exploiteren, zondebokken aanwijzen, haat verspreiden, een intellectuele leegte verbergen achter hun uitgeschreeuwde slogans en gescheld, en met hun populisme het opportunisme in de politiek tot kunst verheffen.”

 

Kort maar krachtig weerlegt Riemen leuzen als ‘Wij zijn niet fascistisch, want we zijn een partij voor de vrijheid!’, ‘Wij verdedigen de joods-christelijke en humanistische traditie!’, ‘Steeds meer jongeren stemmen op ons!’, ‘Wij kiezen bij uitstek voor de mensen die het niet cadeau krijgen!, ‘Wij zijn niet gewelddadig!, ‘Wij zijn de antifascisten!', enzovoort. Tussendoor wordt even geciteerd uit Wilders’ partijprogramma. In het hoofdstuk ‘Kiezen voor onze cultuur’ staat: “Op 4 mei gedenken wij de slachtoffers van het (nationaal) socialisme.” Daar had moeten staan: “nationaal-socialisme”, maar door “(nationaal)” tussen haakjes te plaatsen, komt de nadruk op “socialisme” te liggen. Alsof Hitler en zijn NSDAP lid waren van de socialistische Internationale. Rob Riemen antwoordt ook op de islamkritiek van de Wim Van Rooy’s van deze wereld – de voormalige redacteur van Links is overigens de geïnterviewde van de maand in het november-nummer van het Vlaams Belang Magazine.

 

“Is er in de islamitische gemeenschap in Europa een serieuze politieke beweging die poogt te ‘islamiseren’? Nee. Zijn er onder de moslims fanatici die met veel plezier en kabaal alles wat ook maar een beetje lijkt op kritiek of de spot drijft met wat hun heilig is, willen beantwoorden met moord en terreur? Ja. Zijn er islamitische fundamentalisten die de westerse maatschappij haten en het liefst de hele wereld willen zuiveren van ongelovigen en al wat on-islamitisch is? Zeker. Maar een veel grotere bedreiging dan het islamitisch fundamentalisme is voor onze maatschappij de crisis die inherent is aan de massamaatschappij, de crisis van de geest, de alsmaar groeiende trivialisering en debilisering van onze samenleving. Deze beschavingscrisis is de echte dreiging voor onze fundamentele waarden, die we moeten beschermen en onderhouden opdat we een beschaafde samenleving kunnen blijven. Bovendien, islamitisch fundamentalisme en terrorisme overwin je nooit met Europees fascisme.”

 

Toch een punt van kritiek. Het boekje analyseert maar biedt niet echt een houvast om het tij te keren. “Pas wanneer wij (…) ons leven weer willen wijden aan al wat waarlijk leven geeft – waarheid, goedheid, schoonheid, vriendschap, rechtvaardigheid, compassie en wijsheid -, alleen dan, en niet eerder, zullen we resistent worden tegen de dodelijke bacil die fascisme heet”, is wat mager om de lezer van Rob Riemens boekje met overtuigingskracht de samenleving in te sturen. Vandaag wordt aan de universiteit van Tilburg een prestigieus debat ingericht naar aanleiding van De eeuwige terugkeer van het fascisme. Onder andere de jongste winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur Mario Vargas Llosa zal er zijn visie geven voor een uitverkochte zaal. Ook Meindert Fennema, die pas een biografie over Geert Wilders schreef, is van de partij. Hopelijk vindt men het antwoord op die ene, belangrijke vraag: wat nu?

 

De eeuwige terugkeer van het fascisme telt 62 blzn., kost amper 9,95 euro en is het ideale geschenk om de komende kerst- en eindejaarsdagen cadeau te doen aan al je vrienden en anderen. Alle Nederlandse parlementsleden hebben het alvast cadeau gekregen. Het lag niet op de Boekenbeurs in Antwerpen omdat wat daar verkocht wordt eerst bij de boekhandel moet aangeboden worden, en de levering van De eeuwige terugkeer van het fascisme aan de betere boekhandels in Vlaanderen is slechts deze week gestart.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: boeken, wilders, nederland, internationaal |  Facebook | | |  Print

10-11-10

VB-GEMEENTERAADSLID EERSTE OVERTREDER OVERLASTREGLEMENT

Het stond in alle kranten, en haalde zelfs het televisienieuws: Filip Dewinter (foto 1) gaat bij de volgende gemeenteraadszitting in Antwerpen een pakje met 10 gram heroïne overhandigen aan burgemeester Patrick Janssens. “Om de aandacht te trekken op de drugsoverlast”, zegt Dewinter. “Om de aandacht te trekken op het Vlaams Belang”, zou een eerlijker antwoord geweest zijn.

 

Het Antwerps stadsbestuur heeft, lang vóór de 'opkuisactie' van Dewinter aan het De Coninckplein vorige week, voor de eerstvolgende gemeenteraadszitting een uitbreiding van het reglement van de Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS-boetes) geagendeerd zodat voortaan ook drugskopers beboet kunnen worden. Niet enkel drugsdealers. Zoals Marc Nulens, destijds VB-gemeenteraadslid in het Limburgse Dilsen-Stokkem, op 13 mei 2004 aangehouden wegens het bezit van duizend XTC-pillen en een halve kilogram speed. Overigens wordt het na de uitbreiding van het Antwerps reglement tegen overlast opletten voor het VB dat niet weer een van hun mandatarissen tegen de lamp loopt. Het overkwam Wim Verheyden (foto 2), VB-gemeenteraadslid en voorzitter van de VB-afdeling in Bornem.

 

Het  verhaal komt uit een onverdachte bron: Luk Van Nieuwenhuysen, jarenlang VB-volksvertegenwoordiger en voorzitter van de VB-partijraad, vertelt er deze week over in het pas verschenen nieuwe nummer van het Vlaams Belang Magazine (november 2010). Luk Van Nieuwenhuysen (nog steeds VB-gemeenteraadslid in Bornem): “In de gemeenteraad van Bornem hebben we jarenlang gepleit voor de invoering van gemeentelijke administratieve sancties (GAS). Toen het er uiteindelijk kwam, was Wim (Verheyden, nvdr.) zelf het eerste slachtoffer: op een avond ging hij na 22 uur nog vlug wat afgescheurde affiches bijplakken, en dat leverde hem als gevolg van het nieuwe gemeentelijke reglement een fikse boete op…” Een gemeenteraadslid, en dan nog wel de plaatselijke partij-afdelingsvoorzitter, die als eerste gepakt wordt voor het overtreden van een door de eigen partij bepleit reglement tegen overlast. Het zijn nogal paljassen bij het VB!

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, criminaliteit, antwerpen, bornem |  Facebook | | |  Print

09-11-10

ALLES KAN BIJ N-SA/NDP

Met al het nieuws over het jongste Blood and Honour-concert en andere zaken hebben we er nog niet over kunnen schrijven, en de kranten schreven er ook al geen grote artikels over, maar zaterdag 30 oktober richtte het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) in Edegem haar derde congres in. Zoals hier aangekondigd lanceerde het N-SA in Edegem haar eigen politieke partij, al weet men nog niet goed hoe ermee verder.

 

Namens het N-SA spraken Jan De Beule (VB-gemeenteraadslid in Hamme), Pieter Vandamme (voormalig Brugs VB-partijbestuurslid) en natuurlijk Eddy Hermy (foto, voor deze belangrijke gelegenheid mét das). Van het maoïstische Alle Macht Aan De Arbeiders (AMADA) over de Vlaamse Militanten Orde (VMO) en het Vlaams Blok (VB), naar het N-SA en de Nationaaldemocratische Partij (NDP). De Oostendenaar heeft al een heel parcours afgelegd. Zijn toespraak duurde drie kwartier lang. “Wie zijn wij?”, vroeg hij zich af. “Wij zijn de mensen die de waanzin in dit land beu zijn. De waanzin die toelaat dat een geperverteerd Italiaans individu de hoofdstad van ons land dreigt in te lijven. En dat deze Italiaanse homo een burgeroorlog provoceert. Maar Brussel is niet het eigendom van dit gespuis. De stad moet een nationaaldemocratische opkuisbeurt krijgen. Brussel kan geen afzonderlijk gewest of autonoom gebied zijn. Brussel moet onder controle van de Vlaamse regering worden geplaatst. En daarna moeten we van Brussel een proefstation voor moderne remigratiepolitiek maken. Zodat we voor eens en altijd de vuiligheid in deze stad wegspoelen.” In Brussel lopen ze nu met de daver op hun lijf rond.

 

Dat Eddy Hermy de wereld wel eens naar zijn hand zet voor zijn speech, bleek bijvoorbeeld toen hij de vakbonden aanviel. Eddy Hermy: “VBO-topman Leysen schrijft in een brochure dat België – dankzij de notionele intrestaftrek – de laagste reële vennootschapsbelasting ter wereld heeft en dat wat betreft aanwervingen en ontslag België een van de meest patroonsvriendelijke landen van de wereld is. De vakbonden hebben nooit opgeroepen om deze schandaalpraktijk van notionele intrestaftrek te stoppen.” Het volstaat op Google de termen “ABVV” en “notionele intrestaftrek” in te geven en je ziet meteen dat het ABVV het einde van de notionele intrest vraagt, de oorlog verklaart aan de notionele intrestaftrek, enzoverder. In het jongste gemeenschappelijk memorandum van het ACV en ABVV vraagt men trouwens “een stop (…) aan de ontsporing van de notionele intrestaftrek”. Bij het weinig geletterd publiek van het N-SA kan de toespraak van Hermy goed in de oren geklonken hebben, maar daarom klopt het verhaal nog niet. Hermy riep overigens op om te “infiltreren in de bestaande vakbonden”. Maar een nieuwe vakbond kan evengoed. “We staan ervoor open om met anderen een nieuwe eigen vakbond op te richten. Een solidaristische vakbond.” Rob Verreycken, laat die kans niet liggen!

 

Infiltreren in de bestaande vakbonden of een eigen vakbond oprichten? Alles kan bij het N-SA. Zo ook met de eigen partijwerking. Gaat men nu echt eigen lijsten neerleggen bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 of gaat men allianties aangaan met het VB of de SP.A? Ja, ja. Een N-SA-kaderlid zei op Radio Rapaille dat als N-SA'er op een SP.A-lijst staan tot de mogelijkheden behoort. Alles kan bij het N-SA. Er is een nieuw logo voor de N-SA “met de kleur rood voor de partijwerking”; een eigen website voor de NDP komt er “voorlopig alleszins niet”. Ingo Haller, aangekondigd als een belangrijke spreker namens de Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD), moest in zijn toespraak meteen toegeven dat het niet meer koek en ei is tussen hem en zijn partij. De als nog belangrijker aangekondigde Fransman Serge Ayoub (‘Batskin’ voor de vrienden) hield het kort. Hij had trouwens nog wat anders op zijn agenda staan voor die dag. Serge Voitsinski van de Partij voor de Russische Grondwet (PZRK) en Helena Teslova (Russki Obraz) vulden het rijtje buitenlandse sprekers aan nadat ze ingeleid werden door Kris Roman (‘Geopolitieke Denktank Euro-Rus’).

 

Het aantal deelnemers aan het congres was navenant het succes van het N-SA bij hun jongste acties: zie de vele lege stoelen in het verslag van TV Oost. Om een of andere vreemde reden waren sommige deelnemers zeer tevreden over het verloop van de dag. We spraken één van hen, en hij gelooft rotsvast dat N-SA/NDP in 2012 gensters gaat slaan. Wat de verwachtingen waren van de ordediensten is ons niet bekend. Rond de congreszaal werd alleszins de lokale politie opgemerkt, de Staatsveiligheid én de militaire veiligheid. Die laatste kwam alvast een bekende tegen: volgens ATV verzorgde voormalig beroepsmilitair en kopstuk van de Blood and Honour-afsplitsing BBET (Bloed Bodem Eer Trouw) Tomas Boutens voor de beveiliging van het N-SA/NDP-congres.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: n-sa, ndp, aanverwant |  Facebook | | |  Print

08-11-10

VB’ERS VERHUIZEN NAAR HET BUITENLAND

Zaterdag kopte Het Laatste Nieuws op haar voorpagina: Rob Vanoudenhoven wil weg uit België. De tv-ster is niet de eerste die deeltijds of zelfs voltijds naar het buitenland zou verhuizen. Zelfs (ex-)VB'ers trokken al weg uit het Vlaamse tranendal.

 

Op 13 oktober legde Wim Van Dijck, naast de prijzen gevallen door de slechte verkiezingsuitslag van het VB in 2009, opnieuw de eed af als Vlaams volksvertegenwoordiger voor het VB als opvolger van An Michiels (foto 1) uit Roosdaal (Vlaams-Brabant) die naar het buitenland verhuist. Volgens het gratis krantje Metrotime zou ze naar Zweden verhuizen; volgens het in dat soort zaken doorgaans beter ingelichte ’t Pallieterke zou An Michiels naar Frankrijk verhuizen waar ze een bed & breakfast wil openhouden. De voorbije zomer verhuisde de flamboyante voormalige voorzitster van het VB-Borgerhout en fractieleidster van het VB in de Borgerhoutse districtsraad Janice Laureyssens (foto 2) ook al naar het buitenland. Voor haar werd het Spanje.

 

Het geraakte bekend nadat de nieuwe VB-fractieleider in de Borgerhoutse districtsraad Marc De Meyer probeerde uit te leggen waarom op nog geen twee jaar tijd vier VB/VLOTT-districtsraadsleden in Borgerhout hun ontslag gaven. “Eentje werd ziek, een andere verhuisde naar Spanje en nog twee anderen zagen de combinatie met hun job niet meer zitten”, zei De Meyer in Gazet van Antwerpen. “Allemaal om uiteenlopende redenen. Er is niets aan de hand binnen onze fractie”, verzekerde Marc De Meyer nog. Hij gaf wel toe dat de spoeling dun wordt. “We vinden het (vertrek van die vier, nvdr.) uiteraard jammer, zeker omdat het erg moeilijk is om enthousiaste en geëngageerde mensen te vinden, die het ook nog eens goed kunnen uitleggen.”

 

Vroeg of laat gaat men nog aan Yves Pernet (Voorpost’er wonend in Borgerhout – hij schreef ooit vanuit zijn appartement de woonst van Groen!-voorzitter Wouter Vanbesien aan de Turnhoutsebaan in het oog te kunnen houden) moeten vragen of hij in Borgerhout het gat wil opvullen dat achtereenvolgens Wim Verreycken (verhuisd naar Sint-Niklaas), Rob Verreycken (ook al naar Sint-Niklaas), Bart Debie (verdwenen naar het Brusselse) en Janice Laureyssens hebben achtergelaten. Zoals hier omstandig uitgelegd is Janice Laureyssens in conflict met de nationale VB-leiding en in onmin met de VB-collega’s in Borgerhout vertrokken. Ze gaf haar ontslag als VB-lid en verhuisde uit Borgerhout.

 

“Toen ik mijn ontslag gaf bij het VB en de districtsraad ben ik terug verhuisd natuurlijk. Denk je dat ik daar (in Borgerhout, nvdr.) voor mijn plezier een appartement huurde?”, schreef Janice Laureyssens op 1 maart 2010 op haar blog. En nog: “Wie zich (…) de moeite getroost om mijn naam in te tikkelen onder Google, zal merken dat ik zowel bij extreem links (AFF) als bij extreem rechts persona non grata ben. Er bestaat dus duidelijk geen partij in dit land waarvoor ik nog kan stemmen. Maar ik hoop tegen de volgende verkiezingen al ergens in het zonnige zuiden te wonen… because really, my dear friends, I don’t give a shit anymore.” Ze wiste het later van haar blog, maar er bestaat nog wel een printscreen van.

 

Janice Laureyssens keerde terug naar Stekene (Oost-Vlaanderen) waar ze voordien een paardenfokkerij hield. Intussen woont Janice Laureyssens in Spanje, zo zeggen VB-bronnen buiten Borgerhout. Met het VB in Borgerhout wil ze niets meer te maken hebben. Het laatste bericht op Laureyssens' blog dateert van 1 juli 2010. Over Al Qaida. Niet over haar verhuis naar het land van generaal Franco, de stierengevechten en de flamenco. We wensen haar in elk geval veel geluk en zon toe. An Michiels naar Frankrijk, Janice Laureyssens naar Spanje… Wie volgt?

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: laureyssens, internationaal, antwerpen |  Facebook | | |  Print

07-11-10

ALS DE SINT BIJ VLAAMS-NATIONALISTEN KOMT

Gazet van Antwerpen pakt dit weekend uit met haar jaarlijkse bijlage over Sint-Niklaas en vooral het speelgoed dat de Sint brengt (als mama en papa dat kunnen betalen). Voor kinderen van overtuigde Vlaams-nationalisten is de lol er al af: de kans is bijzonder groot dat ze de nieuwste ridders van Playmobil gaan krijgen.

 

Figuurtjes uit de nieuwe ridderreeks van Playmobil dragen gele schilden en vlaggen met daarop een zwarte leeuw. Niet helemaal de Vlaamse Leeuw, maar met wat verbeelding – en die hebben Vlaams-nationalisten wel – kan je er wel een spel mee spelen rond Fort Vlaanderen. “De gelijkenis is toevallig”, zegt Hans Loman, commercieel directeur van Playmobil Benelux. “De serie is ontwikkeld in het Duitse hoofdkantoor in Zirndorf, waar de ridders volledig aan de fantasie van de ontwerpers ontsproten zijn. In vorige ridderthema’s waren de kleuren rood, groen en blauw al gebruikt. Met als gevolg dat de ontwerpers nu geel gekozen hebben voor de leeuwenridders. Er zijn bovendien verschillen met de Vlaamse Leeuw. (…) De ontwerpers hebben inspiratie gezocht in geschiedenisboeken en daar duiken vaak leeuwensymbolen op bij ridders. Ook op de vlagen van Duitse deelstaten staan vaak leeuwen afgebeeld. Meer valt er niet achter te zoeken.”

 

In Vlaams-nationalistische kringen is men nochtans verrukt over de nieuwe Playmobil-figuren. Rob Verreycken bijvoorbeeld is er helemaal weg van. Waarom verbaast ons dat niet?

00:09 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: verreycken |  Facebook | | |  Print

06-11-10

BARST IN FRONT VOOR REFERENDUM TEGEN TURKIJE

Op 23 oktober twitterde Filip Dewinter vanuit de Oostenrijkse hoofdstad Wenen: “Rechtse EU-partijen willen samen referendum uitlokken over Turkije in EU. Eén miljoen handtekeningen uit zeven EU-landen zijn nodig! Een uitdaging!”. Maar kopstukken van één van de belangrijkste partijen met wie Dewinter toen aan tafel zat in Wenen, kopstukken van het Hongaarse Jobbik, verklaarden intussen voorstander te zijn van de toetreding van Turkije tot de Europese Unie.

 

Gyöngyösi Márton, parlementslid voor Jobbik en verantwoordelijke voor het buitenlands beleid van zijn partij, stond al langer bekend als pleitbezorger van nauwe samenwerking met Turkije. Nu ging hij nog een stap verder door zich uit te spreken ten gunste van de toetreding van Turkije tot de Europese Unie. Dewinter had het kunnen weten.Vooreerst voelen Hongaren en Turken zich als “Aziatische steppevolkeren” met elkaar verwant. Ten tweede is Jobbik gekant tegen de grote greep van Amerikaanse en Israëlische investeerders op de Hongaarse economie, en wil het daarom een tegenmacht opbouwen samen met landen als Turkije, Iran en China. Ten derde is het antisemitisme sterk verspreid bij de Hongaarse bevolking, waardoor de neiging ontstaat om bevriend te zijn met ‘de vijand van mijn vijand’. Daarenboven stellen zich in Hongarije geen grote problemen met mosliminwijkelingen.

 

De uitspraken van Gyöngyösi Márton lokten enige commotie uit, waarna Jobbik-partijvoorzitter Vóna Gábor (foto) zei dat Márton slechts zijn persoonlijke visie vertolkt had. Langs zijn neus weg zei Gábor echter dat hij persoonlijk evenmin graten ziet in een toetreding van Turkije tot de Europese Unie. De jongste wending over Turkije lokte wel protest uit bij een deel van de Hongaarse extreemrechtse scène, maar Gábor en Márton zijn niet de minsten binnen Jobbik. Volgens RechtsActueel “ziet het er dus niet naar uit dat Jobbik steun zal verlenen aan het Europees initiatief van onder andere Vlaams Belang en de FPÖ om handtekeningen te gaan inzamelen tégen een mogelijke Turkse toetreding tot de EU.” Hongaarse nationalisten zouden evenmin nog veel geduld kunnen opbrengen voor het “waanzinnig geklungel in hun partij”. Door de contacten van Voorpost-militant Bart Van Gucht met Hongarije kon RechtsActueel als eerste in Vlaanderen de jongste ontwikkelingen melden. Als het goed is, zeggen wij het ook.

 

 • Update. VB-Europarlementslid Philip Claeys meldt ons dat de Hongaarse partij Jobbik niet uitgenodigd, en dus ook niet aanwezig was, op de conferentie in Wenen waar het Europees burgerinitiatief tegen de toetreding van Turkije tot de Europese Unie werd aangekondigd. Blijft dat het VB in Jobbik allicht geen medestander zal vinden voor het aangekondigde Europees burgerinitiatief. 

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: hongarije, internationaal |  Facebook | | |  Print

05-11-10

DE FANS VAN LÉONARD EN DE HERENLIEFDE

De Morgen en Het Nieuwsblad wezen er gisteren op dat de controversiële aartsbisschop André Leonard nogal wat fans heeft bij het Vlaams Belang.

 

Walter Pauli somt in De Morgen onder andere op, naast usual suspect Alexandra Colen: VB-stichter Edwin Truyens; Limburgs VB-nestor Renaat Vanheusden; VB’ster Ledy Broeckx (bekender dan als Borgerhouts districtsraadslid, bestuurslid van de IJzerwake en voormalig nationaal verbondsleidster van het VNJ), Kamerlid Tanguy Veys (foto 1, Veys samen met aartsbisschop Léonard), Voorpost’er en “onvermoeibare blogger” Yves Pernet, de zeer katholieke Stijn Calle die het artikel in De Morgen gisterenmiddag omschreef als “tussen alle vuilspuiterij in de Vlaamse massamedia en dito regimepers, een eenzame oase van helderheid”, voorzitter van de 'Beweging voor Christelijke Solidariteit' Philippe Van der Sande... Tom Cochez noemde eerder bij Apache ook nog VB-provincieraadslid en filmmaker/lay out'er Bert Deckers, en VB-personeelslid en voorzitster van de Antwerpse Vlaams Belang Jongeren Barbara Bonte. In Het Nieuwsblad mocht Philippe Van der Sande gisteren voluit zijn commentaar geven.

 

Philippe Van der Sande (foto 2): “We hebben de voorbije jaren met lede ogen moeten toekijken hoe de kerk in Vlaanderen zich steeds verder verwijderde van Rome. Met de keuze van de paus voor Léonard als aartsbisschop komt daar nu verandering in, én gelukkig. We waren op den duur een veel te softe kerk geworden, waar mensen snel binnensprongen om te huwen of te dopen. Het ging in de kerk over van alles en nog wat behalve over de echte kerk, over Jezus. Dat Léonard nu zoveel tegenwind krijgt, is omdat kardinaal Danneels en zijn voorgangers al die tijd gezwegen hebben, waardoor Vlaanderen niet meer weet waar de rooms-katholieke kerk eigenlijk voor staat.” Dat Léonard met zijn nieuw beleid veel kerkgangers doet afhaken, vindt Van der Sande niet erg. “Het staat deze mensen vrij om een eigen kerk te beginnen, waar ze dan hun ding kunnen doen.” Merkwaardig is dat Het Nieuwsblad Philippe Van der Sande slechts omschrijft als “actief bij het Vlaams Belang in Antwerpen”, terwijl Van der Sande VB-fractieleider is in de Antwerpse OCMW-raad én perswoordvoerder van Filip Dewinter.

 

Na een bericht in Het Laatste Nieuws vorige zaterdag twitterde Filip Dewinter: “'Alleen VB steunt Leonard' schrijft HLN. Fout! VB is non-confessionele partij. Persoonlijke geloofsovertuiging staat los v/ partijstandpunt.” Colen, Veys, Van der Sande, Calle… ze zorgen toch wel voor een andere perceptie van het VB. De eerste VB'er die afstand neemt van Léonard moeten we trouwens nog tegenkomen. Op de islam wordt anders wel kritiek gegeven zonder dat men zelf moslim is. En dan is er nog de 19-jarige misdienaar die vorig weekend Léonard meende te moeten steunen door te spuwen op actievoerders tegen Léonard. Het Laatste Nieuws wist gisteren dat de “spuwende misdienaar” een priesteropleiding volgt in Nederland, een tijdlang campagne voerde voor het VB, in casu voor Alexandra Colen, en op Facebook vriendschapsverzoeken naar homo’s verstuurde… om hen vervolgens de huid vol te schelden. Uit tal van getuigenissen blijkt dat de jongen met blonde krullen echter zelf de herenliefde is toegedaan. Hij reageerde tegenover Het Laatste Nieuws met: “Ik hoop dat u die internetberichten selectief leest.” Hier een dossier over de zaak. Het VB zou de jongen intussen bedankt hebben voor bewezen diensten. Blijft dat het VB raar volk aantrekt, maar dat wisten we eerlijk gezegd al langer.

00:20 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: veys, van der sande, léonard, holebi |  Facebook | | |  Print

REGINE BEER NEGENTIG (5)

Wat voorafging: 1, 2, 3, 4. Denkt Regine Beer (vandaag negentig jaar geworden!, nvdr.) dat het opnieuw kan gebeuren? “Als we niet voorzichtig zijn, wel. Denk maar aan Jean-Marie Le Pen, die de kampen ‘een detail in de wereldgeschiedenis’ noemt. Als hij dat zegt, zullen heel veel jonge mensen dat ook  beginnen te zeggen. Of denk aan het Vlaams Belang. Als ik hoor hoe die partij nog altijd tekeergaat tegen de allochtonen, dan word ik soms wel bang. Mensen weten blijkbaar niet meer wat dat betekent, ze geven zich geen rekenschap van de mogelijke gevolgen. Mensen beseffen niet hoe gevaarlijk haat is.”

De meeste mensen zijn allang niet meer bang van het VB. “
(laconiek)  Tja, dan moeten die mensen dat maar weten, hè. Ik, en vele andere overlevenden met mij, hebben ons uiterste best gedaan om de mensen te waarschuwen. En om zelf het goede voorbeeld te geven. Meer kunnen wij niet doen.” Wat bedoelt Regine met ‘het goede voorbeeld geven’? “Dat wij van de mensen houden. En zij haten sommige mensen. (zwijgt even, glimlacht dan)  Weet u, ze hebben het mij nooit durven vragen, maar als het Vlaams Belang mij zou hebben uitgenodigd om te komen spreken, dan zou ik het gedaan hebben.”

Regine heeft jarenlang haar verhaal verteld in scholen, maar vandaag zet ze daar een punt achter. Het werd te vermoeiend. “Ja. En ik droom er zo veel van. Niet elke nacht, hoor. Maar toch dikwijls. Ik zou dat willen kwijtraken. Het is nuttig geweest, ik ben blij dat ik er mee voor heb kunnen zorgen dat zo veel mensen op de hoogte zijn. Het is goed dat we niet vergeten wat er gebeurd is. Maar voor mij is het teveel geweest. Ik ben er ook een heel ander mens door geworden.”

Een somberder mens? “Een somberder mens, misschien wel. Ik wil best lachen, want ik weet dat lachen gezond is. Maar het gebeurt mij veel te zelden dat ik kan lachen. Het heeft mij ook wel sterker gemaakt, denk ik. Vroeger, en zeker vóór de oorlog, was ik een flauw en braaf kind. Dat ben ik vandaag zeker niet meer. Maar ik zou dat hoofdstuk willen afsluiten. Mijn huisdokter heeft mij gezegd dat ik er beter mee kan stoppen. Ik ben er veel te ziek van geworden. Zes jaar geleden heb ik drie maanden in het ziekenhuis gelegen, met een soort depressie. Dat wil ik liever niet meer.”

Maar Regine is er weer bovenop. “Ja. Mijn dochter heeft mij in feite gedwongen om eens naar een psychiater te gaan. Zelf zou ik daar nooit aan gedacht hebben. En die man heeft mij werkelijk uit die depressie gehaald. Hij komt mij nog af en toe bezoeken. Dat zijn gesprekken waar ik veel aan heb.”

Stel dat er een pil bestond waardoor Regine al haar slechte herinneringen kon vergeten, zou zij die dan nemen? “
(twijfelt, glimlacht dan) Daar zou ik eens héél goed over moeten nadenken. Ik zou alleszins dat hoofdstuk willen afsluiten. Mijn zoon (VRT-journalist Stefan Blommaert, red.) en dochter hebben het mij echt op het hart gedrukt: ‘Mama, u moet ermee stoppen!’ Anderzijds heeft het mij altijd in contact gebracht met andere mensen. Zo heb ik veel vrienden gemaakt, en ben ik ook altijd blij als er journalisten over de vloer komen. Maar ik moer er een punt achter zetten. Dan kan ik eindelijk beginnen te leven zoals een oud madammeke. (ondeugend)  Maar dat wil ik niet, hoor.”

Wat zijn Regines plannen voor de komende jaren? “Veel plannen heb ik niet meer. Ik heb altijd graag verre reizen gemaakt, maar dat laat mijn gezondheid niet meer toe. Daar moet ik mij bij neerleggen. Al weet ik dat de meeste mensen dat niet meer gemakkelijk doen. Mensen zijn zeer verwend, tegenwoordig. Niet alleen de kinderen, maar ook de ouders. Het moet altijd maar verder en verder en meer en meer. Ze willen naar de Noordpool en de Zuidpool, naar de evenaar en de Kreeftskeerkring – nooit zijn ze tevreden.”

Is Regine tevreden? “Ik ben meestal wel tevreden. Ik krijg veel vriendschap van de mensen. Ik hou van mijn kinderen, schoonkinderen en kleinkinderen.
(plotseling heel trots en overtuigend)  En ik ben absoluut niet jaloers! Jaloezie is een zeer zware kwaal, ik heb bij andere mensen vaak genoeg gezien wat dat teweeg kan brengen. Ik ben blij dat ik daar geen last van heb.” Heeft Regine geluk gekend? “Ik voelde mij gelukkig toen de kinderen nog klein waren. Maar ik heb ook twee mislukte huwelijken achter de rug en woon nu al twintig jaar  alleen, dus dan kun je niet écht gelukkig zijn. Ik ben alleen. En dat is niets voor mij.”

Had Regine eigenlijk al een vrijer toen zij werd opgepakt? “Een vrijer niet. Er was wel een jongen voor wie ik een boontje had. Toen ik terugkwam uit Auschwitz hoorde ik dat hij gecollaboreerd had. En met zo iemand kon ik natuurlijk niet trouwen. Mijn eerste man heb ik leren kennen bij de bevrijding. Hij had vastgezeten als Franse krijgsgevangene. Helaas heb ik bij hem het geluk niet gevonden.
(zwijgt even)  En onze eerste zoon, Michel (Morantin – steeds paraat en een helpende hand bij AFF-acties, red.)  is gestorven toen hij 52 was. Daar heb ik veel verdriet van gehad. Hij was zo’n lieve en genereuze man.”

Vraagt Regine zich soms af wat de zin van het leven is? “Neen, want ik kan er toch niet op antwoorden.
(zwijgt even, denkt na)  Van mekaar houden. Van de mensen houden, dát is het belangrijkste.”

Is Regine bang om dood te gaan? “Helemaal niet. Als ik moet doodgaan, ga ik dood. En dan is het gedaan. Maar ik wil honderd jaar worden. Ik moet honderd jaar worden, want ik heb het aan mijn kinderen beloofd.” We wensen het haar toe. “Het moet!
(glimlacht)  Alles wat ik beloofd heb in mijn leven, en zeker de dingen die ik beloofd heb aan mijn kinderen, heb ik altijd volbracht. Dit zal ik ook volbrengen. Ik mag natuurlijk langer blijven leven, maar dat hoeft niet. Honderd is voldoende.”

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: regine beer negentig |  Facebook | | |  Print

04-11-10

DE LAATSTE GETUIGEN

Morgen wordt op de Boekenbeurs in Antwerpen een kanjer van een boek voorgesteld: De laatste getuigen uit concentratie- en vernietigingskampen (foto). Het verslag van ontmoetingen van jongeren uit alle schoolnetten en schoolrichtingen met de laatste getuigen van wat het naziregime aanrichtte.

 

Het project kwam tot stand na herhaalde oproepen om jongeren een bezoek te laten brengen aan het Fort van Breendonk, het Joods Museum van Deportatie en Verzet in Mechelen en/of de concentratie- en vernietigingskampen van Auschwitz. Het naziregime mag niet uit het collectief geheugen verdwijnen. Racisme is zorgwekkend. We weten tot wat het leidt. Enkele leerkrachten verenigden zich in ‘De werkgroep 10 december 2008’ – de datum verwijst naar de zestigste verjaardag van de ondertekening van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Het eerste grootschalig initiatief van de Werkgroep was het in Lier samenbrengen van een vierhonderdtal zeventienjarige jongeren uit Antwerpse secundaire scholen met een aantal laatste getuigen van het naziregime: Regine Beer, Nathan Ramet, Paul Baetens… Een activiteit die op meerdere plaatsen herhaald werd.

 

Na een schrijfwedstrijd voor jeugdige journalisten rees het idee om het boek samen te stellen dat pas van de drukpers is gerold. Jongeren uit een zestigtal scholen uit alle onderwijsnetten en schoolrichtingen, tot en met de Open Instelling voor Bijzondere Jeugdzorg ‘De Markt’ in Mol, interviewden een tachtigtal ‘laatste getuigen’. En dat “laatste” moet helaas letterlijk genomen worden: tussen het afnemen van de interviews en het verschijnen van het boek overleden negen van hen. Het is ongetwijfeld een hels werk geweest om het project te coördineren en te stroomlijnen, maar het resultaat mag er wezen. De interviews zijn thematisch gegroepeerd; de interviews zijn relatief kort gehouden zodat ze vlot lezen – het boek is dan ook vooral lijvig door de vele interviews; een lijstje van Nederlandstalige en Duitstalige begrippen, een overzichtskaartje van de kampen en gevangenissen, en een bibliografie vullen de interviews aan. Een alfabetisch register ontbreekt helaas. Je kan het boek wel gedeeltelijk downloaden en zo opzoekingen doen in het hele boek.

 

De laatste getuigen uit concentratie- en vernietigingskampen wordt hopelijk een inspirerend didactisch instrument voor het secundair onderwijs, waarbij niet enkel de gruwel van het naziregime belicht wordt, maar ook de aanleiding en de parallellen met het huidig tijdsgewricht. Het boek is uitgegeven door Academic & Scientific Publishers, telt 672 blzn. en kost 29,95 euro. Morgen, vrijdag 5 november, wordt het boek voorgesteld op de Boekenbeurs in Antwerpen. Om 14 uur, in de Blauwe Zaal. 'Laatste getuige' Henk Verheyen, Kamervoorzitter André Flahaut (PS) en Mieke Van Hecke, directeur-generaal van het katholiek onderwijs, becommentariëren het boek.

00:24 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: boeken, actie |  Facebook | | |  Print