13-12-10

DEWINTER ZOEKT SUCCES IN HET BUITENLAND

Van 4 tot en met 8 december was Filip Dewinter in Israël (foto 1). Als buddy had hij Mechelenaar Frank Creyelman mee, de reislustigste VB’er, voorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken van het Vlaams Parlement. Ze waren overigens niet de enige rechts-extremisten ginder. Ook Heinz-Christian Strache (van het Oostenrijkse FPÖ), Patrik Brinkman (Pro Deutschland) en Geert Wilders (PVV) liepen er rond en gaven er speeches weg. Het heeft de vrede in het Midden-Oosten geen stap dichterbij gebracht, maar dat was ook niet de verwachting.

 

Het moet zijn dat Dewinter weinig om handen heeft, want tegenwoordig is hij met de regelmaat van een klok in het buitenland. Is het niet dat hij in Israël is, dan zit hij in Barcelona, Wenen of Berlijn. En soms met positief gevolg. Tenminste, dat wil het VB ons laten geloven. Zondag 28 november 2010 waren er in Barcelona en de streek er rond regionale verkiezingen. Rechts wint in Catalonië kopte het VB ‘s anderendaags enthousiast op haar website. De centrumrechtse en nationalistische coalitie Convergencia i Uno (CiU) is met 38,5 % van de stemmen slechts zes zetels verwijderd van een absolute meerderheid in het Catalaanse parlement. CiU is voorstander van de Catalaanse onafhankelijkheid. Verder signaleert het VB ook nieuwkomer in het Catalaanse parlement Solidaridat Catalana por la Independència (SI). De partij van voormalig voorzitter van voetbalclub Barcelona Joan Laporta kreeg 4 % van de stemmen. Of het VB voortaan zoals SI met een pornoactrice campagne gaat voeren, vertelde het VB er niet bij. Ze weten bij het VB nochtans bij wie ze daarvoor terecht kunnen.

 

Het VB schreef op haar website dat het rechtse Plataforma per Catalunya (PXC) “net te weinig” stemmen haalde om afgevaardigden naar het parlement te kunnen sturen, maar herinnerde er niet aan dat het uitgerekend voor dat PXC was dat Filip Dewinter naar Barcelona reisde. Op een meeting in een hotel in Barcelona gaf Dewinter zijn steun en vertrouwen aan PXC (foto 2). Filip Dewinter, op 21 november 2010: “Ik ben ervan overtuigd dat bij de komende verkiezingen hier in Catalunya de Plataforma per Catalunya vriend en vijand zal verbazen en ervoor zal zorgen dat ook Catalunya over een rechts-nationale, patriotische en identitaire volkspartij zal kunnen beschikken!” Het liep dus anders: PXC haalde niet eens een verkozene. Het VB is blij met het succes van rechts in Catalonië, maar dat is ook alles. Zou het VB écht blij zijn als in Vlaanderen de N-VA bijna de absolute meerderheid in het Vlaams parlement behaalt, maar het VB zelf geen enkele verkozene bekomt?

 

Grootste verliezers in Catalonië waren de socialisten, maar doen alsof je van stemmen voor socialisten een orgasme krijgt, is ook wel overdreven.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: spanje, internationaal, dewinter, duitsland, oostenrijk |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.