07-12-10

NIEUWE HOOFDREDACTEUR VOOR 'T PALLIETERKE

Bij ’t Pallieterke, favoriet weekblad van ranzig Vlaanderen, hebben ze een nieuwe hoofdredacteur: Karl Van Camp. Na stichter Bruno De Winter, Jan Nuyts en Leo Custers, nog maar de vierde nieuwe hoofdredacteur. Het illustreert dat ’t Pallieterke door slechts een handvol mensen bijeengeschreven wordt. Andere bladen zagen sinds 1945 meer hoofdredacteurs de revue passeren.

 

Het lijkt er overigens niet op dat er wat zal veranderen aan de redactionele lijn van het blad. Karl Van Camp (50 j.) doorliep in Antwerpen het katholiek onderwijs. In Brussel, waar Van Camp terecht komt voor zijn studies als architect, leert hij het Vlaams studentenleven (en de daarbij horende kroegen) van dichtbij kennen. Hij richt het NSV-Brussel op en is er gedurende jaren praeses van. In 1982 schrijft Karl Van Camp zijn eerste stukje voor ’t Pallieterke, als studentencorrespondent voor Brussel. Ook na zijn studies blijft Van Camp stukjes schrijven voor ’t Pallieterke. Hij helpt tussendoor ook nog Jan Nuyts bij de opmaak van het blad. Karl Van Camp zorgt ervoor dat ’t Pallieterke met een promotieteam aanwezig is op de IJzerbedevaart en het jaarlijks Zangfeest in het Sportpaleis in Antwerpen (nu nog slechts in de Lotto Arena). Hij doet ook enkele jaren de regie van het Zangfeest en engageert zich bij de Vrienden van Zuid-Afrika toen Zuid-Afrika nog kreunde onder het apartheidsregime. Karl Van Camp is stichtend lid, en pas opnieuw verkozen als ringvoorzitter, van de Vlaams-nationalistische serviceclub Marnixring Max Wildiers. De Marnixring, waarvan de Marnixring Max Wildiers één van de tweeënzeventig 'ringen' is, is een Vlaamse serviceorganisatie opgericht eind jaren zestig met als doelpubliek van haar dienstbetoon "de beproefde stamgenoten", een eufemistische term voor de voor oorlogscollaboratie vervolgde Vlamingen. Intussen zijn de statuten van de vereniging 'gemoderniseerd', en werd bijvoorbeeld Vlaanderen Vlagt gesponsord door de Marnixring.

 

Karl Van Camp werkte de voorbije maanden al achter de schermen mee aan ’t Pallieterke. Hij zorgde voor de nieuwe website van ’t Pallieterke en een digitale nieuwsbrief. Het volgend project is ’t Pallieterke ook op iPad aan te bieden. Technologisch gaat ’t Pallieterke met Karl Van Camp erop vooruit; ideologisch en qua aanbod van artikels is er weinig veranderd. ’t Pallieterke blijft op haar manier een goede waarnemer van de Vlaamse Beweging. Het Vlaams Belang is met voorsprong de favoriete partij van 't Pallieterke, maar af en toe is men ook wel kritisch tegenover 'De Bozen'. Zo merkte ’t Pallieterke na de laatste passage van Dewinter bij De Zevende Dag op dat volgens Dewinter het VB als Vlaamse Tea Party tussen 10 en 15 procent van de stemmen kan halen. “Dewinter geeft hier publiek toe dat het VB bij de volgende verkiezingen nog stemmen gaat verliezen en dat de partij zich, volgens hem vooral moet richten op immigratie, islamisering en criminaliteit. Als dat zo is, waarom staat er dan nog Vlaams voor Belang?”

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: media |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.