05-12-10

VB-VAKBONDSCEL: SCHIETEN OP AL WAT BIJ DE VAKBOND BEWEEGT

ACV-campagne 2.JPGDe zogenaamde vakbondscel van het VB heeft niet gereageerd op het waanzinnig idee van voormalig VB-volksvertegenwoordiger en -senator Freddy Van Gaever om vrouwen pas op 68 jaar op pensioen te laten gaan. De door Marie-Rose Morel opgerichte en nu in handen van Rob Verreycken gegeven VB-vakbondscel richt haar pijlen liever op een ACV-campagne ter waardering van het werk dat ambtenaren in openbare diensten presteren.

 

In het jongste nummer van het ACW-blad Visie lezen we: “Hebt u ze ook al zien hangen op straat en gezien in een aantal tijdschriften? De affiches met ‘Bedankt om mijn studiebeurs te fiksen’, ‘Bedankt om me elke dag naar school te brengen’ en ‘Bedankt om de borduren op mijn maat te plaatsen’? Ze zijn een gemeende dankjewel voor de duizenden werknemers in de sector van de openbare diensten, die vaak onzichtbaar maar wel onmisbaar werk doen. (…) Werknemers in deze sector doen meer voor je dan je meestal beseft. Ze helpen je de aanvraag voor een studiebeurs in te vullen of brengen de schoolkinderen met de bus veilig tot op hun bestemming. Ze geven je duurzame tips om te werken aan een beter milieu bij je thuis of in je vereniging. Ze brengen je reispas in orde en ze lossen de burenruzie in je straat op. (…) Zij maken dikwijls het verschil in je dagelijks leven en werken allemaal in dezelfde openbare sector. Met de campagne ‘Graag Gedaan’ en de bijhorende affiches in de straat wil ACV Openbare Diensten deze werknemers hartelijk bedanken, en laten zien hoe belangrijk ze wel zijn.”

 

Bij het VB zien ze dat anders: “In het straatbeeld zijn ACV-reclameaffiches verschenen met het beeld van een jongere die zegt: ‘Bedankt om mijn studiebeurs te fiksen’ (foto 1). De affiche vermeldt naast het ACV-logo ook nog de woorden ‘openbare diensten’. Het ACV maakt dus reclame door te zwaaien met het ‘fiksen’ van een toelage die berust op Vlaamse wetgeving, betaald wordt door de Vlaamse belastingbetaler en waarvoor vakbondslidmaatschap niet nodig is. Men wekt door het gebruik van de woorden ‘openbare diensten’ de indruk dat men als vakbond betrokken is bij de toekenning en uitbetaling van studietoelagen. Het ACV richt zich daarbij met opzet op jongeren, die door minder ervaring vaak nog hun weg moeten zoeken in de wetgeving en de structuren van het land. (…) Er valt aan een studietoelage niets te ‘fiksen’; men heeft er recht op of men heeft er geen recht op. ‘De hele reclamecampagne van het ACV is dan ook pure misleiding’, zo laat de Vlaams Belang-vakbondscel vandaag weten. Vlaams Belang-Vlaams parlementslid Linda Vissers zal de Onderwijsminister, Pascal Smet, vragen hiervan afstand te nemen.” Zoals bekend is Linda Vissers het slimste VB-parlementslid.

 

Rob Verreycken is jurist, medewerker van de tweekoppige VB-afvaardiging in het Europees Parlement, OCMW-raadslid in Sint-Niklaas, gereputeerde vechtersbaas en na de publicatie van zijn boek Welkom in Vakbondistan in oktober dit jaar verantwoordelijke van de VB-vakbondscel in opvolging van de bij het VB opgestapte Marie-Rose Morel. Bij de publicatie van zijn boek Welkom in Vakbondistan schreef De Standaard dat het VB met haar kritiek op de vakbond meer raak schiet dan verwacht. Die stelling is betwistbaar, maar het is duidelijk dat met Rob Verreycken tegenwoordig het motto bij de VB-vakbondscel slechts is: schieten op al wat bij de vakbond beweegt. Het gaat niet over een campagne om het ACV te promoten. Natuurlijk wel een beetje, maar daar draait het toch niet om. Het gaat om het onder de aandacht brengen van wat in openbare diensten gepresteerd wordt. Naast die reclamecampagne was er trouwens ook nog een actie waarbij het ACV aan werknemers in de openbare sector appelsienen, agenda’s en anti-stressballetjes uitdeelde (foto 2). Bij wijze van bedanking voor het vaak in frustrerende omstandigheden geleverde werk.

 

Eerlijk gezegd begrijpen we niet waarom de VB-vakbondscel zich ‘vakbondscel’ noemt. Het AFF noemt zich toch ook niet ‘Fascistisch Front’, maar ‘Anti-Fascistisch Front’.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: sociaal, verreycken |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.