29-12-10

MUSIC FOR LIVE: ZEUREN OF STEUNEN?

Bij de Music For Live-actie vorige week (foto 1) werd het recordbedrag van 5 020 747 euro verzameld voor de aidsweeskinderen in Afrika. En niet alleen werd er meer geld verzameld, belangrijker nog is dat er in Vlaanderen veel meer acties opgezet werden voor Music For Live dan voorgaande jaren. Iedereen blij met zoveel edelmoedigheid van de Vlamingen? Toch niet. In ’t Pallieterke wordt deze week geklaagd over “het dubieuze circus van liefdadigheid”.

 

Men zegt bij ’t Pallieterke de opbrengst voor de aidswezen “van harte te gunnen”, maar daarna wordt geklaagd en gezaagd in de beste (?) Vlaams-nationalistische traditie. Over een reclamestunt voor Studio Brussel als “een liefdadigheidsactie te ensceneren”, over het “onderbroekenniveau” van de presentatoren, over het “BV-circus waar mediafiguren en politici elkaar vertrappelen om zich op de voorgrond te hijsen”… Over het slotconcert van dEUS is de opinie van ’t Pallieterke: “In februari komt namelijk hun nieuwe cd uit, en dit was gewoon de ideale gelegenheid om promotie te voeren.” Alsof dEUS Music For Life nodig heeft om een cd te promoten die over twee maanden uitkomt, en alsof Studio Brussel een betere afsluiter had kunnen bedenken dat het Antwerpse dEUS op de Antwerpse Groenplaats. Volgens ’t Pallieterke kregen we tijdens de actie maar weinig te horen over de problematiek van de aids-kinderen. “De kerstsfeer daar bovenop maakt mensen week en onnozel. Het is alsof de schakelaar van ons kritisch denkvermogen is afgezet, en de Glühweindampen tot een collectieve verdwazing leiden die als ‘samenhorigheid’ wordt uitgelegd.” Na nog een hele kolom de politici door de mangel gehaald te hebben (de N-VA’ers die zich per opbod verkochten om samen een frietje te gaan eten, Antwerps burgemeester Patrick Janssens en Vlaams minister-president Kris Peeters), is het besluit: “Enfin, het is voorbij, ik voel me opgelucht als een kalkoen die Kerstmis heeft overleefd.”

 

Er kan gerust wel kritiek geuit worden op Music For Life, maar dan diepgaander dan over het aantal minuten dat de aidswezen in beeld gebracht werden. Over de nood aan structurele hulp voor het Zuiden bijvoorbeeld, over hoe ontwikkelingssamenwerking georganiseerd wordt… tot over het format van de actie zelve waarbij het geld van allochtonen aanvaard werd, maar hun muziek niet. Over dat laatste heeft ’t Pallieterke het uiteraard niet. ’t Pallieterke merkt terecht op dat “politiek zich eigenlijk primair moet bezig houden met goed bestuur en billijkheid die de liefdadigheid overstijgt”, maar tegenover de warmte die Vlaanderen vorige week uitstraalde, plaatst ’t Pallieterke vooral gezeur. Filip Dewinter twitterde: “Music voor Life-opbrengst gaat naar Aids-weeskinderen in Afrika. Mooi en goed initiatief maar volgende keer opbrengst voor armoede bij ons?” Dat is al positiever dan zijn cameraman  Bert Deckers die maatregelen vroeg tegen de actie van het VNJ-Antwerpen voor Music For Live. Maar toch. Voor Dewinter beperkt hulp aan Afrika zich blijkbaar best tot het schenken van een verkleurd T-shirt van het VB. En voor het Eigen Volk zijn nationalisten zelf al niet echt gul: de S.O.S. Solidariteit-actie van Radio Rapaille bracht slechts 1 200 euro bijeen voor hulp aan het Eigen Volk in Vlaanderen en Nederland.

 

De VNJ-actie – doodgezwegen in ’t Pallieterke en andere Vlaams-nationalistische publicaties – ging overigens wel degelijk door. Het halen van kranten, radio en televisie – in het kader van de ‘twaalf werken’ die de VNJ’ers dezer dagen moeten volbrengen – liep mis door het overaanbod van acties die de vorige weken georganiseerd werden voor Music For Life. Maar de VNJ’ers hebben vorige week woensdag hun voettocht vanuit Kontich naar Antwerpen volbracht. Gouwleider Koen Van Boghout legde de tocht zelfs in korte broek af (foto 2). Het verzamelde geld werd in de gleuf aan het Glazen Huis gestoken. Het vergaarde bedrag is niet bekendgemaakt, maar dat is niet belangrijk. Het is het gebaar dat telt. Gefeliciteerd. Kranten, radio en televisie werden er niet mee gehaald, maar als de jury een beetje mild is, wordt de vermelding van de actie op de blog van het Anti-Fascistisch Front (AFF) toch gerekend als één goed werk.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie, vnj, dewinter, vb-vrienden |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.