09-01-11

FRIS HET NIEUWE JAAR IN

In Oostende werd gisteren de jaarlijkse Nieuwjaarsduik in het koude water van de Noordzee ingericht. In Katwijk-aan-Zee, in Zuid-Holland, waren ze er sneller bij. Daar werd die Nieuwjaarsduik in de Noordzee al op Nieuwjaarsdag georganiseerd. Voor de aanwezigen was het wel even schrikken toen ze er Tim Mudde zagen. Bij andere gelegenheden een keurige heer (foto 1), toch zolang hij zijn mond houdt en geen politieke tegenstanders opmerkt. Volgers van extreemrechts kennen zijn gelul op Radio Rapaille in de ergerlijkste vrije-radio-stijl en zijn beperkt repertoire als zanger van Brigade M. In Katwijk-aan-Zee kregen ze nog een ander aspect van de man te zien (foto 2, voor de volledige foto zie deze Nederlandse website).

 

Tibor Rudolf Mudde, of kortweg Tim Mudde, wordt volgende maand 45 jaar. Hij woont in Sassenheim (Zuid-Holland), volgens een grap in een in 1952 verschenen boek door de Duitsers het mooiste dorp van Nederland genoemd. In de naam van het dorp (intussen met een 14 000 inwoners) vinden de Duitsers immers zowel de S.A., als de S.S. en hun Heim (hun thuis) terug. Mudde beschrijft zichzelf als een volksnationalist en distantieert zich van het nationaalsocialisme. Het belette hem echter niet in 2002-2003 tot driemaal toe in Vlaanderen met Brigade M op Blood and Honour-concerten in Vlaanderen te spelen. In 2009 treffen we hem dan weer in Oostkamp bij het ‘jeugdcongres’ van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA), toevluchtsoord van gewezen Blood and Honour’ers. Vorig jaar trad Brigade M onder andere ook in Rijsel (Lille, in Frankrijk) op, als slot van een toernooi boksen-alle-slagen-toegelaten populair in extreemrechtse en neonazi-kringen. Naast met Radio Rapaille en Brigade M is Tim Mudde ook actief bij Voorpost en bij de acties 'Met de dieren tegen de beesten'.

 

Mudde’s Wikipedia-pagina werd deze maand grondig veranderd, maar in de versie van 5 november 2010 en in de versie sinds 6 januari vinden we telkens veroordelingen terug wegens deelname aan criminele activiteiten. Achtereenvolgens als lid van de extreemrechtse jongerenbeweging Jongeren Front Nederland in de tweede helft van de jaren tachtig, en als lid van de extreemrechtse partij CP’86 in de eerste helft van de jaren negentig. In de tweede helft van de jaren negentig wordt Mudde actief bij Voorpost-Nederland. In de eerste helft van de jaren 2000 richt hij Fenris Postorderbedrijf op, waar je aangebrande koopwaar vindt. In de tweede helft van de jaren 2000 start Mudde met zijn volgende hobby: de al genoemde internetradio Radio Rapaille waar Mudde ‘straalplaten’ draait als d.j. Hadjememaar. Bij de presentatie van de jongste Radio Rapaille Top-100, vanuit het Antwerpse café De Leeuw van Vlaanderen, was Mudde blij om op de 79ste plaats “eindelijk” een nummer van Screwdriver te kunnen draaien (groep van Blood and Honour-stichter Ian Stuart Donaldson).

 

De foto van Tim Mudde’s Nieuwjaarsduik – alle tatoeages duidelijk zichtbaar – lokte afschuw uit. Ook in extreemrechtse kringen vond men het een niet echt aantrekkelijk beeld. “Ik heb er niets tegen en ieder moet vooral zoveel mogelijk doen waar hij/zij zin in heeft, maar ik vind het geen gezicht”, zei iemand in die kringen. Een ander: “Die tatoeages, daar kan hij weinig meer aan doen, maar was die bontmuts nu nodig?” Nog iemand anders noemde Mudde na deze foto “een wandelend stripverhaal”. Helaas een strip met een barslecht scenario.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nederland, internationaal |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.