16-01-11

MARINE VOLGT JEAN-MARIE LE PEN OP

Volgens het scenario van het tweedaags congres om de opvolger van Jean-Marie Le Pen aan te duiden, zou deze voormiddag bekend worden wie de nieuwe voorzitter wordt van het Front national (FN). Vrijdagavond, rond 23u40, een dik uur nadat de stembiljetten geteld waren, circuleerde echter al onder FN-militanten dat Marine Le Pen de kiesstrijd met bijna 68 % van de stemmen gewonnen heeft, tegen zo’n 32 % voor haar concurrent voor het voorzitterschap Bruno Gollnisch. Weinig later stond de kiesuitslag op de website van een aantal Franse kranten. Bij het FN hebben ze al evenveel moeite om iets vertrouwelijk te houden als de regeringsonderhandelaars in ons land.

 

De campagne voor het voorzitterschap van het FN verliep volgens een planning die het VB  nooit aangedurfd heeft. Niet om voorzitter-voor-het-leven Karel Dillen op 8 juni 1996 te laten opvolgen door een vitaler Vlaams Blok’er; niet om Frank Vanhecke vervolgens op 2 maart 2008 door een nieuwe voorzitter van het Vlaams Belang te laten opvolgen.  Overeenkomstig artikel 11 van de statuten van het FN moet men om zich kandidaat te kunnen stellen voor het voorzitterschap de steun hebben van minstens twintig afdelingssecretarissen, en elke afdelingssecretaris kan maar één kandidaat steunen. In april vorig jaar had Jean-Marie Le Pen (82 j.) bekendgemaakt dat hij zijn voorzittershamer zou doorgeven. In juli bleek dat Bruno Gollnisch, al jaren eerste luitenant van Jean-Marie Le Pen, de steun kreeg van 30 afdelingssecretarissen. Marine Le Pen, dochter van en rijzende ster binnen en buiten het FN, kreeg de steun van 68 afdelingssecretarissen.

 

Op 1 september startte de officiële campagne voor het voorzitterschap, campagne die zou uitmonden in het veertiende congres van het FN dit weekend in Tours (pal in het midden van Frankrijk). De FN-leden konden hun stem uitbrengen tot vorige week donderdag. Een 23 000 FN’ers hebben zich hiervoor ingeschreven. Alle campagne-evenementen van de twee kandidaten werden de voorbije maanden op evenwaardige wijze aangekondigd op de FN-website, waar beide kandidaten elk ook hun visie konden geven over het programma en de toekomst van het FN. Marine Le Pen startte haar campagne al op 1 september en bezocht een vijftigtal federaties van het FN. Bruno Gollnisch wachtte tot 15 september maar bezocht vijfenzeventig federaties. Marine Le Pen is 42 j., vrouw, blond, echtgescheiden, vlotte prater, dochter van, maar niet van plan om zoals haar vader het nazi-tijdperk te vergoeilijken. Bruno Gollnisch is daarentegen 60 j., japanoloog, eeuwige luitenant van Jean-Marie Le Pen, in hoger beroep vrijgesproken maar in eerste aanleg veroordeeld voor negationisme.

 

Marine Le Pen ‘pakt’ beter op het televisiescherm dan Bruno Gollnisch. Vergelijk het met hoe Marie-Rose Morel en Marijke Dillen overkomen op het televisiescherm. Marine Le Pen deed het in de media de voorbije maanden zo goed dat ze het FN vooruit stuwde bij de opiniepeilingen over de kiesintenties. Frankrijk-watcher Koen Dillen ging deze week in ’t Pallieterke zover met te schrijven dat “linkse media de voorzittersverkiezingen van een ‘extreem rechtse’ partij mee gestuurd hebben.” Dat is natuurlijk paranoia. Media zijn niet noodzakelijk links, en hebben eerder een commerciële logica dan dat ze een strijd tussen twee extreem rechtsen willen sturen. Waar Koen Dillen wel gelijk lijkt te hebben, is als hij enerzijds Bruno Gollnisch omschrijft als een ‘bruggenbouwer’ die zich wil verzoenen met de lange rij dissidenten die het FN verlaten hebben wegens een conflict met Jean-Marie Le Pen (Carl Lang, Bernard Antony, Jean-Yves Le Gallou...). En anderzijds Marine Le Pen omschrijft als cassant en weinig diplomatisch, minachtend voor het partijpersoneel en niet bereid tot het sluiten van compromissen.

 

Het is overigens niet dat Marine Le Pen en Bruno Gollnisch fundamenteel van elkaar verschillen over de programmapunten van hun partij, de ene radicaler zou zijn dan de andere… Ze hebben elk wel hun clans. Bij Bruno Gollnisch zijn dat vooral de traditionele katholieken en extreem-rechtsen die mee aan de basis lagen van de oprichting van het FN in 1972. Bij Marine Le Pen zijn dat vooral de jongere partijkaders en de FN-jongeren. Naar het einde toe van haar campagne kreeg Marine Le Pen een televisie-interview van bijna twee uren in prime time, waardoor zich naar verluidt een 2 500 nieuwe FN-leden hebben gemeld. Maar Marine Le Pen verzekerde zich ook van instemming bij de oudere FN-leden door op een partijbijeenkomst in Lyon – met veel echo’s in de pers – de Parijse moslims die op straat hun matje om te bidden uitrollen bij gebrek aan plaats in de moskee, te vergelijken met “een bezetting”.

 

Uiteindelijk is het resultaat van de stemming voor het voorzitterschap ongeveer gelijk aan het aantal afdelingssecretarissen die respectievelijk Marine Le Pen en Bruno Gollnisch steunden voor hun kandidatuurstelling. Ook al betekent de steun voor de kandidaatstelling formeel niet een inhoudelijke steun, het resultaat van de stemming bij het FN verbaast niet. Enkele honderden betogers trokken gisteren door de straten van Tours opdat de ideeën van het FN niet de enige zouden zijn die in Tours verspreid werden. Na afloop van de betoging kwam het helaas tot een confrontatie met de politie. De betoging zelf bracht, naargelang de bron, 1 800 tot 3 000 mensen op de been. (Morgen op deze blog: de gevolgen van de keuze voor Marine Le Pen.)

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: frankrijk, internationaal, le pen, gollnisch, actie |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.