31-01-11

HET MEDIA-ACTIEPLAN VAN HET VB

media,humorBruno Valkeniers kondigde op de VB-nieuwjaarsreceptie een “media-actieplan” aan om het VB meer in de media te krijgen. Twee dagen later opende hij een meldpunt om discriminatie van zijn partij aan te klagen, en startte hij met een eigen blog. Dinsdag bracht Humo onder de aandacht welk een concertavond een VB-personeelslid inricht. De lancering van VL-autonummerplaten woensdag ging de mist in omdat er die dag belangrijker binnenlands nieuws was.

Hippe tent! Eens wat anders dan parochiezaal!”, twitterde Filip Dewinter over de nieuwe locatie voor de nationale VB-nieuwjaarsreceptie zaterdag 22 januari 2011. “Geen walking dinner met Vlaamse klassiekers meer dus, maar carpaccio, bisque en sushi”, wist De Standaard. “Geserveerd door obers van allochtone origine”, vulde De Morgen aan. Dat Bruno Valkeniers het binnenkort onafhankelijke Zuid-Soedan – waar veertig jaar burgeroorlog woedde – als voorbeeld voor Vlaanderen stelde, haalde alle media. En Gerolf Annemans die zijn baard afscheerde, kreeg nog meer media-aandacht dan de nieuwjaarstoespraak van de VB-voorzitter. Toch kondigde Bruno Valkeniers een groot actieplan aan tegen de mediaboycot waar zijn partij het slachtoffer van zou zijn.

 

Bruno Valkeniers: “We zullen niet langer dulden dat de VRT of VTM, al dan niet met het geld van de Vlaamse belastingbetaler, de kijker een rad voor de ogen blijven draaien en dat kranten onze berichten en advertenties naast zich neerleggen. Om dit te keren wordt momenteel een media-actieplan uitgewerkt. Wordt vervolgd! De opinieboycot is in de Vlaamse media verworden tot een cultuurverschijnsel dat haaks staat op vrijheid en democratie. (…) Ik kan mij inbeelden dat het interessanter is moord en brand te schreeuwen over de nieuwe Hongaarse mediawet dan zich te beraden over het eigen geflirt met het Belgische establishment en gebrek aan objectiviteit en partijdigheid. U kent het verhaal van de splinter en de balk.”

 

En Bruno Valkeniers vervolgde: “Het geleuter van de spelletjescultuur, de Slimste Mens, de Pappenheimers en andere Woestijnvis-shows om BV’s te lanceren, – daar liggen we niet wakker van; dat is toch niets meer dan een verlengstuk van het hilarische Wetstraat-circus. Maar een tv-debat over vreemdelingenbeleid organiseren, en het Vlaams Belang overslaan, dat is gewoonweg lachen met de modale kijker. Dat is meer een soort DDR-kijk op de media: de TV-zender als propaganda-instrument van een regime.” Toch wordt in het media-actieplan van het VB – waarvan we de eerste versie exclusief konden inkijken – deelname aan tv-spelletjes voorzien. Filip Dewinter bijvoorbeeld is al druk aan het oefenen om deel te nemen aan Blokken (Eén) (foto 2).

 

In het het media-actieplan dat men bij het VB aan het opstellen is, is ook deelname aan Komen Eten (VT4) voorzien. Wijn- en champagnekenner Bart Debie zou daarvoor uitgestuurd worden, maar gezien de recente gebeurtenissen zal het allicht iemand anders worden. Er wordt ook gedacht aan deelname aan een televisieprogramma waarin lustig gefeest wordt. Genre Oh Oh Cherso (2BE). Philip Maes en Sandy Neel worden voorgesteld als deelnemers. Voormalig Antwerps VB-gemeenteraadslid Geert Brouwers is naar verluidt ook kandidaat, maar lijkt hiervoor toch niet de juiste look te hebben (foto 2). Om Bruno Valkeniers te plezieren wordt in het ontwerp van media-actieplan ook een ernstig debat voorgesteld. Voor TerZake (Canvas): VB-senator Anke Van dermeersch tegenover VB-Kamerlid Tanguy Veys, over het al dan niet van staatswege financieren van de katholieke kerk.

 

Het "media-actieplan" is nog niet helemaal af, en zal trouwens voortdurend aangevuld moeten worden. Suggesties om het VB meer in de media te krijgen, kunnen gestuurd worden via de ‘Contacteer me’-knop in de rechterkolom van deze blog. Enige humor helpt om je voorstel goedgekeurd te krijgen.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: media |  Facebook | | |  Print

DE FOTORONDE BIJ 'DE ALLERSLIMSTE MENS TER WERELD'

De-allerslimste-mens-ter-we.jpgBlood and Honour - 12 juni 2010.jpgBij De allerslimste mens ter wereld passeerden de voorbije week een paar ‘bekenden’ die minder bekend bleken dan gedacht. Eerst was er een fotoronde met (ex-)politieagenten in burgerkledij. Bart Debie werd herkend, Johan Demol niet. In het finalespel kreeg Eva Brems tien foto’s van terroristische organisaties voorgelegd.

 

Eva Brems herkende vijf terroristische organisaties, Stany Crets kende er nog twee andere; Bert Kruismans wist niet beter. Blood and Honour was er ook bij, maar werd niet herkend door De allerslimste mens’en. Ter verontschuldiging kan wel aangevoerd worden dat de kandidaten van De allerslimste mens ter wereld de te herkennen foto’s om technische redenen minder duidelijk in beeld krijgen dan de televisiekijkers thuis. Passeerden achtereenvolgens de revue: de Ku Klux Klan, het IRA, Al Qaida, het ETA (Erik Van Looy: “Niet te verwarren met die andere afscheidingsbeweging, N-VA”), Hamas, de PLO, Blood and Honour, het Animal Liberation Front (ALF), Hezbollah, en de Tamil krijgers. Bij de foto van Blood and Honour waren de woorden “Blood” en “Honour” weggelaten, zoals ook de url van hun website. Een gestyleerde Vlaamse Leeuw en “Combat 18” waren wel nog zichtbaar, zoals ook de T-shirts van het zooitje achter de spandoek (foto 1).

 

Op foto 2 zie je de originele foto. De foto dateert van 12 juni 2010 en is gemaakt in Venlo (Nederland) waar de Nederlandse Volks-Unie (NVU) betoogde tegen “de EU-fraudeurs” en “de EU-dictatuur uit Brussel”. Naar eigen zeggen kwamen hiervoor “ruim 100 demonstranten” opdagen. Volgens de pers waren het er maar een zestigtal. De betoging was overigens aanvankelijk verboden, maar werd op het laatst toch toegelaten. Dat de betoging eerst verboden was, is te begrijpen. Het thema van de NVU-betogingen doet er niet toe, de NVU-betogingen zijn vooral een gelegenheid voor hele en halve neonazi’s uit Nederland, Duitsland en Vlaanderen om elkaar terug te zien. En moet dat dan gefaciliteerd worden? Uiteindelijk mochten de betogers toch in Venlo, geboorteplaats van Geert Wilders, opstappen. Het goede nieuws is dat achter de spandoek van Blood and Honour Vlaanderen meer Nederlanders en Duitsers staan dan Vlamingen.

00:12 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: media, blood and honour |  Facebook | | |  Print

30-01-11

HET IS ALTIJD PLEZANT ALS…

Het is altijd plezant als een ander hetzelfde zegt als wat je zelf zegt. Dinsdag bekritiseerde deze blog het Nieuwe-Vlaamse Establishment. Van Bart De Wever over Ben ‘Laden’ Weyts tot Bruno Valkeniers: ze deden allemaal geringschattend over het aantal Vlaamse betogers vorige zondag, en het signaal van de verkiezingen is het enige dat telt. Gemakkelijkheidshalve vergaten ze dat hun eigen Vlaams-nationalistische betogingen de jongste jaren veel minder volk trokken dan de Vlamingen in de Shame-betoging vorige zondag, en Vlaams-nationalisten betogen en actie voeren in andere tijden en omstandigheden wél een signaal vinden waar naar geluisterd moet worden. Allerslimste Mens Bert Kruismans (foto 1) schreef het vrijdag in een column in De Morgen, en herhaalde het in De Ochtend (Radio 1). In De Morgen verwees Bert Kruismans onder andere naar "de wandelingen in de Voerstreek van de jaren '70" die "als relikwieën vereerd worden" door Vlaams-nationalisten. In De Ochtend: "Als het alleen maar van verkiezingen had afgehangen, was de universiteit van Leuven nooit Nederlandstalig geworden." Allemaal zaken die het Nieuwe-Vlaamse Establishment nu plots vergeten is.

 

Het is altijd plezant als een artikel effect heeft. Dinsdag pakte Humo uit met een artikel over twee volle pagina’s over een medewerker van de VB-persdienst die een concert inricht met groepen die een fout publiek aantrekken (foto 2: Foienoord, één van de aangekondigde groepen). Ook Het Nieuwsblad bracht het verhaal, en wij vulden aan met meer achtergrondinformatie over de aangekondigde groepen, Yannick D.R. en zijn vrienden. Het concert zou nu afgelast zijn. Met een e-mail en een aangetekende brief heeft het parochiecomité van Mol-Achterbos alleszins de toezegging voor de zaal ingetrokken. Het voorschot voor de huur wordt teruggestort. “De doelstellingen van de organisatoren komen niet overeen met wat een parochiezaal hoort te zijn: een plaatst die mensen samenbrengt en verbindt. Het parochiecomité wil de zaal niet laten misbruiken voor het verspreiden van haatboodschappen en het uiten van extreemrechtse sympathieën.” RechtsActueel jammert: “Yannick draait op voor de honderden euro’s kosten die al gemaakt werden.” RechtsActueel roept nu op om Humo niet meer te kopen. Ai.

 

Het is altijd plezant als inzichten gedeeld worden. Vrijdagavond kregen de initiatiefnemers van Solidariteit maakt een cultuur groot bij de PVDA-Antwerpen de Franke Teut-prijs. In zijn bedankingswoord wees één van de initiatiefnemers van Solidariteit maakt een cultuur groot erop dat achter het Vlaams nationalisme een conservatieve agenda schuilt. “Als België conservatief zou zijn, zou Bart De Wever geen Vlaams-nationalist zijn.” De Leuvense Eva Brems zegt dit weekend in De Morgen niet anders. “Meer en meer heb ik het gevoel in een N-VA-Vlaanderen te leven waar je je als progressieve mens niet gemakkelijk voelt. Dan gaat het niet alleen over identiteit en nationalisme, maar in het algemeen over een verregaande verrechtsing. Op allerlei vlakken, zelfs in de genderdiscussie. Moet ik daar als parlementair tegenin gaan, of als opiniemaker? Ik denk beide.” Vandaar als reactie op de Vrouwen aan de top-column van Bart De Wever in De Standaard deze repliek.

 

Het is altijd plezant als het volk dictators wegjaagt. Go Tunesië! Go Egypte! In extreemrechtse Vlaams-nationalistische kringen vreest men evenwel dat de revolte van de Tunesiërs en Egyptenaren zou overspringen naar West-Europa waar we “opgescheept zitten met aanzienlijke etnische minderheden die zich in enclaves hebben gevestigd rond de grootsteden. Dit is een tikkende tijdbom, vooral omdat zij meestal werkloos zijn, profiteren van een uitkering (die de overheid niet meer zal kunnen uitbetalen) en desondanks een hoge levensstandaard erop nahouden. Bovendien zijn zij gesterkt in een sterk cultuur-religieus besef. Als die bom tot een uitbarsting komt, is het hek helemaal van de dam.” Dat men revolteert op een paar duizenden kilometers van hier, tot daar aan toe. Maar als men hier ook rechten en democratie zou opeisen...

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nationalisme, de wever, vrouw, internationaal |  Facebook | | |  Print

29-01-11

“ALLES IS REGLEMENTAIR VERLOPEN”

Het nieuwe koepelbestuur van het VB-Gent is reglementair tot stand gekomen. Dat zegt tenminste nationaal partijsecretaris Guy D'haeseleer. Vijf van de negen Gentse gemeenteraadsleden – met fractievoorzitster Kristina Colen en oud-parlementslid Francis Van den Eynde op kop – lieten vorige week weten dat zij het nieuwe bestuur niet erkennen en er niet mee willen samenwerken.

Voorzitter Johan Deckmyn van de VB-Koepel Gent is zich naar eigen zeggen van geen kwaad bewust. “En het ziet ernaar uit dat ook het regiobestuur en de nationale partijraad binnenkort ons nieuwe Gentse bestuur zullen goedkeuren”, zei Deckmyn eerder deze week aan Het Nieuwsblad. Nationaal partijsecretaris Guy D'haeseleer bevestigt alvast dat alle procedures correct zijn toegepast. De functie van ‘nationaal partijsecretaris’ is nieuw bij het VB en dient blijkbaar om dit soort zaken in het oog te houden. “Gezien de strubbelingen die er intern al waren in Gent, heb ik de bestuursverkiezing er van nabij gevolgd”, zegt Guy D’haeseleer. 
“Francis Van den Eynde en Kristina Colen hebben zich zelfs geen kandidaat gesteld. Blijkbaar heeft Van den Eynde het moeilijk met de tijd van gaan die voor hem is aangebroken. Maar hij dreigt wel de kans te missen om in schoonheid afscheid te nemen. Al zullen we met hem praten, om die alsnog te bieden”, aldus nog D’haeseleer.

 

Francis Van den Eynde laat alvast weten dat hij het nieuwe bestuur desnoods tot bij de nationale partijraad zal aanvechten. (Foto: Johan Deckmyn tussen de biljarttafels op de nieuwjaarsreceptie van het VB-Gent vorige zondag. Volgens ’t Pallieterke was er spijts de boycot die het duo Francis Van den Eynde - Kristina Colen had aangekondigd “niet merkbaar minder volk dan anders”. Gastspreekster op de nieuwjaarsreceptie in Gent was Antwerps gemeenteraadslid-senator, en handpop van Filip Dewinter, Anke Van dermeersch.)

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gent, deckmyn, d'haeseleer, van dermeersch |  Facebook | | |  Print

28-01-11

EVA BREMS: BELGIË GIDSLAND, EEN HAALBARE UTOPIE

Bert Kruismans is de terechte winnaar van De allerslimste mens ter wereld. Eva Brems (foto) deed met elf deelnames in de jongste reeks van Vlaanderens populairste televisiekwis natuurlijk ook niet slecht. Maar in een rijtje gewelddadige organisaties Blood and Honour niet herkennen... daar verlies je punten mee.

 

Zaterdag 19 maart kan je Eva Brems opnieuw bezig zien tijdens de zesde Paul Verbraeken-lezing. Paul Verbraeken is een gewaardeerde kameraad en auteur. Hij is ook mede-oprichter van Charta 91. In 2004 overleed Paul als gevolg van een hersentumor. Vrienden organiseren sindsdien jaarlijks een lezing. Vorig jaar werd de lezing gegeven door Bambi Ceuppens, over hoe (niet) schrijven over Congo.   

 

In de lezing België Gidsland, een haalbare utopie bouwt Eva Brems vanuit haar academische expertise en haar ervaring als mensenrechtenactivist een politiek project op. De staatshervorming is niet het alfa en omega van de Belgische politiek. Hoe de staat ook georganiseerd is, belangrijker is de visie die deze uitdraagt. In deze tekst durft Eva Brems dromen van een België dat zijn complexen achter zich laat en een voortrekkersrol durft opnemen in een aantal fundamentele debatten. Eén van de thema's die aan bod zullen komen is de internationale rol van België. Ooit was België voortrekker van de Europese eenmaking. Recenter werd België koploper in de strijd tegen ontoelaatbare wapens (antipersoonsmijnen, clustermunities, wapens met verarmd uranium). Kan België zich profileren als promotor van het internationaal recht en de mensenrechten in de internationale relaties? Ook de mensenrechten in België komen aan bod. Brems stelt vast dat er nog gaten zitten in de bescherming van de fundamentele rechten in ons land, en doet concrete voorstellen om deze te dichten. Tenslotte neemt ze het diversiteitsbeleid onder de loep, in het bijzonder de emancipatie van vrouwen en van culturele en religieuze minderheden.

 

Eva Brems (°1969) is jurist, met diploma's van de universiteiten van Namen (candidat 1989), Leuven (licenciaat 1992, doctor 1999) en Harvard (LL.M 1995). Zij is hoogleraar aan de faculteit Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Gent. Daar doceert ze 'Mensenrechten', 'Recht en Gender' en 'Islam en Recht'. Eva Brems was actief in verschillende mensenrechtenorganisaties, met name in de raden van bestuur van de Liga voor Mensenrechten en Advocaten zonder Grenzen, en als voorzitter van de Vlaamse Organisatie voor Mensenrechteneducatie en van Amnesty International Vlaanderen. Sinds de federale verkiezingen van juni 2010 geeft ze een nieuwe vorm aan haar maatschappelijk engagement als volksvertegenwoordiger voor Groen!. De Paul Verbraeken-lezing van Eva Brems vindt plaats op zaterdag 19 maart, om 17 uur in het Zuiderpershuis in Antwerpen. Deelname kost 10 euro (een boekje met de tekst van de lezing en een drankje inbegrepen). Inschrijven voor 11 maart.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie |  Facebook | | |  Print

27-01-11

EN NU: ‘DRIE, EN DAN GEEN MEER’

Er gaat geen week meer voorbij of onze mol bij de Vereniging van Vlaams-Belangmandatarissen (VVBM) meldt problemen om volk te vinden voor de zitjes van het VB op de gemeenteraadsbanken. Was er in Sint-Lievens-Houtem (Oost-Vlaanderen) en Houthulst (West-Vlaanderen) telkens één VB-gemeenteraadslid en nu niemand meer, in Olen (Antwerpen) ziet men geen van de drie VB-gemeenteraadsleden nog.

 

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 profiteerde het VB in Olen, in de Antwerpse Kempen, van de nationale tendens en steeg de partij van 9,1 % naar 15,4 % van de stemmen. Het VB sprong daarmee van 1 naar 3 verkozenen. Die ene zetel was bij het einde van de vorige legislatuur niet meer bezet na het overlijden van gemeenteraadslid-opvolger René Verhoeven. De nieuwe legislatuur bracht geen beterschap. Vorig jaar verhuisde VB-lijsttrekker en -gemeenteraadslid Marc Triolet naar Brugge. Bijgevolg moest hij zijn zitje in Olen opgeven. Bij de verkiezingen in 2006 had het VB slechts zeven namen op haar lijst kunnen zetten, terwijl een volledige lijst in Olen plaats biedt voor eenentwintig namen. Niemand van de vier opvolgers op de VB-lijst wil of kan Marc Triolet als gemeenteraadslid opvolgen. Ofwel heeft men geen goesting om Triolet op te volgen als VB-gemeenteraadslid, ofwel mag men Triolet niet opvolgen wegens familiebanden met de tweede VB-verkozene Anja Geens (foto 1).

 

Maar met Anja Geens, net zoals met de derde VB-verkozene Jef Veris (foto 2), is er wat mis. Geen van beiden heeft zich de laatste maanden nog op de gemeenteraad vertoond. “We schrijven ze nog elke keer voor alles aan, maar we horen er niets van”, zegt burgemeester Marcel Bellens (CD&V). “De toestand is inderdaad moeilijk” weet Raf Liedts, VB-kopstuk uit de streek (foto 3). Raf Liedts (in Het Nieuwsblad): “Veris liet verstaan er geen zin meer in te hebben en Geens is een tijdje aan de kant gebleven omdat ze opnieuw moeder is geworden. We gaan peilen naar haar intenties. Ze kan terugkeren, maar als ze beslist ermee op te houden zijn er weer mogelijkheden voor opvolgers. Naar 2012 toe moeten we ons opnieuw bezinnen. We doen pas mee als we een voldoende gedragen lijst kunnen samenstellen.”

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: liedts, provincie antwerpen |  Facebook | | |  Print

26-01-11

VB-MEDEWERKER ORGANISEERT CONCERT VOOR HOOLIGANS EN ERGER

Stand your ground-affiche.jpgHet stond op ons to do-lijstje, maar anderen maakten zich er sneller druk om: Humo publiceerde gisteren het verhaal over een medewerker bij de persdienst van het VB, die op 2 april een omstreden concert wil inrichten in Mol (foto). Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen brachten gisteren eveneens het verhaal. 

 

De uitbater van de parochiezaal die voor het concert is gehuurd, ontdekte met stijgende verbazing welk soort muziekgroepen geprogrammeerd zijn, en we vrezen dat hij na dit artikel er niet geruster op zal zijn. De titel voor het concert Stand Your Ground alleen al is veelzeggend. Die is ontleend aan een film over voetbalhooligans van West Ham United en Millwall die met elkaar in de clinch gaan, een confrontatie niet geschikt voor gevoelige kijkers.

 

Op de affiche onder andere de Nederlandse groep Foienoord, met zanger en bassist Tim Mudde die we kennen van optredens van zijn andere groep Brigade M. In Vlaanderen al opgetreden bij Blood and Honour-concerten en het ‘jeugdcongres’ van het N-SA. En verder kennen we Tim Mudde van Radio Rapaille, Fenris Postorder en de Nieuwjaarsduik dit jaar in Katwijk-aan-Zee. Met Foienoord brengt Mudde doorgaans teksten over de Rotterdamse voetbalclub Feijenoord, wat niet belet dat die optredens omstreden zijn. Laatst zijn nog twee concerten van Foienoord in Nederland afgelast. Op 6 december 2008 trad Foienoord op in de Moloko (= nieuwe naam voor De Kastelein) in Brugge. Tweede in het rijtje van aangekondigde groepen is The Widowmakers, een Belgische/Nederlandse Oi!/streetpunkband. Oi! is een subgenre van de punkmuziek vooral door skinheads beluisterd, gespeeld en geproduceerd. Zanger van The Widowmakers Maik van Schaik is eigenaar van het Support Your Scene Productions-label en organisator van concerten met onder meer de in extreemrechtse skinheadskringen geliefde Turnhoutse Short Cropped. The Pride, ontstaan samen met de beruchte Brugse extreemrechtse skinheadkroeg De Kastelein, staat ook op de affiche. De Spaanse Oi!-groep Glory Boys en de legendarische Zweede Oi!-groep Agent Bulldog vervolledigen de affiche.

 

Organisator van het concert Yannick D.R. kennen we als medewerker op de persdienst van het VB, medewerker van het vernieuwde Vlaams Belang Magazine en als man voor wie Sandy Neel, eveneens VB-personeelslid, in café De Leeuw van Vlaanderen een verjaardagsfeestje organiseerde met als genodigden en aanwezigen onder andere Blood and Honour’er Arnoud Kuipers en de eveneens in dat milieu erg bekende Karin Wolters. Op een foto van dat feestje zien we Yannick D.R. in gezelschap van Yorick Van De Weyer die de zaal huurde voor een concert van Kategorie C op 31 oktober 2009 in Antwerpen. Kategorie C noemt zich naar de indeling die de Duitse politie gebruikt voor voetbalsupporters (categorie A is vredelievend, categorie B kan betrokken geraken bij geweld, categorie C is uit op geweld). Kategorie C is niet politiek georiënteerd maar toch diep verankerd in de neonaziscène. Dat bleek ook op hun concert op de Antwerpse Linkeroever: er waren slechts een paar voetbalhooligans aanwezig (de oude kern bij Beerschot), het overgrote deel van de aanwezigen waren Duitse en andere neonazi’s.

 

Bij het VB maakt men zich er weer gemakkelijk vanaf. “Volgens onze informatie staan er alleen apolitieke groepen op het programma die ook niet zouden misstaan op Humo’s Rock Rally”, zegt partijwoordvoerder en VB-parlementslid Joris Van Hauthem. Of een groep als Agent Bulldog tot Humo’s Rock Rally zou toegelaten worden, durven we toch sterk te betwijfelen. Overigens weet men bij het VB al langer wie men met Yannick D.R. in huis heeft. Toen op 11 januari bevestigd werd dat de voor negationisme veroordeelde ex-senator en voormalig VB-ondervoorzitter Roeland Raes VB-lid mocht blijven, twitterde Bart Debie: “Negationist Roeland Raes mag blijven, verbaast me niet van voorzitter die organisator naziconcert in zijn persdienst heeft zitten !” Dat is dus nog vóór het aangekondigde concert in Mol breed bekend geraakte. Het commentaar van Bruno Valkeniers op zijn nieuwe blog ging gisteren over de telling van het aantal Vlamingen op de betoging van vorige zondag.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vb |  Facebook | | |  Print

25-01-11

HET NIEUWE-VLAAMSE ESTABLISHMENT (N-VE)

In Vlaams-nationalistische kringen wordt het succes van de betoging van vorige zondag geminimaliseerd. De radicaalste Vlaams-nationalisten plannen een tegenbetoging; de anderen gedragen zich meer en meer als het Nieuwe-Vlaamse Establishment (N-VE).

 

Bij het VB luidde het commentaar op de betoging van zondag 23 januari 2011 (foto): “Dertig- tot vijfendertigduizend betogers (= politiecijfers zoals geciteerd door het VB, nvdr.) trokken (…) door de straten van Brussel. Geen overdonderend ‘succes’. (…) Pakweg 80% Franstalige betogers en 20% Vlamingen. Ook die cijfers (…) spreken boekdelen. Amper zes tot zevenduizend Vlamingen na een totale mobilisatie. Het is wat mager.” De betoging is anders wel op maar een paar dagen tijd in elkaar gebokst, door onervaren studenten, middenin de examentijd voor universiteitsstudenten… Dan 34 000 (politiecijfer) tot 45 000 (eigen cijfer) betogers bijeenkrijgen, chapeau. Volgens de eerste cijfers van Le Soir  zou 21 % van de deelnemers aan de betoging vorige zondag Vlamingen zijn, als men er de Vlaamse Brusselaars bij telt 24 %. Dat zijn dus 8 160 à 10 800 Vlamingen.

 

De voorlaatste Vlaams-nationalistische betoging (april 2010) telde daarentegen maar 1 200 betogers (volgens de politie), iets meer dan 2 000 (volgens meerdere media) tot 3 500 à 4 000 betogers (volgens de organisatoren). Bij de laatste Vlaams-nationalistische betoging (september 2010) was de opkomst nog kleiner, met volgens de organisatoren een duizendtal deelnemers. Voor een betoging waar twee maanden lang voor gemobiliseerd is! Nog niet wijzer geworden, gaat Voorpost op 27 maart opnieuw betogen. Waar precies wordt nog niet verteld. Voorlopig houdt men het op: “in een gebied dat nu tot Wallonië behoort maar nog niet zo lang geleden van ons was”. Maar de datum van 27 maart, die mogen de ‘echte Vlamingen’ alvast in hun agenda noteren. Wedden dat men de opkomst een ‘succes’ gaat noemen, al zal het maar een fractie zijn van het aantal Vlaamse betogers vorige zondag waar men nu zo geringschattend over doet?

 

Overigens wordt ook het ‘argument’ van stal gehaald dat het aantal betogers in het niets verdwijnt tegenover de “bijna 1,8 miljoen Vlamingen of 44 % van de Vlaamse kiezers (Vlaams Belang + N-VA)” die stemden voor “verregaande of volledige Vlaamse autonomie”. De stemmen voor het VB (491.457 op de Senaatslijst) worden hier iets te gemakkelijk samengeteld met die van de N-VA (1 268 780 op diezelfde Senaatslijst, oftewel 2,6 keer zoveel als het aantal VB-stemmen). Ten tweede: als men het aantal betogers gaat afmeten tegenover het aantal niet-betogers en/of kiezers… dan vervalt men in de argumenten van het establishment (“400 000 betogers tegen de raketten op 23 oktober 1985, maar 9,6 miljoen Belgen hebben niet betoogd tegen de plaatsing van raketten in België”). Jaja. Dat Bart De Wever, Ben ‘Laden’ Weyts en Johan Sauwens meer belang hechten aan de verkiezingsuitslag dan aan signalen vanuit acties... Dat verbaast niet. Als het het VB goed uitkomt, vervalt het VB echter evengoed in de retoriek van het establishment.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vlaanderen, vb, n-va, voorpost, vb-vrienden |  Facebook | | |  Print

DE BLOGGENDE VOORZITTER

Over het media-actieplan dat VB-voorzitter Bruno Valkeniers zaterdag op zijn nieuwjaarsreceptie aankondigde is nagedacht. Morgen of één van de volgende dagen meer daarover op deze blog. Gisteren werden al de eerste twee resultaten zichtbaar: er is een ‘meldpunt media’ geopend waar men concrete feiten naartoe kan mailen als men meent dat het VB gediscrimineerd wordt in de media, en VB-voorzitter Bruno Valkeniers heeft een blog geopend waarop hij zijn dagelijkse kijk op de politieke actualiteit zou geven.  

 

Bruno Valkeniers laat op zijn blog alvast weten dat de opkomst van de media voor de traditionele Vlaams Belang-nieuwjaarsreceptie “ditmaal niet slecht” was, dat de Waalse werkgeversleider Philippe Luyten “een frisse Waalse stem” is, Siegfried Bracke warm en koud blaast over zijn SP-lidmaatschap maar zeker nooit VB-lid was, Bruno Valkeniers niet wil schrijven over de jongste Miss België-verkiezing maar toch aanstipt dat “zélfs Waalse schoonheidskoninginnen pleiten (…) voor de splitsing van België”, enzovoort. Bruno Valkeniers heeft geoefend vooraleer zijn blog gisteren publiek te maken. Echt swingend is het nog niet, maar na het wegvallen van de blog van Bart Debie en anderen is een mens al met weinig tevreden.

 

We kunnen de blog van Bruno Valkeniers dan ook enkel maar toejuichen. Valkeniers kan de raad van zijn voorganger als VB-voorzitter ter harte nemen. Frank Vanhecke schreef op 26 december 2008 op zijn blog: “We moeten die jongens van het AFF regelmatig wat ergernis voederen, anders blijven ze maar zagen over de zoveelste bijeenkomst van een paar tientallen kale knikkers.” Frank Vanhecke beloofde zijn blog “met de regelmaat van een Zwitsers uurwerk actueel te houden”. Helaas lukte dat niet, ook niet vóór de gezondheidsproblemen van Marie-Rose Morel acuut werden. Aan Bruno Valkeniers om beter te doen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: valkeniers, vanhecke |  Facebook | | |  Print

24-01-11

EXTREEMRECHTSE SKINHEAD OPNIEUW NAAR DE CEL

Een extreemrechtse skinhead uit Tienen moet opnieuw de cel in. In 2006 kreeg hij een werkstraf van driehonderd uur omdat hij met vrienden een spijkerbom lieten ontploffen aan de belwinkel van een allochtoon.  Datzelfde jaar was hij, alweer met vrienden,  betrokken bij een klop- en steekpartij op een Slovaak van Roma-afkomst. Hij werd hiervoor veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar waarvan de helft met uitstel op voorwaarde dat hij zou wegblijven uit het extreemrechtse milieu. Maar vorig jaar werd hij aangetroffen op een bus die op weg was naar een neonazi-bijeenkomst in Dresden.

Drie extreemrechtse skinheads trokken in de nacht van 22 op 23 juli 2006, samen met een minderjarige, naar de binnenstad van Tienen om “vreemdelingen te ambeteren”. Ze vonden geen vreemdeling die ze konden lastig vallen, en gingen dan maar naar het appartement van één van hen om een spijkerbom te maken waarmee ze later die nacht het uitstalraam vernielden van een belwinkel uitgebaat door Mohammed Zahangir Hossain. Bart C. (dan 30 j.) en zijn twee vrienden krijgen voor deze racistische aanslag elk een werkstraf van 300 uur. Hun betrokkenheid geraakte pas bekend toen het onderzoek gevoerd werd naar een klop- en steekpartij op de achttienjarige Peter Danyl in de nacht van 26 op 27 augustus 2006. Bart C. was weer op pad om vreemdelingen “een lesje te leren”, deze keer samen met een andere extreemrechtse skinhead en drie minderjarigen.

In de Baudoinstraat in Tienen botsen ze op Peter Danyi, een Slovaak van Roma-afkomst, die samen met een vriend na een verjaardagsfeestje een pakje sigaretten wilde gaan halen. Het komt tot een handgemeen. Peter Danyi wordt voor dood achtergelaten nadat één van de minderjarigen tot viermaal toe een messteek toebracht. Een operatie redde het leven van Danyi. De rechtbank achtte alle skinheads even schuldig, ook al beweerden zij het mes niet gezien te hebben. Bart C. en zijn vriend Kevin J. (26 j.) worden tot drie jaar cel veroordeeld, waarvan de helft met uitstel op voorwaarde dat ze breken met het extreemrechtse milieu. Gezien hun maanden voorhechtenis betekent dit dat ze in de praktijk een maand na het vonnis op vrije voeten zouden zijn. Het parket en de burgerlijke partij tekenen beroep aan tegen het vonnis.

Het Brussels hof van beroep veroordeelt Bart C. en Kevin J. op 8 mei 2007 tot een gevangenisstraf van vijf jaar waarvan de helft met uitstel op voorwaarde dat ze voortaan het extreemrechtse milieu mijden. Op 29 maart 2010 wordt Bart C. evenwel bij een identiteitscontrole geïdentificeerd op een bus met extreemrechtse skinheads die op weg is naar Dresden, in Duitsland. Een maand eerder was een neonazibijeenkomst in Dresden in de soep gedraaid, kon de geplande betoging niet doorgaan door het massaal verzet van antifascisten (foto).  Bezwarend voor Bart C. is dat de auto van zijn vader daarenboven in 2008 gespot werd in de buurt van Blood and Honour-concerten. De correctionele rechtbank in Leuven besliste vorige week dinsdag 18 januari om voor Bart C. (intussen 34 j.) de tweeënhalf jaar cel met uitstel om te zetten in een effectieve gevangenisstraf.

Op Facebook heeft Bart C. een klein maar ‘fijn’ groepje vrienden met onder andere Rob ‘Klop’ Verreycken en Anke Van dermeersch (VB), Nick Van Mieghem en Martin Gyselinck (Voorpost), Kris Roman en Mattke Van Hoof (N-SA), Tomas Boutens (gedagvaard voor het BBET-proces in Dendermonde) en Robby Quidousse (gedagvaard voor het Blood and Honour-proces in Veurne), Axel Reitz en Ben van der Kooi (beruchte buitenlandse activisten). Fraai gezelschap.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

23-01-11

TWEESPALT BLIJFT BIJ VB-GENT

Gisteren hield het VB haar nationale nieuwjaarsreceptie, waar Bruno Valkeniers Zuid-Soedan als na te volgen voorbeeld aanprees. Als het er zo goed is in Zuid-Soedan, waarom gaat hij er niet wonen? Filip Dewinter naar Namibië, Bruno Valkeniers naar Zuid-Soedan… Moet kunnen.

 

Vandaag organiseert het VB-Gent haar nieuwjaarsreceptie. In Het Biljarthuis in Wondelgem. Het nieuwe Gentse VB-partijbestuur wordt er voorgesteld, maar een meerderheid van de Gentse VB-gemeenteraadsleden zou als protest weblijven.

 

“De problemen die er binnen onze partij zijn op nationaal niveau, wegen ook in Gent door”, zegt voormalig boegbeeld van het VB-Gent Francis Van den Eynde. “Vroeger eindigde de macht van Filip Dewinter aan de Schelde, maar de jongste tijd zijn een aantal Oost-Vlaamse parlementsleden aan de kant geschoven zoals Karim Van Overmeire, Bruno Stevenheydens en ikzelf. Brusselse partijbedienden zijn in hun plaats gekomen, ook in Gent.” Van den Eynde heeft het dan over Vlaams parlementslid Johan Deckmyn (foto 1) en volksvertegenwoordiger Tanguy Veys die de dienst uitmaken in de Gentse koepel van het Vlaams Belang. Dat het niet botert tussen de clan-Deckmyn en de clan-Van den Eynde werd in oktober al duidelijk. Toen werd Van den Eynde met zijn medestanders uit het koepelbestuur gezet, een beslissing die wat later door de nationale partijtop ongedaan werd gemaakt. AFF/Verzet vernam uit een doorgaans goed ingelichte bron dat VB-voorzitter Bruno Valkeniers gevraagd heeft te wachten met een nieuwe samenstelling van het VB-koepelbestuur in Gent tot de verkiezingen die statutair gepland zijn. Maar daar hebben Deckmyn en Veys wat anders op gevonden.

“Ze hebben daar op gereageerd met geen bestuursvergaderingen meer bijeen te roepen”, zegt Kristina Colen (foto 2). Colen, zus van, VB-fractievoorzitster in de Gentse gemeenteraad, heeft zich net als drie andere gemeenteraadsleden achter Van den Eynde geschaard. “Maar intussen hebben Deckmyn en Veys wel op eigen houtje initiatieven genomen die niet in het bestuur waren besproken. Een actie aan de Sleepstraat, bijvoorbeeld. Of de Suske en Wiske-kalendertjes die ze uitdeelden op de nieuwjaarsreceptie. Stunts. Op zich niks mis mee, maar ik heb er wel problemen mee dat die mensen in de gemeenteraad hun inhoudelijk werk niet doen”, zegt Colen. “
Bovendien heeft de clan-Deckmyn intussen in alle stilte een nieuw koepelbestuur samengesteld, dat dus zondag (vandaag, nvdr.) aan de partijmilitanten zal worden voorgesteld”, zegt Colen nog. “Ze hebben dat – zogenaamd toevallig – gedaan op een bijeenkomst die samenviel met de gemeenteraadscommissie Algemene Zaken, waar wij allemaal bij moesten zijn. Aan mij hebben ze nog gevraagd om toe te treden tot het nieuwe bestuur, maar in de huidige omstandigheden voel ik daar niets voor. Van inspraak is er geen enkele sprake.”

Meer zelfs: Colen, Van den Eynde en drie andere Vlaams Belang-gemeenteraadsleden – een meerderheid van de fractie – kondigen aan dat ze het nieuwe koepelbestuur niet zullen erkennen en er ook niet mee zullen samenwerken. “We blijven wel loyaal lid van de partij en hopen dat het nationale partijbestuur alsnog ingrijpt”, klinkt het. En anders? “Dan zitten wij, en het hele Vlaams Belang in Gent, met een groot probleem. Want ik voel dat we de steun hebben van een groot deel van de achterban.” Johan Deckmyn wilde gisteren niet reageren op de uithaal van Colen en Van den Eynde. “Interne discussies voer ik niet in de pers”, zei hij aan Het Nieuwsblad. Blijven Francis Van den Eynde, Kristina Colen en anderen vandaag bewust afwezig op de VB-nieuwjaarsreceptie in Gent, Tanguy Veys zal later toekomen. Hij neemt eerst bij GUNKtv deel aan een debat met Jurgen Verstrepen en Bo Coolsaet over de vraag of Vlaanderen oversekst is. Er zijn natuurlijk prioriteiten in het leven van een partijmilitant, en niet in het minst voor Vlaanderen.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gent, van den eynde, colen, deckmyn, veys, valkeniers |  Facebook | | |  Print

FRANK VANHECKE VERHUIST NAAR SCHOTEN

“Frank Vanhecke neemt ontslag uit de Brugse gemeenteraad. De voormalige voorzitter van Vlaams Belang gaat in Schoten wonen, in het huis van Marie-Rose Morel, met wie hij begin deze maand getrouwd is.” Dat meldde Het Nieuwsblad gisteren. (Foto: Marie-Rose Morel in haar nieuw huis in Schoten, Wouwersnestje)

 

Zoals bekend lijdt Marie-Rose Morel aan baarmoederkanker en heeft ze volgens artsen niet lang meer te leven. Ze verblijft in een Antwerps ziekenhuis waar ze nog altijd chemo krijgt om haar vergevorderde kanker te bestrijden. In Het Laatste Nieuws zegt dit weekend gewezen zakenman Luc Verelst – die jaarlijks 1,25 miljoen euro schenkt aan de K.U. Leuven om onderzoek naar baarmoederkanker te financieren – dat je moet blijven hopen op beterschap. “Valse hoop bestaat niet. Kankerpatiënten moéten hopen. Want hoop doet leven, letterlijk.” Zijn eigen zus kreeg dezelfde diagnose en prognose als Marie-Rose Morel. Zij is nu terug gezond. "Geluk gehad. Maar genezing mag geen kwestie van geluk zijn.” Anderzijds is Luc Verelst er niet voor om iemands doodsstrijd zomaar te verlengen. Enkel een enigszins kwalitatief leven is zinvol. Zelf pleitte Marie-Rose Morel eerder al voor de mogelijkheid van euthanasie, ook voor haarzelf.

 

“Frank heeft op 10 januari zijn domicilieadres veranderd van Brugge naar Schoten, en daardoor kan hij niet meer zetelen in de Brugse raad”, zegt Yves Buysse, VB-senator en -gemeenteraadslid in Brugge. “Hij wil zijn vrouw zo veel mogelijk bijstaan tijdens haar ziekte. In onze Brugse fractie wisten we dat één van de consequenties van zijn huwelijk met Morel zou zijn dat hij uit de Brugse gemeenteraad zou verdwijnen, en dat gebeurt nu ook.” Vanhecke haalde bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006, op burgemeester Patrick Moenaert (CD&V) na, nog de hoogste score van alle Brugse politici. Wie Vanhecke opvolgt in de Brugse gemeenteraad is voorlopig nog onduidelijk. “Viky De Ridder is eerste opvolgster. Maar als zij zou weigeren, maakt Emma Vanhecke, Franks 89-jarige moeder, in principe haar intrede in de raad”, zegt Yves Buysse. “Al denk ik niet dat zij haar mandaat zou opnemen.” Moeder Emma Vanhecke, niet te verwarren met de jongste dochter van Frank Vanhecke die ook Emma heet.

 

Filip Dewinter noch Gerolf Annemans moeten vrezen dat Frank Vanhecke bij de volgende Vlaamse of federale verkiezingen een plaats op de kandidatenlijst in de provincie Antwerpen zal opeisen. Na geweigerd te hebben nog een plaats te vullen op de VB-lijst voor de federale verkiezingen op 13 juni vorig jaar, zei Frank Vanhecke nooit nog op een VB-lijst te willen staan. Wat natuurlijk kritiek ontlokte, want waarom blijft hij dan nu nog VB-Europarlementslid? Dat Frank Vanhecke Marie-Rose Morel als medewerkster op de loonlijst van het Europees Parlement zette, ontlokte natuurlijk ook kritiek. Door hun huwelijk op 8 januari 2011 mag Morel evenwel niet meer ingeschreven worden als medewerkster van Vanhecke, en intussen is ze als medewerkster verwijderd van de website van het Europees Parlement.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: morel, vanhecke |  Facebook | | |  Print

22-01-11

GEKLEURD VERLEDEN

Gekleurd verleden.jpgGekleurd verleden 1.jpgIn de Kunsthal van de Sint-Pietersabdij, aan het Sint-Pietersplein in Gent, is een kleine maar aangrijpende tentoonstelling te zien over het lot van verschillende families onder het naziregime. En ‘verschillend’ is hier heel letterlijk te nemen: niet enkel meerdere families, ook de beleving van het nazitijdperk vanuit verschillende invalshoeken komt aan bod. De tentoonstelling is eind november geopend, zelf bezochten we ze tijdens het kerstverlof, en ze is de moeite waard om te bezoeken en daarom willen we er graag vandaag aan herinneren.

 

In tien leefruimtes wordt aan de hand van het decor, de tentoongestelde stukken en een audio-opname geschetst hoe de Tweede Wereldoorlog beleefd werd vanuit de ogen van een meisje waarvan de ouders een hotel bezaten dat door Duitse officieren geconfisqueerd werd; een jongen die nog op de schoolbanken zit en zijn vader mist die tot arbeid in nazi-Duitsland werd gedwongen; een communist actief bij het verzet; een landbouwer; een dokter; een meisje lid van de voorloper van het VNJ, vader is VNV-oorlogsburgemeester; een Joodse die ondergedoken leeft; het leven in het concentratiekamp van Ravensbruck; een vrijwilliger die aan het Oostfront gaat strijden met het Vlaamse legioen van de Waffen-SS…

 

Zijn het decor en de tentoongestelde stukken niet zo uitzonderlijk, de getuigenissen die je via een hoofdtelefoon hoort zodra je een leefruimte betreedt, zijn pakkend. Professioneel ingesproken lijkt het alsof je het leven van de getuigen zelf beleeft. De verhalen worden verteld vanuit het tijdsperspectief dat de Tweede Wereldoorlog pas voorbij is. Aan het einde van de tentoonstellingsruimte met de tien leefruimtes lees je op een muur hoe het later verliep met de tien getuigen. In een tweede tentoonstellingszaal staan een aantal televisieschermen waarop historici (Bruno De Wever, Rudi Van Doorselaer, Lieven Saerens, Nico Wouters…) toelichting geven bij een aantal aspecten uit de geschetste periode.

 

Bezoekers van de tentoonstelling Gekleurd verleden. Familie in oorlog kunnen hun mening kwijt voor een videocamera; een eetcafé brengt je terug naar de jaren 40-50 (de erwtensoep met spek is heerlijk!); en een 164 bladzijden tellend boekje laat je de verhalen van de getuigen nog eens nalezen, onmiddellijk gevolgd door een historicus die een zin uit de getuigenis eruit pikt om dan dieper in te gaan op kwesties zoals hoe vrijblijvend dan wel medeplichtig aan de wandaden was het optreden van de oorlogsburgemeesters, of: was het enkel voor Vlaanderen dat sommigen aansluiting zochten bij de nazi’s? De tentoonstelling is nog te zien tot 25 april. Met de B-dagtrips krijg je korting voor het vervoer per trein en het inkomstticket.

 

Een tentoonstelling die een massaal bezoek verdient, van mensen van verschillende leeftijden en andere sociale achtergronden. Wel ontbreekt de link met het heden. Dat Jetje Claessens bijvoorbeeld, die de Dietse Meisjesscharen leidde, later meter werd van het Vlaams Nationaal Jeugdverbond (VNJ)… de tentoonstelling wijst niet op het voortzetten van de geschiedenis. Natuurlijk worden verenigingen vóór en tijdens het naziregime niet noodzakelijk op identieke wijze voortgezet, en ook in de loop van de naoorlogse jaren kunnen verenigingen evolueren. En toch. Geschiedenis heeft geen eindpunt, maar wordt altijd op een of andere manier voortgezet.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cultuur, gent |  Facebook | | |  Print

21-01-11

LACHEN MET RECHTSACTUEEL

Onze vrienden van RechtsActueel kondigen een nieuwe rubriek aan: Lachen met links. Gelukkig kondigen ze aan dat slechts “nu en dan artikeltjes (zullen) verschijnen die een lichte uitwerking kunnen hebben op uw lachspieren.” Op 11 november vorig jaar kondigde RechtsActueel aan: “Donderdag boekendag. Elke donderdag wordt er een boek besproken. Het genre van het boek is niet altijd politiek, maar kan religieus, cultureel, politiek of wat dan ook zijn.” We hebben nog één keer een boekbespreking gezien op een donderdag, en dat was het dan. Het is trouwens al meer gebleken dat RechtsActueel haar eigen ambities niet kan waarmaken. Haha.

 

Maar met wat lachen ze bij RechtsActueel? RechtsActueel:“Op de webstek thechestore.com ofte Che Guevara Store vind je enkel en alleen ‘merchandise’ met betrekking tot de clowneske figuur Ernesto Guevara. (…) Wat vooral grappig is aan de webwinkel thechestore.com is dat het niet echt te rijmen valt met de ‘idealen’ van Ernesto. Alvast als we mogen aannemen dat Ernesto een echte idealist was. Het socialisme waar hij voor moordde gaat ervan uit dat winstbejag op kap van anderen geen propere zaak is. Privé-eigendommen zijn uit den boze en de Staat zal uw bezittingen wel zelf regelen en beheren. Tenzij de opbrengsten van de Che-prullaria integraal dienen voor de Rode Revolutie, gaan we ervan uit dat de oprichters van de webwinkel de winsten in eigen zak steken. Toegegeven, met dit geld zullen ze waarschijnlijk reisjes boeken naar Cuba, China en andere socialistische vakantieoorden… kwestie van hun beste klanten een financiële gift te gunnen. Linksen, het is een aardig ras. Maar gelukkig kunnen we er van tijd tot tijd eens goed om lachen!”

 

Als je nu niet in een deuk ligt van het lachen, minstens dit niet “een lichte uitwerking” heeft op jouw lachspieren, is er iets mis met jouw gevoel voor humor. Toch volgens RechtsActueel. De jongens van Voorpost en aanverwante organisaties die de redactie van RechtsActueel bevolken hebben overigens een alternatief voor de Che-webwinkel. RechtsActueel: “Oh ja, wat doet ‘rechts’ met opbrengsten van puur commercieel ogende ‘merken’? Thor Steinar, een Duits kledingmerk, sponsort sinds haar oprichting de ‘rechtse’ beweging in Duitsland, uiteraard met de nodige juridische gevolgen van dien…” Thor Steinar trekt een (uiterst-)rechts tot neonazistisch cliënteel aan. Vandaar ook het protest toen Thor Steinar twee jaar geleden een nieuwe winkel wilde openen in Berlijn. Intussen – maar dat kan je niet bij RechtsActueel lezen – is Thor Steinar overgenomen door International Brands General Trading, een in Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten gevestigd bedrijf. Op de foto hierboven: een Che-T-shirt van Comac, de jongerenbeweging van de PVDA. Als je zeker wil zijn dat het geld voor je T-shirt in Vlaamse handen blijft en besteed wordt overeenkomstig de socialistische idealen…

 

Helaas voor onze Vlaamse (mini-)industrie in kledij voor (uiterst-)rechts tot neonazistisch cliënteel beveelt RechtsActueel een Arabisch kledijbedrijf aan en rept het niet over de No Surrender Crew-handel van Bruggeling Mattke Van Hoof. No Surrender Crew kende een ongelukkige start: de kledij werd aanvankelijk aangeboden op een website van een Joods bedrijf dat de website van haar server gooide zodra het vernam wat No Surrender Crew aanbood. Nadien heeft men een nieuwe website gemaakt en die elders ondergebracht. No Surrender Crew maakte vorige week bekend dat met de verkoop van hun kledij “in 2010 veel bewegingen zijn gesponserd (sic)” voor een bedrag van “4 cijfers (voor de komma)”. Ook zijn “een drumstel, 4 metaal detectoren, en 8 walkie talkies (inclusief 4 oplaad stations en oortjes)” aangekocht die voortaan gratis uitgeleend worden aan “bewegingen en groeperingen”. Echt duidelijk is men niet over de winst noch de bestemming ervan, en metaaldetectoren worden eerder bij Blood and Honour-concerten dan bij Chiro-fuiven gebruikt. Maar dat RechtsActueel hen over het hoofd ziet... Haha.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: humor |  Facebook | | |  Print

20-01-11

NOSTALGIE TROEF BIJ HET VB-ANTWERPEN

Naar jaarlijkse gewoonte organiseerde het VB-Antwerpen vorige zondag haar nieuwjaarsreceptie in de chique zalen van het Elzenveld.  Hetzelfde Elzenveld waar het fameuze zeventigpuntenplan op 6 juni 1992 werd voorgesteld. Blikvanger op de nieuwjaarsreceptie dit jaar was een tentoonstelling over dertig jaar VB-Antwerpen. In de toespraken was het nostalgie troef bij het VB. “Marijke Dillen, dochter van stichter Karel, blikte met nostalgie terug op de begindagen”, noteerde Gazet van Antwerpen. “Ook Filip Dewinter leek met heimwee terug te denken aan de ‘fysieke, bijna militaire confrontaties met de politie en met tegenbetogers’.”

 

Zoals in de begindagen van het VB haalde Dewinter zijn mosterd bij het Franse Front national (FN). Marine Le Pen vergeleek onlangs de aanwezigheid van moslims in Parijs met “een bezetting”, bij Dewinter werd het: “Net zoals de communisten meer dan decennialang Oost- en Midden-Europa hebben bezet, net zoals de nazi’s jarenlang West-Europa hebben bezet, probeert vandaag de islam onze steden en gemeenten te bezetten.” Verder baarde “de versnippering op rechts” Dewinter zorgen. “Maar Bart De Wever sluit geen pact met zijn aartsvijand Dewinter, hij valt nog liever dood”, schrijft Lex Moolenaar in Gazet van Antwerpen in een commentaar naar aanleiding van de nieuwjaarsreceptie en -toespraken bij het VB. In elk geval zullen de uithalen van Filip Dewinter naar Bart De Wever – uitgespuwd als “de redder van het Belgische vaderland” – niet helpen om een verbond Dewinter-De Wever te sluiten.

 

Filip Dewinter dicht zich nog altijd een historische taak toe: “Het Vlaams Belang heeft de taak om als zweeppartij, als oppositiepartij, de andere partijen voor zich uit te drijven; geen water in de wijn te doen en het einddoel, de Vlaamse staat, te blijven propageren en uitdragen. Wij hebben de taak en de plicht om te blijven kloppen op dezelfde nagel. Wij zijn immers niet alleen de zaaiers van het idee, wij zijn niet alleen het origineel; wij zijn vandaag vooral ‘de stok achter de deur’. Republiek is voor ons een werkwoord. Het rood moet letterlijk en figuurlijk van de vlag opdat er alleen nog geel en zwart zal overblijven.”  Voorzitter van het VB-Antwerpen Jan Penris huldigde tot slot de VB-afdeling Borgerhout voor haar “goed werk in moeilijke tijden”. Inderdaad, het zijn moeilijke tijden voor het VB-Borgerhout waar achtereenvolgens de kopstukken Wim en Rob Verreycken, Bart Debie en Janice Laureyssen zijn weggevlucht.

 

Het beste nieuws kwam van het VB-nationaal. Na jarenlang haar nieuwjaarsreceptie in het troosteloze Scandic Crown hotel in Borgerhout georganiseerd te hebben, trekt het VB dit jaar voor haar nationale nieuwjaarsreceptie aanstaande zaterdag naar het hippe LaRiva in Antwerpen. Foto uit 30 jaar geschiedenis van het VB-Antwerpen: Filip Dewinter spreekt op 3 maart 1990 zijn troepen toe vanop een politiecamionette aan de Suikerrui in Antwerpen, terwijl burgemeester Bob Cools de VB-bijeenkomst nochtans verboden had. De politie laat Filip Dewinter begaan. Verderop, aan de Groenplaats, hield het Anti-Fascistisch Front (AFF) een waakzaamheidsactie. Na afloop pakte de Antwerpse politie een zestigtal AFF'ers op.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, dillen, antwerpen, actie |  Facebook | | |  Print

19-01-11

VB VISEERT INWONERS UIT OVERWEGEND MOSLIMLANDEN

Zoals hier aangekondigd presenteerde het VB gisteren haar volgende campagne “om het immigratieprobleem aan te pakken”. Het VB gaat hierbij nog een stap verder dan bij vorige campagnes en haar programma voor de federale verkiezingen vorig jaar. Het voorstel deugt om allerlei redenen niet.

 

“De immigratiesluizen naar dit land staan verder open dan ooit”, zei Bruno Valkeniers op een persconferentie. “De situatie is ronduit dramatisch”, vulde Filip Dewinter aan. Filip De Man zei dat er niets in huis komt van allerlei voorstellen om de vreemdelingenwetgeving te verstrengen, maar werd daarin gisteren nog tegengesproken vanuit de Kamer van Volksvertegenwoordigers waar de Kamercommissie naturalisaties strengere criteria goedkeurde om Belg te kunnen worden. Een voorstel overigens waar het VB… tegen stemde. Anke Vander meersch zei op de persconferentie dat het VB voorstander blijft van godsdienstvrijheid maar die godsdienstvrijheid geen vrijgeleide kan zijn voor het invoeren van “gebruiken die gebaseerd zijn op de sharia”. Organisatieverantwoordelijke Filip Dewinter noemde de campagne ‘Blijf van ons land!’ een campagne met “een assertieve boodschap” die zich richt tot de “ongewenste vreemdelingen die hier niet thuishoren”, namelijk de “asielbedriegers, criminele vreemdelingen, illegalen, islamradicalisten en het immigratie-profitariaat” (zie ook de tekst bovenaan de affiche, foto 1).

 

De campagne wordt gevoerd met affiches (geïnspireerd door een Franse anti-racistische campagne uit de jaren tachtig, foto 2), bijna een miljoen pamfletten en lokale straatacties. Straatacties zoals vandaag bijvoorbeeld in Oostende, tegen de erkenning van een plaatselijke moskee. Er worden ook twee brochures verspreid: Immigratie: Problemen en oplossingen en Immigratie: Financiële en maatschappelijke kostprijs. Zoals er twee brochures met gelijkaardige titels en inhoud verspreid werden bij de voorstelling van het fameuze zeventigpuntenplan in de jaren negentig. Concrete voorstellen bij de nieuwe campagne zijn “een striktere immigratiewetgeving”, “het stopzetten van de subsidiëring van de islam” en “het weigeren van inwoners uit landen die lid zijn van de ‘Organisation of Islamic Countries’ (OIC)”. Wie googelt naar de ‘Organisation of Islamic Countries’ komt uit op de Organisation of The Islamic Conference, een organisatie waarvan 57 voornamelijk moslimlanden lid van zijn. Opgericht in 1969 als reactie op de aanslag op de Al-Aqsamoskee in Jeruzalem door een Australische christenfundamentalist. Wie een inwoner is van een land lid van het OIC mag – toch van Dewinter & Co – ons land niet meer binnen. Een nieuw voorstel van het VB, maar ook een voorstel dat langs alle kanten rammelt.

 

Een nieuw voorstel van het VB want in hun verkiezingsprogramma voor de federale verkiezingen vorig jaar nog maar staan zesendertig voorstellen over "immigratie en islamisering", van enkel nog Europese vluchtelingen opvangen in Europa tot een verbod voor de “islamitische hoofddoek” bij de overheid, maar nergens is er sprake van “het weigeren van inwoners uit landen die lid zijn van de ‘Organisation of Islamic Countries’ (OIC)”. Het voorstel rammelt ook langs alle kanten. Een beschaafd land biedt bescherming aan mensen die vervolgd worden omwille van hun godsdienstige overtuiging. Het VB discrimineert daarentegen mensen op basis van de godsdienst die overwegend in een land wordt aangehangen. Maar we wisten natuurlijk al dat het VB geen beschaafde partij is. Dat ze echter zó laag zou vallen?! In een aantal van die overwegend islamitische landen worden christenen vervolgd. Maar ook voor hen is er geen plaats als inwoner in ons land zodra het VB-voorstel wet wordt. Een grappig detail is dat in de loop van haar bestaan enkele leden wel eens geschorst werden als OIC-lid: Afghanistan tussen 1980 en 1989, en Egypte tussen 1979 en 1984. Waren de Afghanen en Egyptenaren in die periode wel welkom in Vlaams Belangistan?

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vb, valkeniers, dewinter, de man, vander meersch, islam |  Facebook | | |  Print

18-01-11

OPGESTAPT

Nog maar amper verkozen als lid van het Centraal Comité van het Front national (FN) en er zijn al twee prominente leden uit dat Centraal Comité die opstappen bij het FN van Marine Le Pen. Bij het VB stapt alweer een gemeenteraadslid op.

 

Bij het FN hebben Farid Smahi en Roger Holeindre aangekondigd op te stappen. Farid Smahi (foto 1) was tot zondag lid van het Politiek Bureau en wordt bij de groep-Gollnisch gerekend. Hij is de zoon van een Algerijn die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Franse leger soldaat was, en meent de rekening gepresenteerd te krijgen voor zijn pro Palestijnse houding. Hij is het beu jarenlang de “bougnoule de service” te zijn geweest. Nadat hij zijn beklag maakte op het congres in Tours werd hij manu militari buitengezet door de ordedienst van het FN. Roger Holeindre is als oud-OAS’er één van de medestichters van het FN. Holeindre was ook jarenlang lid van het Politiek Bureau van het FN. Hij geraakte zwaar gewond bij een vechtpartij met maoïsten in de jaren zestig. Toen Bruno Mégret eind jaren negentig Jean-Marie Le Pen aan de kant wou zetten, koos Holeindre partij voor Jean-Marie Le Pen. In de officiële procedure voor de opvolging van Jean-Marie Le Pen koos Holeindre voor Bruno Gollnisch.

 

Ook bij ‘ons’ Vlaams Belang is men het beu. In Houthulst, in West-Vlaanderen, stapt het enige VB-gemeenteraadslid op uit het VB. Jean-Luc Gallet (foto 2) blijft echter als onafhankelijk gemeenteraadslid zetelen. Een andere VB’er komt er dus niet in de gemeenteraad. In Houthulst is het dus zoals in Sint-Lievens-Houtem, in Oost-Vlaanderen: één VB’er, en dan geen meer. Vandaag lanceert het VB een nieuwe campagne “om het immigratieprobleem aan te pakken”. Het is echter niet met terug te grijpen naar oude recepten dat de huidige problemen bij het VB opgelost geraken.

17-01-11

LA SUITE

Het 2 500ste artikel(tje) op deze blog. – In wat verschilt de nieuwe voorzitter van het Front national (FN) van de oude, en wat kunnen de gevolgen zijn van Marine Le Pen aan het hoofd van het FN in plaats van Jean-Marie Le Pen?

 

We noemden Marine Le Pen al eens de Marie-Rose Morel van het FN, qua stijl dan toch. In tegenstelling tot haar 82-jarige vader is Marine Le Pen een 42-jarige vrouw, advocate die “branchée et moderne” wil overkomen, mee met het volk is als moeder van drie kinderen en twee keer echtgescheiden. Ze slaagt erin nieuwe kiezers en militanten aan te trekken zonder de oude kiezers af te stoten. Een aantal militanten vertrekt wel omwille van Marine Le Pen. Marine Le Pen distantieert zich van haar vader als herinnerd wordt aan diens uitspraak in 1987 dat de gaskamers slechts een detail zijn uit de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Wat de toegang tot de media voor Marine Le Pen vergemakkelijkt. Ze heeft ook een liberalere visie dan haar vader over thema’s als abortus en homoseksualiteit. Wees het FN vroeger al het etiket “extrême droite” af en sprak het liever over “droite nationale”, met Marine Le Pen werd het “ni droite, ni gauche”. “Niet rechts, niet links.”

 

Anderzijds blijft Marine Le Pen trouw aan de grote lijnen van het extreem rechtse FN-programma: het verwerpen van immigratie, nu gepeperd met de strijd tegen de islam, de electorale exploitatie van de onveiligheid, de strijd tegen de mondialisering en voor de nationale voorkeur…  Marine Le Pen komt ook op voor de “laïcité”, geen invloed van het geloof op het maatschappelijk leven, en strijdt tegen de afbouw van de openbare diensten. Volgens een opiniepeiling ziet 84 % van de Fransen geen verschil in ideeën tussen Marine Le Pen en Jean-Marie Le Pen, maar Marine Le Pen heeft een groter electoraal bereik. Twintig procent van de Fransen acht het mogelijk dat ze voor Marine Le Pen zouden stemmen, tegen maar dertien procent die voor Jean-Marie Le Pen zouden kunnen stemmen.

 

Is het eerste doel bereikt – voorzitter worden van het FN –, nu komt het tweede doel in zicht: Frans president worden in 2012 of later. In 2002 stootte Jean-Marie Le Pen tot zijn eigen verbazing met 16,9 % van de stemmen door tot de tweede ronde voor de Franse presidentsverkiezingen. In de eerste ronde speelde hij de socialist Lionel Jospin naar huis. Volgens RechtsActueel "het absolute hoogtepunt van de politieke activiteit van het Front". In de tweede ronde was Jean-Marie Le Pen uiteraard kansloos tegenover uittredend president Jacques Chirac. In de opiniepeilingen doet Marine Le Pen het alvast iets beter dan haar vader in 2002. Naargelang de opiniepeiling wordt Marine Le Pen 17 à 18 procent tot zelfs 20 procent van de stemmen toegekend in de eerste stemronde voor de presidentsverkiezingen.

 

Kan Marine Le Pen daarmee doorstoten tot de tweede ronde? Dat hangt af van de verdeeldheid dan wel eensgezindheid in respectievelijk het linkse en het rechtse kamp. Maar zowel bij de Parti Socialist (PS) als bij Nicolas Sarkozy’s Union pour un Mouvement Populaire (UMP) zijn er twisten over wie de beste kandidaat is voor die volgende presidentsverkiezingen. Bij de UMP-sympathisanten zou 32 % zich kunnen vinden in de FN-standpunten, 1/3 meer dan een jaar geleden. Met Marine Le Pen aan het hoofd van het FN voelt men zich uiteraard eerder aangetrokken tot het FN dan mocht Bruno Gollnisch er de dienst uitmaken. Marine Le Pen sluit echter elke samenwerking met de UMP uit, ook als Sarkozy als uittredend president in een tweede ronde van de presidentsverkiezingen zou uitkomen tegen een socialistische tegenkandidaat. Marine Le Pen zou wél willen samenwerken met de UMP zodra het FN de grootste van de twee rechtse formaties is.

 

Intussen lukt het Marine Le Pen echter niet tot samenwerking te komen… binnen haar eigen partij. Bruno Gollnisch werd met 32,3 % verslagen voor het voorzitterschap, maar verzamelde daarmee toch nog 5 522 stemmen achter zijn naam (Marine Le Pen: 67,7 %, 11 546 stemmen). Gollnisch was jarenlang de feitelijke nr. 2 binnen het FN. Om de eenheid te bewaren binnen het FN bood Marine Le Pen nu Bruno Gollnisch aan om de officiële nr. 2 te worden van het FN. Gollnisch heeft dit evenwel geweigerd. In het nieuw verkozen Centraal Comité van het FN is de groep-Gollnisch beter vertegenwoordigd dan bij de stemming om het voorzitterschap. Met 42 op de 100 leden van het Centraal Comité, maar in het Politiek Bureau is de groep-Gollnisch dan weer ondervertegenwoordigd met slechts 10 op de 42 leden. De nieuwe voorzitter heeft van haar macht gebruik gemaakt om onder andere helemaal uit het niets een personaliteit uit het Bloc Identitaire het Politiek Bureau van het FN binnen te loodsen. Met als gevolg dat groep-Gollnisch in het Centraal Comité zich onthouden heeft bij de stemming die de samenstelling van het Politiek Bureau moest bekrachtigen. Goed begonnen !

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: frankrijk, internationaal, le pen, gollnisch |  Facebook | | |  Print

16-01-11

MARINE VOLGT JEAN-MARIE LE PEN OP

Volgens het scenario van het tweedaags congres om de opvolger van Jean-Marie Le Pen aan te duiden, zou deze voormiddag bekend worden wie de nieuwe voorzitter wordt van het Front national (FN). Vrijdagavond, rond 23u40, een dik uur nadat de stembiljetten geteld waren, circuleerde echter al onder FN-militanten dat Marine Le Pen de kiesstrijd met bijna 68 % van de stemmen gewonnen heeft, tegen zo’n 32 % voor haar concurrent voor het voorzitterschap Bruno Gollnisch. Weinig later stond de kiesuitslag op de website van een aantal Franse kranten. Bij het FN hebben ze al evenveel moeite om iets vertrouwelijk te houden als de regeringsonderhandelaars in ons land.

 

De campagne voor het voorzitterschap van het FN verliep volgens een planning die het VB  nooit aangedurfd heeft. Niet om voorzitter-voor-het-leven Karel Dillen op 8 juni 1996 te laten opvolgen door een vitaler Vlaams Blok’er; niet om Frank Vanhecke vervolgens op 2 maart 2008 door een nieuwe voorzitter van het Vlaams Belang te laten opvolgen.  Overeenkomstig artikel 11 van de statuten van het FN moet men om zich kandidaat te kunnen stellen voor het voorzitterschap de steun hebben van minstens twintig afdelingssecretarissen, en elke afdelingssecretaris kan maar één kandidaat steunen. In april vorig jaar had Jean-Marie Le Pen (82 j.) bekendgemaakt dat hij zijn voorzittershamer zou doorgeven. In juli bleek dat Bruno Gollnisch, al jaren eerste luitenant van Jean-Marie Le Pen, de steun kreeg van 30 afdelingssecretarissen. Marine Le Pen, dochter van en rijzende ster binnen en buiten het FN, kreeg de steun van 68 afdelingssecretarissen.

 

Op 1 september startte de officiële campagne voor het voorzitterschap, campagne die zou uitmonden in het veertiende congres van het FN dit weekend in Tours (pal in het midden van Frankrijk). De FN-leden konden hun stem uitbrengen tot vorige week donderdag. Een 23 000 FN’ers hebben zich hiervoor ingeschreven. Alle campagne-evenementen van de twee kandidaten werden de voorbije maanden op evenwaardige wijze aangekondigd op de FN-website, waar beide kandidaten elk ook hun visie konden geven over het programma en de toekomst van het FN. Marine Le Pen startte haar campagne al op 1 september en bezocht een vijftigtal federaties van het FN. Bruno Gollnisch wachtte tot 15 september maar bezocht vijfenzeventig federaties. Marine Le Pen is 42 j., vrouw, blond, echtgescheiden, vlotte prater, dochter van, maar niet van plan om zoals haar vader het nazi-tijdperk te vergoeilijken. Bruno Gollnisch is daarentegen 60 j., japanoloog, eeuwige luitenant van Jean-Marie Le Pen, in hoger beroep vrijgesproken maar in eerste aanleg veroordeeld voor negationisme.

 

Marine Le Pen ‘pakt’ beter op het televisiescherm dan Bruno Gollnisch. Vergelijk het met hoe Marie-Rose Morel en Marijke Dillen overkomen op het televisiescherm. Marine Le Pen deed het in de media de voorbije maanden zo goed dat ze het FN vooruit stuwde bij de opiniepeilingen over de kiesintenties. Frankrijk-watcher Koen Dillen ging deze week in ’t Pallieterke zover met te schrijven dat “linkse media de voorzittersverkiezingen van een ‘extreem rechtse’ partij mee gestuurd hebben.” Dat is natuurlijk paranoia. Media zijn niet noodzakelijk links, en hebben eerder een commerciële logica dan dat ze een strijd tussen twee extreem rechtsen willen sturen. Waar Koen Dillen wel gelijk lijkt te hebben, is als hij enerzijds Bruno Gollnisch omschrijft als een ‘bruggenbouwer’ die zich wil verzoenen met de lange rij dissidenten die het FN verlaten hebben wegens een conflict met Jean-Marie Le Pen (Carl Lang, Bernard Antony, Jean-Yves Le Gallou...). En anderzijds Marine Le Pen omschrijft als cassant en weinig diplomatisch, minachtend voor het partijpersoneel en niet bereid tot het sluiten van compromissen.

 

Het is overigens niet dat Marine Le Pen en Bruno Gollnisch fundamenteel van elkaar verschillen over de programmapunten van hun partij, de ene radicaler zou zijn dan de andere… Ze hebben elk wel hun clans. Bij Bruno Gollnisch zijn dat vooral de traditionele katholieken en extreem-rechtsen die mee aan de basis lagen van de oprichting van het FN in 1972. Bij Marine Le Pen zijn dat vooral de jongere partijkaders en de FN-jongeren. Naar het einde toe van haar campagne kreeg Marine Le Pen een televisie-interview van bijna twee uren in prime time, waardoor zich naar verluidt een 2 500 nieuwe FN-leden hebben gemeld. Maar Marine Le Pen verzekerde zich ook van instemming bij de oudere FN-leden door op een partijbijeenkomst in Lyon – met veel echo’s in de pers – de Parijse moslims die op straat hun matje om te bidden uitrollen bij gebrek aan plaats in de moskee, te vergelijken met “een bezetting”.

 

Uiteindelijk is het resultaat van de stemming voor het voorzitterschap ongeveer gelijk aan het aantal afdelingssecretarissen die respectievelijk Marine Le Pen en Bruno Gollnisch steunden voor hun kandidatuurstelling. Ook al betekent de steun voor de kandidaatstelling formeel niet een inhoudelijke steun, het resultaat van de stemming bij het FN verbaast niet. Enkele honderden betogers trokken gisteren door de straten van Tours opdat de ideeën van het FN niet de enige zouden zijn die in Tours verspreid werden. Na afloop van de betoging kwam het helaas tot een confrontatie met de politie. De betoging zelf bracht, naargelang de bron, 1 800 tot 3 000 mensen op de been. (Morgen op deze blog: de gevolgen van de keuze voor Marine Le Pen.)

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: frankrijk, internationaal, le pen, gollnisch, actie |  Facebook | | |  Print

15-01-11

DE N-VA ANDERS BEKEKEN

Het ABVV gaat mee met de tijdsgeest. Vroeger werden er brochures over het Vlaams Blok, en in 2009 nog over Lijst Dedecker, gemaakt en verspreid. Nu is het de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) die tegen het licht wordt gehouden in de brochure De N-VA anders bekeken.

De N-VA is op korte termijn vanuit het niets uitgegroeid tot de grootste politieke partij in Vlaanderen, van 3,1 % van de stemmen in 2003 naar 27,8 % in 2010. Nooit haalde een nationalistische partij zo’n sterk verkiezingsresultaat. Bovendien krijgt de N-VA veel media-aandacht, niet in het minst partijvoorzitter Bart De Wever. Maar zelden of nooit graven de media onder de oppervlakte en belichten ze het programma van deze nationalistische partij. Men houdt het liever bij quotes van Bart De Wever of Siegfried Bracke. Het ABVV houdt zich bij haar doorlichting tot de corebusiness van de vakbond. Welk sociaal-economisch beleid wil de N-VA doordrukken, wat zouden daarvan de gevolgen zijn voor de werknemers en wat is het standpunt van het ABVV?

We hebben het hem niet gevraagd, maar het lijkt alsof Marc Spruyt de pen vasthield voor deze brochure. In ieder geval werd zijn systematiek gebruikt. Het ABVV vertrekt van teksten van de N-VA zelf, zoals congresteksten en verkiezingsprogramma’s; uitspraken van vooraanstaande N-VA’ers; en beleidsdaden van de N-VA-ministers (hallucinant trouwens wat die al uitgericht hebben zonder dat de Vlamingen dit goed en wel beseffen). Bij elk citaat wordt de bron vermeld. Vervolgens wordt er de visie van het ABVV tegenover geplaatst. Waar nodig worden sommige zaken in een apart kadertje verduidelijkt, zoals wat de Baert-doctrine is: de drie voorwaarden waaraan een staatshervorming moet voldoen voor de N-VA opdat het een stap voorwaarts is op weg naar de Vlaamse onafhankelijkheid.

Er wordt eerst (kort) ingegaan op de separatistische agenda van de N-VA. Het merendeel van de veertig bladzijden tellende brochure gaat over de patronale agenda van de N-VA: meer cadeaus voor de werkgevers, loon- en arbeidsvoorwaarden aan banden leggen, werkzoekenden harder aanpakken, een dubbele splitsing in de sociale zekerheid, minder overheid en meer privé, en wat met de vakbonden? Is dit gekleurd taalgebruik? Helemaal niet als je het programma van de N-VA leest. Het is niet alleen schertsend bedoeld als Bart De Wever zich liet ontvallen: “Voka is mijn echte baas”, en “Als Voka niet tevreden is, ben ik niet tevreden.” Voka is het Vlaams netwerk van ondernemingen in 2004 ontstaan uit de fusie van het Vlaams Economisch Verbond (VEV) en de Kamers van Koophandel.

Een ‘uitleiding’ verduidelijkt de gemeenschappelijke wortels en het gemeenschappelijk programma van de Vlaamse patroonsorganisatie en de N-VA. De N-VA is helemaal niet zo volks als Bart De Wever zich in frituur ’t Draakske en elders voordoet. En het dreigt nog erger te worden. Zoals altijd zijn er leerling-tovenaars die verder willen gaan dan hun voorbeeld, getuige de voorbije week Siegfried Bracke die al denkt aan de splitsing van de RVA in een Vlaamse, Waalse en Brusselse Rijksdienst Voor Arbeidsvoorziening. Iets wat Voka afwijst.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: n-va, de wever, actie, sociaal |  Facebook | | |  Print

14-01-11

ÉÉN, EN DAN GEEN MEER

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 behaalde het VB in Sint-Lievens-Houtem met 8,9 % van de stemmen voor het eerst een zitje in de gemeenteraad. Dat zitje ging naar VB-lijsttrekker Lieven Coppens. In augustus vorig jaar stapte Lieven Coppens echter teleurgesteld op uit de partijpolitiek en de gemeenteraad. De zoektocht naar een opvolger is nu geëindigd met de aanstelling als gemeenteraadslid van de vierde op de VB-lijst in 2006… die intussen al lang geen VB’er meer is.

 

Lieven Coppens (27 j.) zei in augustus: “Ik ben teleurgesteld in de werking van mijn partij én in de werking van de gemeenteraad. Het Vlaams Belang kalft verder af in de regio. In Aalst waar het het sterkst is, zijn er al problemen (Het Aalsterse parlementslid Karim Van Overmeire stapte in juli op bij het VB en startte met een nieuw lokaal project, Aalst Anders en Beter, nvdr.) en verder in de regio wordt het almaar triester. In Haaltert is de werking als een pudding in elkaar gezakt. In Herzele en in Zottegem raakt ze niet van de grond, en verder richting Oudenaarde is nog nauwelijks sprake van het Vlaams Belang. In Sint-Lievens-Houtem probeerde ik een werking op te starten. Sympathieke leden genoeg, maar niemand is bereid om in een werk- of studiegroep te zetelen.”

 

Zoals de wet het voorschrijft werd de eerste opvolger op de VB-lijst aangeschreven om de vrijgekomen plaats in de gemeenteraad in te nemen, maar die man – Steve Van Dijck – gaf daar tot tweemaal toe geen gehoor aan. Dan werd de tweede opvolger aangeschreven, Kathleen Van Caelenberg – de echtgenote van Steve Van Dijck – maar die gaf tweemaal evenmin thuis. En zo kwam men terecht bij Michael Van Wassenhove (22 j., foto) die vrij vlug na de gemeenteraadsverkiezingen opstapte bij het VB. Michael Van Wassenhove (in Het Nieuwsblad): “Ik was 18 jaar toen ik in de partij stapte en beschouw dat nu als een jeugdzonde. Ik werd intussen lid van Lijst Dedecker, maar in de gemeenteraad zal ik ook die partij niet vertegenwoordigen. Ik zetel als onafhankelijke.”

 

Tegen de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 zal Michael Van Wassenhove bekijken of hij nog een toekomst ziet voor een politieke loopbaan. Plaatselijk VB-voorzitter Frans Godefroit ziet het alvast niet meer zitten. Frans Godefroit: “We hadden in 2006 voor de eerste keer een vertegenwoordiging in Sint-Lievens-Houttem en verliezen die nu. Ik weet niet of ik nog de moed zal hebben om tegen de volgende verkiezingen nog een kandidatenploeg samen te stellen.”

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: oost-vlaanderen, leegloop |  Facebook | | |  Print

13-01-11

HEEFT IEMAND HET GELD VAN ROELAND RAES GEZIEN?

Dat Roeland Raes – spijts hij tot tweemaal toe veroordeeld is voor negationistische uitspraken – lid van het VB mag blijven, ligt in de lijn van de verwachtingen. Daags na de uitspraak van het hof van beroep in Brussel schreven wij: “Het VB mag ons altijd verrassen, maar we vrezen dat het VB een partij zal blijven waar negationisten thuis zijn.” En zo geschiedde. Maar welk argument hanteert Filip Dewinter om Roeland Raes bij het VB te houden, en klopt die kromme redenering?

 

In een interview met Apache zegt Dewinter: “Roeland Raes heeft na die fameuze uitspraken ontslag genomen als ondervoorzitter van de partij en als senator. Hij is uit het partijbestuur gestapt en hij heeft zijn boetes betaald. Daarmee heeft de partij duidelijk getoond dat we de afstand nemen die noodzakelijk is. We willen niet meedoen aan de heksenjacht: Roeland Raes mag lid blijven van het Vlaams Belang.” Euh… “Hij heeft zijn boetes betaald”? Vorige maand lazen we nog in het december-nummer van Joods Actueel dat “drie maanden na de veroordeling noch het FJO (het Forum van Joodse Organisaties, nvdr.) noch het CGKR (het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding, nvdr.) enige schadevergoeding hadden ontvangen, ondanks een aanmaning.”

Daarover opgebeld vroeg Roeland Raes aan Joods Actueel of ze er een probleem mee hebben dat hij zijn boete nog niet betaald heeft. Raes’ advocaat Piet Noé liet Joods Actueel weten  dat zijn cliënt wel zou betalen, maar hij zei er niet bij wanneer. Raes werd in hoger beroep veroordeeld tot het betalen van 1 800 euro aan het Forum van Joodse Organisaties en hetzelfde bedrag aan het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding. Filip Dewinter zegt nu: “Hij heeft zijn boetes betaald.” Is dit zo? In een persmededeling die gisteren verstuurd werd door het Forum van Joodse Organisaties zegt het FJO “dat, vier maanden na de uitspraak, (dit) nog steeds niet gebeurd (is).”

 

Ofwel weet Filip Dewinter niet dat Raes zijn boete in werkelijkheid nog niet betaald heeft, ofwel is het FJO onwetend over het geld dat Raes intussen heeft overgemaakt, ofwel is het geld ergens onderweg. Vandaar onze oproep: heeft iemand het geld van Roeland Raes gezien? Vreemd is alleszins dat de partijraad waarop formeel beslist werd Raes bij het VB te houden enkele weken geleden plaatsvond, en het FJO de opgelegde 1 800 euro nog steeds niet op haar rekening heeft gevonden. Het FJO wil het geld schenken aan de educatieve tentoonstelling voor kinderen vanaf 9 jaar Lezen en schrijven met Anne Frank.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: raes, dewinter |  Facebook | | |  Print

12-01-11

DEWINTER EN VALKENIERS BEVESTIGEN AFF-BERICHT

Filip Dewinter bevestigde in een interview met Apache gisteren wat wij anderhalve maand geleden al schreven: de ook in hoger beroep voor negationisme veroordeelde Roeland Raes mag VB-lid blijven. RechtsActueel ten spijt die ons verwijt “van muggen olifanten te maken en bij momenten grote verzinsels” te schrijven. Ook Bruno Valkeniers bevestigde intussen dat Raes VB-lid mag blijven. Zwaar actief is de 76-jarige Roeland Raes natuurlijk niet meer, getuige zijn lichaamshouding tijdens een VB-kaderdag op 20 november vorig jaar in Oostakker (foto 1). Ook een andere pur et dur gaat overigens stilaan richting rentenieren. Weliswaar met nadruk op "stilaan".

 

Vlaams parlementslid Pieter Huybrechts (54 j.) heeft om “persoonlijke redenen” zijn ontslag gegeven als voorzitter van het VB in de regio Zuiderkempen. Huybrechts blijft wel in het Vlaams parlement zetelen. “Zetelen”, niet “actief zijn”. In het laatste parlementair rapport van Gazet van Antwerpen was het verdict: “Behoort tot de meest rechtse vleugel van de partij, en kreeg een paar keer hommeles met de VB-top voor het openlijk belijden van zijn sympathie voor Blood and Honour. In het parlement maakt hij minder brokken. Aanwezig zijn volstaat voor hem, al kan hij een groot stemvolume ontwikkelen. Kan wel op de steun van Filip Dewinter rekenen.” Pieter Huybrechts is een ex-schoonzoon van Karel Dillen. Hij was gehuwd met Greet Dillen, niet Marijke Dillen en natuurlijk ook niet Koen Dillen. Dat Pieter Huybrechts in het Vlaams parlement blijft zetelen dwarsboomt de plannen die Bruno Valkeniers heeft met Raf Liedts. Raf Liedts (42 j.) is de chauffeur van Bruno Valkeniers, is gemeente- en provincieraadslid, en woont net als Pieter Huybrechts in Herentals.

 

Het was de afspraak dat Pieter Huybrechts in de loop van de huidige Vlaamse legislatuur, samen met een paar andere backbenchers, plaats zou ruimen voor jonge wolven als Raf Liedts. Maar Pieter Huybrechts wil blijkbaar zijn bankrekening en pensioenrechten nog verder aandikken. Pieter Huybrechts kan op zijn palmares onder andere schrijven dat hij cultuurpraeses van het Antwerpse NSV was en zo de pen vasthield voor het officieuze NSV-lied met daarin pakkende passages als: “Ne Amadees, ne Marokkaan, ne Raller en ne nikkeriaan, ne kommunist, ne vreemde tist, die zwieren we allemaal in hun kist. Ne rode hond met ne grote mond, die boren we in de grond!” Huybrechts is ook oud-VMO-lid. Sinds 1995 is Huybrechts Vlaams parlementslid, nooit te beroerd om zich bij straatacties van het VB en aanverwante organisaties (Voorpost, NSV…) te vertonen. Op zijn eentje zorgt hij daarenboven voor een flink deel van de omzet van café De Leeuw van Vlaanderen (foto 2).

 

“Er is geen sprake van onenigheid of ruzie”, zegt Raf Liedts over het voortijdig ontslag van Pieter Huybrechts als voorzitter van het VB in de regio Zuiderkempen. “Wat de lokale besturen betreft staan begin volgend jaar sowieso verkiezingen van onder meer een nieuwe voorzitter op het programma”, meldt Raf Liedts nog.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: raes, dewinter, huybrechts, liedts, valkeniers |  Facebook | | |  Print

JURGEN VERSTREPEN BLUNDERT

Waren er maandag over het huwelijk van Marie-Rose Morel en Frank Vanhecke amper of geen reacties op het internet vanuit VB-kringen te noteren, door de pers erom gevraagd toonden de VB-kopstukken hun respect. Filip Dewinter (in Gazet van Antwerpen): “Ik wil me beperken tot felicitaties aan het echtpaar. Frank was destijds nog getuige bij mijn huwelijk. Gezien de omstandigheden verdienen hij en Marie-Rose alle respect.”

 

Ook Jurgen Verstrepen werd om een reactie gevraagd. Door Dewinter samen met Morel bij het VB binnengehaald als ‘vernieuwer’ maar intussen net zoals Morel weg bij het VB. Op de klacht die Frank Vanhecke tegen hem neerlegde wil Verstrepen “nu niet op terugkomen.” “Ik wens ze allebei geluk en vooral veel sterkte”, liet Jurgen Verstrepen noteren in Gazet van Antwerpen. Op zijn blog liet Verstrepen gisterenmorgen zijn alterego Jan Kritiek los. Onder de kop België blundert 2011 schreef Jurgen Verstrepen/Jan Kritiek: “België blundert in Europese spionagezaak. Treinen nog steeds te laat. Dienstenchequebedrijven plegen fraude. VRT wil derde open net. Miss België fraudeert met belkaarten. Politie Antwerpen blundert er op los. Koning vraagt gebuisde Leterme begrotingstekort te verkleinen. Morel trouwt met Vanhecke, ik dacht dat ze bij het Blok tégen schijnhuwelijken waren ? Mag er dan nu champagne koud gezet worden ?” (foto, groter formaat).

 

In de loop van de dag verwijderde Jurgen Verstrepen het zinnetje “Morel trouwt met Vanhecke, ik dacht dat ze bij het Blok tégen schijnhuwelijken waren ?” Nog later verdween ook het champagne-zinnetje. België blundert? Ongetwijfeld. Jurgen Verstrepen blundert? Vast en zeker.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: morel, vanhecke, dewinter, verstrepen |  Facebook | | |  Print

11-01-11

MOREL EN VANHECKE GEHUWD: INTUSSEN BIJ HET VB...

Bij de online edities van De Standaard, De Morgen, Knack, Gazet van Antwerpen… was het gisteren het meest gelezen artikel: Marie-Rose Morel en Frank Vanhecke in alle stilte getrouwd. Waar het hierover daarentegen stil bleef, was bij het VB. Geen bericht op de VB-website, geen Facebook-conversaties tussen VB'ers. 

 

Een merkwaardige stilte, want iedereen kent de speculaties over een liefdesband tussen Marie-Rose Morel en Frank Vanhecke sinds het roddelblad ’t Scheldt in mei 2008 (foto 1) uitbracht dat Morel en Vanhecke “de zevende hemel” binnendansten. Men kent ook de politieke gevolgen die aan de band tussen Morel en Vanhecke wordt toegeschreven: Jean-Marie Dedecker geen lijsttrekker van de VB-Senaatslijst in 2007 en daarna pain in the ass van het VB door zijn eigen partij op te richten; de jeugdvrienden Filip Dewinter en Frank Vanhecke uit elkaar gespeeld, en alle strubbelingen die daarop volgden bij het VB. Marie-Rose Morel en Frank Vanhecke ontkenden intussen in alle toonaarden een liefdesrelatie, en deden Jurgen Verstrepen nog een proces aan toen die vermeende details over die relatie publiceerde in zijn boekje Zwart op wit. Minder bekend is overigens dat die rechtszaak op een sisser afliep. Op 11 juni 2010 verklaarde de tiende kamer van de burgerlijke rechtbank in Brugge de eis van Frank Vanhecke van 50 000 euro schadevergoeding voor laster als ongegrond. Volgens de rechtbank was er onvoldoende bewijs dat Frank Vanhecke werkelijk schade heeft geleden door de schrijfsels van Jurgen Verstrepen.

 

Terwijl in commentaren op het online krantenbericht respect voor Marie-Rose Morel, en vooral ook voor Frank Vanhecke, klonk, was het stilte alom op de VB-website en bij de Facebook-conversaties van VB’ers. Bart Debie – gehandicapt omdat hij bij het snijden van ajuin in zijn vinger heeft gesneden – onthield zich van commentaar over Morel en Vanhecke. Sinds zijn ontslag bij het VB is zijn favoriete pispaal trouwens ‘de manager’ Bruno Valkeniers. Maar ook bij minder zwartgallige VB’ers geen woord over Morel en Vanhecke. Geen afkeuring, maar ook geen woord van warmte. Morel en Vanhecke quantité négligeable geworden bij het VB? Wat weerhield daar dan wel de aandacht? De ontgoochelde Waalse kandidaten Miss België: een nieuw argument om België te splitsen,  en de actie van het Johan Deckmyn en het VB-Gent om à la Suske en Wiske de Gentse burgemeester Daniël Termont aan te klagen als “wilde weldoener” (foto 2 en 3, respectievelijk de kopie en het origineel). “Goed idee, goed getekend, geslaagd initiatief”, schreef Rob Verreycken. Drie jaar geleden misbruikte het VB op de nieuwjaarsreceptie van het Gentse stadsbestuur ook al de figuur van de plaatselijk wereldberoemde Pierke Pierlala. Als je het met eigen argumenten niet kan halen, moet je je verstoppen achter een ander.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: morel, vanhecke, deckmyn, gent |  Facebook | | |  Print

10-01-11

PIJNLIJK

Voor Rob Verreycken eindigde 2010 op pijnlijke wijze. Hij moest zijn – het zijn zijn woorden – “kotszakje” bovenhalen.

 

Rob Verreycken op 30 december 2010 op zijn blog, om onduidelijke redenen Vrijheid en Recht genoemd: “Soms zegt een beeld meer dan 1000 woorden. Bart Peeters, vast gezicht van staatsomroep VRT en presentator van de pro-Belgische Belgavoxconcerten tegen Vlaamse autonomie, muilt Eva Brems, politica van Groen en één van de geiten die het juridische begrip 'mensenrechten' hebben gedegradeerd tot 'al wat de allochtone medemens graag zou hebben' (foto 1). Een betere illustratie van de walgelijke versmelting tussen het politiek-academische rood-groene establishment en de belastinggeldslurpers van de openbare omroep is moeilijk denkbaar.  Kotszakje graag!” Titel boven dit proza was: Belgavox Bart Peeters muilt Mensenrechtengeit Eva Brems: kotszakje graag.

 

Bij RechtsActueel vonden ze dit zo interessant dat een remake ervan op 5 januari gepubliceerd werd: “In het programma De allerslimste mens ter wereld, gemaakt met belastinggeld, vliegen de fijnzinnige grappen over vagina's en penissen ons vrolijk om de oren. Al wat naam en faam heeft in het politiek-correcte wereldje van mediamakers en politici mag bij tijd en wijlen deelnemen (…).  Bart Peeters, 50-jarige presentator van de staatsomroep VRT en pro-Belgische Belgavoxconcerten tegen Vlaamse autonomie, die zowaar aan het muilen ging met de 40-jarige Eva Brems, politica van Groen die bovendien aan de univ van Gent academiseert over 'mensenrechten'. Volgens ons zijn de politiek en de media in dit land één pot kleffe nat.  Nooit gedacht dat dat zo treffend zou geïllustreerd worden met de meest walgelijke tongkus aller tijden.  Even kotsen graag.”

 

We proberen maar ons dat kotsen rond Nieuwjaar niet voor te stellen. Zou het ook een nieuwsitem zijn in het buitenland? Bart Peeters die Eva Brems… Toch niet. Alhoewel ze daar inmiddels De allerslimste mens ter wereld ook kennen. “In tijden van crisis concentreert België zich op kwissen”, sneert Associated Press in een bericht dat door alle mogelijke buitenlandse media is overgenomen. The Washington Post, CBS, Forbes, Miami Herald… De eerste opnames van De allerslimste mens ter wereld met Bart De Wever (foto 2) mogen dan wel tijdens het kerstverlof gebeurd zijn, het komt nogal potsierlijk over Bart De Wever in De allerslimste mens ter wereld te horen vertellen dat hij “toch niets beters te doen had” dan deelnemen aan een televisiekwis. Bart De Wever, wiens kennis van vrouwenborsten en nipple slips de Amerikanen ook is opgevallen, wordt door Associated Press vergeleken met keizer Nero die toekeek hoe Rome in vlammen opging. Goede reclame voor Vlaanderen! Natuurlijk is De Wevers deelname aan De allerslimste mens ter wereld op zich geen probleem, wel dat hij het land intussen gijzelt met zijn eigen gelijk.

 

We zijn het niet altijd eens met Yves Desmet, maar zaterdag schreef hij er een mooie brief aan Bart De Wever over. “Het verdwijnen van de redelijkheid en de bereidheid tot dialoog staat haaks op de grondwaarden van een democratie, en vormt er zelfs een bedreiging voor”, is maar één van de terechte citaten uit die brief. Intussen loopt Siegfried Bracke als een kwispelende hond rond. “Wij hebben oplossingen op zak”, zegt de brak. Maar hij wil niet zeggen welke. “Onze voorzitter zal die te gepasten tijde aan anderen mededelen.” Wel, dát is om kotsmisselijk van te worden. Niet de ‘filmkus’ van Bart Peeters en Eva Brems, maar het ego van Bart De Wever en Siegfried Bracke. Bah!

 

En nog dit voor wie zich ergert aan de mannensfeer en seksistische opmerkingen in De allerslimste mens ter wereld. Eva Brems zei daarover het voorbije weekend in De Standaard: “Ik snap dat. Ik heb daar ook soms met een dubbel gevoel gezeten. Maar geloof me, wat er écht over was, daar heb ik tegen geprotesteerd en dat is eruit geknipt.” Ook al daarom hoopt de redactie van AFF/Verzet dat de ‘allerslimste mens ter wereld’ een vrouw wordt. Kom op, Linda (De Win, die vanavond aantreedt)!

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: media, verreycken, de wever |  Facebook | | |  Print

09-01-11

FRIS HET NIEUWE JAAR IN

In Oostende werd gisteren de jaarlijkse Nieuwjaarsduik in het koude water van de Noordzee ingericht. In Katwijk-aan-Zee, in Zuid-Holland, waren ze er sneller bij. Daar werd die Nieuwjaarsduik in de Noordzee al op Nieuwjaarsdag georganiseerd. Voor de aanwezigen was het wel even schrikken toen ze er Tim Mudde zagen. Bij andere gelegenheden een keurige heer (foto 1), toch zolang hij zijn mond houdt en geen politieke tegenstanders opmerkt. Volgers van extreemrechts kennen zijn gelul op Radio Rapaille in de ergerlijkste vrije-radio-stijl en zijn beperkt repertoire als zanger van Brigade M. In Katwijk-aan-Zee kregen ze nog een ander aspect van de man te zien (foto 2, voor de volledige foto zie deze Nederlandse website).

 

Tibor Rudolf Mudde, of kortweg Tim Mudde, wordt volgende maand 45 jaar. Hij woont in Sassenheim (Zuid-Holland), volgens een grap in een in 1952 verschenen boek door de Duitsers het mooiste dorp van Nederland genoemd. In de naam van het dorp (intussen met een 14 000 inwoners) vinden de Duitsers immers zowel de S.A., als de S.S. en hun Heim (hun thuis) terug. Mudde beschrijft zichzelf als een volksnationalist en distantieert zich van het nationaalsocialisme. Het belette hem echter niet in 2002-2003 tot driemaal toe in Vlaanderen met Brigade M op Blood and Honour-concerten in Vlaanderen te spelen. In 2009 treffen we hem dan weer in Oostkamp bij het ‘jeugdcongres’ van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA), toevluchtsoord van gewezen Blood and Honour’ers. Vorig jaar trad Brigade M onder andere ook in Rijsel (Lille, in Frankrijk) op, als slot van een toernooi boksen-alle-slagen-toegelaten populair in extreemrechtse en neonazi-kringen. Naast met Radio Rapaille en Brigade M is Tim Mudde ook actief bij Voorpost en bij de acties 'Met de dieren tegen de beesten'.

 

Mudde’s Wikipedia-pagina werd deze maand grondig veranderd, maar in de versie van 5 november 2010 en in de versie sinds 6 januari vinden we telkens veroordelingen terug wegens deelname aan criminele activiteiten. Achtereenvolgens als lid van de extreemrechtse jongerenbeweging Jongeren Front Nederland in de tweede helft van de jaren tachtig, en als lid van de extreemrechtse partij CP’86 in de eerste helft van de jaren negentig. In de tweede helft van de jaren negentig wordt Mudde actief bij Voorpost-Nederland. In de eerste helft van de jaren 2000 richt hij Fenris Postorderbedrijf op, waar je aangebrande koopwaar vindt. In de tweede helft van de jaren 2000 start Mudde met zijn volgende hobby: de al genoemde internetradio Radio Rapaille waar Mudde ‘straalplaten’ draait als d.j. Hadjememaar. Bij de presentatie van de jongste Radio Rapaille Top-100, vanuit het Antwerpse café De Leeuw van Vlaanderen, was Mudde blij om op de 79ste plaats “eindelijk” een nummer van Screwdriver te kunnen draaien (groep van Blood and Honour-stichter Ian Stuart Donaldson).

 

De foto van Tim Mudde’s Nieuwjaarsduik – alle tatoeages duidelijk zichtbaar – lokte afschuw uit. Ook in extreemrechtse kringen vond men het een niet echt aantrekkelijk beeld. “Ik heb er niets tegen en ieder moet vooral zoveel mogelijk doen waar hij/zij zin in heeft, maar ik vind het geen gezicht”, zei iemand in die kringen. Een ander: “Die tatoeages, daar kan hij weinig meer aan doen, maar was die bontmuts nu nodig?” Nog iemand anders noemde Mudde na deze foto “een wandelend stripverhaal”. Helaas een strip met een barslecht scenario.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nederland, internationaal |  Facebook | | |  Print

08-01-11

VEROORDELING ANJA HERMANS: NIETS IS NORMAAL IN DEZE ZAAK

Terwijl Bart De Wever en Wouter Beke doen alsof ze de vermoorde onschuld zijn voor het uitblijven van een regering die de problemen wil aanpakken, blijft de wereld natuurlijk dol draaien. In Gent werd een milieuactiviste tot zes maanden effectieve gevangenisstraf veroordeeld omdat ze op een vreedzame manier de onveilige situatie rond de kerncentrale van Doel aantoonde.

 

Anja Hermans (foto, samen met haar hond Paljasje kijkend naar de kerncentrale van Doel) inspecteerde als burgerjournaliste twee jaar lang de beveiliging van de kerncentrale van Doel. Een hilarisch verhaal, van de gaten in de omheining rond de kerncentrale tot hoelang het duurde vooraleer de bewaker verscheen toen Anja gewoon aanbelde. Er kwam een rechtszaak van. Niets is echter normaal in deze zaak. Niet Anja Hermans, maar Electrabel als uitbater van de kerncentrale van Doel had bestraft moeten worden. Maar het liep anders en Anja Hermans werd twee jaar geleden door de rechtbank in Dendermonde veroordeeld tot een verbod nog in de buurt van de kerncentrale van Doel te komen, een geldboete van 1 100 euro en acht maanden effectieve gevangenisstraf. Vanzelfsprekend werd in beroep gegaan tegen dit vonnis.

 

De behandeling van de zaak werd tot driemaal uitgesteld: tweemaal omdat de advocaat van Electrabel er niet in slaagde zijn conclusies tijdig in te dienen, en eenmaal omdat het hof van beroep er niet in slaagde om haar arrest tegen de afgesproken datum te formuleren. Omdat niets normaal is in deze zaak zou de uitspraak volgende week woensdag 12 januari vallen, maar viel het verdict al deze week, woensdag 5 januari, zonder dat Anja Hermans of haar advocaat hiervan verwittigd werd. De voorzitster van het hof dat de zaak behandelde, is donderdag elders benoemd, en deed daarom woensdag nog vlug-vlug uitspraak in de zaak van Electrabel tegen Anja Hermans.

 

Voor woonstschending en het maken van een gat in de omheining werd Anja deze keer vrijgesproken, ze werd wel nog veroordeeld voor een inbreuk op twee Koninklijke besluiten over de “bescherming van de bevolking, van werknemers en het leefmilieu tegen het gevaar van de ioniserende stralingen”. Anja wordt hiervoor veroordeeld tot zes maanden effectieve celstraf. “Alsof ik nucleair materiaal in handen heb gehad, of er erg nabij was, en daardoor mezelf en anderen in gevaar zou hebben gebracht”, reageert Anja Hermans. Omdat niets normaal is in deze zaak zal allicht in cassatie gegaan worden tegen dit arrest.

 

Intussen blijft de uitspraak in Gent echter als een zwaard van Damocles boven het hoofd van Anja Hermans hangen. Los van het juridische is nu verontwaardiging over het arrest en solidariteit met het slachtoffer nodig. En is er nog iemand in de Wetstraat die Electrabel aan de oren wil trekken voor de mankementen in haar beveiliging en de rechtszaak die ze de boodschapster van het onheil aandeed?

 

 • Update. Er is een petitie opgestart om Anja uit de cel te houden. Teken de petitie!

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie |  Facebook | | |  Print

EN DE WINNAAR IS…

Op tweede kerstdag publiceerden we hier de AFF/Verzet-kwis 2010. De drie vragen waar het meest fout op geantwoord werd, waren: (1) de datum waarop deze blog het twee miljoenste bezoek kreeg, (2) welke Bart (Debie, Govaerts of Peeters) de wereldwinkelwijn best lekker vond, en (3) in de buurt van welk café Bart De Wever gaat wonen. Het waren inderdaad de moeilijkste vragen: één van de drie antwoorden moest je gokken en de twee andere antwoorden waren niet te vinden op deze blog. Wel elders, maar de kwis was natuurlijk maar een spelletje. Hieronder het juiste antwoord op alle vragen, en de naam van de winnaar van deze kwis.

 

 1. Marie-Rose Morel was in Bracke op vrijdag te zien in een filmpje waarin ze Rob Vanoudenhoven probeert te verleiden slechts gekleed in ondergoed.
 2. De uitbater van café De Leeuw van Vlaanderen (foto 1) sloot in januari de deuren nadat een klant het interieur van zijn café kort en klein had geslagen.
 3. Janice Laureyssens, voormalig voorzitster van de VB-afdeling Borgerhout en VB-fractieleidster in de districtsraad van Borgerhout is weg bij het VB.
 4. In ’t Pallieterke noemden ze hem een “kontdraaier”, maar Benno Barnard stopte met zijn islamuitspraken omdat die zijn “veel grotere literarir oeuvre” overschaduwen.
 5. “Uit ervaring weet ik dat uw berichten soms worden overgenomen  door anderen”, mailde ons voormalig VB-voorzitter Frank Vanhecke (zoals je helemaal onderaan de rechterkolom van deze blog kan lezen).
 6. In mei was niet een Zweedse kok, en ook niet een Zweedse sexbom, te gast op een VB-congres in Antwerpen, maar een Zweedse multimiljonair.
 7. Geen vrouw wil uit de kleren gaan voor het VB. Ene Hilde De Breuckere die volledig uit de kleren zou gaan om op Facebook stemmen voor het VB te vergaren, was een fakebericht.
 8. De ex-VB’er, nu senator voor de N-VA, met warme belangstelling voor het Belgische defensiebeleid is Luc Sevenhans.
 9. Niet bij de CD&V of de N-VA, maar bij het VB waren er hoogoplopende meningsverschillen over de scheiding tussen kerk en staat, met Tanguy Veys en Anke Vander meersch als hoofdrolspelers pro en contra de financiering van overheidswege van de katholieke kerk.
 10. In september zette Bart Debie de champagne (foto 2) al koud: hij is voortaan te huur voor lezingen, zelfverdedigingscursussen, VIP-begeleiding, coaching…
 11. Op 5 oktober wezen we erop “al aan bijna” twee miljoen bezoeken van deze blog te zijn. Zondag 10 oktober was het zover, werd de kaap van twee miljoen bezoeken gehaald.
 12. Een scherpzinnige observatie van het succes van Bart De Wever werd geschreven door Saskia De Coster.
 13. Niet Bart Govaerts, woordvoerder van Antwerps burgemeester Patrick Janssens, en ook niet zanger-presentator Bart Peeters, maar ex-VB'er Bart Debie schreef op 10 december op zijn Facebook-pagina: “Bart Debie drinkt in aangenaam SP.a-gezelschap in Deurne voor het eerst een fles Oxfam-wijn die best lekker is. Eerlijk is eerlijk!”. Zijn partner in crime Valérie Seyns repliceerde op haar Facebook-pagina: “Valérie Seyns hoorde Bart net zeggen (…) de Oxfamwijn is echt wel lekker maar ik peis dat’m Bart z’n hersens aantast ;-)”. 
 14. De pikante foto bij de AFF/Verzet-kwis 2010 werd genomen in café De Leeuw van Vlaanderen in Antwerpen. 
 15. Bart De Wever gaat dit jaar niet in de buurt wonen van café De Bracke Hond (een samentrekking van De Brakke Hond en Siegfred Bracke) noch van ’t Draakske (de favoriete frituur in de buurt van zijn huidige woonplaats), maar in de buurt van café ’t Mestputteke (foto 3).

 

En de winnaar van de AFF/Verzet-kwis 2010 is A.B. uit Schaarbeek. Niet Achmed Ben Weet-ik-veel, maar een Vlaming in Schaarbeek. Proficiat. Het boek GAL. Een halve eeuw op het scherp van het snee wordt vandaag opgestuurd. Niemand van de deelnemers aan de AFF/Verzet-kwis 2010 vroeg om het T-shirt van het VB. Het pleit voor de intelligentie van onze lezers.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 2010 |  Facebook | | |  Print

07-01-11

HET AFF/VERZET-JAAROVERZICHT: NOVEMBER 2010

De laatste afleveringen van ons jaaroverzicht. Morgen maken wij bekend wat de juiste antwoorden waren en wie de winnaar is van de AFF/Verzet-kwis 2010.

 

Regine Beer, getuige van de nazi-concentratiekampen, wordt negentig en dat gaat niet onopgemerkt voorbij op deze blog. Het jongste Blood and Honour-concert vond plaats in de lokalen van een jeugdhuis in Wommelgem. Door de met leugens en bedrog bekomen locatie voor het Blood and Honour-concert verliest het jeugdhuis het recht om drie maanden lang nog wat te organiseren. Ontslagnemend minister van Binnenlandse zaken Annemie Turtelboom (Open VLD) kondigt snelrecht aan tegen bijeenkomsten van Blood and Honour. De controversiële nieuwe aartsbisschop Léonard (foto) heeft nogal wat fans bij het VB. Na An Michiels verhuist ook Janice Laureyssens naar het buitenland. In Bornem ijverde het VB voor GAS-boetes (Gemeentelijke Administratieve Sancties). De eerste die zo’n GAS-boete aangesmeerd krijgt wegens een overtreding is… de VB-fractieleider in de Bornemse gemeenteraad. Rob Riemen publiceert De eeuwige terugkeer van het fascisme, waarin hij Geert Wilders vergelijkt met hoe het fascisme is ontstaan. De Kamerleden van Geert Wilders zijn een zootje ongeregeld (1, 2). De bladzijden over de Vlaams Belang Jongeren zijn de op één na minst gewaardeerde rubriek in het vernieuwde Vlaams Belang Magazine. Professor en advocaat Matthias Storme schiet Johan Demol te hulp in zijn conflict met het VB. Er is discussie over de al te katholiek geïnspireerde kalender van de officiële feestdagen. Geert Hoste haalt desgevallend nog liever Léonard dan Dewinter naar een boekpresentatie. Dewinter laat het niet aan zijn hart komen en organiseert een haram-receptie. Het VB stelt voor aparte loketten voor Vlamingen te openen bij het OCMW-Antwerpen, terwijl de Vlaamse Beweging jaren gestreden heeft tegen aparte loketten voor Vlamingen in het gemeentehuis van Schaarbeek. Blood and Honour Vlaanderen heeft sinds 2001 al 24 concerten georganiseerd in Vlaanderen, maar de geplande rechtszaak tegen drie organisatoren wordt alweer uitgesteld. Marie-Rose Morel neemt voor haar strijd tegen de kanker een voorbeeld aan de socialist François Mitterand. “Leg de champagne maar koud”: Bart Debie is buiten gegooid bij het VB. De voor negationisme ook in hoger beroep veroordeelde Roeland Raes mag bij het VB blijven. Filip Dewinter spiegelt zich aan de Tea Party-beweging in de Verenigde Staten, en gaat intussen spreken bij de Kiwanis-serviceclub van Tessenderlo.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 2010 |  Facebook | | |  Print