08-02-11

MARIE-ROSE MOREL OVERLEDEN (1)

Marie-Rose Morel (38 j.) is vanavond in Wilrijk overleden aan kanker. Na de voorbije zware weken klonk ze vorige maandag, in haar wekelijkse column in Het Laatste Nieuws, voor het eerst sinds lang terug optimistisch over haar toekomstkansen. Het heeft niet mogen zijn. (Foto: Kerstkaart 2009 van Marie-Rose Morel.)

Marie-Rose Morel, waar ze ook was viel ze op. Terwijl ze aan de universiteit geschiedenis studeerde, werd ze in 1992 Miss Aardbeiprinses en in 1993 Miss Vlaanderen. Aan de universiteit geraakte ze bevriend met Bart De Wever. Het klikte zo goed dat Bart De Wever te gast is bij het huwelijk van Marie-Rose Morel met cardioloog Christian Schellemans. Een huwelijksfeest waar kaviaar met de soeplepel opgediend werd. Vader Chris Morel is een topman van Alcatell-Bell en bijgevolg niet onbemiddeld. Als Bart De Wever een opvallende kandidate zoekt voor de tweede plaats op de Senaatslijst van de N-VA bij de federale verkiezingen in 2003, contacteert De Wever Morel. Morel behaalt een goede score maar geraakt niet verkozen, en als er een jaar later Vlaamse verkiezingen zijn ambieert Morel een plaats op de CD&V-lijst. Daar kan men haar echter slechts een strijdplaats aanbieden, en bij de N-VA krijgt Morel niet de plaats die ze wil. Ze stapt dan maar over naar het Vlaams Blok die haar een verkiesbare plaats aanbiedt. Marie-Rose Morel wordt in 2004 Vlaams parlementslid en mag in het Vlaams parlement op de eerste rij plaatsnemen, vlak naast Filip Dewinter. Over haar overstap naar het Vlaams Blok zegt Morel er minder lang over te hebben moeten nadenken dan over haar huwelijk.

In 2005 – het Vlaams Blok is intussen Vlaams Belang geworden – worden Marie-Rose Morel en VB-voorzitter Frank Vanhecke steeds meer in elkaars gezelschap gezien. Marie-Rose Morel zorgt ervoor dat Frank Vanhecke assertiever wordt als partijvoorzitter, niet langer alles zomaar overlaat aan Filip Dewinter en Gerolf Annemans. In 2006 verhuist Morel van de Antwerpse deelgemeente Ekeren naar buurgemeente Schoten. Ze zou er de eerste VB-burgemeester kunnen worden, terwijl Filip Dewinter in Antwerpen zijn tanden stuk bijt op Patrick Janssens. Morel grijpt echter naast de burgemeesterssjerp in Schoten en valt in haar nieuwe woonplaats vooral op door het zwembad dat ze zonder vergunning aanlegt in haar tuin. Met een interview in Het Laatste Nieuws in januari 2007 torpedeert Morel de samenwerking die Filip Dewinter aan het opzetten was met stemmenkanon Jean-Marie Dedecker.  Dedecker komt uiteindelijk op met een eigen lijst die in belangrijke mate stemmen vergaart ten koste van het VB. In die periode begaat Morel een tweede ‘doodzonde’. Ze laat Frank Vanhecke Eric Deleu naar huis sturen, al jaar en dag vriend van Filip Dewinter en al even lang de man die het reclamewerk van het VB verzorgt. Deleu rekende voor zijn diensten een kwart meer aan bij het VB dan een Schotens reclamebureau zou aanrekenen.

Meer is niet nodig om de eeuwige vijandschap bij Filip Dewinter op te wekken. Zo mogelijk nog dieper is het water geworden tussen Marie-Rose Morel en Gerolf Annemans, wegens de verkiezingsnederlaag die het VB bij de federale verkiezingen leed omwille van de lijst Dedecker. Knack publiceert een omslagartikel over Morels rol in het VB. Zelf ontkent ze de Mata Hari van het VB te zijn. Frank Vanhecke mailt Morel: “Forelleke. Viel Feind, viel Ehr.” Nadat ze zich eerder al hysterisch gedroeg in het Vlaams parlement over vermeende discriminatie van VB’ers, profileert Morel zich als (anti-)vakbondsvrouw van het VB. Najaar 2007 wordt de echtscheidingsprocedure ingezet tussen Marie-Rose Morel en haar echtgenoot. Voorjaar 2008 manoeuvreert Filip Dewinter Bruno Valkeniers tot nieuwe VB-voorzitter, na twaalf jaar voorzitterschap van Frank Vanhecke. Marie-Rose Morel haalt meer en meer de kranten en boekskes. In Knack worden vermeende liefdesmails van Marie-Rose Morel en Frank Vanhecke gepubliceerd, naar later blijkt door Eric Deleu aan Knack bezorgt. Marie-Rose Morel zegt nog liever hamburgers om te draaien in de McDonald’s dan Vlaams parlementslid te blijven, maar ze mag van Filip Dewinter niet eens nog op de VB-lijst staan voor de volgende Vlaamse verkiezingen. “De speeltijd is over”, zegt Dewinter in januari 2009… net op het ogenblik dat bekend geraakt dat Morel aan baarmoederkanker lijdt.

22:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: morel |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.