13-02-11

APPLAUS VOOR MOREL EN VANHECKE

Afscheid Morel 2.jpgAfscheid-Morel-3.jpgAfscheid-Morel-5.jpgOnder massale belangstelling is gisteren in Antwerpen afscheid genomen van Marie-Rose Morel. De 1 100 zitplaatsen in de kathedraal waren snel bezet; buiten bleven drie uur lang honderden mensen wachten (foto 1). Er stijgt spontaan applaus op als de lijkkist van Marie-Rose Morel zichtbaar is, en ook als Frank Vanhecke verschijnt.

 

In het midden van het plein voor de kathedraal en meer naar de kathedraal toe: de mensen die intens meeleefden met de moedige strijd van Roos tegen haar kanker. Onder hen twee VB-volksvertegenwoordigers die zelf ook kanker kregen, maar er niet dezelfde ruchtbaarheid aan gaven als Marie-Rose Morel. Uit de interviews die journalisten afnemen blijkt dat er niet alleen VB’ers zijn. Naast topmensen uit andere partijen (Leo Delcroix, Siegfried Bracke…), veel gewone mensen. Ook Karim Van Overmeire (ex-VB, nu: Aalst Anders en Beter) en Ugurlu Sener (Antwerps SP.A-gemeenteraadslid van Turkse afkomst) zijn er. Freddy Van Gaever, die naar eigen zeggen Filip Dewinter en Marie-Rose Morel met elkaar in contact bracht, is er ook. Dat er geen grote beeldschermen buiten geplaatst zijn, ontlokt gemor bij veel mensen. Men probeert dan maar een glimp op te vangen van de plechtigheid in de kathedraal aan de captatiewagens van VRT en VTM. VB’ers uitten het luidruchtigst hun ongenoegen. “Als Nonkel Bob sterft, of een olifant mankt aan zijne poot, dan plaatsen ze een groot beeldscherm buiten. Maar nu niets. Da’s weer iets van den (SP.A-burgemeester, nvdr.) Patrick Janssens.” Het gaat er bij die mensen maar niet in dat het de familie van Marie-Rose Morel is die geen beeldschermen wilde.

 

Wanneer de eerste mensen de kathedraal verlaten, tonen ze fier het gedenkprentje van Marie-Rose Morel (foto 2). Ook de tekst binnenin trekt de aandacht. Als wat later mensen van de begrafenisonderneming buiten gedenkprentjes komen uitdelen, verdringen mensen elkaar om aan een gedenkprentje te geraken. Een vrouw valt in het tumult; een man geneert zich niet een gedenkprentje uit de handen van een ander te pikken en dan stoïcijns weg te stappen. “Nu kunnen we naar huis”, zegt een jongen. Alsof het gedenkprentje zijn voormiddag in Antwerpen moet verantwoorden. Er zijn 2 000 gedenkprentjes gedrukt, niet iedereen kan er één bemachtigen. Mensen vragen aan de VB-vrienden van Frank Vanhecke hoe ze toch nog aan een gedenkprentje kunnen geraken.

 

Aan de rand van het plein voor de kathedraal hebben zich enkele VB’ers geposteerd die komen zien wie er allemaal is komen opdagen. Hugo was eerst niet van plan om naar Antwerpen te komen. Maar hij is er nu toch. Hugo: “Het stond gisteren in de gazet dat Filip en Gerolf hier niet welkom zijn. Van Bruno weten we ook dat hij hier niet gewenst is. Wat doen onze kaderleden dan nu hier? Ik ben speciaal gekomen om te zien wie er allemaal is.” Als hij goed rondgekeken heeft, zag hij onder andere de VB-volksvertegenwoordigers Bart Laeremans, Tanguy Veys en Yves Buysse (in de kathedraal), en Joris Van Hauthem, Frank Creyelman, Marleen Van den Eynde, Bert Schoofs… (buiten). Ook de chauffeur van Bruno Valkeniers is er. Net als Voorpost-actieleider Luc Vermeulen (in de kathedraal).

 

Francis Van den Eynde geraakte ook nog de kathedraal binnen. Tevoren verklaarde hij bij herhaling voor de televisiecamera’s dat we Marie-Rose missen in de politiek. In het verleden, nu en in de toekomst. VB’ers op het plein voor de kathedraal denken er hetzelfde over. “Marie-Rose had onze partij van 24 naar 30 % van de stemmen kunnen brengen, maar zie waar we nu zijn beland”, zegt iemand. Hugo is daar niet van overtuigd. Aan de rand van het plein voor de kathedraal fulmineert hij verder. “Waarom gingen alle deuren in de media open voor Marie-Rose? Omdat men dat tegen onze partij kon gebruiken!” “Maar je moet toch toegeven dat ze een persoonlijkheid is”, werpt iemand op. Hugo: “Wilfried Martens en Hugo Schiltz waren destijds ook persoonlijkheden, maar ze stonden ook aan de overkant.”

 

“Hovaardig, dat is ze. Wist je dat… (en dan volgt een verhaal over Frank Vanhecke dat we nergens bevestigd kregen en we maar tot het rijk van de kwaadsprekerij zullen rekenen, nvdr.).” Hugo heeft ook wel eens meningsverschillen met Filip Dewinter, maar zegt daar nooit in publiek over te zullen spreken. Over Marie-Rose Morel daarentegen… Hugo is al lang vertrokken als de begrafenisplechtigheid voor Marie-Rose Morel gedaan is, en Frank Vanhecke als laatste de kathedraal verlaat. Hij toont, en poseert graag met, de foto van Marie-Rose die op de lijkkist stond (foto 3). Frank Vanhecke vertelt aan iedereen wanneer de foto gemaakt is, en wat voor een mooie en lieve vrouw Marie-Rose was. Het bain de foule te midden van de vele mensen die Frank Vanhecke een warm hart toedragen, doet hem zichtbaar deugd.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: morel, vanhecke |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.