15-02-11

“NU MAG HET HEEL STIL WORDEN”

“Nu mag het heel stil worden”, zo besloot pastor Paul Smets zijn homilie bij de begrafenisplechtigheid van Marie-Rose Morel. Maar met bepaalde media draaide het heel anders uit. Gisteren, één dag vroeger dan gewoonlijk, lag in de krantenwinkels de nieuwe Dag Allemaal met op de cover de aankondiging dat binnenin de trouwfoto’s van Marie-Rose Morel staan: Exclusief. (…) Door Marie-Rose zélf voor u gekozen. En Het Laatste Nieuws/De Nieuwe Gazet kopte op de voorpagina Walen misbruiken dood Morel. Bij Het Nieuwsblad een gelijkaardige titel.

 

Wij – die meer dan drie uren bij de rouwenden waren – dachten dat het voornaamste nieuws was: (1) de massale opkomst bij de begrafenisplechtigheid van Marie-Rose Morel, (2) het spontane applaus voor Marie-Rose Morel en Frank Vanhecke, (3) de toespraken in de kathedraal, en (4) de VB-top die niet welkom was. Voor de meeneemkrant De Zondag was het voornaamste nieuws echter: De Wever in tranen. Was de kop van Het Nieuwsblad zondag nog Vaarwel mama, maandag was het Franstalig België vindt medeleven met Morel totaal misplaatst. Bij Het Laatste Nieuws/De Nieuwe Gazet was het een gelijkaardige kop (foto 1). Een RTBF-reportage van 1’30” die gelijkgeschakeld wordt met dé mening van álle Walen, en zelfs héél Franstalig België… il faut le faire. Ongetwijfeld hadden er meer nuances in de  reportage kunnen en moeten steken: dat Bruno Valkeniers, Filip Dewinter en Gerolf Annemans niet welkom waren volgens de wilsbeschikking van Marie-Rose Morel werd niet vermeld, zoals het ook aan de RTBF is voorbijgegaan dat het vooral de moedige vrouw Marie-Rose Morel was die een belangrijk deel van Vlaanderen in de ban hield, dat de waardering voor Frank Vanhecke als liefhebbende echtgenoot los staat van zijn politieke denkbeelden…

Volgens Bart De Wever is op dergelijke manier bericht “omdat veel Walen niks van Vlaanderen begrijpen en echt niet begrijpen hoe Vlamingen denken.” Zouden de Vlamingen de Walen wél correct begrijpen? En dan, Bart De Wever in dezelfde Het Laatste Nieuws gisteren: “Inhoudelijk klopt het trouwens niet wat ze zeggen over Marie-Rose: ik heb haar nooit als een raciste gekend. Lezen Walen geen Vlaamse kranten? Is het hen volledig ontgaan dan dat Marie-Rose het Vlaams Belang juist heeft willen proberen te verzachten?” Heeft Marie-Rose Morel ooit afstand genomen van het VB-programma over migranten? Over euthanasie bijvoorbeeld wel, maar over het programma waarvoor het Vlaams Blok  door de rechtbank veroordeeld is voor racisme en het Vlaams Belang nooit heeft afgezworen? Men veranderde liever van naam dan van programma, en legio waren de grapjes van partijkopstukken die zich in speeches van naam ‘vergisten’. Marie-Rose Morel pleitte wel voor een andere stijl, maar brak het programma van het VB niet af. „Je moet op tijd vernieuwen om de mensen te blijven boeien en in je communicatie meegaan met de tijd. Mijn boodschap zou even hard zijn, maar ik zou die niet brengen in slogans. Wel in een power-pointpresentatie, met alle cijfers over de migratie”, verduidelijkte Marie-Rose Morel in Trouw (8 december 2009).  

Marie-Rose Morel had zelfs begrip voor de stijl-Dewinter. Marie-Rose Morel (in Gazet van Antwerpen, in december 2007 nadat haar het anti-moskeelied van Dewinter voor de voeten werd gegooid): “Die actie is misschien niet zo stijlvol, maar Filip kan geen bloemzaadjes uitdelen zoals ik in Schoten. Hij heeft middelen nodig die effect hebben in de stad. De meningen over dat lied zijn ook in onze partij verdeeld. (…) Niet iedereen verwoordt die boodschap op dezelfde manier, maar die verschillende profielen zijn juist de rijkdom van onze partij.” Later lag Marie-Rose Morel overhoop met Filip Dewinter, maar dat ging over het vernieuwen van de partijleiding, niet over het programma. Marie-Rose Morel in Gazet van Antwerpen, 4 juli 2009): “Met ons programma en onze ideologie is niks mis. Maar als je een goed product niet meer verkocht krijgt, dan moet je sleutelen aan je marketing.” Alle respect voor de vrouw die moedig vocht tegen de kanker en tegen de clan-Dewinter, maar men moet van Marie-Rose Morel nu ook niet een ‘politieke heilige’ maken.

Maar we hebben het laatste over Marie-Rose Morel nog niet gezien. Gewoonlijk ligt Dag Allemaal pas op dinsdag in de krantenwinkels. De editie van deze week (foto 2) lag gisteren al in de krantenwinkel, met drie verhalen over Marie-Rose Morel: een getuigenis van Frank Vanhecke over de laatste dagen en weken, een verslag van de begrafenisplechtigheid en een eerder politiek portret van Marie-Rose Morel. Niks mis daarmee, maar de nieuwswaarde is klein. Het enige opmerkelijke zijn de foto’s van de huwelijksplechtigheid ten huize Frank Vanhecke in Brugge een maand geleden, op zaterdag 8 januari. Marie-Rose Morel lachend én huilend. Op twaalf foto’s. Volgende week in Dag Allemaal (we verzinnen het niet): “Haar laatste vakantie met de vrienden.”

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: morel, media |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.