07-03-11

VB'ERS ONDER ANDERE VLAG BIJ GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN

In de visie- en strategietekst die de VB-partijraad in november 2009 goedkeurde, lezen we dat het VB “waar mogelijk en opportuun met andere partijen en individuen strategische allianties, politieke coalities en samenwerking” wil aangaan. De gemeente- en provincieraadsverkiezingen van 2012 zijn daarbij het perspectief. Twee van de populairste VB’ers dienen zich in hun eigen gemeente in 2012 alvast aan onder een andere naam dan het VB.

 

In Ninove werkt Guy D’haeseleer – bij de Vlaamse en Europese verkiezingen in 2009 op Dewinter, Annemans en Morel na de grootste stemmentrekker van het VB – al enige tijd aan Forza Ninove. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 was het VB in Ninove na de Open VLD de populairste partij. 23,6 % van de stemmen, het is niet slecht maar het kan beter. “Via een grootscheepse frontvorming willen we de huidige (Open VLD - CD&V-Plus, nvdr.) meerderheid breken”, zegt Guy D’haeseleer. D’haeseleer ziet het groot, maar ook origineel. Zo treedt hij met een aantal gelijkgezinden op met de Forza Rockband. D'haezeleer is de drummer-van-dienst. Een enquête naar het ongenoegen van de Ninovenaars is al de deur uit, en laatst werd het logo van Forza Ninove gekozen uit tweeënveertig inzendingen van Ninovenaren (foto 1). De winnaar schonk zijn prijs – 250 euro – aan de carnavalsgroep Pips & Co. ’t Moet om te lachen blijven. Politiek beweegt er alsnog minder. Enkel schepen Mariette De Smet  (LDD, tevoren Open VLD) liet weten over te stappen naar Forza Ninove. Ze wordt al langer verdacht van sympathieën voor het VB, met name sinds de zogenaamde mollenaffaire toen het VB na de verkiezingen in 2006 een extra mandaat in de OCMW-raad kreeg ten koste van een Open VLD-kandidaat.

 

In Grimbergen werkt Bart Laeremans (foto 2) achter de schermen aan een ‘open’ lijst. Bart Laeremans werd in het parlementair rapport van De Morgen vorig jaar omschreven als “het sterkste Kamerlid bij het Vlaams Belang”. Hij is ook diensthoofd van het door Bruno Valkeniers vorig jaar opgerichte Kenniscentrum van het VB.  Was het VB bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 met 21,8 % van de stemmen de tweede grootste partij in Grimbergen, met 2 395 voorkeurstemmen was Bart Laeremans in 2006 veruit de populairste politicus in Grimbergen. Aftredend CD&V-burgemeester Eddy Willems kreeg 1 377 voorkeurstemmen; huidig CD&V-burgemeester Marleen Mertens kreeg 1 192 voorkeurstemmen achter haar naam. Na de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober 2012 wil Laeremans mee besturen. Over het programma, wie precies op de lijst zal staan, en ook over de naam van de lijst wil Laeremans nog niets kwijt. Ergens tussen Pasen en de zomer hoopt hij duidelijkheid te hebben. Laeremans blijft wel lid van het VB en als gecoöpteerd senator voor die partij zetelen in het rode pluche van de Senaat. “De lokale politiek is iets anders dan de partijpolitiek op nationaal vlak”, beweert Laeremans.

 

De lokale politiek iets anders dan de partijpolitiek op nationaal vlak?  In de enquête die door Forza Ninove verspreid werd, is het thema ‘Veiligheid’ het eerste item; waarna VB-gewijs onmiddellijk overgestapt wordt naar het thema ‘Migranten’. De vraagstelling verraadt ook een zekere ingesteldheid. Men wisselt wel eens een negatieve vraagstelling af met een positieve (vraag 11: "Ik ben tegen een moskee in Ninove"; vraag 12: "Ik vind dat migranten zich voldoende integreren."), waarop dan met "akkoord", "niet akkoord" of "geen mening" kan geantwoord worden. Maar een vraag als: “Ik vind de aanhoudende instroom van vreemdelingen in onze stad zorgwekkend”, stelt niet de vraag of men de komst van vreemdelingen als een “aanhoudende instroom” ervaart. Met gaat ervan uit dat er een “aanhoudende instroom van vreemdelingen” is, om dan te vragen of men dat zorgwekkend vindt. Dat op dergelijke manier enquêtes worden afgenomen, is alleszins zorgwekkend.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 14 oktober, ninove, grimbergen, d'haeseleer, laeremans |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.