22-02-11

VB VEROORDEELD VOOR SUSKE & WISKE-TEKENING

De vzw Vrijheidsfonds, die de dotaties van het Vlaams Belang ontvangt, en Johan Deckmyn, de voorzitter van de VB-koepel Gent, zijn vandaag veroordeeld tot een dwangsom van 5 000 euro per inbreuk als ze nog langer hun Suske & Wiske-parodie verspreiden waarmee ze uitpakten op de nieuwjaarsreceptie van de Stad Gent (foto 1).

 

Op een nagetekende cover van het album De Wilde Weldoener (1961, foto 2) kijken Suske en Wiske verschrikt op naar de Gentse socialistische burgemeester Daniël Termont (foto 3: de echte Daniël Termont) die vanuit een helikopter muntstukken in het rond strooit naar mensen van onmiskenbaar buitenlandse origine. Het misbruik van de bewuste Suske en Wiskecover gebeurde zonder medeweten, zonder medewerking en tegen de wil in van de uitgeverij, de erven van tekenaar Willy Vandersteen en van Studio Vandersteen. In het vonnis van de rechtbank van eerste aanleg in Brussel werden alle verweermiddelen van de tegenpartijen ongegrond verklaard. Het Vlaams Belang is veroordeeld tot het niet langer verspreiden van de kalenders waarop de namaak Suske & Wiske staan of onder welke vorm ook  de Suske & Wiske-tekening van VB-cartoonist Fré te verspreiden. Zoniet moet het VB 5 000 euro per vastgestelde inbreuk betalen, met een maximum van 500 000 euro per dag waarop de gerechtelijke uitspraak genegeerd wordt.

 

Het VB beraadt zich nog of het beroep zal aantekenen. “We zullen eerst het vonnis grondig bestuderen”, klinkt het. Er zijn 2 000 Gentse VB-kalendertjes met de gewraakte Suske & Wiske-parodie verspreid. De vzw Vrijheidsfonds en Johan Deckmyn zijn ook veroordeeld tot het betalen van de gerechtskosten. Kristina Colen, fractieleidster van het VB in de Gentse gemeenteraad, had geen probleem met de stunt van Johan Deckmyn en de zijnen, maar betreurde wel publiek “dat die mensen (de clan-Deckmyn, nvdr.) in de gemeenteraad hun inhoudelijk werk niet doen.”

22:00 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gent, deckmyn |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.