25-02-11

TANGUY VEYS OP HET PODIUM OP PRO-ISRAËLAVOND

Zondagavond twitterde VB-Kamerlid Tanguy Veys tot driemaal toe dat hij in Antwerpen was voor een steunconcert voor Israël. Eerst om te zeggen dat hij was aangekomen, dan om een foto door te sturen, en daarna om een YouTube-filmpje door te sturen. Veys leek wel een kind dat in een pretpark was aangekomen. En toen moest het beste nog komen.

 

Het concert is een jaarlijkse gewoonte, en wordt ingericht door de Antwerpse loge van B’nai B’rith en door Christenen voor Israël.”Ambiance verzekerd”, kondigden de organisatoren aan. Voor ambiance is Tanguy Veys altijd te vinden, en voor pro-Israëlmanifestaties ook. Voor dat laatste krijgt hij wel eens op zijn kop van VB-militanten en binnen de Vlaamse Beweging (denk maar aan het zomernummer van Ons Verbond, blad van het KVHV-Gent). Maar daar trekt Veys zich niets van aan. En probeert Filip Dewinter niet ook al  jaren om op een goed blaadje te staan bij de Joodse gemeenschap in Antwerpen? Veys werd naar eigen zeggen goed onthaald in Antwerpen. Hij moest de 15 euro inkomgeld niet betalen. Je zal maar moeten proberen rond te komen met een parlementaire wedde. Veys mocht op de eerste rij plaatsnemen en werd verwelkomd in de toespraak van één van de organisatoren, samen met de Antwerpse Open VLD-politica Annick De Ridder die gastspreker was op deze avond.

 

Hoofdmoot van de avond was het optreden van een muziekgroep van het Israëlische leger, Tzahal. “Mooie vrouwen trouwens die nog eens knap kunnen zingen. Proficiat !”, postte Tanguy Veys zondagavond op Facebook. Nog terwijl hij op de steunavond voor Israël was, had hij met zijn BlackBerry op zijn Facebook-pagina al gepost: “Mooie vrouwen, op het podium toch” (sic). Veys – die verzot is op poseren met bekende mensen – liet zich achteraf graag fotograferen samen met de Israëlische militairen. Het leverde hem een plaatje op op de website van Joods Actueel (onderaan rechts) en bij Blokbuster. Uiteraard liet Veys zich ook omringen door een paar karaktervolle vrouwen uit datzelfde leger (foto 1). Op zijn Facebook moesten alle foto’s van de avond bovenaan, een foto van hoe hij op het podium aan het dansen was werd tot tweemaal toe gepost.

 

Die laatste foto is intussen verdwenen van Veys' Facebook maar is wel opzienbarend omdat Tanguy Veys er zij-aan-zij staat met Michael Freilich (foto 2), de hoofdredacteur van Joods Actueel. Op de volledige foto zie je ook nog Guido Joris, redacteur van hetzelfde blad dat bij herhaling scherp uithaalde naar het Vlaams Belang. In januari 2008 publiceerde Joods Actueel bijvoorbeeld een steengoed dossier over De tien hoofdzonden van het Vlaams Belang. Ook tevoren (de ontmaskering van Dewinter door jongeren zonder dat ze het beseften…) en daarna (het SS-teken op de gevel van café De Leeuw van Vlaanderen, de affaire Sandy Neel…): telkens was het voorbeeldig werk. Bij het voorwoord van het januari 2008-nummer schreef hoofdredacteur Michael Freilich: “Een mandataris van het Vlaams Belang, die zich aandient als een grote vriend van Israël en de Joodse gemeenschap, vroeg me onlangs wat zijn partij zou kunnen doen om de Joodse gemeenschap als vriend te hebben. Voor ons is het duidelijk.”

 

“De partijtop moet een zeer duidelijke (lees ondubbelzinnige) houding aannemen tegenover alles wat van ver of dichtbij kan geassocieerd worden met antisemitisme. Uitspraken of handelingen die niet door de beugel kunnen zoals het bijwonen van neonazibijeenkomsten, het brengen van de Hitlergroet of de Holocaust minimaliseren moeten kordaat worden aangepakt met directe uitsluiting uit de partij. Ook zijn excuses nodig tegenover overlevenden van de Shoa en hun nakomelingen voor de reeds begane fouten. (…) Het is aan de VB-partijtop om de nodige maturiteit aan de dag te leggen en voor eens en voor altijd te kappen met het verleden.” Is hier intussen aan voldaan? Neen. Roeland Raes bijvoorbeeld mag spijts zijn veroordeling voor negationisme, tot en met in hoger beroep, VB-lid blijven: impliciet en expliciet. En toch staat men vrolijk te dansen naast Tanguy Veys?!

 

Voor de goede orde: de hele eerste rij in zaal Elckerlyc werd het podium opgetrokken. Net naast de gewraakte foto – maar zij heeft er niet mee uitgepakt op Facebook of elders – stond ook Annick De Ridder te dansen. We zijn het niet altijd eens met Annick De Ridder, om het nog maar zacht uit te drukken. Maar Tanguy Veys? Denkt men echt dat hij het Paard van Troije is die de beschaving gaat brengen binnen het VB? Forget it. Veys is een Dewinter-boy. “Een Brusselse partijbediende”, noemt Francis Van den Eynde de in Gent wonende Veys. Een “door de Antwerpse gemeenteraadsfractie gestuurde apparatsjik”, schrijft Frank Vanhecke. Veys is misschien wel de slimste VB’er, maar een écht slimme VB’er die stapt op bij het VB. Voor de organisatoren van zondagavond, en bij uitbreiding de Joodse gemeenschap waarvan verschillende prominenten Tanguy Veys de hand kwamen schudden*, stelt zich de vraag wat het belangrijkste is: de belangen van Israël of de belangen van de Vlamingen die gevrijwaard willen blijven van racisme en discriminatie?

 

 

* We hebben er geen probleem mee als iemand een VB’er beleefd de hand geeft. Dat doen wij ook. Tanguy Veys laat op zijn Facebook uitschijnen dat het contact hartelijker was dan dat.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: veys, israël, internationaal |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.