26-02-11

BRUGSE OPVOLGSTER FRANK VANHECKE ONAFHANKELIJK GEMEENTERAADSLID

De eerste werkdag na zijn huwelijk met Marie-Rose Morel op 8 januari dit jaar, stapte Frank Vanhecke naar de bevolkingsdienst van Brugge om zijn adreswijziging te melden. Hij zou naar Schoten verhuizen, en meteen kwam er een einde aan Vanheckes mandaat als gemeenteraadslid in Brugge.

 

Even kwam Emma Vanhecke, de 89-jarige moeder van Frank Vanhecke in beeld als mogelijke opvolger van haar zoon in de Brugse gemeenteraad. Eerst moest aan Viky De Ridder, eerste opvolgster op de VB-lijst, gevraagd worden of ze zin had het mandaat van gemeenteraadslid op te nemen. Viky De Ridder (27 j.) werkt in de hotelsector en was in het buitenland bij het bekend worden van Frank Vanheckes verhuis naar Schoten. Op 25 januari meldde het VB-Brugge dat Viky De Ridder “vandaag (heeft) laten weten dat zij als eerste opvolgster graag het vrijgekomen mandaat van gemeenteraadslid zal opnemen. (…) In principe zal Viky haar eed afleggen op dinsdag 22 februari 2011 waarna het Vlaams Belang opnieuw met een voltallige fractie van 8 verkozenen op 47 in de Brugse gemeenteraad zal zetelen.” So far, so good.

 

Dinsdagavond volgde inderdaad de eedaflegging als nieuw gemeenteraadslid van Viky De Ridder op het stadhuis van Brugge. Maar tot grote verbazing van de aanwezigen ging Viky De Ridder daarna niet zetelen bij de VB-fractie, en zocht ze helemaal achterin de gemeenteraadszaal een plekje moederziel alleen uit. Naar eigen zeggen kan ze zich niet herkennen in het VB vandaag. Viky De Ridder: “Toen ik mij destijds akkoord verklaarde om op de lijst te staan, was de partij in beweging en verwachtte ik dat zij mee door heel wat nieuwe mensen een wat gematigder lijn zou volgen. Maar dat is niet zo gelopen. Blijkbaar is er nog steeds niets veranderd in het Vlaams Belang en daar kan ik dus ook niet achter staan. Vandaar mijn keuze om mijn mandaat en verantwoordelijkheid wel op te nemen, maar als onafhankelijk raadslid. Ook al is die positie niet gemakkelijk.”

 

Sterke man in de Brugse VB-gemeenteraadsfractie is Yves Buysse (42 j., foto). Sinds 1996 gemeenteraadslid in Brugge, sinds 2001 VB-senator, maar vooral belangrijk omwille van de posities die hij binnen het VB bekleedde. De beruchte jaren van het Brugse Nationalistisch Jong StudentenVerbond (NJSV) heeft Buysse slechts zijdelings meegemaakt. In de tijd dat Filip Dewinter en Frank Vanhecke in De Rubenskelder bij VMO’er Roger Spinnewyn kwamen en er politieke scholing ontvingen, speelde Buysse nog op straat. Later is hij wel contactman tussen het VB en de radicalen tot neonazi’s in Brugge. En is hij actief bij de pro-apartheidsclub Protea, de NSV, Voorpost en TAK. In 1993 begint Buysse bij het VB te werken. Eerst als jurist bij de Kamerfractie van Gerolf Annemans, daarna als secretaris van de Senaatsfractie van Wim Verreycken. Buysse werd ook persvoorlichter van het VB, vooral in periodes van verkiezingscampagnes werkt hij voor Filip Dewinter, en in 1996 werd hij de persoonlijke secretaris van partijvoorzitter Frank Vanhecke. Buysse is ook verslaggever van het partijbestuur, verantwoordelijke van de verkiezingscel, man die begint met digitale nieuwsbrieven enzomeer, en personeelsdirecteur bij het VB.

 

Yves Buysse is als vriend van Frank Vanhecke in diens huis als de voormalige partijvoorzitter er huwt met Marie-Rose Morel. Als een maand later afscheid wordt genomen van Marie-Rose Morel is het Yves Buysse die regelt wie alsnog de volle kathedraal in Antwerpen binnen mag. Maar Buysse slaagt er niet in om het VB de gematigde koers te laten varen die Viky De Ridder bij het VB had kunnen houden.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: brugge, west-vlaanderen, buysse, leegloop |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.