04-03-11

KLASSENSTRIJD IN LIMBURG

Vandaag wordt op een aantal plaatsen actie gevoerd tegen het Interprofessioneel Akkoord (IPA). We verwachten er niet veel van. Uiteraard niet van het IPA, maar ook niet van de acties. Daarvoor weegt de verdeeldheid tussen het ACV enerzijds en het ABVV en ACLVB anderzijds te zwaar, en mankeren we vandaag ook een duidelijk en algemeen ordewoord.

 

Veertien dagen terug was er al een betoging in Antwerpen; vorige week was er actie in Limburg. De ondernemersvertegenwoordiging in Limburg steigerde, maar het zit er in de meest oostenlijke Vlaamse provincie al langer bovenarms op tussen de plaatselijke Voka-afdeling en het ABVVHet begon vorige zomer met een spandoek waarop Kapitalisme schaadt uw gezondheid, dat aan één van de ABVV-gebouwen aan de singel rond Hasselt werd opgehangen (foto 1). Een spandoek uit een campagne die in heel Wallonië is gevoerd, maar in Vlaanderen alleen werd overgenomen door het ABVV-Limburg. Het ABVV-gebouw staat schuin tegenover het gebouw van het ondernemersnetwerk Voka en in september reageerde Voka door aan haar gebouw een spandoek met Voorbijgestreefd syndicalisme schaadt de economie uit te hangen. Volgens Johann Leten (Voka) doet de houding van het ABVV denken aan Radio Mille Collines die haat predikte tussen de Huti’s en Tutsi’s. Leten vindt het ook normaal dat een werkgever een werknemer ontslaat die zijn baas met een helm slaat. Hij vertelt er niet bij dat die arbeider zijn baas op zijn helm, niet op zijn hoofd, sloeg, en het in een bedrijf gebeurde met een ouderwetse managementstijl. Er volgde prompt vier dagen staking, zo hoog zat de zaak bij de arbeiders van Tessenderlo Chemie.

 

Johann Leten werpt ook op dat ABVV-topman Rudy De Leeuw aanvankelijk het IPA verdedigde, en De Leeuw dan ook zijn woord maar moet houden. Bart Henckaerts, gewestelijk secretaris van het ABVV-Limburg, weerlegt de aantijging: “Rudy De Leeuw heeft zijn uiterste best gedaan. En zoals dat gaat in een democratische organisatie is dat onderhandelde akkoord voorgelegd aan de achterban. Dat ze zoiets bij een onderneming niet verstaan, begrijp ik wel. Daar beslist de top. En moet de rest gewoon volgen.” Het Vlaams Belang sprong vorige vrijdag in de bres voor het Limburgse patronaat. Voor het VB is er geen probleem met het kapitalisme. Met zevenen posteerden ze zich voor het ABVV-gebouw, met een spandoek waarop België schaadt uw portemonee, uw pensioen en uw koopkracht. Van de zeven VB’ers die hiervoor opdoken, zijn er vier parlementslid (vooraan links op foto 2 achtereenvolgens: Chris Janssens, Bert Schoofs en Annick Ponthier; tweede van rechts: Katleen Martens). Met slechts zeven, eigenlijk acht want er moest nog iemand de foto maken: maar goed voor een korte reportage bij TV-Limburg.

 

“In feite gaat het over 12,5 miljard Vlaamse transfers die jaarlijks naar Wallonië gaat, en dat is wat onze Vlaamse economie schaadt”, legde Bert Schoofs uit. Dat een crisis veroorzaakt door een paar hebzuchtige bankiers de Vlaamse (en wereldwijde) economie schaadt, en men de Vlaamse (Waalse en andere) werknemers daarvoor laat opdraaien, dat is de zorg niet van Bert Schoofs.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: sociaal, limburg, schoofs |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.