05-03-11

GREET VAN LINTER ROEPT HERINNERING AAN MARIJKE DILLEN OP

Het zit Greet Van Linter niet mee. Na de online kranten donderdag schreven vrijdag ook de gedrukte kranten over haar als “Geert” Van Linter.  

 

Het Laatste Nieuws sprak over "ex-VB-volksvertegenwoordiger Geert Van Linter". Bij De Morgen gingen ze al evenzeer in de fout. Bij De Standaard en Het Nieuwsblad wisten ze reeds dat het om een vrouw gaat, maar hadden ze de voornaam nog fout: “ex-VB’ster Geert Van Linter”. Alleen bij Brussel Nieuws hadden ze de naam juist, en daar wisten ze ook nog dat de aanleiding voor de huiszoeking bij het VB-Gent een vervalste e-mail is. Volgens gerechtelijk onderzoek zou iemand op Van Linters naam een vals e-mailaccount aangemaakt hebben en mails verstuurd hebben waaruit moest blijken dat Van Linter niet in Ganshoren maar in Buggenhout woonde. En bijgevolg afstand moest doen van het mandaat van gemeenteraadslid en Brussels parlementslid.  De mail zou verstuurd zijn vanuit een computer die geregistreerd is bij de Gentse vzw Kamiel Van Damme, de vzw die de financiën van het VB-Gent beheert. Kamiel Van Damme is een voor collaboratie veroordeelde Oostfronter, Gentse leider van de (eerste) VMO van Bob Maes (Brussel) en Wim Maes (Antwerpen). Hij wordt jaarlijks nog herdacht door het Vlaams Belang Merelbeke (foto 1). Bij Brussel Nieuws wisten ze ook dat de enige overblijvende VB’er in het Brussels Parlement, Dominiek Lootens, bevreesd is voor een huiszoeking en alvast liet weten geen toestemming te geven voor een huiszoeking. Bij andere gelegenheden vraagt het VB de zaken “tot op het bot” uit te zoeken, de onderste steen boven te halen. Als het over het VB zelf gaat, moeten alle potjes gedekt blijven.

 

De adressenaffaire roept een herinnering op over Marijke Dillen, dochter van VB-stichter Karel Dillen. In september 1994 tipte Hugo Gijsels de redactie van De Morgen dat Marijke Dillen (foto 2) niet in de Antwerpse deelgemeente Deurne woonde zoals ze voorhield, maar in een grote villa in 's Gravenwezel (Schilde). Nochtans was la  Dillen Antwerps gemeenteraadslid en stond ze opnieuw op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen. De Morgen  zette er vier journalisten op om de zaak uit te zoeken. De informatie van Hugo Gijsels klopte als een bus. Marijke Dillen was al meer dan een jaar naar een luxueuze villa in de groene omgeving van 's Gravenwezel (Schilde) verhuisd. Haar Saab met nummerplaat P-374 werd er regelmatig opgemerkt. Op het adres dat ze aanhield in Deurne   het adres waar haar toenmalige echtgenoot twee bedrijven runde was weliswaar een appartement boven de bedrijfsruimte voorzien, maar veel leven was daar niet te bespeuren. Er was trouwens geen telefoonaansluiting op naam van Marijke Dillen of haar echtgenoot, geen naambordje aan de deur en geen kabelaansluiting. Een belangrijk zakenman en een bekende politica die thuis een kluizenaarsbestaan zouden leiden. Het klinkt niet aannemelijk. 

 

Toen De Morgen vrijdag 23 september 1994 het nieuws over de ware woonst van Marijke Dillen bracht, hield een medewerker de wacht aan het Deurnese adres van Marijke Dillen en zag hij hoe een en ander aangesleept werd om de indruk te scheppen dat Marijke Dillen er wel degelijk woonde. De wijkagent die er een paar dagen over deed vooraleer het adres te controleren, noteerde dat er kennelijk gewoond werd. La  Dillen werd bijgevolg niet ambtshalve geschrapt van de kieslijst. Ze werd bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober 1994 verkozen, maar nam haar nieuw mandaat in nieuw samengestelde gemeenteraad van Antwerpen niet op. Ze kwam nog wel eens kijken bij de installatie van de nieuwe gemeenteraad in januari 1995. Het straffe was dat VB-kopstuk Marijke Dillen, samen met Filip Dewinter, bij die gemeenteraadsverkiezingen campagne voerde met de slogan 'Antwerpen aan de Antwerpenaren' (foto 3).

 

Men zou mogen verwachten dat als één van de VB-kandidaten, en dan nog wel een kopstuk van die lijst, niet in Antwerpen woont maar in een residentiële wijk twintig kilometer daar vandaan, de pers op die affaire zou springen. Maar neen, geen enkele krant nam het nieuws van De Morgen over. Gazet van Antwerpen  heeft er nog wel iets over gevraagd bij een groot interview met Filip Dewinter en Marijke Dillen, maar er niets over gepubliceerd. Een journalist van Gazet van Antwerpen daarover aan de tand gevoeld door AFF/Verzet haalde zijn schouders op. “In alle partijen zijn er wel gemeenteraadsleden die niet wonen in de gemeente waar ze zeggen te wonen”, was zijn repliek. Maar het is toch anders als men net over de grens met een gemeente zou wonen dan men er twintig kilometer vandaan woont, en het is toch anders als je – als kopstuk dan nog – adverteert met de gemeente waar je zogezegd woont (‘Antwerpen aan de Antwerpenaren’)… Het gleed allemaal af van de journalist als water van een eend.

00:11 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gent, van linter, dillen, media |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.